صراط: در حالی که کارشناسان صنایع غذایی ناخالصیهای موجود در نمکهای تصفیه نشده را برای سلامتی مضر میدانند، سازمان استاندارد تاکید دارد که حتماً باید از نمک خوراکی تصفیه شده یددار و بسته بندی شده دارای نشان استاندارد با کد ۱۰ رقمی استفاده کرد.
به گزارش میزان، نمک استخراج شده از معدن یا دریا، ناخالصیهای فراوانی دارد که عمدهترین آنها، سولفات کلسیم و گچ است که به دلیل سفید بودن، قابل تشخیص از اصل نمک نیست و تاکنون خبرهایی در مورد عوارض خطرناک ناخالصیهای فلزات سنگین موجود در نمکهای خوراکی تصفیه نشده از سوی کارشناسان و متولیان امر بهداشت منتشر شده است.
مسئولین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتگو با رسانهها بارها درباره مصرف نمکهای تصفیه نشده هشدار داده اند. به واقع ناخالصیهای نمک همچون شامل سرب، جیوه، آرسنیک، کادمیوم، فلور و سایر املاح بر اندامهای داخلی بدن تأثیرات مخربی دارد.
در حالی که در فرایند تصفیه نمک خام به روش تبلور مجدد، تمام ناخالصیهای محلول و نامحلول نمک مورد نظر حذف شده و نیز به دلیل استفاده از دمای بالا، آلودگیهای میکروبی احتمالی موجود نیز که در صنایع غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است، تماماً از بین میروند.
آسیاب کردن سنگ نمک و انحلال آن در آب خالص و تهیه محلول اشباع آب نمک از مراحل فرایند تصفیه نمک خام است و با اضافه کردن مواد شیمیایی رسوب کامل املاح کلسیم و منیزیم و خارج نمودن مواد نامحلول انجام میشود.
عبور محلول آب نمک از فیلترهای شنی برای حذف ذرات ریزتر از ۳۰ میکرون، تبخیر محلول اشباع نمک، تحت خلا و تولید بلور (کریستال) خالص نمک و جداسازی کریستالها توسط سانتریفیوژ و اضافه کردن ید و مواد ضد کلوخه شدن از دیگر مراحل تصفیه نمک خام است.
محلول اشباع نمک تحت خلأ حرارت داده شده و در اثر تبخیر آب، به حد اشباع و فوق اشباع رسیده و بلورهای نمک مجدداً تشکیل میشوند و با توجه به این که در این حالت بلورهای نمک در محیطی عاری از ناخالصیها تشکیل میشوند، شبکه مولکولی نمک طعام بدون ناخالصی تشکیل شده و درجه خلوص نمک میتواند به بیش از ۹۹/۵ درصد برسد.
کارشناسان سازمان استاندارد با تشریح ویژگیهای نمک خوراکی یددار اظهار کردند: نمک خوراکی یددار از نظر وضعیت ظاهری، باید دارای رنگ سفید شفاف باشد و شور مزه و عاری از هر گونه بو و مواد خارجی باشد.