پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۰ آذر ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۹

آخرین وضعیت دانشگاه استاد فرشچیان و حذف کنکور

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی آخرین وضعیت راه‌اندازی دانشگاه استاد فرشچیان و حذف کنکور را تشریح کرد.
کد خبر : ۳۹۲۷۴۱
صراط: محمدرضا مخبر دزفولی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به مناسبت سی و سومین سال تأسیس این شورا در نشستی به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
 
به گزارش تسنیم وی در ابتدا در پاسخ به سوالی درباره اینکه با توجه به هجمه‌های فرهنگی سنگین به کشور آیا خروجی جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی راضی کننده است، اظهار داشت: اگر بخواهم در این زمینه قضاوتی داشته باشم باید بگویم در زمینه مولفه‌های کمک کننده و بازدارنده با وجود چالش‌های موجود با وضع مطلوب فاصله داریم. شاید اگر شاهد امکانات، تمهیدات و همگرایی بیشتر از سوی مسئولان در این بخش بودیم موفقتر عمل می‌کردیم.
 
** ابتکار عمل فرهنگی با برنامه‌ریزی محقق می‌شود
 
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: با این وجود همین که توانستیم برنامه‌های بلندمدتی را برای حوزه‌های علمی و فرهنگی تدوین کنیم گام بلندی برداشته شده است. اما یکی از مشکلات ما در حوزه‌های مختلف این است که برخی معتقدند با برنامه‌های سلیقه‌ای می‌توان در این زمینه پیروز بود و به ابتکار عمل دست یافت اما ابتکار عمل وقتی موفقیت آمیز است که ما برنامه داشته باشیم و طبق آن حرکت کنیم.
 
مخبر دزفولی با بیان اینکه باید برنامه‌های راهبردی را در بخش‌های مختلف فرهنگی و علمی به اجرا نزدیک کرد، یادآور شد: در حوزه‌های علمی در این زمینه موفقیت‌های بیشتری کسب کردیم و گامهای خوبی برداشته شده است. در فناوری‌های پیشرفت نظام برنامه ریزی، برنامه و متولیان امر مشخص هستند اما این اشکال در حوزه فرهنگ بیشتر دیده می‌شود که اگر بتوانیم سند مهندسی فرهنگی که برنامه ریزی موفقی در حوزه فرهنگ است را اجرایی کنیم در بخش فرهنگ نیز گام های موفقتری را برمی‌داریم.
 
وی با بیان اینکه با وجود کمی اعتبارات و بودجه در حوزه فرهنگی عملکرد برخی دستگاه‌ها با یکدیگر همپوشانی دارند و امکانات نرم افزاری و سخت‌افزاری ما به هدر می‌رود، تأکید کرد: معتقدیم در این بخش نیز باید طبق برنامه‌های راهبردی حرکت کنیم. شورایعالی انقلاب فرهنگی برای بخش‌های مختلف آموزش و پرورش،‌ آموزش عالی، علم و فناوری، فرهنگ عمومی و زنان و خانواده و حتی اقشار مختلف اجتماعی برنامه‌های بلندمدت و مدونی دارد که هرچقدر این برنامه‌ها به مطالبه عمومی و اجتماعی تبدیل شوند می توانیم از دست‌اندرکاران امر محترمانه بخواهیم طبق آن عمل کنند تا موفق شویم.
 
** گزارشی درباره اجرای سند 2030 ندارم
 
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برخی از اعضای شورا اخیرا اعلام کردند که بخشهایی از سند 2030 در کشور بی سروصدا اجرایی می‌شود آیا گزارشی در این زمینه به دست شما رسیده است، گفت: حداقل بنده گزارشی در این باره ندارم. اگر منظور بخش آموزش و پرورش است، خیر چنین چیزی در دستور کار نیست.در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگ همه اعضای شورا و حتی رئیس جمهور به اتفاق آرا به لغو اجرای سند 2030 در حوزه آموزش و پرورش رأی دادند. بنابراین این سند در این بخش اجرایی نمی‌شود. البته اگر گزارش‌هایی در این خصوص داشته باشیم مانع می‌شویم اما گزارشی تاکنون نداشته ایم.
 
وی در همین زمینه ادامه داد: آموزش و پرورش به جد دنبال اجرایی کردن سند آموزش تحول است و طی آینده‌ای نزدیک نقشه راه اجرایی آن را به شورا اعلام می‌کند. در حوزه توسعه پایدار برخی بخشها و دستگاه های دیگر نیز در حال کارند که این مسئله را می‌توان از آنها نیز سوال کرد.
 
