پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۷ آذر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۰

لاریجانی: اقتصاد با ارتزاق از نفت شکوفا نمی‌شود

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: تا زمانی که بخش تولید و صادرات رونق نیابد کسب ثروت نخواهیم داشت.
کد خبر : ۳۹۳۹۳۷
صراط: علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز (دوشنبه 27 آذر) در ششمین همایش ملی نقش پژوهش در قانونگذاری که در ساختمان مشروطه قوه مقننه برگزار شد، گفت: چندین سال است که این جلسه به نحوی برگزار می‌شود و بدون شک این نکته را باید مورد توجه قرار داد که قانونگذاری خوب نیاز به پژوهش دارد تا از این طریق نیازها احصاء و راه حل‌ها ارائه شود.

به گزارش تسنیم وی ادامه داد: ما امروز در موقسی قرار داریم که شرایط کشورمان اقتضائات جدید دارد و باید نگاهمان به قانونگذاری را تغییر دهیم.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به شرایط کشور در زمان فعلی، افزود: یک بخش شرایط بین‌المللی و منطقه‌ای است و باید حداقل این موضوع را در محاسباتمان در نظر بگیریم.

لاریجانی تصریح کرد: رفتار آمریکا و برخی کشورهای منطقه اینگونه است که به دنبال ضربه زدن به منافع ملی کشورمان هستند و هر از گاهی در مجلس ملی خودشان و در تمهیدات بین‌المللی مشکلاتی را برای ایران به وجود می‌آورند که در این حوزه با کارهای سیاسی و اقدامات ایذایی منطقه‌ای و گاها مشکلات اقتصادی را ایجاد می‌کنند.

وی با بیان اینکه در وضعیت اقتصادی کشور نیز با چالش‌های زیادی مواجه هستیم، ادامه داد: برخی از این مشکلات مزمن هستند و برای چندین دوره هستند و این چالش‌ها به هم تنیده شده‌اند که حل تک موردی آن حلال مشکلات کشور نیست.

رئیس مجلس شورای اسلامی  با بیان اینکه یکی از مشکلات عمده کشور مسئله بودجه کشور است، افزود: تمام منابعی که تهیه می‌شود اعم از نفت، مالیات و سایر موارد حدود 300 هزار میلیارد تومان به زور می‌شود که بودجه جاری کشور نیز به همین میزان است.

لاریجانی با طرح این سوال که پس باید برای بودجه عمرانی کشور چه کار کرد ادامه داد: از سال 70 تا 83 از حساب ذخیره ارزی کمبودها جبران می‌شد که پس از مدتی نیز منابع این صندوق هم تعیین تکلیف شدند و پس از آن به سراغ اصل 44 رفتیم و برخی از شرکت‌هایی که باید به بخش خصوصی واگذار می‌شدند (البته کاری نداریم که چگونه واگذار شدند) فروخته شدند و بخشی از بودجه کشور از این طریق تامین شد.

وی ادامه داد: پس از استفاده از منابع صندوق ذخیره ارزی و فروش شرکت‌های دولتی به سراغ فروش اوراق رفته‌ایم که این برای سال‌های آینده برای کشور بدهی ایجاد می‌کند و گره بزرگی ایجاد می‌کند.

رئیس مجلس شورای اسلامی  اضافه کرد: بدنه اجرایی کشور امروز وسیع شده است و توانمندی کشور برای کارهای اجرایی مشکل شده است.

وی افزود: وزارت آموزش و پرورش باید حقوق و دستمزد حدود یک میلیون معلم را تعیین کند از یک طرف طرح سلامت را داریم که بودجه کلانی می‌خواهد و از سوی دیگر وزارت علوم و نیروهای مسلح را داریم.

لاریجانی با بیان اینکه حتما شنیده‌اید که بازنشستگان از وضع‌شان راضی نیستند و وضع آن‌ها مناسب نیست، ادامه داد: یعنی پولی که به آن‌ها داده می‌شود کفایت نمی‌دهد و صندوق بازنشستگی هم این آمادگی را ندارند که مستمری آن‌ها را افزایش دهند.

وی اظهار داشت: در بودجه سال 97 مبالغ بسیار بالایی برای صندوق‌های بازنشستگی قرار داده شده و این روند همچنان رو به صعود است که برای کشور مناسب نیست.

رئیس مجلس شورای اسلامی  تصریح کرد: مسئله محیط زیست را نیز امروز در کشور داریم همین آلودگی هوا در تهران که باعث تعطیلی مدارس شده است به سرمایه‌گذاری سنگین نیاز دارد که باید فکری برای آن‌ها بکنیم.

لاریجانی با خطاب قرار دادن مسئولین مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: در این مرکز باید مسائل را بخوبی رصد کنیم و نیازها را احصاء کنیم و ببنید کدام حساس هستند.

وی با بیان اینکه یکی از حوزه‌های مهمی که در مرکز پژوهش‌ها باید آن را رصد کند بحث سیاسی و سیاست خارجی کشور است گفت: در این مرکز باید به رفتار آمریکایی‌ها توجه شود و مورد رصد جدی قرار گیرد و رفتار آن‌ها آنالیز شود و راهکارهایی برای آن‌ها ارائه شود چون رفتار آن‌ها در داخل و حوزه اقتصادی ما تاثیرگذار است.

