چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۳ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۹:۰۶
معاون مطالعات سازمان آب و برق خوزستان:

ورودی آب خوزستان 65 درصد کاهش داشته است

معاون مطالعات سازمان آب و برق خوزستان گفت: ورودی آب استان خوزستان نسبت به سال‌های عادی 65 درصد کاهش داشته است.
کد خبر : ۳۹۹۹۱۸

صراط: معاون مطالعات سازمان آب و برق خوزستان گفت: ورودی آب استان خوزستان نسبت به سال‌های عادی 65 درصد کاهش داشته است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ هوشنگ حسونی‌زاده معاون مطالعات پایه و طرح‌های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان ،در نشست خبری بحران خشکسالی و کمبود آب در استان خوزستان که امروز سه‌شنبه (سوم بهمن‌ماه) در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: بحث خشکسالی موجود در استان خوزستان و به‌طور کلی در کشور، یکی از خشکسالی‌های نادر در تاریخ ایران است و کشور ما همیشه از خشکسالی ضررهای زیادی را متحمل شده است.

وی افزود: خشکسالی به معنی دوره کم‌آبی و کاهش بارش و به دنبال آن کاهش روان‌آب‌ها و آب‌های جاری است ایران سرزمین خشکی است که با 250 میلیمتر متوسط بارندگی، در دوره‌های مختلف تاریخی شاهد این پدیده بوده است که در سال‌های اخیر می‌توان به خشکسالی در سال 87 الی 88 و 90 الی 91 اشاره کرد.

حسونی‌زاده گفت: ورودی آب استان 65 درصد کاهش نسبت به سال‌های عادی داشته است، در حالیکه خیلی از سال‌ها کمبود آب داشته‌ایم اما مقدار این کمبود به حدی بوده که می‌توانستیم آن را مدیریت کنیم، اما امسال متاسفانه به نسبت 65 سال گذشته بدترین سال از نظر آمار آب و ورودی مخازن است.

معاون مطالعات پایه و طرح‌های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان گفت: خشکسالی امسال به چند دلیل با دیگر خشکسالی‌ها متفاوت است این خشکسالی به جا مانده از همان دوره سال 87 است که اثرات آن نیز به تدریج خود را نشان داده‌اند چرا که خشکسالی اثرات بلندمدت و تدریجی دارد.

حسونی‌زاده بیان کرد: این پدیده در کشور عمومی است و طبق اعلام هواشناسی حدود 90 درصد کشور با این پدیده درگیر است که این نیز یکی دیگر از دلایل خشکسالی در استان خوزستان است دلیل دیگر هم این است که اغلب منابع آب استان در استان‌های مجاور مانند لرستان، کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری است که آن‌ها نیز اصلاً شرایط خوبی از این نظر ندارند.

وی ادامه داد: از تبعات خشکسالی می‌توان به کاهش تولید، کمبود منابع برای مصارف عمومی، تبعات روانی و اجتماعی و تبعات زیست محیطی مانند بحث ریزگردها اشاره کرد که مشخص می‌کند خشکسالی پدیده‌ای است که مقدم بر بسیاری مشکلات دیگر است و حتی روی اقتصاد منطقه و مردم، درآمد استان و وضعیت آب و هوایی و اقلیمی خوزستان اثرگذار است.

حسونی‌زاده با اشاره به اقداماتی که باید برای حل این مشکل انجام داد اظهار کرد: باید همه همکاری کنند تا این مشکل به خوبی رصد و شناخته شود تا بتوانیم آن را مدیریت کنیم این کار یک اداره و نهاد نیست باید توجه کنیم که چون آب زیربنای زندگی است، روی تمام مسائل زندگی اثرگذار است.

معاون مدیرعامل سازمان آب‌وبرق گفت: درباره خشکسالی باید اطلاع رسانی دقیق، صحیح و به موقع انجام بگیرد و تحلیل‌های فنی به وسیله کارشناسان انجام شود ضمن اینکه رسانه‌ها باید مطالبات مردم را پیگیری کنند و از مسئولین درباره پروژه‌ها، اعتبارات و طرح‌ها پاسخ بخواهند.

وی بیان کرد: متاسفانه گاهی می‌بینیم اخبار به شکل دقیق به مردم نمی‌رسد و برخی حقایق در شبکه‌های اجتماعی وارونه جلوه داده می‌شوند که این مسائل به مشکلات مردم می‌افزاید و نگرانی آن‌ها را سبب می‌شود لذا باید به نحوه و کیفیت انعکاس اخبار به مردم دقت کنیم.

اولویت اول تامین آب شرب است

حسونی‌زاده گفت: مشکلات ناشی از کمبود آب و خشکسالی در استان‌های دیگر حادتر از خوزستان است استان‌هایی مانند خراسان‌های شمالی، رضوی و جنوبی به مراتب مشکلات بیشتری دارند ولی مشکل ما از آن جهت مورد توجه است چون اثرات پدیده ریزگرد را شدیدتر کرده است.

وی افزود: از ابتدای سال آبی که از اول مهرماه آغاز می‌شود تاکنون 60 میلی‌متر بارش داشته‌ایم که این میزان در حالت عادی باید 160 میلی‌متر می‌بود، بنابراین ما حدود 65 درصد کمتر از سال نرمال در خوزستان بارندگی داشته‌ایم.

حسونی‌زاده گفت: ما سال‌های گذشته نیز بارش کمتر از حد نرمال را داشته‌ایم با این تفاوت که استان‌های صاحب منابع آب خوزستان، میزان بارش خوبی داشتند و اینگونه کمبود آب ما جبران می‌شد اما امسال در حوزه کرخه که آب 6 استان را تأمین می‌کند، 69 درصد کمبود بارش داشته‌ایم.

وی بیان کرد: در کارون بزرگ که شامل دز و کارون می‌شود 74 درصد کسری بارش و در جراحی و زهره نیز به همین میزان کسری بارش داشته‌ایم که این مقادیر باعث می‌شود در پشت سدها و ذخایر آبی استان کمبود آب داشته باشیم و چون ما 8 ماه از سال را در سال‌های عادی بارش نداریم، مخازن سدها نقش حیاتی در استان خوزستان دارند.

معاون مدیرعامل سازمان آب‌وبرق اظهار کرد: آنچه که ما و اداره هواشناسی پیش بینی می‌کردیم اصلاً اتفاق نیفتاد بنابراین ما از اول مهر شروع به مدیریت آب مخازن کردیم و چون اولویت اول ما آب شرب و سپس موارد زیست محیطی و بعد از آن صنایع و در مرحله آخر کشاورزی است، اقدام به تمرکز روی مدیریت منابع کردیم.

حسونی‌زاده بیان کرد: متاسفانه علیرغم اینکه بارها بابت کشت بی‌رویه اخطار دادیم و تقاضا کردیم کشت برخی محصولات کاهش یابد، اما برخی حرف ما را شوخی پنداشتند و به آن بی توجهی کردند تا جایی که حتی شاهد افزایش کشت نسبت به سال قبل بوده‌ایم.

وی گفت: حجم مفید قابل بهره‌برداری که اکنون در مخازن ما موجود است یک میلیارد و 500 متر مکعب، یعنی 11 درصد حجم مخازن است که باید آن را مدیریت کنیم و آن را در جایی که اولویت دارد مصرف کنیم که همان‌طور که گفتم اولویت اول با آب شرب است و نکته دیگر این است که این مقدار در سال گذشته 4 میلیارد و 800 مترمکعب بوده است.