پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۸

انتقاد نیلی از انحصارطلبی خانه کتاب

مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نشست خبری خود ضمن انتقاد از عملکرد خانه کتاب درباره اطلاع‌رسانی در حوزه نشر گفت: انحصارطلبی در حوزه نشر معنایی ندارد.
کد خبر : ۲۹۵۷۲۹
صراط: مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نشست خبری خود ضمن انتقاد از عملکرد خانه کتاب درباره اطلاع‌رسانی در حوزه نشر گفت: انحصارطلبی در حوزه نشر معنایی ندارد.

به گزارش تسنیم، نشست رسانه‌ای میثم نیلی مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی با محوریت فعالیت‌های این مجمع در بیست و نهمین نمایشگاه کتاب تهران عصر روز 7 اردیبهشت با حضور تعدادی از اهالی رسانه در مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شد.

نیلی در این نشست با اشاره به برنامه‌ها مجمع برای حضور در این دوره از نمایشگاه به برگزاری طرح دعوت اشاره کرد و گفت: این طرح در سال گذشته نیز اجرا شد و در آن تعدادی کارت تخفیف کدگذاری شده به تعدادی از مخاطبان نمایشگاه مانند تشکل‌های دانش‌آموزی، تشکل‌های طلاب و دانشجویان و غیره داده می‌شود که آنها می‌توانند با این کارت‌ها از خرید کتاب با 25 درصد تخفیف بهره‌مند شوند. مجمع ناشران انقلاب اسلامی در سال جاری نیز این طرح را با مشارکت 110 ناشر اجرا خواهد کرد. برآورد خرید در طرح دعوت در سال گذشته 300 میلیون تومان بود و پیش‌بینی می‌شود در سال جاری این میزان دو برابر افزایش داشته باشد.

وی با اشاره به وضعیت نمایشگاه کتاب، تصریح کرد: ما همانند سابق معتقدیم که نمایشگاه کتاب با وضعیت کنونی یک فروشگاه بزرگ مزاحم و غیرهدایت کننده است و با نمایشگاه مطلوب به‌دلیل نداشتن زیرساخت‌های اصولی و عالمانه فاصله دارد. ما راه حل تقویت نشر را بزرگتر شدن متراژ نمایشگاه و مواردی از این دست نمی‌دانیم، راه تقویت نشر عبارت است از توسعه ویترین و آماده کردن بسترهای لازم به‌منظور توسعه فرهنگ کتابخوانی که به نظر می‌رسد وزارت ارشاد هنوز در این زمینه کار جدی انجام نداده و توقع ناشران در این عرصه برآورده نشده است.

مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی با اشاره به تخصیص یارانه برای خرید کتاب در نمایشگاه، گفت: بالای 70 درصد شهرهای کشور کتاب فروشی واقعی ندارند و دچار فقر فرهنگی از این نظر هستند، به نظر می‌رسد بهتر آن است که وزارت ارشاد آن بخش از یارانه‌ای که به مخاطبان اختصاص یافته است به کمک سیستم توزیع بیاورد و با توسعه ویترین و فروشگاه کتاب به مطلوب شدن وضعیت موجود کمک کند. اقدام اصلی در حوزه نشر کمک به زیرساخت‌های توزیع است.

نیلی در بخش دیگر سخنان خود به انتقال نمایشگاه از مصلی به شهر آفتاب اشاره کرد و یادآور شد: هرچند تشکل‌ها در این زمینه اقبال نداشتند اما براساس تصمیمات شهرداری و ارشاد نسبت به این کار تمکین کردند و سعی کردند تا این فرآیند درست‌تر انجام شود. آنچه مهمتر از تغییر مکان نمایشگاه است اعمال تغییراتی است که باید در نرم‌افزار نمایشگاه رخ دهد. امسال چهارمین سالی است که از نمایشگاه مطلوب سخن می‌گوییم اما هنوز آن‌چنان که باید به این سمت حرکت نکرده‌ایم.

وی با بیان اینکه مصلی مکان خوبی برای نمایشگاه کتاب است و فضای فرهنگی و معنوی خوبی بر آن جاری بود، افزود: امیدواریم شهر آفتاب نیز بتواند همان زیبایی را برای علاقه‌مندان کتاب فراهم کند. امسال ریسک بزرگی به ناشران تحمیل می‌شود. اگر رسانه‌ها، نخبگان و ناشران دعوت کننده و انگیزه‌بخش برای مردم باشند این دوره نمایشگاه می‌تواند این ریسک را از سر بگذراند.

مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی در ادامه به مقایسه جابه‌جایی نمایشگاه در سال جاری با سال 86 پرداخت و گفت: جابه‌جایی نمایشگاه در سال 86 از چمران به مصلی با حجم انبوهی از انتقادات سیاسی و مغرضانه همراه بود. تیترهای روزنامه علیه این اقدام نوشته می‌شد و فشار سیاسی و روانی جدی بر این کار تحمیل می‌شد، حتی در آن دوره یکی از تشکل‌ها نمایشگاه را تحریم کردند، با وجود این نمایشگاه خوبی برگزار شد. امسال خوشبختانه فضای همدلی و همکاری میان رسانه‌ها و مسئولان نمایشگاه جاری است.

