پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۸ مهر ۱۳۹۶ - ۱۶:۱۴

دری اصفهانی از اعضای تیم هسته‌ای نبود!

وظیفه‌ی مهم صیانت از مذاکرات و کنترل اطلاعاتی نمایندگان سازمانها آن هم در این مذاکرات حساس بر عهده‌ی نهادهای اطلاعاتی و حفاظتی کشور است.
کد خبر : ۳۸۴۰۹۷
صراط: سفیر ایران در لندن با بیان اینکه دری اصفهانی از اعضای تیم مذاکرات هسته‌ای نبود، عنوان کرد: وی به نمایندگی از سازمان خود و با شرکت در برخی از جلسات و به فراخور نیاز، به تیم مذاکرات هسته‌ای در برخی زمینه‌های تخصصی مشاوره می‌داد.

به گزارش فارس، حمید بعیدی‌نژاد سفیر ایران در لندن و عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای در صفحه اینستاگرام خود و در پاسخ به سؤالی درباره دری اصفهانی و اینکه آیا این فرد تحت نظر شما بودند؟ نوشت: آقای قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه برای آنها که علاقمند به کسب اطلاعات لازم هستند، مطالب کافی را فرمودند. بر خلاف اینکه برخی رسانه‌ها مایلند آقای درّی را بعنوان عضو اصلی تیم مذاکرات هسته‌ای معرفی کنند، وی از اعضای تیم مذاکرات هسته‌ای نبود، بلکه وی به نمایندگی از سازمان خود و با شرکت در برخی از جلسات و به فراخور نیاز، به تیم مذاکرات هسته‌ای در برخی زمینه‌های تخصصی مشاوره می‌داد. از امثال ایشان حدود بیست و پنج نفر به صورت مستقیم در حوزه های مختلف شامل مباحث فنی هسته‌ای، نظارت‌های آژانس، مباحث اقتصادی، مباحث بانکی، صنعت هوایی، صنایع دارویی، صنایع خودرو، مباحث حقوقی، رسانه و غیره به تیم مذاکرات هسته‌ای مشورت می دادند و به فراخور و در صورت نیاز در جلساتی از مذاکرات که حضور آنها لازم بود شرکت می‌کردند.

وی در ادامه می‌افزاید: این افراد همه نمایندگان رسمی و معرفی شده از سوی سازمان‌های خود بودند و وزارت امور خارجه وظیفه‌ای برای تعیین صلاحیت‌های اطلاعاتی و حرفه ای آنها نداشت. وزارت امور خارجه در طول سال صدها جلسه هماهنگی با نمایندگان سازمان‌های ذیربط داخلی برای تبیین و هماهنگی اجرای مباحث مختلف دارد که به هیچ وجه وظیفه‌ای برای تعیین صلاحیت آنها ندارد و نمی‌تواند داشته باشد. تعیین نماینده‌‌ای با صلاحیت از وظایف سازمان‌های معرفی کننده است. بعلاوه وظیفه‌ی مهم صیانت از مذاکرات و کنترل اطلاعاتی نمایندگان سازمانها آن هم در این مذاکرات حساس بر عهده‌ی نهادهای اطلاعاتی و حفاظتی کشور است.

سفیر ایران در لندن خاطرنشان کرد: آقای دری فرد ناآشنایی برای کشور نبوده است و حداقل دو دهه در بسیاری از حوزه‌های مالی، بانکی و حقوقی در سطوح مختلف کشور مشارکت داشته و به جهت دستاوردهای خود در حوزه‌ی دفاع موثر حقوقی در دیوان‌های داوری کشور، مورد تقدیر برخی از حساسترین سازمان‌های کشور قرار گرفته است. موضوع دیگر این است که افرادی که به عنوان مشاور به تیم مذاکرات هسته‌ای مشورت می‌دادند حوزه‌ی کار مشخصی داشتند و اصلا صلاحیت ورود به سطح کلان سیاست‌های کشور مثلا موضوعات مربوط به لغو تحریم‌ها، حوزه‌های لغو تحریم‌ها، زمانبندی لغو تحریم‌ها و مباحثی مشابه نداشتند و فقط در برخی نشست‌های کارشناسی که بر اساس نیاز به وجود می‌آمد، اطلاعات ریز بانکی برای مثال تسهیل بازگشت اموال مالی به سیستم بانکی کشور و برخی دیگر از مباحث جزئی کارشناسی در اختیار تیم مذاکرات هسته‌ای قرار می‌دادند. همچنین با توجه به حیطه بندی دسترسی افراد به اطلاعات، مشاورین فقط به حوزه ی اطلاعات مربوط به خود دسترسی داشتند.