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه نقطه عطف اقدامات شورای عالی انقلاب فرهنگی با وجود چند دهه از فعالیت این شورا چیست، گفت: همین که توانستیم دانشگاه‌هایی را که منهدم شده بود را به شکل مستقل و پربار در خدمت نظام علم و آموزشی کشور قرار دهیم، پیروزیست. زمانی که شورا تأسیس شد، دانشگاه‌های کشور در حد 23 یا 24 دانشگاه بود و بیشتر ظرفیت‌های علمی کشور به هدر می‌رفت. اما با کمک شورا و دلسوزان بخش علم و فناوری نظام علمی و فناوری کشور امروز به قدرتی تبدیل شده است که برای کشور قدرت آفرینی می‌کند.
 
** بیش از 60 درصد مصوبات شورایعالی انقلاب فرهنگی اجرایی شده است
 
مخبر دزفولی تصریح کرد: برای حرکت نظام علمی آموزشی و فناوری برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته و اگر در زمینه صنایع دفاعی و پشتیبانی امروز موفق هستیم پشت آن دانش و علم قرار دارد. لذا چندین قله بزرگ در این بخش فتح شده است. این امر به برکت دوراندیشی امام ایجاد شد اگر این شورا نبود معلوم نبود این موفقیت‌ها را داشته باشیم البته غفلت‌ها و عدم توفیق‌ها نیز هست که باید به دنبال حل آنها باشیم.
 
وی در ادامه در پاسخ به اینکه ضمانت اجرایی اسناد مصوب شده در شورا از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی چگونه است و آیا شما با مکانیزمهای نظارتی می‌توانید براین بخش نظارت داشته باشید گفت: بسیاری از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی اجرایی شدند برخی مصوبات با موانعی روبرو هستند که به‌خصوص در حوزه فرهنگی با وضعیت مطلوب فاصله داریم و به اجرا نزدیک نشدند.
 
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: معتقدیم باید مکانیزم‌های دقیق‌تری برای ضمانت و نظارت مصوبات اندیشیده شود. در حوزه علم و فناوری کمتر دچار این ضعف هستیم اما در حوزه فرهنگ متأسفانه بیشتر گریبانگیر مشکلات اجرایی اسناد بالادستی هستیم.
 
مخبردزفولی با بیان اینکه به نظر بنده بیش از 60 درصد مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی اجرایی شده است به عدم اجرای سند مهندسی فرهنگی کشور اشاره و تصریح کرد: سند مهندسی فرهنگی چندین سال است که مصوب شده است و بخشهای اجرایی آن نیز دیده شده است. برای اجرایی شدن این سند ستاد راهبری اجرایی شدن سند مهندسی فرهنگی معرفی شده است که این ستاد باید با حضور رئیس جمهور ودر غیاب ایشان با حضور معاون اول تشکیل شود اما هنوز این ستاد تشکیل جلسه نداده است. ما معتقدیم رسانه ها نیز باید پیگیر این مسئله شوند و از آنها بخواهند انجام این اسناد را مطالبه کنند.
 
**رسانه‌های عدم اجرای سند مهندسی فرهنگی را محققانه پیگیری کنند
 
وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری به اجرایی شدن سند مهندسی فرهنگی و اهمیت این سند، گفت: پیگیری اجرایی شدن این سند برای همه وظیفه است و شما به عنوان رسانه باید پیگیری کنید که چرا این سند تاکنون اجرایی نشده است. از مسئولان اجرایی و تقنینی بپرسید چرا در برخی از بخش‌ها این اسناد استراتژیک اجرایی نمی‌شود. از مسئولان و دست اندرکاران امر محترمانه سوال کنید قطعا اگر این اسناد اجرایی می‌شد و یا همگرایی مسئولن در این امر بیشتر شود جلوی بسیاری از موازی کاری‌ها گرفته می‌شود. شورا ابزار نظارتی مختلفی دارد که یکی از آنها رسانه ها هستند که از شما می خواهیم این موضوعات را محققانه و عالمانه پیگیری کنید.
 
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی درباره اجرایی شدن سند جامع علمی کشور و اینکه آیا شورا در زمینه رکود کشور در بخش هوا و فضا گزارش‌هایی را در جلسات ستاد راهبرید تهیه کرده است گفت: وضعیت اجرایی این سند نسبت به سایر اسناد مثبت‌تر است. البته در بخشهایی با قوت و ضعف مواجه بوده است معتقدیم این که توانستیم در نانو و بیو خوب حرکت کنیم و جایگاه های خوبی در جهان کسب کنیم به دلیل اجرایی شدن این سند و بررسی موانع پیشرفت این علوم است. اینکه شاهد تأسیس شرکتهای دانش بنیان هستیم از دستاوردهای این سند محسوب می‌شود. البته در حوزه هوا و فضا به این اندازه پیشرفت نکرده ایم.
 
