پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۸ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۰

دندان‌کشی در پارکینگ‌ و زیرزمین خانه‌ها!

: اگر به نزدیک 100 سال قبل بازگردیم بیشک دندان درد به عنوان یکی از وحشتناکترین دردهایی بود که مردم با آن مواجه بودند و دست آخر درد دندان یک طرف و درد گاز انبر آرایشگران که مسئول کشیدن دندان های خراب بودند یک طرف.
کد خبر : ۳۱۷۹۲۰
صراط: اگر به نزدیک 100 سال قبل بازگردیم بیشک دندان درد به عنوان یکی از وحشتناکترین دردهایی بود که مردم با آن مواجه بودند و دست آخر درد دندان یک طرف و درد گاز انبر آرایشگران که مسئول کشیدن دندان های خراب بودند یک طرف.

به گزارش خبرجنوب، در آن زمان شايد كمتر كسي فكر مي كرد كه پس از گذشت نزديك به 100 سال از راه اندازي اولين مدرسه دندانسازي ايران در سال 1309 كه شامل 2 اتاق يك زيرزمين بود امروز شاهد چنين پيشرفتهايي كه در سايه برخي مشكلات از جمله هزينه هاي بالاي ارايه خدمات دندانپزشكي، عدم حمايت بيمهها، ضعف در فرهنگ بهداشت دهان و دندان و آگاهسازي عمومي در اين زمينه و كاهش روزافزون بهداشت دهان و دندان گم شده و نيازمند توجه بيشتر مسئولين بهداشتي است اما در اين ميان قائم مقام معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي شيراز در مراسم افتتاحيه همايش 3 روزه دندانپزشكي در شيراز با انتقاد از ورود برخي افراد غيرمسئول به اين عرصه گفت: يكي از مسائلي كه علوم پزشكي در اين حوزه دنبال مي كند بحث استانداردسازي و نظارت بر حوزه دندانپزشكي و كنترل عفونت در اين بخش است كه در اين زمينه تا كنون اقداماتي نظير استقرار دستگاه اتوكلاو در مراكز دندانپزشكي، ساماندهي و دفع پسماندهاي ويژه اين بخش و استفاده از محلولهاي ضد عفوني كننده ويژه در راستاي پيشگيري از بيماريهاي دهان و دندان توسط علوم پزشكي انجام شده است.
محمد كاظم تدين با اشاره به ورود برخي افراد فاقد صلاحيت به اين حوزه افزود: امروز ما شاهد انجام برخي امور دندانپزشكي در پاركينگها و زير زمين برخي منازل و مداخله غيرقانوني برخي افراد در كار دندانپزشكي هستيم كه اين موارد در كميسيون ماده 11 تعزيرات حكومتي بررسي و با متخلفان آن به شدت برخورد ميشود.
وي با اشاره به ساماندهي و آموزش دستياران دندانپزشكان گفت: يكي از اقدامات ديگر ما در زمينه دنداپزشكي ايجاد مراكز دندانپزشكي تحت بيهوشي ويژه بيماران خاص است كه در شرايط عادي نميتوان كار دندانپزشكي روي آن ها انجام داد كه در اين زمينه هم اكنون 3 مركز از اين دست در بيمارستان هاي امير و قلب الزهرا (س) و درمانگاه نرجس راه اندازي شده است.
تدين ادامه داد: همچنين در حال حاضر 5 مركز دندانپزشكي دولتي در شيراز و استان فعاليت ميكنند و بيمارستان سوختگي سابق قطبالدين نيز با 12 يونيت به درمانگاه دندانپزشكي تبديل مي شود.
رئيس هيات مديره انجمن دندانپزشكان ايران نيز در اين مراسم گفت: بيش از 30 سال است كه برنامه هاي بهداشت دهان و دندان در كشور ما انجام مي شود اما هنوز چالش ميان بخش دولتي و خصوصي وجود دارد و گره خورده ايم.
