پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۴ آبان ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۹

باندهای شرط‌بندی چگونه به فوتبال نفوذ کردند

نسلی که شرط‌بندی برایش در نوشیدن مجانی نوشابه شیشه‌ای و کیک به شرط بردن گل کوچک خلاصه می‌شد، طبیعی است که اخبار مربوط به توسعه زد و بند و تعیین نتایج فوتبال را به‌راحتی باور نکند.
کد خبر : ۳۸۸۷۶۳
صراط: نسلی که شرط‌بندی برایش در نوشیدن مجانی نوشابه شیشه‌ای و کیک به شرط بردن گل کوچک خلاصه می‌شد، طبیعی است که اخبار مربوط به توسعه زد و بند و تعیین نتایج فوتبال را به‌راحتی باور نکند.

به گزارش فرهیختگان، پیش از شروع لیگ برتر هفدهم، یک فوتبالیست سرشناس به‌خاطر تبلیغ سایت‌های شرط‌بندی توسط همسرش با محرومیت مواجه شد! چند ماه قبل از این اتفاقات، پلیس با رسیدن به مستندات رسمی، چندین باند مخوف مرتبط با شرط‌بندی و قمار در نقاط مختلف کشور را با دستگیری اعضای آنها منهدم کرد! همچنین در کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال پرونده ویژه‌ای برای شرط‌بندی تشکیل و تحقیقاتی پیرامون ارتباط چند نفر از اهالی فوتبال با سایت‌های شرط‌بندی خارج کشور انجام شد و به اطلاعاتی کلی پیرامون این پدیده شوم رسید. در این میان رد پای برخی دلالان فعال در زمینه نقل و انتقالات هم در این پرونده دیده می‌شود که به‌خاطر همکاری با باند‌های شرط‌بندی پیشنهادهای همکاری به برخی فوتبالیست‌‌ها و مربیان می‌دهند! در سال‌های اخیر نیز بارها سایت‌های مختلف شرط‌بندی و پیش‌بینی نتایج فوتبال فیلتر شده و تعداد زیادی از متخلفان پایشان به دادگاه باز شده است. با تمام این اتفاقات شرط و قمار هنوز وجود دارد و این روزها به شکلی گسترده جوانان را درگیر سیستم کثیف خود می‌‌کند! دست‌اندرکاران سایت‌های شرط‌بندی اخیرا برای تبلیغ فعالیت‌های خود به چند فوتبالیست و حتی بدل خبرساز یکی از فوتبالیست‌های مطرح جهان فوتبال هم پیشنهاد کار داده‌اند و همکاری شروع شده است. یکی دیگر از باندهای قدرتمند با ارتباط گرفتن با یکی از ارگان‌های رسمی و اجرایی فوتبال، برای اینکه برچسب قانونی‌بودن روی فعالیت‌های خود بزند- دفاتر این مرکز چندبار توسط مراجع قضایی پلمب شده بود- مدت‌هاست که به اسپانسر این مجموعه تبدیل شده و یک درصد از فروش هر برگه پیش‌بینی خود را در طول هفته که رقم قابل توجهی می‌شود به این ارگان پرداخت می‌کند تا به‌عبارتی ساده عنوان کند با مجوز این مرکز فعالیت‌هایش را انجام می‌دهد! این روزها بحث شرط‌بندی و قمار داغ است و فوتبال و ورزش ایران در آستانه یک فاجعه بزرگ قرار دارند. ادامه این روند و قدرت گرفتن باندهای شرط‌بندی قطعا روی اتفاقات مسابقات و نتایج بازی‌های فوتبال ایران تاثیر مستقیم خواهد گذاشت! در این میان برخی برنامه‌های تلویزیونی هم در ترغیب مردم برای مراجعه به این سایت‌های شرط‌بندی و پیش‌بینی نتایج فوتبال نقشی موثر ایفا می‌کنند و تمام این اتفاقات و اطلاعات نشان می‌دهد مهدی تاج در مقام ریاست فدراسیون فوتبال باید هرچه سریع‌تر کمیته اخلاق را مامور کند جلوی پیشرفت و بزرگ‌تر شدن دایره فعالیت این بنگاه‌های فساد را بگیرد.