**پیش‌نویس وضعیت اجرایی سند هوا و فضا به شورا ارائه می‌شود
 
مخبر دزفولی با اشاره به اینکه دست اندرکاران بخش هوافضا در جلسه ای از ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور گزارشی از وضعیت صنعت هوافضا و مشکلات و موانع موجود آن ارائه کرده است گفت: این موضوع منجر به تهیه پیش‌نویسی شده است که به زودی در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه خواهد شد.
 
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه دانشگاه فرهنگیان 51 ماه با سرپرست مدیریت شد و روز گذشته مجددا سرپرستی برای آن معرفی شده است، آیا شورا برای بررسی وضعیت این سرپرست وارد کار خواهد شد، یادآور شد: قطعا اگر سرپرست جدید به شورا معرفی شوند طی چند هفته آینده در کمیته مربوطه بررسی شده و نتیجه این بررسی اعلام می‌شود.
 
**دانشگاه استاد فرشچیان به زودی راه‌اندازی می‌شود
 
مخبر دزفولی در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم درباره تأسیس و راه اندازی دانشگاه مورد نظر استاد فرشچیان گفت: ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی تلاش کردیم این دانشگاه راه اندازی شود. استاد فرشچیان شخصیت و فردی منحصر به فرد هستند و جزو مفاخر کشور محسوب می‌شوند. از روز اول که ایده ایشان درباره تأسیس دانشگاه مطرح شد گفتگوی مفصلی با ایشان داشتم و اینکه پیشنهاد ایشان را به صحن شورا ببریم برای این مسئله مصوبه دادیم اخیرا هم این موضوع مجددا مطرح شد.خیلی امیدوار هستیم، دانشگاه مدنظر ایشان تأسیس و راه اندازی شود.چون باید قدر این استاد را بدانیم ان‌شاء الله که عمر ایشان مستدام باشد تا هستم در هنرهای مینیاتوری شاگردان خوبی برای کشور پرورش دهم.
 
وی ادامه داد: این موضوع اخیرا هم در شورا مطرح شده، ما موضوع را به سازمان میراث فرهنگی نیز منتقل کردیم، اما پیگیری چندانی صورت نگرفت ولی قول می دهیم در دهه مبارک فجر شاهد افتتاح و راه اندازی دانشگاه ایشان باشیم.
 
** دبیری بنده در شورای عایل انقلاب فرهنگی تمدید شده است
 
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی درباره ساماندهی سهمیه‌های کنکور و اقدامات کمیته مربوطه در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد:کمیته مربوطه تشکیل شده و در چندین جلسه موضوع را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.این کمیته قرار است قوانین، مقررات و ایین نامه‌های مربوط به کنکور را که از سابق در کشور وجود داشته تحقیق، بررسی و آماده‌سازی کند. فکر می‌کنیم که تا چند ماه آینده پیشنهادات آن برای ارائه به شورا آماده شود، البته شاید برای کنکور سال بعد پیشنهادات این کمیته مورد استفاده قرار نگیرد. اما برای سال‌های بعد قطعا مورد توجه قرار خواهد گرفت.
 
مخبر دزفولی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه هرچند وقت یک بار شایعه رفتن شما از شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح می شود چرا این شایعات هر از چندگاهی مطرح شده و روند انتخاب دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی چگونه است،گفت: فرمودید شایعه، شایعه شایعه است اما درباره روند انتخاب دبیر شورا باید بگویم ابتدا در شورای عالی انقلاب فرهنگی رأی‌گیری درباره معرفی فرد مورد نظر صورت می‌گیرد که این فرد باید از اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی باشد وسپس فرد معرفی شده خدمت رهبر معظم انقلاب معرفی می شود و پس از تأیید ایشان از سوی رئیس جمهور حکم آن صادر می‌شود. هر 4 سال یک بار فردی برای این منظور معرفی می شود و منعی برای تجدید این حکم وجود ندارد. 4 سال مسئولیت بنده پایان یافته و تمدید شده است.
 
