پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۳۰ شهريور ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۶

بازار نان‌ خشکی‌ ها داغ شد!

اگرچه براساس هدفمندی یارانه‌ها، قیمت نان در دو مرحله افزایش یافت اما همچنان کیفیت نان‌های لواش و بربری همچون سابق است، البته این امر باعث رونق کسب و کار "نان‌خشکی‌ها" شده است.
کد خبر : ۳۳۸۰۰
اگرچه براساس هدفمندی یارانه‌ها، قیمت نان در دو مرحله افزایش یافت اما همچنان کیفیت نان‌های لواش و بربری همچون سابق است، البته این امر باعث رونق کسب و کار "نان‌خشکی‌ها" شده است.

به گزارش صراط نیوز به نقل از مهر، چند ماهی بود که با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، خبری از بلندگوهای بدصدای "نان‌‌خشکی‌ها" نبود و ردپای آنها تقریبا در کمتر کوچه و بازاری شنیده می‌شد.

چند ماهی بود که کمتر خانه‌ای ضایعات نان داشت و حتی برخی‌ها می‌گفتند که دیگر صرفه ندارد نان، دورریز شود. البته نانوایان نیز تلاش می‌کردند تا با پخت مناسب، مشتری بیشتری جمع کنند، چراکه در همان هفته‌های ابتدایی طرح، ضایعات نان به میزان قابل توجهی کاهش یافته بود که بخشی از آن هم، مربوط به جو روانی جامعه بود که هر کس باید، خریدهای خود را مدیریت می‌کرد.

البته اجرای این قانون ثمرات بسیاری داشت که از جمله آن می‌توان، به توجه بیشتر مردم به نان‌های سبوس‌دار از جمله سنگک بود که خود می‌توانست عاملی مثبت در اجرای قانون به شمار آید، چراکه سطح سلامت مردم هم اندکی ارتقا یافته بود، این درحالی است همچنین مردم تلاش می‌کردند برای اینکه مدیریت بیشتری بر یارانه‎های دریافتی از دولت داشته باشند، نان خود را روزانه و تازه خرید کنند.

در کنار این البته نباید روش‌هایی همچون سفارش تلفنی نان و یا ابتکار عمل‌های برخی نانوایان برای جذب مشتری را از یاد برد، آن روزهایی که نانوایان برای جلب مشتری، نان را به رایگان به درب منازل مردم می‌بردند و برخی دیگر هم، چاشنی مورد علاقه مردم از جمله کنجد، زیره یا هر چاشنی مورد نظر آنها را از مشتری دریافت می‌کردند و به روی نان می‌ریختند.

اما هم اکنون چند هفته‌ای است که به نظر می‌رسد کیفیت نان کمتر شده و البته نانوایان نیز در توجه بیشتر به خواست مشتریان، اندکی سست شده‌اند؛ پای صحبت آنها هم که می‎‌نشینیم، از کیفیت آرد می‌گویند و البته مکمل‌هایی که باید برای بهبود کیفیت آرد، به آن اضافه کنند.

در این میان، تمام نانوایی‌ها چنین حالتی ندارند و برخی هم همچنان بر پیمان خود با دولت برای بهبود کیفیت نان، پابرجا هستند؛ اما برخی دیگر بدون توجه به خواست مشتری، از همان ابتدا هم بنای ناسازگاری گذاشتند و بی‌توجه به خواست دولت و مشتری، نان می‌پختند، مردم هم ناچار بودند بخرند.

بررسی‌ها در بازار نشان می‌دهد: نانوایی‌هایی که کیفیت مناسبی دارند و همچنان وزن چانه خمیر که مصوب استانداری‌ها است را رعایت می‌کنند و به طور کلی، نان کیفی دست مردم می‌دهند، صف‌هایی طولانی دارند و مردم ترجیح می‌دهند اگرچه زمان بیشتری را سپری می‌کنند؛ اما نان با کیفیت را به سر سفره‌های خود ببرند.

