پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۲۲:۳۰
بررسی لایحه بودجه در مجلس؛

گرانی آب، برق و گاز؛ شاید وقتی دیگر

نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز که در دو نوبت صبح و عصر پیگیری شد، به بررسی بودجه ۹۷ کل کشور پرداختند.
کد خبر : ۴۰۱۴۵۶

صراط: نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز که در دو نوبت صبح و عصر پیگیری شد، به بررسی بودجه ۹۷ کل کشور پرداختند.


به گزارش مهر، جلسه بررسی بودجه ۹۷ کشور امروز با حضور اکثریت نمایندگان در دو نوبت صبح و عصر برگزار شد. در این جلسه بررسی نمایندگان به بررسی بخش‌های هزینه‌ای لایحه بودجه ۹۷ در تبصره ۶ لایحه از جمله عوارض بهای آب و برق شهری، مالیات بر حقوق کارمندان پرداختند.

سقف معافیت مالیاتی حقوق کارکنان در سال ۹۷ تعیین شد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز و در ادامه بررسی بخشهای درآمدی لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ کل کشور، با تصویب بند الف تبصره ۶ لایحه، ضمن تعیین سقف معافیت مالیاتی حقوق کارکنان بخش دولتی و غیردولتی در سال آینده، میزان مالیات دریافتی از کارکنان را به صورت پلکانی تعیین کردند.

بر اساس بند (الف) تبصره ۶ لایحه بودجه «سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده(۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۴/۱۲/۱۳۶۶ و اصلاحات بعدی آن در سال ۱۳۹۷ سالانه مبلغ دویست و هفتاد و شش میلیون ( ۲۷۶.۰۰۰.۰۰۰) ریال تعیین می‌شود. نرخ مالیات بر کل درآمد کارکنان دولتی و غیردولتی اعم از حقوق و مزایای فوق العاده و کارانه - به استثنای تبصره یک و ۲ ماده ۸۶ قانون مالیات‌های مستقیم (در مورد فعالیت‌های پژوهشی دانشگاهها) - مازاد بر مبلغ مذکور تا سه برابر آن مشمول مالیات سالانه ده درصد (۱۰%) و نسبت به مازاد سه برابر، تا چهار برابر آن مشمول مالیات سالانه پانزده درصد (۱۵%) و نسبت به مازاد چهاربرابر، تا شش برابر بیست و پنج درصد (۲۵%) و نسبت به مازاد شش برابر سی و پنج درصد (۳۵%) تعیین می‌شود.

میزان معافیت مالیاتی اشخاص موضوع مواد(۵۷) و (۱۰۱) قانون مالیات‌های مستقیم سالانه مبلغ دویست و شانزده میلیون (۲۱۶.۰۰۰.۰۰۰)ریال تعیین می‌شود.»

این بند با ۱۵۲ رای موافق، ۸۶ رای مخالف و ۶ رای ممتنع از مجموع ۲۵۱ نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.

در جریان بررسی این بنداز تبصره الف، محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت به نمایندگی از دولت در مخالفت با آن صحبت کرد و خواستار رای منفی به این بند و بررسی پیشنهاد اولیه دولت در لایحه بودجه شد، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۳۹۷ نیز به دفاع از این بند به عنوان مصوبه کمیسیون پرداخت و تاکید کرد: این فرمول، به نفع همه کارکنان دولت از جمله معلمان است و بنای آن بر توجه به طبقات پایین‌تر و برقراری عدالت مالیاتی است.

در نهایت، مجلس نظر کمیسیون تلفیق بودجه را تایید کرد.

اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزش افزوده تمدید شد

در جریان بررسی بندهای درآمدی لایحه بودجه، نمایندگان با تمدید مهلت اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزش افزوده موافقت کردند.

بر این اساس، طبق مصوبه مجلس مقرر شد مدت اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزش افزوده تا زمان لازم الاجرا شدن قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده در سال ۹۷ تمدید شود.

نمایندگان با ۱۶۴ رای موافق، ۴۰ رای مخالف و ۳ رای ممتنع از مجموع ۲۱۶ نماینده حاضر در مجلس با تمدید مهلت اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزش افزوده موافقت کردند.

به گزارش مهر، کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در حال تدوین قانون جدیدی برای مالیات بر ارزش افزوده است که به گفته محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصاد تا اردیبهشت ماه سال ۹۷ به صحن مجلس ارائه خواهد شد؛ لذا قانون مالیات بر ارزش افزوده فعلی تا زمان تصویب نهایی طرح کمیسیون اقتصاد تمدید خواهد شد.