وی درباره اقدامات شورا برای حذف و ساماندهی کنکور افزود: آموزش و پرورش اعلام کرده است طرحی را در این زمینه آماده کرده که طبق آن دانش آموزان طی دوران تحصیل خود ارزیابی می شوند و سنجش و پذیرش آنها براساس رشته‌های مورد نیاز کشور صورت گیرد. در حال حاضر که با تبلیغات اقوا کننده رشته های پزشکی و غیره روبرو هستیم حدود 37 تا 38 درصد دانش آموزان ما در رشته‌های فنی و کارودانش فعالیت می‌کنند که این خود نشاندهنده این است که زمینه برای تحصیل آنها فراهم است و اگر با کمک شما رسانه ها این فرهنگسازی صورت گیرد. می‌توان این مسئله را بهتر دنبال کرد.
 
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه معتقدیم بهترین راه حل برای این مسیر حذف کنکور است، گفت: اینکه جایگزین آن چه باشد هنوز به راهکار منسجم، قابل ارائه و مقبول نرسیده‌ایم.
 
مخبر دزفولی در ادامه درباره اینکه انتقاداتی در زمینه بازنگری رشته‌های علوم انسانی و مسئله مطرح است که در جلسات تصمیم گیری زنان و بازنگری علوم انسانی چند صدایی لحاظ نمی‌شود. به عنوان مثال در بازنگری علوم انسانی انجمن جامعه شناسان حضور نداشته است، گفت: در شورای فرهنگی اجتماعی زنان شورا چند صدایی که نه هزار صدایی وجود دارد و همه دستگاه‌های امر و متولی نمایندگانی در این شورا دارند. لذا امکان چند صدایی در آن فراهم شده است.
 
وی افزود: اگر منظورتان این است که بنده سیاسی حرف بزنم، من سیاسی حرف نمی‌زنم. کارگروهی که باید اجرایی شدن اسناد مربوط به زنان را پیگیری کند ستاد ملی زنان و خانواده است که طبق تصمیم شورا در ذیل ریاست جمهوری تشکیل شده است به نظر شما باید این مورد را مطالبه کنید.
 
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره بازنگری در رشته های علوم انسانی نیز گفت: بیش از 300 و 400 نفر از اعضای هیئت علمی کشور با ستاد تحول در علوم انسانی همکاری می‌کنند و همه مسائل در آن به بحث و بررسی گذاشته می شود. هیچ منعی برای ارائه پیشنهادات مشوقانه  سازنده در این بخش وجود ندارد.
 
مخبردزفولی اضافه کرد: کسانی که به این مسئله نقد دارند نقاط مورد نظر خود را ارائه دهند قطعا مورد توجه قرار می‌گیرد. در حوزه جامعه شناسی از افراد مختلف و صاحب نظر استفاد هشده است لذا بازهم اگر شما مواردی را دارید که مورد بی توجهی قرار گرفته‌اند به بنده اعلام کنید تا به آقای حداد عادل منتقل کنم.
 
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره عدم فعالیت بنیاد ملی نخبگان گفت: تاسیس بنیاد جزو مصوبات شوراست گزارشی در مورد عدم فعالیت این بنیاد ارایه نشده، اما اگر گزارشی برسد که معاونت علمی نسبت به این شورا بی توجه شده اساسنامه آن تغییر و به مجموعه دیگری منتقل خواهد شد. قرار است گزارشی از فعالیت بنیاد ملی نخبگان تا پایان آذر به شورا ارایه شود و به محض رسیدن این گزارش اطلاع رسانی خواهیم کرد.
 
وی درباره آمار خروج نخبگان از کشور و اینکه ظاهرا معاونت علمی بعد از مدتها گزارشی را در این زمینه به شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرده است گفت: هنوز گزارش جدیدی در این خصوص نداریم قرار شده است تا پایان این فصل معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گزارشی از وضعیت نخبگان داخل و خارج کشور ارائه کنند قطعا بنده پس از این موضوع نشستی را با شما خبرنگاران خواهم داشت.
 
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به سوال دیگر مبنی براینکه گفته می‌شود پس از انتقادات برخی از اعضای شورا به سند 2030 برخی از بخشها بودجه های مربوط به این شورا و بخشهای مربوطه را پرداخت نکرده‌اند، گفت: مسئله بودجه و اعتبار مسئله‌ای کلی برای همه دستگاه‌هاست و مربوط به شورای عالی انقلاب فرهنگی نیست امیدواریم مشکل بودجه شورا نیز حل شود. با تعامل و اقدامات دستگاه های متولی بخصوص سازمان مدیریت و برنامه ریزی امیدواریم مشکل شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این بخش در کنار سایر بخشها برطرف شود.