جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۵ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۲

مرگ سیاسی زودهنگام ‌یک‌ رئیس‌جمهور

در حالی که نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد محبوبیت «فرانسوا اولاند» رییس‌جمهور فعلی فرانسه به‌دلیل تشدید بحران‌های اقتصادی و افزایش نرخ بیکاری در این کشور، به پایین‌ترین سطح خود رسیده است، وی اعلام کرد قصد ندارد برای بار دوم نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شود.
کد خبر : ۳۳۶۵۷۳
صراط: در حالی که نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد محبوبیت «فرانسوا اولاند» رییس‌جمهور فعلی فرانسه به‌دلیل تشدید بحران‌های اقتصادی و افزایش نرخ بیکاری در این کشور، به پایین‌ترین سطح خود رسیده است، وی اعلام کرد قصد ندارد برای بار دوم نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شود.

به گزارش صبح نو، در حالی که نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد محبوبیت «فرانسوا اولاند» رییس‌جمهور فعلی فرانسه به‌دلیل تشدید بحران‌های اقتصادی و افزایش نرخ بیکاری در این کشور، به پایین‌ترین سطح خود رسیده است، وی اعلام کرد قصد ندارد برای بار دوم نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شود. بدین‌ترتیب اولاند نیز به سرنوشت «نیکولا سارکوزی» سلف خود دچار شد که نخستین رییس‌جمهور تک‌دوره‌ای فرانسه در قرن بیست و یکم نام گرفت.

«فرانسوا ژرار ژرژ نیکولا اولاند» رییس‌جمهور 63 ساله و رهبر فعلی حزب چپ‌گرای سوسیالیست فرانسه درنطقی تلویزیونی اعلام کرد: «تصمیم گرفته‌ام برای انتخابات ریاست‌جمهوری مجدداً نامزد نشوم.» وی که نرخ محبوبیت اندکی بین فرانسوی‌ها دارد، نخستین رییس‌جمهور این کشور است که در تاریخ مدرن فرانسه برای بار دوم نامزد نمی‌شود.

البته به‌نظر می‌رسد «فرانسوا فیون» از حزب راست‌‌میانه جمهوری‌خواهان از شانس بیشتری برای پیروزی درانتخابات سال آینده برخوردار است. همچنین نظرسنجی‌های اخیر نشان می‌دهد بر میزان محبوبیت «مارین لوپن» رهبر حزب راست ‌افراطی «جبهه ملی» افزوده شده و به احتمال زیاد فیون با چالشی بسیار سخت در رقابت با وی برای ورود به الیزه مواجه خواهد بود.
اولاند در نطق تلویزیونی 13دقیقه‌ای خود ضمن پذیرفتن اشتباهات خود در مدت حضورش در کاخ الیزه افزود: «تنها وظیفه من در ماه‌های باقی‌مانده، ادامه مدیریت کشور است. جهان، اروپا و فرانسه در دوران ریاست‌جمهوری من با چالش‌های جدی روبه‌رو شد. در چنین شرایط مخاطره‌آمیزی خواستار حفظ وحدت ملی‌ام.»

اشاره اولاند به حملات تروریستی مرگبار در شهر «نیس» در ژوئیه گذشته و در ماه نوامبر سال 2015 در پاریس در کنار حادثه تیراندازی در دفتر روزنامه «شارلی ابدو» چندماه پیش از این حوادث است. اولاند همچنین درباره تهدیدات ناشی از قدرت‌گیری حزب افراطی جبهه ملی هشدار داد. مارین لوپن رهبر این حزب وعده داده در صورت راهیابی به الیزه، مانند خروج انگلیس از اتحادیه‌اروپایی (موسوم به برگزیت) روند خروج فرانسه از این اتحادیه را دنبال خواهد کرد.

احتمال نامزدی مانوئل والس از حزب سوسیالیست

«ایمانوئل ماکرون» وزیر پیشین اقتصاد این کشور در واکنش به این اقدام اولاند گفت: «رییس‌جمهور تصمیمی بسیار شجاعانه گرفت.» ماکرون خود نیز برای شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه چندماه پیش از سمتش استعفاء داده بود. با اعلام خودداری اولاند از نامزدی دوباره، احتمال می‌رود «مانوئل والس» نخست‌وزیر کنونی برای اعلام نامزدی از طرف حزب سوسیالیست پیشقدم شود.
دو دوره مقدماتی انتخابات درون‌حزبی حزب سوسیالیست نیز قرار است در روزهای بیست‌ودوم و بیست‌ونهم ژانویه سال 2017 (سوم و دهم بهمن‌ماه) برگزار شود. والس نیز اقدام اولاند را «انتخابی زیرکانه» برشمرد.