نسلی که شرط‌بندی برایش در نوشیدن مجانی نوشابه شیشه‌ای و کیک به شرط بردن گل کوچک خلاصه می‌شد، طبیعی است که اخبار مربوط به توسعه زد و بند و تعیین نتایج فوتبال را به‌راحتی باور نکند! نسل بزرگ‌شده امروز هرکدام از ما بعد از فراغت از دنیای گل کوچک و شرطی بازی کردن در دورهمی‌های دوستانه به طرق مختلف، بعدها در اخبار سندیکای مخوف شرط‌بندی در مالزی، سنگاپور و کشورهای جنوب شرق آسیا را شناخت. آنهایی که دایره قدرت‌شان تا لیگ برتر انگلستان و سری «آ» ایتالیا هم گسترده شد و به آنچه قبلا در فیلم‌ها دیده بودیم، جامه واقعیت پوشاندند!

برای اینکه شرط‌بندی قدرت و رواجی جهانی داشته باشد باید زمان می‌گذشت و این اتفاق با همین چاشنی سپری شدن روزها، هفته‌ها، ماه‌ها و سال‌ها افتاد! در روزهای تازه گرم‌شده سال 2006 مکالمات تلفنی لوچانو موجی، مدیر وقت یوونتوس با داوران و روسای سایر تیم‌ها شنود شد و اتهام ثابت‌شده شرط‌بندی تیم این آقا، میلان و لاتزیو را درگیر کرد! اتفاقاتی که آن روزها می‌افتاد برای هیچ‌کدام از مردم ایتالیا و ایتالیادوستان باورکردنی نبود اما شرط‌بندی درنهایت فاجعه‌ای به نام کالچو چولی را رقم زد و هر فرد حقیقی و حقوقی که درگیر این پرونده کثیف بود با محرومیت مواجه شد! چون در این کشور هیچ مصلحت‌اندیشی در کار نبود و هیچ مدیر و بازیکن و مربی و باشگاهی فراتر از قانون نبود!

بیایید بازهم مرور کنیم. آنچه را که در لیگ قهرمانان با تبانی لیون و دیناموزاگرب و در آلمان با سوت‌های جهت‌دار رابرت هویزر، داور آلمانی نمودی چشمگیر داشت. آن‌هم دو دهه پس از درگیر شدن فوتبال کشور عدالت‌محور فرانسه با تبانی به لطف داورخریدن‌های برنار تاپی، رئیس وقت المپیک مارسی! اگر آن زمان ماجرا به شکلی واضح به‌عبارتی خیلی ساده‌رو بود، حالا اما به لطف گسترده شدن سایه شبکه‌های اجتماعی بسیاری از فسادهای اینچنینی به شکل زیرمیزی و البته آسان‌تر رواج دارد! فوتبال‌دوستان ایرانی در تمامی سالیان گذشته بارها از فجایعی که شرط‌بندی در کشورهای صاحب فوتبال رقم زده است باخبر شده‌اند و اخبار و اطلاعات بسیار زیادی به دست آورده‌اند.  حالا ورزش ایران و به‌ویژه فوتبال با بحران بزرگ شرط‌بندی روبه‌رو شده است و در این میان سکوت، آن سیاستی است که فدراسیون فوتبال در دستورکار خود قرار داده است. از نظر مدیریت در فوتبال ایران در تمام سال‌های گذشته، فساد حتما باید اتفاق بیفتد و سند برای اثبات آن وجود داشته باشد تا به آن ورود شود و درباره‌اش تصمیم بگیرند! البته در این میان پیشگیری هیچ جایگاهی در سیاست‌های اجرایی و برنامه‌های حاکمان قدرت در فوتبال کشور ندارد؛ اما شاید بررسی این گزارش تلنگری جدی به مدیرانی باشد که داستان رواج شرط‌بندی در فوتبال را جدی نمی‌گیرند!