نظرسنجی دولت؛ پاسخ مردم
دولت در مرحله اول اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، اعلام کرد که معدل کیفیت نان از نظر مردم ۱۷.۳۲ از ۲۰ بوده است؛ عددی که آن روزها، عددی صحیح بود و مردم هم رضایت داشتند و به طور قطع این نمره را دادند، اما هم اکنون شاید اگر این سامانه مجدد معدل کیفیت نان را اعلام کند، آنگاه نمره چیز دیگری خواهد بود.

البته آن روزها که آمار این سامانه از سوی دولت اعلام شد، مسئولان دولتی اعلام کردند که بر روی برخی نان‌ها اصلاحاتی صورت گیرد. البته آن روزها همچنین اعلام شد که برای کیفیت نان، نقشه راه ترسیم خواهد شد.

در روزهای ابتدایی اجرای قانون هدفمندی، بیشترین رضایت مردم از نان لواش با ۸۷.۵ درصد و پس از آن تافتون، بربری و سنگک است که درصد رضایت از سنگک ۸۴.۵ درصد است اما هم اکنون دیدگاههای مردم متفاوت است.

یکی از شهروندان ساکن منطقه ۲ که برای خرید نان سنگک به نانوایی آمده است، به خبرنگار مهر می‌گوید: در حال حاضر کیفیت نان سنگک به نظر می‌رسد که از نان لواش و تافتون بهتر باشد. البته تافتون بهتر از نان بربری پخته می‌شود. اما سنگک عضو ثابت سفره خانواده ما است.

وی در خصوص کیفیت نان می‌گوید: البته به نظر می‌رسد نانوایان نیز انگیزه سابق را برای پخت نان با کیفیت ندارند، برای همین چند هفته‌ای است که ضایعات نان ما به نسبت روزهای ابتدایی اجرای هدفمندی، بالاتر رفته است. سوختگی نان بیشتر شده است.

آقایی میان‌سال نیز ساکن محدوده یوسف‌آباد در این مورد می‌گوید: کیفیت نان شاید به دلیل اینکه قیمت یکسان شده است و همچنان از سوی دولت تعیین می‌شود، این طور باشد. اگر اجازه بدهند که نانوایی‌ها خود قیمت را تعیین کنند؛ بازار رقابتی‌تر می‌شود و مردم هم از نانوایی‌ای خرید می‌کنند که کیفیت بالاتر و قیمت پایین‌تر داشته باشد.

خانمی دیگر ساکن محدوده خیابان فاطمی می‌گوید: نانوایی‌هایی که کیفیت بالایی دارند، این روزها بسیار شلوغ هستند و اگر فرصتی برای در صف ایستادن و خرید نان کیفی نداشته باشم، ترجیح می‌دهم نان بسته‌بندی مصرف کنم. وی می‌افزاید: حداقل نان بسته‌بندی اگرچه گرانتر است؛ اما ضایعات ندارد و تا انتها مورد مصرف قرار می‌گیرد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در برخی مناطق نیز که نانوایی‌ها نان تلفنی برای جلب مشتری ارایه می‌کردند، اکنون دیگر این کار را نمی‌کنند و دلیل آن نیز به صرفه نبودن این کار و بنزین گران مورد نیاز موتورسواران است.

کارگر این نانوایی می‌گوید: اکثر موتورسواران ما که نان را به درب منازل مردم می‌بردند، اکنون ترجیح می‌دهند در پیک موتوری کار کرده و یا در خیابان‌ها به صورت موردی مسافرکشی کنند. بنابراین از کار کردن در نانوایی و دریافت حقوقی به نسبت اندک در مقابل کار آزاد، استقبال نمی‌کنند.

به هرحال به نظر می‌رسد، دولت باید تا کیفیت نان به روال قبل از اجرای قانون باز نگشته و ضایعات نان که سال‌ها هزینه زیادی را بر مردم و جامعه و دولت تحمیل می‌کرد، باز نگشته فکری به حال نانوایی‌ها و کیفیت نان آنها بکنند.
برچسب ها: نان خشک