به گزارش ایسنا،در شامگاه 24 آبان ماه همزمان با سالگرد ثبت های جهانی «آیینهای پهلوانی و زورخانهای»، «هنر نقالی» و «هزاره شاهنامه فردوسی» در یونسکو با نام «آیین ارمغان ایرانی، میراث جهانی» با حضور اهالی ورزش و فرهنگ و هنر به کوشش بنیاد فردوسی و بنیاد سینمایی فارابی با همکاری موسسه نگارستان اندیشه و موسسه فرهنگی هنری فردوسی توسی در تالار دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی از جمشید مشایخی (بازیگر سینمای ایران) تجلیل شد.
در این آیین پس از قدردانی از تلاشهای کهن کسوتان عرصههای پهلوانی در مراسم ویژهای با نوای مرشدان زورخانه و نواختن ضرب و زنگ با پیشکش لوح زرین بنیاد فردوسی از سوی یاسر موحدفرد (دبیرکل بنیاد فردوسی) و تاق شال کهن کسوتی پهلوانی از سوی پیشکسوتان زورخانههای ایران به استاد جمشد مشایخی به عنوان برترین مروج فرهنگ پهلوانی در عرصه هنر سینما از یک عمر نقشآفرینی هنرمندانه و موثر در ترویج فرهنگ پهلوانی تقدیر شد.
جمشید مشایخی پس از دریافت لوح زرین بنیاد فردوسی خطاب به حاضران گفت: از زمانی که یادم میآید، خادم پهلوانان بودم و از این پس هم خواهم بود. اگر در زمینه اخلاق و ادب چیزی یاد گرفته باشم در زورخانهها از این بزرگان و پهلوانان آموختهام، بنابراین جمشید مشایخی همیشه خاک پای ملت ایران خواهد بود.
او افزود: نکته مهم در این آیین برای من حضور گردآفریدها بود؛ ما پهلوانان مرد زیاد داشتهایم اما در این مراسم بانوان نقال و میهمانانی دیدم که پهلواناند و به پهلوانی علاقهمند هستند.
این هنرمند با اشاره به داستان «گردآفرید» در شاهنامه فردوسی گفت: در شاهنامه وقتی سهراب با مبارز دلاوری میجنگد و خسته میشود به ناگاه، کلاه خود مبارز مقابلش به زمین میافتد، جهان پهلوان «سهراب» با کمال شگفتی میبیند که با یک زن با نام «گردآفرید» میجنگیده که این اندازه نیرومند و البته زیبا بوده است، بنابر این خشنودم که ایران پر از گردآفریدها و پهلوانان شده است.
در این آیین میثم موحدفرد (رییس بنیاد فردوسی) در سخنان کوتاهی ضمن گزارش چگونگی همکاری بنیاد فردوسی برای ثبتهای جهانی ایران در یونسکو گفت: یونسکو ماموریت سنگینی در زمینههای فرهنگی، دانشی، پژوهشی و آموزشی دارد.
وی افزود: کشورهایی مانند ایران از مشتریان همیشگی یونسکو به شمار میآیند و اکنون خرسندیم که سه اثر (ورزش زورخانهای، نقالی و شاهنامه) به اهتمام بنیاد فردوسی در یونسکو ثبت شده است.
وی ادامه داد: هزاره جهانی شاهنامه و هنر نقالی با این سیاق در هیچ جای دنیا نیست و آیینهای پهلوانی و زورخانهای سرشار از فرهنگ و آموزههای اخلاقی، موسیقی و نمایش ایرانی از آثار ارزشمند ثبت شده در یونسکو است که به آنها میبالیم.
موحدفرد خاطر نشان کرد: اینکه از میان 86 ورزش دنیا فقط ورزش پهلوانی و زورخانهای ایران در یونسکو ثبت میشود، نشان دهنده ارزش های فرهنگی آیینی این ورزش و البته پیوست ارزشمندتر اجتماعی آن مانند دستگیری از ضعیفان و احترام به انسانهاست.
در بخش دیگری از این آیین با حضور جمشید مشایخی و برخی از مدیران ارشد فرهنگی از خادمان و پیشکسوتان آیینهای پهلوانی تجلیل به عمل آمد.
در این مراسم کهن پیشکسوتانی همچون محمدعلی حساس، محمدرضا توپچی، محمد نجات مهر، محمد مهدی هدایت، محمد برجی و بیژن شیری مورد تجلیل قرار گرفتند.
پس از نقالی پریسا سیمین مهر و نقل گردیه از تعدادی از بانوان نقال همچون فهیمه باروتچی، سارا عباسپور و پریسا سیمین مهر تجلیل شد و از مهبد و مهدیس کرمی، نوجوانان نقال تقدیر شد.
عباس کریمی به شعرخوانی حماسی پرداخت و سپس با لوح سپاس، بنیاد فردوسی از محمدعلی سجادی برای ساخت نخستین فیلم هنر و تجربه شاهنامهای ایران تقدیر کرد.
در پایان، این آیین با نمایش دانشجویی فیلم سینمایی شاهنامهای «تمرین برای اجرا» به کارگردانی محمدعلی سجادی همراه بود.