اگر یک دهه قبل در شهرهای شمالی کشورمان، برگه موسوم به «توتو» عده‌ای را معتاد به شرط‌بندی و قمار کرده بود، حالا پیام‌رسان‌ها و اپلیکیشن‌های موبایلی با عرضه به‌روزترین نرم‌افزارها، خوره شرط‌بندی را به جان آنهایی انداخته‌اند که می‌خواهند با قطار فوتبال و شانس، یک‌شبه ره صدساله را طی کنند. عمومیت ماجرای نگران‌کننده به‌حدی است که حالا مدارس و محیط‌های فرهنگی هم آلوده این داستان شده‌اند. ماجرا بیشتر مربوط به آن دسته از افرادی است که درس را کار دوم خود می‌دانند و در روزهای مشخصی از هفته که مسابقات مختلف در داخل و خارج ایران برگزار می‌شود، با پرکردن برگه یا حضور در سایت‌ها و اپلیکیشن‌های شرط‌بندی، به ظاهر درآمد نان و آب‌داری برای خودشان می‌سازند.  بله، امروز با تغییر رسانه و گسترده شدن شبکه‌های اجتماعی در فضای مجازی، قمار عمومیت بیشتری پیدا کرده است؛ عمومیتی که خیلی رو نیست و به شکلی پنهان و گاه با حمایت یک گروه و باند مافیایی که از فشار اقتصادی روز زندگی مردم ایران با شرط‌بندی و وعده یک‌شبه پولدار شدن بهترین استفاده را می‌کنند، به سمت فراگیر شدن با سرعتی زیاد حرکت می‌کند و تیشه به ریشه ورزش و فوتبال از یک‌سو و مردم عادی پرآرزو از سوی دیگر می‌زند!

در حال حاضر آمار دقیقی از درصد ابتلای جامعه به شرط‌بندی و قمارهای ورزشی وجود ندارد، اما اتفاقات شبکه‌های مجازی و تبلیغات گسترده در تمامی کانال‌ها و گروه‌های مختلف و البته سرعت هجوم مردم به سمت این پدیده به‌خوبی نشان می‌دهد که اگر مسئولان از همین حالا فکری به حال داستان رواج شرط‌بندی نداشته باشند درآینده‌ای نزدیک باید منتظر انگشت‌نما شدن فوتبال ایران به‌خاطر رسوایی شرط‌بندی در جهان فوتبال باشیم. در شرایط کنونی کار به جایی رسیده که هر فردی می‌تواند با به راه انداختن یک کالچوپولی داخلی خودش را به یک دسته پایین‌تر بیندازد و آبروی خود را از دست بدهد. چه در زندگی شخصی، چه در مدارس و دانشگاه و آموزشگاه‌ها و چه پای میز دودگرفته کافی‌شاپ‌های خاص مرکز قمار که قبل از شروع، یک بازی را به‌ نفع خودشان با وعده‌های آنچنانی با پول ما تمام می‌‌کند.                                                                        

در سال‌های اخیر مسئولان نظارتی بارها با جریان‌های سودجوی مرتبط با این پرونده برخورد قانونی داشته‌اند اما نه‌تنها هنوز بساط این جریان‌ها برچیده نشده است، بلکه با سوءاستفاده از حضور فعال مردم ایران در شبکه‌های اجتماعی به‌ویژه تلگرام، بیشتر هم شده است. امروز کار به جایی رسیده که در اکثر کانال‌های تلگرامی تبلیغات سایت‌ها و کانال‌های پیش‌بینی نتایج فوتبال منتشر می‌شود و حامیان این جریان شرط‌بندی حتی حاضر به پرداخت پول‌های آنچنانی برای تبلیغ کار خود شده‌اند چون می‌دانند که می‌توانند با جذب مخاطبان مختلف و سوءاستفاده از علایق مردم به فوتبال، پول بیشتری با مرور زمان به جیب بزنند.

