پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۸ مهر ۱۳۹۵ - ۱۷:۰۴

سعودی ها برای آتش‌بس عجله دارند

نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن درحالی موعد اجرای آتش‌بس را اعلام کرد که پافشاری و تعجیل ریاض و متحدان بین المللی‌اش، شک و تردیدهایی را درباره اهداف نهفته در پس این اقدام میان طرف‌های یمنی ایجاد کرده است.
کد خبر : ۳۲۹۰۱۶
صراط: نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن درحالی موعد اجرای آتش‌بس را اعلام کرد که پافشاری و تعجیل ریاض و متحدان بین المللی‌اش، شک و تردیدهایی را درباره اهداف نهفته در پس این اقدام میان طرف‌های یمنی ایجاد کرده است.

به گزارش فارس، پس از اعلام پذیرش طرح آتش‌بس 72 ساعته و قابل تمدید «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا، از سوی طرف‌های درگیر در یمن، «اسماعیل ولد الشیخ احمد»، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن از اجرای این آتش‌بس از روز پنج‌شنبه آتی خبر داد.

روزنامه «الاخبار» چاپ بیروت در این خصوص به نقل از ولد الشیخ نوشت: شرایط آتش‌بس کنونی تفاوت چندانی با آتش‌بس‌های پیشین ندارد و به گونه‌ای می‌توان آن را تجدید آتش‌بس دهم آوریل گذشته شمرد.

بیانیه ولد الشیخ تمام طرف‌های یمنی و منطقه‌ای و بین المللی را به تشویق احترام به توقف اقدامات خصمانه تشویق می‌کند تا به پایان دائمی جنگ در یمن منتهی شود و در این راستا خواستار ازسرگیری فعالیت کمیته آتش‌بس و هماهنگی و انتقال اعضای آن به ظهران در جنوب یمن می‌شود و این موضوعی بود که در مذاکرات کویت در خصوص آن توافق حاصل شده بود.

نکته حائز اهمیت در این دور از برقراری آتش‌بس در یمن اعلام آمادگی پیشاپیش عربستان سعودی به آن و ابراز امیدواری به عدم رد آن از سوی جنبش انصار الله و افزون بر آن موافقت رهبران جنبش به ازسر گیری روند مذاکرات بود.

اشاره ضمنی شورای عالی سیاسی به تشکیل دولت نجات ملی

پیش زمینه آتش‌بس کنونی را باید در لندن جستجو کرد که هفته گذشته میزبان وزرای خارجه آمریکا، امارات و عربستان سعودی بود به دعوت وزیر خارجه انگلیس بود که ولد الشیخ نیز بعد به جمع دعوت شدگان ملحق شد.

جان کری پس از دیدار با ولد الشیخ در سخنانی تاکید کرد که وی به همراه ولد الشیخ و همتای انگلیسی‌اش خواستار برقراری هرچه سریع‌تر آتش‌بس در یمن هستند و این به معنای تمایل آنها به اجرای توافق از روز دوشنبه یا سه‌شنبه گذشته بود.

تحرکات بین المللی که پس از فاجعه صنعا در پرونده یمن مشاهده می‌شود و با استقبال پیشاپیش قدرت‌های بزرگ و عربستان سعودی مواجه شده،‌ شک و تردیدهایی را درباره ماهیت و اهداف واقعی نهفته در پس این تحرکات از جمله تغییر 360 درجه‌ای رویکرد عربستان در قبال پرونده یمن ایجاد کرده است.

به باور طرف‌های یمنی یکی از دلایل پافشاری ریاض بر برقراری آتش‌بس خلاص شدن از فشارهای بین المللی پس از فاجعه صنعا و تبعات و پیامدهای آن است

این شک و تردیدها و برداشت‌های صورت گرفته، موجب شد، طرف‌های یمنی تمایل چندانی به آتش‌بس نداشته باشند و انصارالله پذیرش آتش‌بس را به برقراری زمینی – هوایی – دریایی و لغو محاصره و ممنوعیت پروازها کند.

در این راستا، شورای عالی سیاسی یمن در صنعا اعلام کرد که ولد الشیخ آمادگی خود را برای پذیرش شروط شورای امنیت بدون قید و شرط و لغو محاصره دریایی و زمینی و هوایی اعلام کرده است.

در این‌باره هیئت صنعا در مذاکرت در گفت‌وگو با روزنامه الاخبار تصریح کرد: طرف یمنی به آتش‌بس کنونی با حذر و عدم اعتماد نگاه کرده و موافقت با آن را موافقتی یک جانبه تلقی می‌کند، لذا صیغه توافقنامه لازم الاجرا نخواهد یافت.

شورای عالی سیاسی یمن در ادامه همچنین به صورت تلویحی به تشکیل دولت نجات ملی که «عبد العزیز بن حبتور» به آن مکلف شده بود، ظرف روزهای آینده و مشارکت شماری از شخصیت‌های با کفایت و قدرتمند و مسئولیت پذیر یمنی خبر داد.

این درحالی است که دولت خود خوانده «عبد ربه منصور هادی»، رئیس جمهوری فراری یمن که در شرایط بحرانی و سختی قرار دارد، پیش روی خود راهی جز پذیرش آتش‌بس نداشت.