افزایش ثروت ثروتمندان؛ میراث دوران اولاند

البته به اعتقاد کارشناسان، اولاند با این اقدام از شکست تحقیرآمیز خود در انتخابات بعدی جلوگیری کرد. بسیاری از رای‌دهندگان فرانسوی بعد از حمایت اولاند از صاحبان ثروت و سرمایه، احساس کردند که به رأی آنها خیانت شده است. طبق آخرین نظرسنجی‌ها 85 درصد فرانسویان با نامزدی مجدد اولاند مخالف‌اند.

این در حالی است که «لوموند» گزارش کرد: «ثروتمندان فرانسه تنها طی یک سال گذشته توانسته‌اند 25 درصد به ثروت خود بیفزایند. ثروت همین افراد طی یک دهه چهار برابر شده است به طوری که اکنون این 500 ثروتمند فرانسوی 16 درصد کل تولید ناخالص داخلی فرانسه را در اختیار دارند. به عبارت دیگر، 10 درصد ثروت کشور فرانسه، اکنون در اختیار یک صد هزارم جمعیت این کشور است.»
هفته گذشته، بیش از چهار میلیون فرانسوی؛ فیون، نخست‌وزیر اسبق این کشور را به‌عنوان نامزد حزب راست میانه جمهوری‌خواهان برای شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری دو مرحله‌ای این کشور در ماه‌های آوریل و مه سال آینده انتخاب کردند.

ناتوانی اولاند در کاستن از بیکاری فرانسوی‌های

اولاند در دوره 5 ساله ریاست‌جمهوری، تمام انرژی خود را معطوف پایین آوردن نرخ بیکاری کرد، گرچه اقدامات وی در این زمینه تقریباً بی‌نتیجه بود. حتی گفته می‌شود در مدت حضور وی در کاخ الیزه، بیش از نیم میلیون نفر به شمار بیکاران فرانسوی افزوده شده است. همچنین از ژانویه سال 2015 ریاست‌جمهوری وی تحت‌الشعاع حملات تروریستی در این کشور قرار گرفت. از آن زمان تاکنون در فرانسه به‌دلیل ترس از حملات بیشتر وضعیت اضطراری اعلام شده است.

البته اولاند در سال 2012 با وعده‌های انتخاباتی نظیر بهبود وضعیت اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری، افزایش مالیات ثروتمندان، کاهش سن بازنشستگی و... به قدرت رسید؛ وعده‌هایی که هیچ‌گاه تحقق نیافتند. علاوه‌بر این، انتشار کتابی تحت‌عنوان «سخنانی که رییس‌جمهور نباید بر زبان آورد» حاوی 61 مصاحبه 2 تن از روزنامه‌نگاران نشریه لوموند با اولاند در زمان ریاست جمهوری‌اش، ضربه شدیدی به محبوبیت وی وارد کرد. ساکن فعلی کاخ الیزه در بخش‌هایی از این کتاب سیستم قضایی فرانسه را پر از افراد «بزدل» و رقبای چپگرای خود را نیز «تعدادی احمق» عنوان کرده بود.

این اقدام اولاند در رسانه‌های داخلی فرانسه نیز بازتاب گسترده‌ای داشت، به طوری که نشریه «پاریزین» آن را بمب‌خبری و روزنامه «کروآ» بی‌سابقه توصیف کرد. نشریه «اوبزرواتور» نیز دراین‌باره نوشت: بعد از جنگ‌جهانی دوم فقط «ژرژ پمپیدو» در فرانسه مجدداً نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری نشد آن هم به این دلیل بود که وی قبل از اتمام دوره ریاست‌جمهوری خود فوت کرد. این نشریه انصراف اولاند را «مرگ سیاسی» وی دانسته بود.

پیروزی ترامپ؛ میخ بر تابوت زندگی سیاسی اولاند

گفتنی است از دیگر علل کاهش محبوبیت اولاند مربوط به زندگی شخصی اوست. اولاند که تا سال 2007 بدون ازدواج رسمی با «سگولن رویال» سیاستمدار زن فرانسوی و چهار فرزندشان زندگی می‌کرد، بعد از افشای روابط وی با «والری تریروایلر» روزنامه‌نگار، مجبور به جدایی از وی شد. در سال 2014 نیز مجله «کلوزر» با انتشار تصاویری از اولاند سوار بر اسکوتر در نزدیکی خانه «ژولی گایه» هنرپیشه فیلم‌های فرانسوی، از روابط پنهانی آنها خبر داد.
خبرها حاکی از آن بود که حتی آپارتمانی که اولاند و گایه در آن یکدیگر را ملاقات می‌کردند، به گروه‌های مافیایی تعلق داشته است. در آخر می‌توان انتخاب «دونالد ترامپ» نامزد حزب جمهوری‌خواه آمریکا را به دیگر ناکامی‌های اولاند اضافه کرد. وی پیشتر و در خلال کارزارهای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا با هشدار درباره احتمال انتخاب گفته بود: «با افراط‌گری‌های ترامپ به آدم حالت تهوع دست می‌دهد.»