در چند ماه گذشته باندهای مختلف مربوط به شرط‌بندی در استان‌های یزد، تهران، گلستان، گیلان و مازندران با اعلام پلیس دستگیر و منهدم شده‌اند اما هنوز هیچ برخورد جدی و قانونی به‌خاطر گسترش بازار شرط‌بندی اینترنتی انجام نشده است. نکته قابل تامل دیگر اینجاست که چند ماه قبل پای چند فوتبالیست لیگ برتری هم به کمیته اخلاق به اتهام ارتباط با باندهای شرط‌بندی باز شد که برای یکی از آنها محرومیتی در نظر گرفته شد، اما درنهایت با یک تعهد، جنجال مربوط به این فوتبالیست که خیلی‌ها فکر می‌کردند محرومیت او به‌خاطر اتفاقات زندگی خصوصی‌اش است، به پایان رسید. م

تاسفانه گروه‌های مختلف برای گسترش دایره قدرت اجرایی خود حتی پا را از دایره تبلیغات مجازی هم فراتر گذاشته‌اند و با پرداخت پول‌های قابل توجه از طریق چهره‌های مشهوری که صفحات اینستاگرام و مجازی آنها دنبال‌کنندگان زیادی هم دارند، مردم را به پیش‌بینی نتایج برای میلیونرشدن ترغیب می‌کنند. به‌طور مثال بدل یک چهره مشهور ورزشی اخیرا در اینستاگرام خود یکی از این سایت‌های شرط‌بندی و پیش‌بینی نتایج را تبلیغ کرد که می‌تواند بعدها برای او دردسرهایی را به همراه داشته باشد. اگر در فضای مجازی و کانال‌های پرمخاطب گشتی زده باشید چشم‌تان به جملاتی چون «اوج لذت و هیجان»، «بیا تو بت یک‌قدم تا میلیونرشدن»، «مسابقات فوتبال را پیش‌بینی کنید و میلیونر شوید»، «پیش‌بینی فوتبال با ضریب بالا و جوایز گوناگون»، «آپشن‌های بی‌نظیر، ضرایب واقعی و بالا، پرداخت سریع و مطمئن وجه»، «پیش‌بینی تمام‌وقت»، «هیجان و پول درآوردن را تجربه کنید»، «با... بهتر و متفاوت‌تر پیش‌بینی کنید و پولدار شوید»، «توی سایتی بت بزنید که اگه 100میلیون هم برنده شدین کمتر از یک‌ساعت تو حسابتون باشه» و «آنلاین و به لحظه پیش‌بینی و بازی کنید و کسب درآمد داشته باشید» خورده است.

اینها بخشی از شعارها و تبلیغات باند مخوف شرط‌بندی و پیش‌بینی نتایج ورزشی و فوتبال است که روزبه‌روز در حال بزرگ شدن است و اگر از همین حالا برخورد جدی با آنها صورت نگیرد در آینده‌ای بسیار نزدیک این جریان‌ها روی تعیین نتایج مسابقات فوتبال و ورزش ایران هم با گسترش ارتباطات خود تاثیر خواهند گذاشت و رسوایی بزرگی به بار خواهد آمد.

«بت» یا شرط‌بندی همان واژه‌ای است که افراد زیادی را با وعده‌های دروغ کسب درآمد جذب خود می‌کند. درآمدی که به حوزه‌ای فراتر از فوتبال کشیده می‌شود. درباره پشت‌پرده دنیای عجیب قماربازان ورزشی در سایت‌های اینترنتی و اپلیکیش‌های موبایل روایت‌های تکان‌دهنده وجود دارد. روایت فصلی از زندگی ورزشی با هیجانات فردی که سرمایه و حتی زندگی خود را در پیچ و خم اعداد و دروغ‌های بزرگ باخته است تا برای یک‌بار هم که شده، برنده شود. برای یک‌بار هم که شده «بت»اش در بیاید و میلیونر شود.

