شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۵ تير ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۰

ماجرای حاتم‌بخشی اردوغان به پناهندگان

اظهارات رئیس جمهور ترکیه درباره اینکه پناهندگان سوری می‌توانند شهروندی ترکیه را اخذ کنند اهدافی را در راستای منافع حزب عدالت و توسعه دنبال می‌کند.
کد خبر : ۳۰۸۸۶۵

صراط: شهروندان ترکیه از طریق شبکه‌های اجتماعی به اظهارات جنجالی «رجب طیب اردوغان»، در خصوص اعطای ملیت ترک به پناهندگان سوری واکنش نشان داد.

به گزارش فارس، هشتگ «ما سوری‌ها را در ترکیه نمی‌خواهیم» این روزها پرطرفدارترین کلام مشترک میان مردم ترکیه در شبکه اجتماعی توئیتر شده و آنها سعی دارند هر طوری شده این اقدام را که موجب تغییر بافت جمعیتی ترکیه و تنها در پرونده‌های متعددی به نفع نظام اردوغان می‌دانند، متوقف کنند.

مردم ترکیه معتقدند حزب عدالت و توسعه اردوغان در پی برخی سیاستگذاری‌های این حزب که تروریسم را به داخل ترکیه کشاند و آتش زیر خاکستر اختلاف بین ارتش ترکیه و حزب کارگران کردستان را شعله‌ور کرد، هم اینک به دنبال جبران کاهش محبوبیت مردمی خویش است.

خواسته اصلی اردوغان از اعطای ملیت ترک به پناهندگان سوری ارائه راه حلی به اتحادیه اروپا برای مقابله با موج بی وقفه مهاجرت سوری‌ها به کشورهای غرب اروپاست چون با اعطای ملیت ترک به سوری‌ها راه رفتن آنها به اروپا قطع می‌شود و دولت‌های اروپایی خواهند توانست پناهندگانی را که ملیت ترک گرفته‌اند فورا اخراج کنند و میزان استقبال از پناهندگان را که مقررات اتحادیه اروپا برای کشورهای عضو تعیین کرده کاهش خواهد داد.

بر این اساس می‌توان گفت که هزینه‌های هنگفتی که اتحادیه اروپا به عنوان کمک به اسکان پناهندگان سوری در خاک ترکیه بخشیده تا موج مهاجرت آنها را به اروپا متوقف کند، نتیجه بخش بوده است.

نمی‌توان رفتار رئیس جمهور ترکیه در اعطای ملیت به شهروندان سوری مقیم ترکیه را رفتاری بی منظور خواند چون اردوغانی که شتابان به سوی عادی سازی روابط با روسیه و اسرائیل پیش می‌رود تا با خطراتی از سوی اروپایی‌ها روبرو نشود، همچنان رویای پیوستن کامل به اتحادیه اروپا را دارد و بر همین اساس طی 10 روز اخیر شاهد درخواست‌های ترکیه برای بازگشایی کانال گفت‌وگو درباره پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا بودیم .

اردوغان سعی می‌کند با بهره برداری از پرونده پناهندگان سوری جای خالی انگلستان را که از اتحادیه اروپا خارج شده است، پر کند.

گزارش‌های رسانه‎ای اروپا خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را آغازی برای فروپاشی اتحادیه دانستند و چه بسا اروپایی‌های مایل به بقای اتحادیه اروپا در صورتی که شرایط مطلوب فراهم شود، ترکیه را عضو اتحادیه خواهند کرد.

از سوی دیگر این قضیه از محاسبات اردوغان خارج نیست که پناهندگان سوری در انتخابات گذشته ترکیه پس از اینکه کارت‌های شناسایی تقلبی ترکیه‌ای دریافت کرده بودند توانستند به نفع حزب عدالت و توسعه رای بدهند و بدین شکل رژیم ترکیه فرار رو به جلو دارد و پیشاپیش تمهیداتی را برای انتخابات آتی ترکیه را فراهم کرده تا اتهام تقلب در انتخابات با استفاده از شهروندان سوری را برای خود بخرد و بدین شکل اردوغان با اعطای ملیت به پناهندگان سوری جرم خود را در پوشش مسائل انسان دوستانه  و مطابق با قوانین در خاک ترکیه کامل کرده باشد.

 در مقابل اظهارات جنجالی اردوغان برای اعطای ملیت ترک به پناهندگان سوری، دولت ترکیه همچنان در حمایت گروه‌های تروریستی و کشتار سوری‌های مایل به عبور از مرزها به سوی خاک ترکیه شریک است .

ظرف تنها یک ماه گذشته بیش از سه کشتار جمعی در سوریه روی داده که آخرین آن یک هفته قبل نزدیک شهر مرزی جرابلس روی داد که در آن 13 غیرنظامی به ضربه گلوله نیروهای گارد مرزی ترکیه کشته شدند با وجود اینکه این شهر تحت سیطره داعش است اما اجساد قربانیان به مناطق تحت سیطره شبه نظامیان مسلح در روستای بریشا در ریف شمالی حلب منتقل شدند تا در صورت شناسای به خانواده‌های آنها تحویل داده شود و شبه نظامیان بر این حادثه سرپوش گذاشتند همان گونه که فاجعه 2 ماه پیش خربه الجوز را مخفی کردند و در مقابل همچنان پول و سلاح از طریق مرزها به شبه نظامیان و سرکرده‌های آن سرازیر می شود.

مشکل اصلی نظام ترکیه که پناهندگان سوری را برای گرفتن ملیت امیدوار کرده، این است که پناهندگان سوری  اگر رویای رفتن به اروپا را داشته و نمی‌خواهند در اردوگاه آوارگان در ترکیه سر کنند خوشان حاضر به پذیرش ملیت ترک نیستند بنابراین رژیم اردوغان باید اهرم فشارهایی را بر سوری‌ها برای پذیرش ملیت ترک بکارگیرد.

از جمله ابزارهای فشار ترکیه بر پناهندگان سوری، بکارگیری شبه نظامیان مسلح در داخل اردوگاه‌هاست به گونه‌ای که پناهندگان را در برابر چند گزینه قرار بدهد که از جمله آن بازگشت به سوریه یا پذیرش ملیت ترک است علاوه بر اینکه این احتمال هم وجود دارد که ترکیه مشوق‌های مالی برای گرفتن ملیت ترک در بین پناهندگان در نظر گرفته است.

بنابراین انتظار می‌رود که رژیم ترکیه در مرحله پیش رو شمار بیش‌تری از خبرنگاران معارض  را که سعی در افشای دلایل یا راه‌های اعطای ملیت ترک به پناهندگان سوری را داشته باشد، دستگیر کند.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دیروز اعلام کرد: پناهجویان سوری که هم اکنون در حال زندگی در ترکیه هستند، می توانند سرانجام شهروند ترکیه شوند.

ترکیه هم اکنون میزبان 2.7 میلیون آواره سوری است که از جنگ و درگیری نظامی به این کشور پناه آورده‌اند. ترکیه تاکنون حاضر نشده است، آوارگان سوری را پناهجو در نظر بگیرد و آنها را میهمان خطاب کرده است.

تنها به گروه محدودی از آوارگان سوری اجازه کار و سکونت در ترکیه داده شده است. زندگی برای اکثر سوری ها در ترکیه بسیار سخت و طاقت فرسا است و اکثر آنها شغل هایی دارند که برای امرار معاش و گذران زندگی به هیچ وجه کافی نیست.