نرخ عوارض آب بهای شهری تعیین شد

در جلسه علنی نوبت صبح روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه، وزارت نیرو مکلف شد از طریق شرکت های آبفای شهری سراسر کشور علاوه بر دریافت نرخ آب بهای شهری، به ازای هر مترمکعب فروش آب شرب مبلغ ۱۵ تومان از مشترکان آب دریافت و به خزانه داری کل کشور واریز کند وجوه فوق مشمول مالیات به نرخ صفر است.

نمایندگان با ۱۶۴ رأی موافق، ۴۰ رأی مخالف، ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۶ نماینده حاضر در مجلس این بند از بودجه را به تصویب رساندند.

در لایحه بودجه دولت خواستار دریافت ۲۰ تومان عوارض از مشترکان آب بود که در کمیسیون تلفیق این مبلغ به ۱۵ تومان کاهش یافت.

مجلس عوارض برق را برای طرح‌های روستایی تعیین کرد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بررسی بخش‌های درآمدی لایحه بودجه ۱۳۹۷ کل کشور، با تصویب بند «هـ» تبصره ۶ لایحه، عوارض برق مصرفی مربوط به اجرای طرح‌های توسعه و نگهداری شبکه‌های روستایی و تولید برق تجدیدپذیر را تائید کردند.

بر اساس این بند «عوارض موضوع ماده ۵ قانون حمایت از صنعت برق کشور مصوب ۱۰ آبان ماه ۱۳۹۴ به میزان ۸ درصد مبلغ برق مصرفی، در سقف ۱۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال تعیین می‌شود؛ مشترکین روستایی و چاه‌های کشاورزی از شمول حکم این بند معاف هستند».

این بند با ۱۳۹ رأی موافق، ۶۴ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۰ نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.

ماده ۵ قانون حمایت از صنعت برق کشور نیز که این بند به عوارض موضوع آن اشاره دارد، دولت را موظف کرده که برای تأمین بخشی از منابع لازم جهت اجرای طرح‌های توسعه و نگهداری شبکه‌های روستایی و تولید برق تجدیدپذیر و پاک، عوارض مصرف هر کیلووات ساعت را در بودجه سالانه پیش‌بینی کند؛ وجوه حاصل شده به حساب شرکت توانیر نزد خزانه‌داری کل کشور واریز شده و صددرصد آن صرفاً بابت کمک به اجرای طرح‌های مذکور هزینه می‌شود؛ به این ترتیب این مصوبه به معنی گران شدن قیمت پایه برق نیست و عوارض هشت درصدی نیز متناسب با میزان برق مصرفی مشترکین تعیین می‌شود.

مجلس معافیت مالیاتی صنایع مناطق غیر برخوردار را فعلاً مسکوت گذاشت

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست صبح امروز و بررسی بخش‌های درآمدی لایحه بودجه ۱۳۹۷ کل کشور، جزء ۳ بند «و» تبصره ۶ لایحه را برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق بودجه ارجاع دادند تا پس از اصلاح، مجدداً در صحن مجلس بررسی شود.

این بخش از لایحه مقرر کرده بود که مفاد جزء ۳ بند «پ» ماده ۳۲ قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه‌ای کشور مصوب ۱۰ بهمن ماه ۱۳۹۵ در سال آینده اجرا نمی‌شود؛ به این ترتیب معافیت مالیاتی واحدهای صنعتی، معدنی و خدماتی در مناطق غیر برخوردار از اشتغال، در سال آینده مانند معافیت‌های مناطق آزاد تجاری و صنعتی محاسبه نمی‌شود.

این بند از لایحه بودجه ۹۷ ابتدا رأی نیاورد و در ادامه اصلاح و حذف آن نیز با موافقت نمایندگان مواجه نشد و به این ترتیب، در نهایت برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق بودجه بازگشت تا در آنجا تعیین تکلیف و مجدداً تقدیم صحن مجلس شود.

نگرانی نمایندگان از افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده

در جریان بررسی بخش های درآمدی لایحه بودجه، نمایندگان وارد بررسی بندهای مربوط به امور مالیاتی شدند.

کمیسیون تلفیق بودجه، بندی از لایحه بودجه دولت در خصوص مالیات بر ارزش افزوده را حذف کرده بود.

بررسی این ماده در دستور کار مجلس قرار گرفت و تقریبا همه نمایندگان دولت در صحن حضور یافتند، علاوه بر این محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت نیز در صحن مجلس حضور یافت.

نمایندگان دولت تمام تلاش خود را برای جلوگیری از حذف این بند به کار بستند تا جایی که فرهنگی عضو هیات رئیسه مجلس خطاب به نمایندگان دولت به شوخی گفت نمایندگان دولت تظاهرات نکنند.

این تلاش تا جایی بود که یوسف نژاد سخنگوی کمیسیون تلفیق ناچار شد اعلام کند کمیسیون تلفیق با مصوبه این کمیسیون مبنی بر حذف بند (ز) مخالف است.