نیلی گفت: با توجه به فشاری که به ناشران می‌آید مطالبه ما از ارشاد این است که در قبال کمک به ناشران کمک کند با توجه به اینکه شهرداری امسال شهر آفتاب را به‌صورت رایگان در اختیار ارشاد قرار داده است توقع این است که ارشاد نیز همکاری لازم را با ناشران برای دریافت هزینه غرفه‌ها داشته باشد و رقم‌های گزاف مطالبه نکند. به‌گفته برخی از ناشران عددی که امسال از ناشران مطالبه می‌شود بیش از سال گذشته است.

وی در ادامه به برپایی سالن یاس در این دوره نمایشگاه یادآور شد: سالن یاس رصدخانه وضعیت واقعی نشر کشور است و فضایی برای نخبگان و علاقه‌مندان به کتاب فراهم می‌کند تا با نشر کشور بیشتر آشنا شوند. چیدمان موضوعی کتاب که مقدمه خرید کتاب در یک محیط فروشگاهی است از مهمترین ویژگی‌های این سالن است، همچنین در سال جاری نیز همانند دوره‌های گذشته کارشناسانی حضور دارند که به سؤالات پاسخ می‌دهند.

مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی ادامه داد: در این دوره نزدیک به 12 هزار عنوان کتاب چاپ‌شده در سال 94 در سالن یاس به نمایش گذاشته می‌شود، همچنین بیش از 30 نشست محتوایی و تخصصی، رونمایی کتاب نیز در این سالن برگزار خواهد شد، علاوه بر این بسته‌های پیشنهادی کتاب از سوی مجمع ناشران انقلاب و 50 پوستر برای معرفی کتاب و وضعیت شناسی نشر امسال با سال‌های گذشته نیز در این سالن عرضه خواهد شد. رونمایی از نرم‌افزار پینش که همان راهنمای نقشه نمایشگاه و غرفه‌ها است از سوی مؤسسه خاک تولید شده که در سالن یاس رونمایی خواهد شد.

نیلی اطلاع رسانی در حوزه نشر را یکی از مشکلات مهم در این زمینه یاد کرد و آن را وظیفه خانه کتاب دانست. او ضمن انتقاد از عملکرد خانه کتاب در این رابطه، گفت: خانه کتاب یکی از گره‌های کور ترویج کتاب در کشور است. این مرکز با عدم بهره‌وری و تبدیل شدن به‌عنوان یک رقیب برای بخش خصوصی نتوانسته در سال‌های اخیر تحولی در عرصه کتابخوانی رقم زند.

وی ادامه داد: محرمانگی خانه کتاب که در زمینه آمار نشر اعمال می‌کند جایی ندارد؛ متأسفانه در دو سال اخیر انحصارطلبی در سایت این مرکز و هم در مدل رفتاری مدیران دیده می‌شود که وضعیت را نسبت به گذشته بدتر کرده است، وزارت ارشاد نوکر ناشران است و خانه کتاب که جزو اقمار ارشاد است نباید نسبت به ناشران تبختر داشته باشد. دولت در حوزه قراردادهای نفتی و یا برجام محرمانه رفتار می‌کند اما در حوزه کتاب محرمانگی اطلاعات چه‌معنایی دارد؟

مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی در ادامه به ظرفیت‌های نشر روسیه به‌عنوان مهمان ویژه این دوره اشاره کرد و گفت: این فرصت مناسبی برای نشر کشور است تا از این ظرفیت به‌خوبی بهره بگیرد، روسیه یکی از کشورهای کتابخوان دنیا است اما ما به‌دلیل نامأنوس بودن خط و زبان نتوانسته‌ایم از این ظرفیت به‌طور شایسته استفاده کنیم، می‌توان در حال حاضر و با توجه به سیاست فعلی روسیه با ترجمه کتاب‌هایی در حوزه اندیشه اسلامی و ضد امپریالیستی فرصت خوبی برای تبادل کتاب ایجاد کنیم.

بخش دیگر سخنان نیلی مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی به فعالیت‌های مجمع در سال گذشته اختصاص داشت.

وی یکی از اقدامات خوب ناشران عضو مجمع را افزایش کمی و کیفی انتشار آثار متناسب با اهداف انقلاب و نیازهای مخاطبان دانست و گفت: فعال‌ترین ناشران سال گذشته مربوطه به جبهه انقلاب بودند. پرفروش‌ترین آثار در سال گذشته نیز مربوط به کتاب‌هایی می‌شد که از سوی ناشران جبهه فرهنگی انقلاب منتشر شده است.

مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی به افزایش تعداد ویترین‌های کتاب اشاره کرد و افزود: ترنجستان در سال گذشته 4 فروشگاه کتاب در کشور راه‌اندازی کرد در حالی که آمار حکایت از تعطیلی 100 فروشگاه کتاب در سال گذشته دارد، همچنین ناشران انقلاب سال گذشته اهتمام ویژه‌ای به استفاده از کاغذ ایرانی داشتند و به‌طوری که بیشتر ناشران بخش قابل توجهی از کاغذ خود را از این راه تأمین کردند.