باقر شهني زاده افزود: اين كار در حالي است كه هر 2 بخش بايد مستقل كار كنند و نه بخش دولتي سعي كند انجمن ها را مصادره كند و نه انجمن ها سعي كنند كه اين حوزه ابزار بخش دولتي شود.
وي با اشاره به راه اندازي تعداد زيادي تشكل دندانپزشكي غيردولتي طي سال هاي اخير اظهار داشت: در حال حاضر 22 هزار دندانپزشك در كل كشور در سيستم غيردولتي فعال هستند كه مي توانند در كنار بخش دولتي يك توانمندي ارزشمند باشند اما حوزه دندانپزشكي از كارهاي سياسي و جناحي فاصله بگيرد.
رئيس هيات مديره انجمن دندانپزشكان عمومي ايران در حاشيه اين مراسم نيز با حضور در جمع خبرنگاران گفت: در سال 1360 اين تصور بود كه پوسيدگيهاي دندان يكي از معضلات سلامت مردم است و در آن زمان اعلام شد كه ميانگين پوسيدگي دندان ايرانيان 2 دندان به ازای هر نفر است يعني اين كه هر ايراني حداقل 2 دندان پوسيده، پر شده و كشيده شده دارد.
وي افزود: با توجه به اين موضوع در آن زمان گروهي تحت عنوان بهداشتيار دهان و دندان آموزش ديده و با در اختيار گذاشتن امكانات در راستاي پيشگيري به سراسر كشور اعزام شدند كه اين گروه نيز بعد از مدتي وارد چرخه درمان شده و در نتيجه يك مصوبه مجلس به دندانپزشك تبديل شدند و در نتيجه بار پيشگيري در اين حوزه فراموش شد و پيشگيري رها شد.
شهني زاده اظهار داشت: در اين ارتباط در آمايش سرزمين سال 91 پس از آمارگيري اعلام شد كه ميزان پوسيدگي دندان ها افزايش يافته و اعلام شد كه تعداد دندان هاي پوسيده در هر نفر از ايرانيان 6 دندان است اما اين پراكندگي و معيار 6 دندان خراب براي هر ايراني مصداق ندارد چرا كه ما شاهديم افرادي كه فقيرند و توانايي مالي ندارند امكان درمان دندانپزشكي نداشته و عموماً دندانهاي پوسيده دارند يا دندانها را كشيدهاند اما در مقابل افرادي هم كه تمكن مالي دارند تعداد زيادي دندان پر شده دارند و در نتيجه نميتوان اين معيار را براي عام در نظر گرفت.
وي ادامه داد: طبيعتاً در بسياري نقاط هم كه مردم امكان پرداخت هيچ هزينه ای ندارند مردم دنداني در دهان ندارند و يا پوسيدگي هاي زيادي در دندان هاي خود دارند و مي دانيم كه بسياري از مردم تنها مي توانند براي كشيدن دندان هاي خراب خود اقدام كنند.
شهني زاده گفت: با توجه به اين موضوع پروژه هاي بهداشتي ما در زمينه بهداشت دهان و دندان هر چه سريع تر به سمت پيشگيري رفته و در كنار آن بيمه ها نيز بايد اين حوزه را تحت پوشش قرار دهند چرا كه اگر بيمه ها وارد اين حوزه نشوند با حقوق پايه 920 هزار تومان و يا حقوق 6/1 ميليون توماني زير خط فقر مردم نميتوانند خود را درمان كنند.
وي اضافه كرد: دندانپزشكي گران نيست به شرط آن كه مردم قدرت پرداخت هزينهها را داشته باشند كه در بسياري از موارد قدرت پرداخت نداريم كه يكي از بخشها دندانپزشكي است اما اگر بيمهها وارد شوند و قدرت مالي افراد با افزايش حقوق ها بيشتر شود مشكلات حل ميشود.
وي در خصوص بهينه يا غير بهينه بودن استفاده از ايمپلنتها در دندانپزشكي گفت: ايمپلنت يك درمان است كه براي دندانهاي از دست رفته بسيار مورد نياز است و موفقيت آن بيش از 80 درصد است.