پس از مخالفت صحن علنی با حذف این بند، بررسی بازگشت به لایحه دولت در دستور کار مجلس قرار گرفت. با توجه به اظهارات موافقان و مخالفان، نمایندگان با بازگشت به لایحه دولت نیز مخالفت کردند و این بند جهت بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.

طبق این بند به سازمان امور مالیاتی اجازه داده می شد ضریب ارزش افزوده فعالیت مودیان مشمول مالیات بر ارزش افزوده را تعیین کنند.

نمایندگان نگران بودند که این ضریب افزاینده باشد، علی رغم اینکه نوبخت اعلام کرد این ضریب کاهنده خواهد بود.

حق بیمه واحدهای مسکونی تعیین شد

نمایندگان با تصویب بندی به هر یک از وزارتخانه های نفت و نیرو اجازه دادند از طریق شرکت های تابعه ذیربط ماهانه از هر واحد مسکونی مشترکین گاز مبلغ دو هزار ریال و از هر واحد مسکونی مشترکین برق مبلغ یک هزار ریال اخذ کنند. برای مشترکین روستایی مبالغ فوق الذکر ۵۰ درصد خواهد بود. وجوه فوق مشمول مالیات به نرخ صفر است.

طبق لایحه بودجه این بند باید مطابق با ماده ۱۲ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت اجرا شود.

طبق ماده ۱۲ این قانون به هر یک از وزارتخانه های نفت و نیرو از طریق شرکت های تابعه ذیربط اجازه داده می شود مبلغی را که طبق قوانین بودجه سنواتی در قبوض گاز و برق برای هر واحد مسکونی و تجاری تعیین می گردد اخذ و صرفا جهت بیمه خسارت مالی و جانی اعم از فوت و نقص عضو و جبران هزینه های پزشکی ناشی از انفجار، آتش سوزی و مصدومیت مشترکان شهری و روستایی و سکونتگاهی عشایری گاز و برق از طریق شرکت های بیمه با برگزاری مناقصه اقدام کنند.

توزیع درآمدهای مالیاتی به سازمان امور مالیاتی واگذار شد

در جریان بررسی بندهای درآمدی لایحه بودجه، نمایندگان بندی از لایحه بودجه را حذف کردند که بر اساس آن حکم بند (ب) ماده ۳۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال ۹۷ تنفیذ می شد.

این بند با ۱۳۰ رای موافق، ۷۲ رای مخالف و ۹ رای ممتنع از مجموع ۲۳۴ نماینده حاضر در مجلس حذف شد.

طبق بند (ب) ماده ۳۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده، درآمد حاصل از مالیات انواع سیگار و محصولات دخانی، انواع بنزین و سوخت هواپیما، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره به حساب وزارت کشور واریز می شد.

نمایندگان این بند را حذف کردند و اجرای این ماده را به قانون برنامه ششم ارجاع دادند.

طبق قانون برنامه ششم توسعه، درآمدهای دولت از مالیات انواع سیگار و محصولات دخانی، انواع بنزین و سوخت هواپیما، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره به حساب سازمان مالیاتی واریز می شود و سازمان امور مالیاتی مسئول توزیع آن است.

نمایندگان با توزیع این درآمدها از سوی وزارت کشور مخالف بودند و معتقد بودند این توزیع به صورت عادلانه انجام نمی شود؛ لذا خواستار توزیع این درآمدها از سوی سازمان امور مالیاتی شدند.

درآمدهای سازمان زمین شناسی اختصاصی شد

در جریان بررسی بندهای درآمدی لایحه بودجه، نمایندگان بندی را به تبصره ۶ لایحه بودجه الحاق کردند که بر اساس آن در سال ۹۷ درآمدهای مربوط به خدمات زمین شناسی، اکتشافی و آزمایشگاهی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور اختصاصی تلقی می شود.

این بند با ۱۱۸ رای موافق، ۵۹ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع از مجموع ۲۳۶ نماینده حاضر در مجلس به تصویب رسید.

«مجوز افزایش قیمت آب، برق و گاز» به کمیسیون تلفیق بودجه بازگشت

در جلسه علنی نوبت عصر بند الحاقی ۶، تبصره ۶ لایحه بودجه درباره مجوز افزایش قیمت آب، برق و گاز در سال آینده در دستور کار قرار گرفت که پس از مخالفت نمایندگان، این بند به کمیسیون تلفیق بازگشت.

در این بند آمده بود: «هر گونه افزایش قانونی بهای آب، برق و گاز مصرفی در بخش های خانگی، کشاورزی، صنعتی و خدماتی فقط با مصوبه هیات وزیران امکانپذیراست».

