شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۷ تير ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۷

تازه ترین تصاویر ناسا از دریاچه ارومیه

چند وقت است رنگ دریاچه ای ارومیه قرمز شده و حتی عکس ماهواره ای ناسا از رنگ آن چند روز پیش تبدیل به عکس روز ناسا شد، اما علت این موضوع چه چیزی است ؟ چه پدیده علمی منجر به قرمز شدن رنگ دریاچه ارومیه شده است ؟
کد خبر : ۳۱۰۹۵۵
صراط: چند وقت است رنگ دریاچه ای ارومیه قرمز شده و حتی عکس ماهواره ای ناسا از رنگ آن چند روز پیش تبدیل به عکس روز ناسا شد، اما علت این موضوع چه چیزی است ؟ چه پدیده علمی منجر به قرمز شدن رنگ دریاچه ارومیه شده است ؟

به گزارش خبرآنلاین، همینطور که در عکسی که ایستگاه بین المللی فضایی گرفته شده، مشخص است، در زمان های عادی، دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران معمولا مخلوطی از رنگ سبز و آبی است.

تازه ترین تصاویر ناسا از دریاچه ارومیه

اما عکسی که این هفته از دریاچه ارومیه گرفته شده رنگی است که مردم را بسیار مضطرب می کند، رنگ قرمز خونی ! چه اتفاقی برای دریاچه ارومیه که بزرگترین دریاچه خاورمیانه است در حال رخ دادن است ؟ پاسخ این موضوع در سطح میکروسکپی است و به گواه پژوهشگران ایرانی یکی از نشانه های حیات آن است.

یکی از اعضای سازمان ملی اقیانوسی و جوی آمریکا در رایطه با رنگ سفید اطراف دریاچه ارومیه گفت: 60 رود به این دریاچه متصل شده اند و آن ها دریاچه را پر از مواد معدنی و نمک می کنند. به این دلیل که راه خروجی از دریاچه ارومیه وجود ندارد تنها راه خروج آب از آن تبخیر است و نمک ها هم تبخیر نمی شوند و به شکل مواد معدنی بازتابنده ای در می آیند که در اطراف ساحل ته نشین می شوند. این نمک ها از فضا به شکل رنگ سفید اطراف دریاچه در می آیند.

تازه ترین تصاویر ناسا از دریاچه ارومیه

اما او در رابطه با رنگ قرمز خونی هم گفت: اما رنگ قرمزی که در تصاویر ماهواره ای دیده می شود را می توان به نوعی باکتری نسبت داد، این باکتری ها در شرایط بسیار شور رشد می کنند، آنها رنگدانه های صورتی و قرمزی تولید می کنند و وقتی تعداد این باکتری ها زیاد می شود آب های بسیار شور قرمز یا صورتی می شوند. دیدن این رنگ از فضا نشان از محیطی است که بسیار شور است.

تازه ترین تصاویر ناسا از دریاچه ارومیه

تحقیقات مؤسسه تحقيقات علوم شيلاتي هم حرفی مشابه با حرف های مشابه با عضو سازمان آمریکایی را نشان می دهد؛ شرايط دمايي بالا در وضعيت فعلي و كمبود اكسيژن باكتریهايي نمكدوست از جنس های هالو باكتريوم و هولوكوكوس و آر كو باكترها به شدت تكثير پيدا كرده است؛ به طوریكه تراكم آنها دراين شرايط به حدود ۱۰۳ تا ۱۰۵ عدد در ميلي ليتر آب دريا رسيده و از آنجايي كه اين باكتریها پروكاريوت هستند يعني رنگيزه های داخل سلول آنها به صورت پراكنده در سيتوپلاسم و بدون غشای محافظ قرار گرفته اند، بنابراين به راحتي نور خورشيد را جذب و آن را منعكس مي كنند و اين امر موجب ايجاد رنگ قرمز مايل به صورتي تا زرشكي آب درياچه اروميه مي‌شود.

سایت ناسا هم با استناد به تحقیقی که که در سال 2011 منتشر شده علت قرمز شدن رنگ دریاچه ارومیه را باکتری هایی می داند که نشان می دهند آن محیط بسیار شور است.

با این حال رنگ قرمز ابتدا در شمال درياچه ديده شد و بعد به جنوب رسيد. پس از بارشها و عمليات انتقال آب از سوی ستاد احيای درياچه آب تازه به درياچه راه يافت و تا حد زيادی از شوری كاست. اينطور كه مسعود تجريشي، مدير دفتر برنامه ريزی و تلفيق ستاد احيای درياچه اروميه مي گويد، با ورود آب تازه، فعاليت بيولوژيكي در سطح درياچه تا حد زيادی بالا رفته و اين خبر خوبي است: »جلبك آبي و جلبك سبز آبي يا سولفور هر كدام ميتوانند رنگ آب را بهطيفي خاص بدل كنند.« به گفته تجريشي »رشد كشند قرمز« كه چند باری به عنوان دليلسرخي درياچه گفته شده، درست نيست. »كشند قرمز خا ِص آبهای شيرين است و امكان ندارد در درياچه ای به اين شوری رشد كند و برای دريا بد است چون اكسيژن آب را مي گيرد و آبزيان را مي كشد.