وي از برگزاري دوره 100 ساعته آموزش ارتودنسي توسط اين انجمن خبر داد و افزود: امروز در دنيا پيشگيري در امر ارتودنسي جزو اولويت ها قرار گرفته است.
رئيس هيات مديره انجمن دندانپزشكان عمومي ايران در خصوص اجراي طرحهاي پيشگيري در حوزه دندانپزشكي در گروههاي سني 6 تا 18 سال ادامه داد: اين طرح هم اكنون در شبكه هاي بهداشت در حال انجام است و انجمن ما نيز به عنوان يك نيروي كار بدون دريافت دستمزد آماده همكاري در اين زمينه است و آمادگي اين را نيز داريم كه حتي همكاران خود را با همان ميزان پرداخت دولتي در اختيار شبكههاي بهداشت قرار دهيم.
وي در خصوص هزينه بالاي مواد مصرفي دندانپزشكي گفت: هزينه بالاي تحقيقاتي و پژوهشي دندانپزشكي در حوزه تحقيقات و پژوهش باعث مي شود كه قيمت كالاهاي اين حوزه نيز بالا باشد و يكي از مشكلات اين حوزه نيز توليد كالاهاي استاندارد است كه در انحصار برخي كشورهاي پيشرفته است.
وي ادامه داد: با توجه به آن كه دندانپزشكان نيز مي خواهند در كار خود بهترين خدمت را ارايه دهند از اين گونه كالاها استفاده مي كنند و به همين دليل هزينه ها افزايش مي يابد كه اگر ميخواهيم در اين زمينه موفق باشيم بايد زمينه سرمايه گذاري مشترك را با كشورهاي پيشرفته فراهم كرده و به صورت سرمايه گذاري مشترك با آن ها وارد تعامل شويم و پس از آن تكنولوژيهاي مربوطه را مال خود كنيم.
وي جرم گيري دندانهاي داراي جرم را ضروري دانست و در خصوص كيفيت خمير دندانهاي موجود در كشور گفت: خمير دندانهايي كه در كشور وجود دارد استاندارد بوده و از آخرين فناوري هاي روز دنيا استفاده ميكنند كه اين يكي از پيشرفت هاي ما در عرصه دندانپزشكي است اما خمير دندان به تنهايي براي نظافت دندان تاثير گذار نيست و اين نوع و زمان مسواك زدن است كه بيشتر در سلامت دندان تاثير گذار است.
رئيس انجمن دندانپزشكي شيراز هم گفت: در اين همايش كه به مدت 3 روز برگزار ميشود 35 كارگاه آموزشي در زمينه هاي مختلف دندانپزشكي برپا مي شود.
علي اكبر زندي ادامه داد: همچنين در حاشيه اين همايش نيز نمايشگاهي با حضور 50 شركت خصوصي ارايه كننده محصولات دندانپزشكي برپا شده و هدف ما از برپايي اين همايش ارتقای سطح دانش و فعاليت هاي علمي در اين عرصه است.
وي در حاشيه اين مراسم نيز با حضور در جمع خبرنگاران گفت: استفاده از برخي دهانشويهها و فلورايد در محصولات دندانپزشكي نقش بسزايي در مقاوم سازي دندان و ميناي دندان دارد.
زندي در خصوص نقش خمير دندان در سلامت و بهداشت دندان گفت: ما بيش از آن كه به خمير دندان اهميت بدهيم به مسواك اهميت ميدهيم چرا كه نقش خمير دندان در بهداشت دندان تنها 10 درصد است و نقش اصلي را نوع، زمان و نحوه مسواك زدن بازي ميكند اما ميزان فلورايد موجود در خمير دندان ميتواند تاثير بهتري در نگهداري دندان و مقاوم سازي آن داشته باشد.
وي ادامه داد: ميزان سلامت دندانهاي مردم فارس به نسبت كشور در رده هاي مياني و متوسط قرار دارد.