با شروع فصل جدید فوتبالی علاوه‌بر کری‌های معمول، نکته تازه‌ای هم به شور و شوق دنبال‌کنندگان این ورزش افزوده است. تا به حال در کنارتان صدای شادی یا عصبانیت کسی را ندیده یا نشنیده‌اید: «وای ِتم دراومد»؟ «بت» یا شرط‌بندی، سرگرمی - البته نه‌چندان جدید- برخی از فوتبالی‌ها؛ درآمدی که حالا دایره آن از حیطه فوتبال هم خارج شده و به بسکتبال، والیبال و حتی پلی‌استیشن هم کشیده می‌شود. در این گزارش، پشت‌پرده‌ای از دنیای عجیب و غریب قماربازان ورزشی در سایت‌های اینترنتی و اپلیکیشن‌های تلفن همراه است؛ قماری که روایت یک فصل تمام‌ورزشی از هیجان کسانی است که زندگی‌شان را در پیچ و خم اعداد و ارقام باخته‌اند و زندگی خود و خانواده‌شان را وابسته به نتایجی کرده‌اند که حاصل هفته‌ها بازی بی‌حاصل در فضایی با رویای یک‌شبه پولدار شدن است؛ رویایی که به‌مرور برایشان شبیه کابوسی وحشتناک شده ‌است.مسئولان نظارتی بار‌ها و بار‌ها با جریان‌های سودجو مرتبط با این پرونده برخورد قانونی داشته‌اند، اما هنوز بازار این جریان‌ها نه‌تنها از بین نرفته بلکه حالا با سوءاستفاده از حضور فعال مردم ایران در شبکه‌های اجتماعی به‌ویژه تلگرام، بیشتر هم شده است. در چند ماه گذشته باند‌های مختلف مرتبط با شرط‌بندی در استان‌های یزد، تهران، گرگان، گیلان و مازندران دستگیر و منهدم شده‌اند. طبق آمار‌های رسمی ارائه شده از سوی مسئولان، شرط‌بندی در شمال کشور وضع خوبی ندارد و جالب اینجاست که شرط‌بندی در کشور بیشتر از همین مناطق شمالی به سایر مناطق گسترش پیدا کرده است. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که شرط‌بندی‌ها به خوابگاه‌های دانشجویی هم وارد شده و این نگرانی وجود دارد با شروع سال تحصیلی جدید به مدارس و دانشگاه‌ها هم وارد شود.

اگر در گذشته شرط‌بندی در قمارخانه‌ها و به صورت کاغذی با پیش‌بینی نتایج فوتبال و... انجام می‌شد حالا با گسترش فضای مجازی و آشنایی مردم با دنیای اینترنت، این بازار به‌راحتی در اختیار جوان‌ها و افراد مختلف قرار دارد. یک نفر برای اینکه وارد دنیای شرط‌بندی و بت‌زدن شود، با سهولت کامل در سایت با ارائه مشخصات فردی ثبت‌نام می‌کند و سپس با شارژ کردن حساب خود اکانت اختصاصی کاربری‌اش آماده برای بت‌ زدن می‌شود. معمولا کاربران مختلف به سایت‌های خرید و فروش پول مجازی راهنمایی می‌شوند و در قبال پرداخت ریال از درگاه شتاب می‌توانند پول مجازی برای شرط‌بندی و پیش‌بینی کردن بخرند و حساب‌شان را شارژ کنند.

