پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۱ شهريور ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۶

رد دعوت‌های احمدی‌نژاد توسط علی‌اف

اگر ایران مرزهای خود با ارمنستان را مانند ترکیه بسته بود، در این صورت، این کشور در وضعیت بسیار سنگینی قرار می گرفت. علاوه بر این، مشکلات جدی در رابطه با دخالت ایران در امور داخلی جمهوری آذربایجان وجود دارد.
کد خبر : ۳۲۶۰۶

به گزارش صراط نیوز روزنامه آزاد لیق چاپ باکو در شماره امروز خود به بررسی دلایل امتناع الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان به ایران پرداخت.

با اشاره به رد دوباره دعوت احمدی نژاد از علی اف برای سفر به ایران نوشت: چندین بار است که الهام علی اف از سفر به ایران طفره می رود. در عوض، یکی از مقامات بلندرتبه جمهوری آذربایجان به کشور همسایه سفر خواهد کرد. پس، دلیل این طفره رفتن ها چیست؟

گزارشات اخیر سایت ویکی لیکس در مورد روابط جمهوری آذربایجان و ایران نیز گواهی بارز بر وجود مشکلات جدی در روابط دو کشور است. به گفته راحم حاجی اف تحلیلگر سیاسی جمهوری آذربایجان، وجود تشنج میان جمهوری آذربایجان و ایران بر همه آشکار است.

یکی از دلایل اصلی بروز این تشنج نیز حمایت آشکار ایران از ارمنستان که سرزمین های جمهوری آذربایجان را اشغال کرده است، می باشد. راحم حاجی اف با اشاره به حمایت آشکار اقتصادی و سیاسی ایران از ارمنستان گفته است که ایران بر خلاف موضع جمهوری آذربایجان، روابط تنگاتنگ با ارمنستان بر قرار می کند و این عامل باعث تقویت موضع ایروان می شود. وی گفت: اگر ایران مرزهای خود با ارمنستان را مانند ترکیه بسته بود، در این صورت، این کشور در وضعیت بسیار سنگینی قرار می گرفت. علاوه بر این، مشکلات جدی در رابطه با دخالت ایران در امور داخلی جمهوری آذربایجان وجود دارد.

متاسفانه، الهام علی اف یکی از اصول مهم دیپلماسی را به طور فاحش نقض می کند. طفره رفتن از دیدار و مذاکرات در دیپلماسی مفهومی ندارد. زیرا، این بدترین گزینه است. وی با اشاره به امتناع الهام علی اف از دیدار با باراک اوباما در ترکیه گفته است که این سیاست در رابطه با ایران نیز ادامه دارد. حاجی اف معتقد است که در واقع، الهام علی اف باید دعوت ایران را بپذیرد و به این کشور سفر کند. به گفته وی، مسایل نگران کننده جمهوری آذربایجان در رابطه با ایران باید به توجه تهران رسانده شود و موضع باکو در رابطه با سیاست در پیش گرفته شده مطرح شود.

وی افزود: ولی، الهام علی اف از این امر اجتناب می کند. در نتیجه، روابط ایران و جمهوری آذربایجان متشنج تر می شود. در واقع، الهام علی اف باید دعوت را بپذیرد و صریحاً به حکومت ایران اعلام نماید که آنها باید از خط مشی حمایت از ارمنستان دست بردارند. اگر علاقمند به برقراری روابط خوب با آذربایجان هستند، باید به حمایت از ارمنستان پایان داده شود. همچنین، ایران به دخالت در امور داخلی جمهوری آذربایجان را پایان دهد. از سوی دیگر، حاجی اف با اشاره به نگرانی الهام علی اف از متشنج شدن روابط ایران و غرب گفته است که در واقع این امر نیز نمی تواند تنها راه نجات باشد. زیرا، منافع جمهوری آذربایجان مستلزم مذاکرات مستقیم و آشکار با کشورهای دارای مشکلات با جمهوری آذربایجان می باشد. رییس جمهور آذربایجان نیز باید موضع مطابق با منافع مردم به نمایش بگذارد. به گفته وی، اطلاعات «ویکی لیکس» نشان داد که حکومت آذربایجان رفتارهای غیرصمیمی با ایران و روسیه داشته است. وی افزود: اظهار نظر مقامات جمهوری آذربایجان در مذاکرات پشت پرده و آشکار با یکدیگر مغایرت دارد. در اغلب موارد، چنین بازی با کشورهای بزرگ نتایج سنگینی برای کشورهای کوچک در پی دارد. به گفته وی، الهام علی اف صرفاً به خاطر اشتباهات آشکار خود از سفر به ایران طفره رفته و همه اینها نتیجه سیاست غیر مسئولانه حکومت است. چنین سیاست می تواند وضعیت جمهوری آذربایجان در مجامع بین المللی را وخیم تر کند.