وی همچنین در خصوص ماده 37 برجام نیز عنوان کرد: فرآیندی که برای بردن موضوع به شورای امنیت تعریف شده برای زمانی است که آنها بخواهند به دلیل نقض فاحش برجام، تحریمها را برگردانند. اما در موردی که آنها از نظر ایران متهم به نقض فاحش بشوند، ایران می‌تواند خودش تصمیم بگیرد و اجرای برجام را متوقف کند.

به گزارش فارس، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز روز گذشته (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات اژه‌ای سخنگوی قوه قضائیه مبنی بر محکومیت دری اصفهانی از اعضای کارشناسی تیم مذاکرات هسته‌ای به جرم جاسوسی و اینکه آیا از وزارت اطلاعات قبلا برای انتخاب اعضای تیم استعلام شده بود؟ سؤال کرد که قاسمی در این باره عنوان کرد: آنچه توسط سخنگوی قوه قضائیه و تصمیمات این قوه مطرح شد، متین است و من در این زمینه اظهارنظری ندارم.

وی یادآور شد: آنچه در مورد این فرد می‌توانم اشاره کنم این است که ایشان چندین دهه است برای نهادها و ارگان‌های جمهوری اسلامی تلاش‌های زیادی داشته و همکاری‌های زیادی با وزارتخانه‌های مختلف داشته است و در برخی از حوزه‌ها و برخی از نشست‌های کارشناسی در کار برجام، به عنوان مشاور فعالیت داشته و در مقاطعی تلاش‌های مثبتی داشته و بازگشت 1.7 میلیارد یورو به کشور گفته می‌شود از تلاش‌های ایشان محسوب می‌شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: ولی وظیفه وزارت خارجه تحقیق و تفحص در مورد روابط پنهان و درون افراد نیست و این وظیفه ذاتی سایر ارگان‌های ایران است که در خصوص روابط پنهان و ناپیدای افراد اطلاعات لازم را داشته باشند و بهنگام در اختیار سایر ارگان‌ها و اگر مورد نیاز باشد در اختیار وزارت خارجه نیز قرار بدهند. ارگان‌های مشخص کننده این نوع روابط و ویژگی‌های افراد، وزارت خارجه نیست و وزارت خارجه با توجه به اینکه ایشان را یکی از ارگان‌های دولتی به وزارت خارجه به عنوان متخصص بحث امور بانکی معرفی کرده بودند، ایشان در مقاطعی در کنار دوستانی که در بخش اقتصادی مذاکره می‌کردند، به عنوان مشاور فعالیت داشت.

قاسمی درباره اینکه آیا دری اصفهانی زیر مجموعه بعیدی‌نژاد (سفیر کنونی ایران در لندن) در تیم هسته‌ای فعالیت می‌کرده است؟ گفت: اطلاع خاصی ندارم که ایشان زیر مجموعه آقای بعیدی‌نژاد بوده باشند. قطعا ایشان عضو وزارت خارجه نبوده و به عنوان مشاور توسط ارگان دیگری به وزارت خارجه معرفی شده و با بخش اقتصادی و هیأت کارشناسی برجام در مقاطعی همکاری داشته است، ولی به لحاظ سازمانی چون عضو وزارت خارجه نبودند فکر می‌کنم عضو ستاد برجام به مفهومی که شما مدنظرتان است نبودند و اعضای ستاد اجرای برجام عمدتا از اعضای وزارت خارجه هستند و نماینده‌های مشخص برخی وزارتخانه‌های ذیربط در مقاطع مورد نیاز و در آن زمان همکاری‌های لازم را با تیم وزارت خارجه داشتند.