جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۸

موافقان و مخالفان گشت‌ نامحسوس چه می‌گویند؟

هرسال با نزدیک شدن به روزهای گرم بحث طرح امنیت اخلاقی داغ داغ می شود.
کد خبر : ۲۹۴۸۵۳
صراط: نزدیک به یک دهه از اجرای "طرح ارتقای امنیت اجتماعی" در کشور می‌گذرد. اما پلیس تهران این روزها تلاش دارد تا شکل‌های تازه‌تری از کنترل ناهنجاری‌های اخلاقی را به نمایش بگذارد، به همین منظور هم طرحی را با حضور 7 هزار نیروی نامحسوس امنیت اخلاقی در سطح شهر تهران کلید زده است. 

به گزارش خبرنگاران، سردار ساجدی نیا رئیس پلیس تهران در توضیح این طرح می‌گوید که قرار نیست نیروهای امنیت نامحسوس مستقیما با شهروندان برخورد کنند و تنها در صورت مشاهده موارد ناهنجاری همچون آلودگی صوتی، انجام حرکات نمایشی در سطح شهر، کشف حجاب در خودرو و ایجاد مزاحمت برای نوامیس، شماره پلاک خودرو را برداشته و از طریق سامانه پیامکی به مرکز پلیس امنیت اخلاقی اطلاع‌رسانی کنند تا پلیس امنیت اخلاقی خود در مورد آنها تصمیم بگیرد.

اما گویا انتشار این خبر واکنش‌های زیادی را از سوی رسانه‌ها، گروهها و چهره‌های سیاسی به همراه داشته است.برخی با استقبال از جامعیت این طرح آن را ستوده اند و دیگران با تمرکز بر یک بند از چهار بند آن، به آن تاخته و می تازند.

آیت‌الله موحدی کرمانی در خطبه‌های نماز جمعه، مردم را به رعایت پوشش اسلامی دعوت و حساسیتهای نیروی انتظامی نسبت به رعایت امر به معروف و نهی از منکر در جامعه را کاری بسیار متین و با ارزش خواند. وی معتقد است انسان نمیتواند در مورد برخی مسائلی که در اجتماع می‌گذرد بی‌تفاوت باشد چرا که بدحجابی و کشف حجاب دهن‌کجی به نظام و مردم است و رعایت آن قانونی است که دولت محترم و مجلس شورای اسلامی تابع آن هستند.

عبدالحمید محتشم دبیرکل انصار حزب‌الله نیز طی سخنانی وضعیت حجاب را لجام گسیخته‌ می‌داند چنانکه جامعه را دچار مفسده می‌کند. وی متذکر می‌شود فرقی نمی‌کند نیروی انتظامی به‌صورت محسوس یا نامحسوسی با قضیه امنیت اخلاقی برخورد کند. وقتی پلیس اعلام می‌کند هفت هزار نفر را برای گشت نامحسوس انتخاب کرده به این معناست که عوامل خودش را شناخته است و آنها را امین و صادق می‌داند و مردم نیز نشان داده‌اند که به امانتداری پلیس و فداکاری‌ نیروی انتظامی اطمینان داشته و قدردان زحمات آنها هستند.

ماجرای حضور 7 هزار نیروی نامحسوس پلیس امنیت اخلاقی به همین‌جا ختم نمی‌شود و البته منتقدان جدی هم دارد، به عنوان مثال شهیندخت مولاوردی معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نظر خود را طی یادداشتی اینگونه عنوان می‌کند که بيم آن می‌رود اجرای طرح جدید امنیت اخلاقی، به تذكر و برخورد با بدپوششی خلاصه شده و به جای آنكه تذكرات و برخوردها متوجه مزاحمين نواميس باشد، ناموس مردم را نشانه رود. وی ادامه می‌دهد نگاه و باور عمومی به پليس در دنيا اين است كه حافظ جان و مال مردم است و باید با ديدن پليس احساس امنيت و آرامش به انسان دست دهد. لذا اگر کاری قرار است برای مردم انجام شود باید در مورد سازوکارش نیز با صاحبنظران و متخصصان مشورت شود.

حسام‌الدین آشنا مشاور فرهنگی رییس‌جمهور نیز در این‌باره نظر دیگری دارد، وی معتقد است جنبه‌های مختلف این طرح باید برای افکار عمومی و دولت روشن شود، اینکه این نیروها چه افرادی هستند، چگونه به کار گرفته‌ شده‌اند و آموزش دیده‌اند و اینکه چطور می‌توان سلامت کار آنان را تضمین کرد و در نهایت اثر بخشی این طرح کجا آزموده‌ شده‌ است؟ باید مورد توجه قرار گیرد.

حسن روحانی رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز اولین وظیفه مسئولان در این زمینه را احترام به شخصیت و جایگاه و کرامت مردم می‌داند و می‌گوید: ما مردم خوب و وظیفه‌شناسی داریم. همه ما باید در زمینه فرهنگی کار و تلاش و به گونه ای عمل کنیم که مسئله‌ای که از طریق فرهنگی قابل حل است از طرق دیگر حل نکنیم. 

رعایت قوانینی که به امنیت اجتماعی منجر می‌شود وظیفه هر فرد از جامعه بوده و پر واضح است که برخورد با عوامل ناهنجار اجتماعی از وظایف مجریان است. چارچوب اجرای قوانین طبیعتا از مجاری متعارف خود می گذرد و بیان نظرات مختلف، صرفا در عرصه رسانه ها راه چندانی به شفافیت بیشتر نخواهد بُرد و احتمالا به سایش های سیاسی ختم خواهد شد. ناظران اجتماعی اظهارات مسئولین مختلف را واکنش اولیه به نظرات مختلف در افکار عمومی کشور می دانند که صراحتا نمود آن می بایست در محافل تصمیم سازی و به دور از جنجال های رسانه ایی و البته با در نظر گرفتن جمیع جهات صورت گیرد.