جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۸ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۴

سرنوشت یارانه ها در سال 96 چه می‌شود؟

هدفمندی یارانه ها به دلیل برخی کج سلیقگی ها و استمرار رویه های نادرست،همچون پرداخت یارانه به اقشار ثروتمند به چالشی جدی در اقتصاد مبدل شده است.
کد خبر : ۳۷۸۱۸۴
صراط:  موضوع هدفمندی یارانه ها از نمونه دستورکارهایی محسوب می شود که در صورت اجرای صحیح و قاعده مند آن،بسیاری از معضلات و چالش های اقتصادی کشور مرتفع می شد،اما به دلیل برخی از بی تدبیری ها،کج سلیقگی ها و ناپختگی در امر اجرا،این طرح سازنده به چالش و مصیبتی بزرگ در اقتصاد کشور مُبَدَل شد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، آنچنان که آمار و شواهد نشان می دهد،بخش قابل توجهی از بودجه کشور(40 هزار میلیارد تومان)صرف پرداخت یارانه به عموم مردم می شود.

بر اساس آنچه که در قانون بودجه امسال ،مقرر شده،می باید 33 هزار و500 میلیارد تومان یارانه به مردم پرداخت شود که با احتساب پرداخت 45 هزار و500 تومان به هر نفر،قریب به 61 میلیون نفر می توانند از این مبلغ برخوردار شوند.

تاکنون 3 میلیون نفر از کل جمعیت یارانه بگیرها حذف شده اند و این در شرایطی است که بر اساس قانون باید 16 میلیون نفر در قالب جمعیت حذف شده،از لیست پرداخت یارانه خارج می شدند.

برخی کارشناسان معتقدند،با عنایت به احتمال ریزش محبوبیت و اقبال عمومی نسبت به دولت تدبیر و امید در پی حذف افراد و گروه های بیشتری از یارانه بگیران ،قطع یارانه گروه ها و خانوارهایی که از حیث اقتصادی واجد دریافت یارانه نیستند به کندی پیش می رود و به نوعی این ضرورت مهم،با ملاحظه های خاصی آمیخته شده است.

شهرام نیری،دانش آموخته رشته اقتصاد،در گفت و گو باخبرنگار اقتصاد و انرژی ،با اشاره به لزوم افزایش هر چه بیشتر ضریب حذف افرادی که یارانه دریافت می کنند،اظهار داشت:بخش قابل توجهی از جمعیت فعلی یارانه بگیر در زمره افراد و خانوارهایی قرار دارند که از حیث توانمندی اقتصادی در شرایط مطلوبی قرار دارند و در چنین شرایطی روا نیست پرداخت یارانه به این طیف همچنان استمرار یابد.

وی افزود:این رویه،در نقطه مقابل رویکرد عادلانه توزیع ثروت قرار دارد و انتظار می رود دولت با شجاعت، جسارت و درایت هر چه بیشتر،روند حذف افراد و گروه های اینچنینی را تسریع نماید.

دانش آموخته رشته اقتصاد گفت:به نظر بنده،باید حذف گروه های ثروتمند جامعه از لیست یارانه بگیران در اولویت دولت دوازدهم قرار گیرد و این اقدام می تواند به عنوان نخستین تدبیر و تصمیم سازنده و هوشمندانه دولتِ دوازدهم در عرصه اقتصادی محسوب شود.

وی افزود:بدون تردید حذف این طیف از یارنه بگیران،بدون حاشیه،انتقاد و گلایه نخواهد بود،اما منافع عمومی اقتصادی کشور ایجاب می کند مصالح ملی در صدر و اُولویتِ تَکَدُرِ خاطر بخشی از جامعه قرار گیرد که علیرغم برخورداری از توانمندی مالی متاسفانه خود را مُحِقِ دریافت یارانه می دانند.

نیری عنوان کرد:استمرار پرداخت یارانه به افراد و گروه های ثروتمند نه تنها دولت را از حیث مالی و اقتصادی در تنگنا قرار می دهد بلکه از منظر عدالت نیز جفا به گروه های ضعیف،فقیر و دهک های پایین جامعه می باشد.

دانش آموخته رشته اقتصاد گفت:به واقع،منطق حکم می کند یارانه تمامی افراد جامعه به جز افرادی که تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد قرار دارند قطع شود و نهایتا پرداخت یارانه به افرادی که مشکلات اقتصادی آنها کاملا محرز و اثبات شده است ادامه یابد و حتی نسبت به افزایش میزان پرداخت ماهیانه اقشار آسیب پذیر نیز اقدام شود.

وی افزود:مبلغ 45 هزار و 500 تومان برای هر نفر،تامین کننده معیشت و هزینه مورد نیاز افراد و گروه های یارانه بگیر نخواهد بود و با بررسی دخل و خرج و هزینه های بهداشتی،درمانی،آموزشی،خوراک،پوشاک،مسکن و...به روشنی این ادعا قابل اثبات خواهد بود.

نیری گفت:اما در کلان کشور،حذف افراد توانمند از یارنه بگیران،کمک شایانی به اقتصاد کشور خواهد کرد و دولت می تواند با هدایت این مبالغ به سمت و سوی تولید و اشتغالزایی،علاوه بر تسریع فرآیند پیشرفت اقتصادی،مشکلات مرتبط با بیکاری را نیز تا حدود بسیاری مرتفع نماید.
وقتی پرداخت یارانه،بهره برداری از پروژه های عمرانی را به تعویق می اندازد

صدیق کشاورز،کارشناس ارشد اقتصاد،در گفت و گو باخبرنگار اقتصاد و انرژی ،با اشاره به محدودیت های اعتباراتی و بودجه ای دولت و عارضه ای که از این منظر متوجه طرح ها و پروژه های عمرانی شده است،گفت:بسیاری ازپروژه های تعریف شده،برخلاف وعده های مطرح شده،در موعد مقرر به بهره برداری نرسیده که اصلی ترین عامل این موضوع را باید در محدودیت های اعتباری جستجو کرد.

کارشناس ارشد اقتصاد عنوان کرد:در صورت قطع یارانه افراد و گروه های ثروتمند،فرایند و روند احداث، تکمیل و پروژه های تعریف شده عمرانی،رفاهی،بهداشتی،درمانی،خدماتی و...با سرعت و شتاب فزاینده تری همراه می شود.

وی افزود:آنچنان که بررسی ها و ارزیابی ها نشان می دهد از مجموع جمعیت کشور قریب به 24 میلیون نفر واجد شرایط دریافت یارانه می باشند.

کشاورز در خاتمه یادآور شد:با چنین اوصافی،پرداخت این حجم از یارانه در شرایط فعلی به افراد و گروه هایی که بنیه اقتصادی ضعیفی ندارند ،منطقی و عقلانی به نظر نمی رسد و انتظار می رود دولت دوازدهم با شجاعت تمام،نسبت به حذف ثروتمندان از لیست یارانه بگیران اقدام کند که قطعا از منافع و ثمرات این تصمیم،تمامی کشور و حتی گروه ها و افرادی گه از یارانه آنها قطع شده نیز مُتِنَفِع خواهند شد.