رئیس مجلس شورای اسلامی  با بیان اینکه برخی رفتارها مثل رفتارهای تروریستی در منطقه کوتاه مدت است، اضافه کرد: در برابر این رفتار کوتاه‌مدت باید برای خودمان برنامه میان مدت داشته باشیم و باید در این حوزه دقت نظر نیز داشته باشیم و نباید منفعلانه برخورد کرد پیش‌بینی‌های لازم را داشته باشیم.

لاریجانی با اشاره به اینکه یکی از مسائل مهمی که در مرکز پژوهش‌ها باید به آن توجه شود مسائل اقتصادی است گفت: ما اگر بخواهیم مسئولیت‌شناسانه به وضعیت کشور نگاه کنیم حاصل آن باید حل مشکلات کشور باشد.

وی با تاکید بر اینکه اگر بخواهیم مشکلات کشور را از نظر اقتصادی بررسی کنیم 37 چالش داریم که 10 تا 15 تای آن‌ها خیلی بزرگ است، ادامه داد: ما باید خودمان را با آن‌ها مواجه کنیم و برای آن راهکار بدهیم و دولت نیز باید در این زمینه همکاری کند و اگر در این راه تاخیر کنیم با مشکلات بیشتری مواجه می‌شویم. توان کشور هم در این مورد کم نیست و باید با این منابع مشکلات را حل کنیم.

نماینده مردم قم در مجلس تصریح کرد: در بحث مشکلات اقتصادی مرکز پژوهش‌ها بررسی‌هایی داشته و راهکارهایی نیز به مجلس ارائه کرده است و باید در این راه وقت بیشتری گذاشته شود و راهکارهای جدی ارائه شود.

لاریجانی با بیان اینکه مرکز پژوهش‌ها دقت کند که برنامه ششم توسعه در بحث بودجه‌ریزی سال آینده محقق شود افزود: قانون برنامه تکالیفی را کشور مشخص کرده که در هنگام بودجه‌ریزی این برنامه باید محقق شود و مرکز پژوهش‌ها نیز در این مسئله تمرکز کند و راهکارهای آن را اگرچه دولت در بخش‌هایی کم کاری داشته را فراهم کند.

وی تصریح کرد: به طور مثال در طول برنامه ششم ذکر شده باید طی 5 سال 15 ردصد نیروی استخدامی کشور کم شود که در بودجه سال 97 چنین چیزی دیده نمی‌شود و مرکز پژوهش‌ها باید رهکارهایی ارائه کند تا در قانون بودجه سال 97 منعکس شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی  ادامه داد: باید قانون برنامه ششم را ملاک بودجه‌ریزی کشور قرار دهیم تا پس از گذشت 5 سال نگوییم فقط یک برنامه ششم داشته‌ایم که تنها 25 درصد آن محقق شده است.

لاریجانی با بیان اینکه برخی از مسئولان باید مشکلات را با مردم به صورت شفاف در میان بگذارند اظهار داشت: منابع کشور کم است و باید اصلاحاتی در روند جاری کشور انجام شود این روال، روالی نیست که شرایط کشور را تغییر دهد.

وی با بیان اینکه فروختن اوراق در آینده دولت فرومانده را تشکیل می‌دهد گفت: باید این روند اصلاح شود.ایجاد دولت کوچک و چابک با مشکلاتی که امروز داریم معنا ندارد.

رئیس مجلس شورای اسلامی  با اعلام اینکه جزواتی که مرکز پژوهش‌ها در تحلیل مشکلات کشور ارائه می‌دهد مفید است، گفت: گاها پیشنهاداتی در این جزوات وجود دارد که باید ساختاری درست شود که مشخص شود که این ایده چگونه محقق می‌شود. اهمیت فهم مسیر کمتر از آن موضوع نیست شاید گاها لازم باشد برای دستیابی به این روشها این ایده‌ها در قالب سیاستهای کلی یک نظام قرار گیرند.

لاریجانی تصریح کرد: چالشهایی که امروز ما با آنها مواجه هستیم دلایلشان روشن است و مشخص است که وضعیت موجود نتیجه چه اقداماتی بوده است که این به ما کمک می‌کند که از تکرار این راه پرهیز کنیم.

وی با بیان اینکه ما همچنان دچار رکود هستیم و رونق اقتصادی وجود ندارد گفت: در این راه باید متناسب با شرایط در اخذ مالیاتها تصمیم‌گیری شود ما باید به بخش تولید کمک کنیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی  با تاکید بر اینکه رونق اقتصادی تنها با تولید ایجاد می‌شود، اظهار داشت: باید مشکلات تولیدکنندگان فهم شود و به آن‌ها در این راه کمک کرد زمانی که تولید و صادرات فعال نشود شرایط برای کسب ثروت مهیا نمی‌شود.

لاریجانی با بیان اینکه جمهوری اسلامی اهداف متعالی دارد و در قانون اساسی به خوبی به آن‌ها اشاره شده است، تصریح کرد: یکی از دردهای ما بحث اقتصاد درونزاست اما منابعی که باید به روستاها اختصاص داده می‌شد به خوبی انجام شده است.

وی ادامه داد: اینکه ما بخواهیم تنها از نفت ارتزاق کنیم اقتصادمان زاینده و پویا نمی‌شود باید در این راه نقص‌ها را بشناسیم و برای آن‌ها راه حلی بیندیشیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی  ادامه داد: بخش تولید امروز دچار مشکلاتی است و باید در قانونگذاری فکری برای آن‌ها داشته باشیم. و در نظام بودجه ریزی کشور نیز گرفتار رتق و فتق کارهای جاری هستیم که باید شروع کنیم به سمت اقتصاد درونزا حرکت کنیم.