پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۲ تير ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۴
احمد کاظم زاده

فتنه اقالیم مستقل کردی- سنی پس از آزادی موصل

کد خبر : ۳۷۰۲۰۰
صراط: نیروهای ارتش و بسیج مردمی عراق بعد از هشت ماه تلاش مداوم سرانجام توانستند شهر موصل را از زیر اشغال داعش آزادکنند و آن را به خاک این کشور بازگردانند. با وجود اینکه ارتش و نیروهای مردمی عراق پیش از این نیز به پیروزی‌های بزرگی در عرصه مبارزه با تروریسم تکفیری دست یافته بودند، اما هیچ کدام از آنها به لحاظ اهمیت و پیامدها به پای موصل نمی‌رسد. موصل دومین شهر پرجمعیت عراق قبل از اشغال این شهر بود و داعش بلافاصله بعد از اشغال آن را به پایتخت دولت خودخوانده خود تبدیل کرد، بنابراین آزادسازی موصل از یک سو نقطه عطفی مهم و تعیین‌کننده در روند احیای حاکمیت ملی و تمامیت ارضی عراق به شمار می‌رود و از دیگر سو پایانی بر رؤیاهایی است که داعش و به‌خصوص خالقان آن در سرمی پروراندند و می‌خواستند به واسطه این گروه تغییر نقشه خاورمیانه را از عراق و سپس سوریه استارت بزنند و به تدریج آن را به سایر کشورهای منطقه تعمیم دهند.

بر این اساس آزادسازی موصل به میزانی که برای حامیان حفظ وحدت و یکپارچگی ارضی عراق و خاورمیانه خبری خوشحال‌کننده و امیدوارکننده است، اما درست برعکس برای کسانی که تجزیه عراق و منطقه را در سرمی‌پرورانند خبری بسیار کسل‌کننده به شمار می‌رود. بر این اساس می‌توان حدس زد که این طرف‌ها در فضای پساموصل شیوه‌های جدیدی برای تضعیف وحدت در عراق و یکپارچگی این کشور به کارخواهند گرفت و یکی از این شیوه‌ها حمایت از طرح همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان عراق است که ردپای رژیم صهیونیستی و عربستان و امارات در آن مشهود است. از دیگر شیوه‌ها تحریک اعراب سنی به تشکیل اقلیم مورد نظر خود است.

پیشگیری از تلاش‌های تفرقه‌گرانه ایجاب می‌کند ‌که عراق پساموصل همچنان در مسیر اتحاد و انسجام گام بردارد تا در عین حال امکان تبدیل پیروزی بزرگ نظامی به پیروزی سیاسی ماندگار فراهم شود. هرچند ظهور داعش در عراق از یک لحاظ محصول تفرقه و تشتت سیاسی بود، اما نابودی آن نتیجه اتحاد و انسجامی است که بین تشکلات سیاسی مختلف در مقابله با تهدید داعش شکل گرفت و حفظ پیروزی آزادسازی موصل نیز تنها در سایه حفظ و تقویت اتحاد و انسجام داخلی امکانپذیر است زیرا خطر داعش به‌طور کامل در عراق از بین نرفته و هنوز بخش‌هایی از خاک عراق در حویجه، تلعفر زیر اشغال مستقیم داعش قرار دارد و علاوه بر این هزاران نیروی داعشی دیگر در بین مردم پنهان شده‌اند که در پی فرصتی مناسب برای انتقام و تلافی هستند. گذشته از اینها خساراتی که داعش به عراق زد بسیار بالاست به گونه‌ای که برآوردهای اولیه حاکی از این است که بازسازی موصل به تنهایی بیش از یکصد میلیارد دلار هزینه خواهد برد که هم تأمین هزینه‌ها و هم صرف بهینه آنها مستلزم برقراری ثبات و امنیت و تشکیل شورای استانی کارآمد است، بنابراین از هر نظر که به مسئله نگاه شود حفظ و تقویت وحدت و انسجام یک مؤلفه اساسی و تعیین‌کننده برای حفظ پیروزی حاصله و غلبه بر چالش‌های پساموصل به شمار می‌رود.

منبع: روزنامه جوان