البته برداشت وجه از واریز به شکل ساده‌تری پیش‌بینی شده و کاربران با وارد کردن شماره شبای کارتی که در همان ابتدا پول را از آن واریز کرده‌اند می‌توانند وجه خود را برداشت کنند. در چنین شرایطی یک فرد علاقه‌مند می‌تواند در 24 ساعت شبانه روز با همین مکانیسم روی اتفاقات و مسابقات مختلف و هر آپشنی که دوست دارد با ضرایب مختلف شرط ببندد. اتفاقا همین آپشن‌های مختلف بازار این سایت‌های شرط‌بندی را داغ داغ کرده است که حالا به جز پیش‌بینی نتیجه، روی تعداد کرنر، تعداد خطا، پنالتی داشتن یا نداشتن، گل شدن یا نشدن پنالتی، کارت زرد و قرمز داشتن یا نداشتن و تعداد آنها و... شرط ببندد.

در روزهایی که صحبت درباره فساد فوتبال ایران داغ داغ است، با توجه به رواج پیدا کردن دنیای شرط بندی و ورود آن به مدارس و دانشگاه‌ها و درگیر کردن اکثر جوان‌ها، مسئولان دستگاه‌های مختلف باید فکری اساسی به حال این پدیده شوم داشته باشند. برچیده شدن بازار شرط‌بندی نیاز به همت دسته‌جمعی مدیران وزارت ورزش و جوانان، فدراسیون فوتبال، وزارت ارتباطات و فناوری، وزارت آموزش و پروش، وزارت علوم، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاه‌های امنیتی و مراجع بازرسی و قوه قضائیه دارد. وقتی در استادیوم‎‎ها، جایگاه‌هایی وجود دارد که شرط‌بندی‎ها به‎صورت پنهان انجام می‎گیرد، وقتی برای شرط‌بندی از طریق بعضی از لیدرها تلاش می‌شود با بازیکنان و مربیان ارتباط برقرار شود، وقتی شرط‌بندی می‌تواند روی تمامی اتفاقات فوتبال ایران و حتی نقل و انتقالات و تصمیمات تاثیر بگذارد، باید از آینده ترسید.

مسئولان فدراسیون فوتبال نباید فراموش کنند که قدرت و ثروت می‌توانند جریان‌هایی بسیار بزرگ و قدرتمند ایجاد کنند که با داشتن پول و برای کسب ثروت بیشتر خیلی‌ها را مطیع خود می‌کنند و این اتفاق ریشه بی‌جان فوتبال ایران را خشک خواهد کرد.  با توجه به فسادهای مختلف گسترده در فوتبال کشور این پتانسیل بدون هیچ تعارفی وجود دارد که باندهای شرط‌بندی به لایه‌های مختلف این فوتبال هم نفوذ کنند و زمینه ساز فجایعی تاریخی شوند. در این میان رواج پیش‌بینی نتایج برای دریافت جایزه در برنامه‌های تلویزیونی و درگیر کردن و سوق دادن مردم به انجام این کار هم از نظر بسیاری از کارشناسان روی ترویج شرط‌بندی و پیش‌بینی نتایج تاثیر مستقیم و زیادی دارد. حتی اسپانسرینگ یکی از بنگاه‌های پیش‌بینی نتایج به صورت کاغذی در یکی از ارگان‌های بزرگ اجرایی فوتبال ایران هم باید توسط مسئولان ذی‌ربط بررسی شود که چرا تبلیغات این بنگاه در سایت این ارگان ورزشی وجود دارد. به هر صورت قانون به صراحت می‌گوید شرط‌بندی به هر روشی حتی پیش‌بینی نتایج، جرم به حساب می‌آید و به نظر می‌رسد که ورزش و فوتبال ایران برای مقابله با این پدیده شوم نیاز به یک رنسانس اساسی در تمامی جریان‌ها دارد. چراکه به نظر می‌رسد بت زدن به جاهایی نفوذ کرده که نباید می‌کرد و نطفه پرورش یافته، خطرناک و فاسد است!