در جریان بررسی این بند، حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه و نماینده مردم همدان در مخالفت با آن اظهار داشت: در برنامه ششم توسعه چنین مجوزی نداده بودیم که اختیار افزایش قیمت آب، برق و گاز را به طور مطلق به دولت واگذار کنیم؛ اگر قرار باشد به این ترتیب قیمت آب، برق و گاز افزایش یابد، مسئولیت آن به طور کامل بر دوش مجلس می افتد.

در نهایت ابتدا متن این بند رای نیاورد و با نظر رئیس مجلس و موافقت نمایندگان به کمیسیون تلفیق بودجه بازگشت تا پس از رفع ابهام مجددا در صحن مجلس بررسی شود.

مجلس «معافیت مدارس از هزینه آب و برق» را فعلا مسکوت گذاشت

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست علنی عصر امروز و بررسی بخش های درآمدی لایحه بودجه ۱۳۹۷ کل کشور، بند الحاقی ۳ به تبصره ۶ لایحه بودجه را که به موضوع معافیت مدارس از پرداخت هزینه آب، برق و گاز اختصاص دارد، برای رفع اشکال به کمیسیون تلفیق بودجه بازگرداندند.

در متن گزارش کمیسیون تلفیق در رابطه با این بند آمده بود: «کلیه مدارس آموزش و پرورش از پرداخت هزینه مصرفی آب و برق و گاز در سقف الگوی مصرف معاف هستند. سقف الگوی مصرف طی دستورالعملی توسط وزارتخانه های نیرو و آموزش و پرورش تدوین و اجرا می شود.»

این بند الحاقی با توجه به مغایرت با برنامه ششم توسعه نیاز به دو سوم رای نمایندگان داشت که ابتدا با ۱۴۹ رای موافق، ۵۴ رای مخالف و ۱۲ رای ممتنع از مجموع ۲۴۱ نماینده اکثریت آرا را به دست نیاورد و در ادامه پیشنهاد اصلاح آن با حذف مدارس غیردولتی و اختصاص حکم این بند به مدارس دولتی و رعایت سقف الگوی مصرف ارائه شد که این پیشنهاد هم رای نیاورد.

در نهایت با پیشنهاد رئیس مجلس و موافقت نمایندگان این بند برای بررسی بیشتر و رفع اشکال به کمیسیون تلفیق بودجه ۹۷ ارجاع شد تا پس از رفع ایراد مجددا در صحن مجلس بررسی شود.

تعیین عوارض سیگار در سال ۹۷ فعلا مسکوت ماند

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی عصر امروز و بررسی بندهای درآمدی لایحه بودجه ۱۳۹۷ کل کشور، بند الحاقی ۷ به تبصره ۶ لایحه بودجه را که به تعیین نرخ عوارض هر نخ سیگار داخلی و خارجی در سال آینده می پردازد، در دستور کار قرار دادند اما به دلیل وجود ابهام و اختلاف نظر بر سر آن، این بند نیز مانند بسیاری از بندهای دیگر این تبصره به کمیسیون تلفیق بودجه بازگشت.

بر اساس این بند الحاقی مقرر شده بود «از ابتدای سال ۱۳۹۷ به قیمت خرده فروشی هر نخ سیگار تولید داخل (انواع سیگار تولید داخلی، تولید مشترک و تولید داخل با نشان بین المللی) مبلغ ۳۵۰ ریال و هر نخ سیگار وارداتی مبلغ ۵۰۰ ریال به عنوان عوارض اضافه شود.»

در ادامه این بند نیز وزارت اقتصاد مکلف شده مبالغ مذکور را از تولیدکنندگان و واردکنندگان حسب مورد دریافت و به حساب درآمد عمومی موضوع ردیف ۱۱۰۵۱۶ قانون بودجه واریز کنند.

این بند ابتدا به تصویب مجلس نرسید و به دلیل اختلاف نظر جدی بر سر مفاد آن با نظر نایب رئیس اول مجلس و موافقت نمایندگان، برای بررسی و اصلاح و ارائه مجدد به صحن، به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.

پایان جلسه علنی مجلس/ ادامه جلسه؛ صبح فردا

جلسه علنی نوبت عصر امروز یکشنبه ۱۵ بهمن ماه مجلس شورای اسلامی با اعلام ختم جلسه از سوی مسعود پزشکیان نایب رئیس اول مجلس پایان یافت.

نمایندگان از روز سه شنبه هفته گذشته تاکنون بخش های درآمدی لایحه بودجه ۱۳۹۷ را تا انتهای تبصره ۶ بررسی کرده اند.

به گفته نایب رئیس مجلس، جلسه بعدی پارلمان ساعت ۸ صبح فردا خواهد بود و نمایندگان به ادامه بررسی لایحه بودجه خواهند پرداخت.