پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۴ آبان ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۳

فقر دامن مراتع را هم گرفت +آمار

یک مقام مسئول، سطح مراتع استان تهران را ۹۱۹هزار هکتار عنوان کرد و گفت: کاهش تخصیص اعتبارات در سال‌های گذشته، سرعت اجرای پروژه‌های احیای مراتعی را که در معرض بیابانی شدن هستند، کم کرده است.
کد خبر : ۳۳۳۱۰۸
صراط: یک مقام مسئول، سطح مراتع استان تهران را ۹۱۹هزار هکتار عنوان کرد و گفت: کاهش تخصیص اعتبارات در سال‌های گذشته، سرعت اجرای پروژه‌های احیای مراتعی را که در معرض بیابانی شدن هستند، کم کرده است.

پیمان شفیعی در گفت‌وگو با مهر با بیان اینکه استان تهران به دلیل واقع شدن در میان رشته‌کوه‌های البرز، از نظر آب و هوایی دارای تنوع خاصی است، اظهار داشت: میزان بارندگی در این استان از ۱۰۰ میلیمتر در مناطق کم‌باران تا ۷۰۰ میلیمتر در ارتفاعات، متغیر است.

وی مساحت اراضی ملی این استان را بالغ بر ۹۶۳ هزار هکتار عنوان کرد و افزود: از این وسعت، ۹۱۹ هزار هکتار آن مرتع است؛ ضمن اینکه ۳۳.۵ درصد آن ییلاقی، ۳۰.۷ درصد مراتع میان‌بر و ۳۵.۸ درصد آن قشلاقی است؛ بنابراین در مجموع ۲۵.۵ درصد از مراتع استان تهران از نظر وضعیت پوشش گیاهی خوب، ۴۱.۹ درصد متوسط و ۳۲.۵ درصد فقیر هستند.

شفیعی با اشاره به اینکه برای حدود ۵۳۰ هزار هکتار از این مراتع، طرح مرتع‌داری تهیه شده است، گفت: از اهداف اجرای این طرح می‌توان به حفظ منابع پایه، افزایش کمی و کیفی پوشش گیاهی، بهبود شرایط زیست‌محیطی، رونق دادن به صنعت دامداری و افزایش تولیدات دامی و مواردی از این قبیل اشاره کرد.

وی تصریح کرد: به دلیل اینکه ایران بر روی کمربند خشک جهان قرار گرفته، در معرض خطرناک‌ترین معضلات زیست‌محیطی است؛ ضمن اینکه در سالیان گذشته پدیده‌هایی مثل خشکسالی، سیل، آتش‌سوزی‌های طبیعی، فرسایش بادی و بروز گرد و غبار و ریزگردها، خسارات زیادی را به منابع زیربنایی کشور وارد کرده است.

رئیس اداره امور مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران اضافه کرد: مراتع جنوب غرب استان تهران که در شهرستان ملارد و شهریار واقع شده‌اند، مساحتی بالغ بر حدود ۹۵ تا ۱۰۰ هزار هکتار دارند؛ این در شرایطی است که در شهرستان ملارد ما مشکلی نداریم و شرایط از شهرستان شهریار بهتر است، ضمن اینکه در شهرستان شهریار هفت هزار هکتار از مراتع در معرض بیابانی شدن قرار گرفته‌اند که این مساله دلایل زیادی دارد.

وی مساحت کل مراتع شهرستان شهریار را حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار هکتار عنوان کرد و افزود: بهره‌وری بی‌رویه دام‌ها در سالیان گذشته، افزایش جمعیت، تعدد بهره‌برداران، کم‌توجهی و عدم تخصیص اعتبارات لازم از جمله دلایلی است که باعث شده مساحت زیادی از مراتع این شهرستان در معرض بیابانی شدن قرار بگیرد.

رئیس اداره امور مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران با اشاره به اینکه بهره‌برداری بیش از ظرفیت مراتع باعث تخریب و حرکت به سوی نابودی پوشش گیاهی در آنجا شده است، گفت: احیا و اصلاح این مراتع برای جلوگیری از ادامه تخریب‌ها مسئله حائز اهمیت است؛ ضمن اینکه در این راستا یکی از مهمترین سیاست‌ها و برنامه‌ریزی‌های اداره کل منابع طبیعی استان تهران، تهیه و اجرای طرح‌های مرتع‌داری با اولویت مدیریت چرا و کنترل دام است.

شفیعی ادامه داد: در این راستا همه ساله در فصل چرا، اکیپ‌های مدیریت چرای دام تشکیل شده و با متخلفان و بهره‌برداران غیرمجاز برخورد می‌شود؛ اما برای انجام بهتر این طرح نیاز به تأمین اعتبار داریم، در عین حال از دیگر برنامه‌های ما در این زمینه پروژه‌های اصلاح مراتع شامل بوته‌کاری، ذخیره نزولات و مواردی از این قبیل است که کاهش شدید تخصیص اعتبارات در سالیان گذشته و عدم جذب نیروی کارشناسی مرتبط، سرعت اجرای پروژه‌های احیایی را بسیار کم کرده است.

رئیس اداره امور مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران با بیان اینکه مسئولان باید در این راه همکاری‌های لازم را انجام دهند، گفت: در سال زراعی گذشته بالغ بر ۱۷۵ هزار هکتار از مراتع استان تهران با همکاری صندوق بیمه محصولات کشاورزی، تحت پوشش بیمه قرار گرفته‌اند و این اقدام برای جلوگیری از خسارات سه عامل آتش‌سوزی، سیل و تگرگ انجام شده است.