جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۷ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۵

محمدی:سهم وقف‌در برنامه‌ششم دیده‌شود

رئیس سازمان اوقاف با اشاره به جایگاه وقف گفت: وقف یک صدقه جاریه است که همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری و ماندگارترین صدقه در خدمت انسان ها و یکی از احکام مترقی دینی و اجتماعی است.
کد خبر : ۲۷۳۲۲۸

صراط:  رئیس سازمان اوقاف با اشاره به جایگاه وقف گفت: وقف یک صدقه جاریه است که همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری و ماندگارترین صدقه در خدمت انسان ها و یکی از احکام مترقی دینی و اجتماعی است.

حجت الاسلام و المسلمین محمدی نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه صبح امروز در نشست خبری هفته وقف با گرامیداشت اربعین حسینی و سالروز رحلت پیامبر اکرم(ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) و امام رضا (ع) گفت: خدا را شاکریم که حرکت فرهنگی بزرگ اربعین با الهام از ایمان و معرفت و عشق اهل بیت (ع) به نحو مطلوبی برگزار شد.

وی با اشاره به عملکرد رسانه های غربی در انعکاس این کنگره عظیم تصریح کرد: اما این حماسه عظیم در رسانه های غربی و کسانی که دم از آزادی بیان می زنند انعکاس چندانی نیافت و حاضر به انعکاس این راهپیمایی عظیم مردمی نشدند و با بی توجهی از کنار اربعین حسینی که یکی از بی نظیرترین پدیده های انسانی است ، گذشتند.

وی اضافه کرد: در این راستا سازمان اوقاف و امور خیریه توفیق داشته در این حرکت عظیم مردمی حضور یابد و موکب هایی را برپا کند.

محمدی با اشاره به در پیش بودن سالروز شهادت امام رضا (ع) و حرکت کاروان های پیاده و مردمی برای زیارت مرقد مطهر آن امام همام  گفت: به منظور ارائه خدمات به زائران پیاده حضرت رضا (ع) سازمان اوقاف و امور خیریه به امام زادگان، بقاع متبرکه، مساجد و تکایا ابلاغ کرده است که با همه امکانات به زائران خدمت رسانی کنند.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به جایگاه سنت حسنه وقف گفت: وقف یک حکم الهی است و در سایر ادیان الهی هم وجود داشته است و پیامبر گرامی اسلام آن را تکمیل و تایید کرده است.

وی تاکید کرد: وقف یکی از احکام مترقی اسلام است که می تواند بخشی از مشکلات اجتماعی، اخلاقی و دینی را برطرف کند و هنوز هم آثار این سنت الهی پس از گذشت قرن ها باقی مانده است.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف وامور خیریه با اشاره به کارکردهای وقف هم گفت: تحصیل علم، ترویج معارف اسلامی، کمک به نیازمندان و تسهیل ازدواج جوانان بخشی از کارکردهای سنت وقف است.

وی خاطرنشان کرد: با عنایت به اهمیت و جایگاهی که وقف دارد این ضرورت احساس می شود که رسانه ها بیشتر به تبلیغ و ترویج این سنت حسنه بپردازند.

* ضربه برخی دولت ها به موقوفات

حجت الاسلام و المسلمین محمدی با اشاره به اینکه سه دوره از دولت ها در زمان نادرشاه، رضاخان واصلاحات ارضی بیشترین تجاوز را به موقوفات داشته اند چرا که این دولت ها بنای از بین بردن موقوفات و پشتوانه دینی آن را داشتند و با طرح و برنامه ای حساب شده و با حمایت دشمنان به موقوفات ضربه زدند.

 وی با بیان اینکه آسیب های اجتماعی به دلیل نیاز مادی و فرهنگی و معنوی به وجود می آید افزود: وقف در هر دو زمینه آنها کارآمد و تاثیرگذار است و می تواند نیاز مادی قشر آسیب پذیر را جبران و نیازهای فرهنگی و معنوی جامعه را تأمین کند.

حجت الاسلام محمدی با اشاره به اینکه ترویج سبک زندگی اسلامی یکی از مطالبات امروز مقام معظم رهبری است تصریح کرد: سنت حسنه وقف یکی از کارآمدترین و موثرترین ظرفیت ها برای تحقق سبک زندگی دینی است که در پی آن هر کس تنها به فکر منافع شخصی خویش نیست و با وقف مال خود در قبال دیگران احساس مسئولیت می کند.

رئیس سازمان اوقاف وامور خیریه با بیان اینکه توجه به حال دیگر مسلمانان از شرایط مسلمان بودن است افزود: معصوم (ع) می فرماید کسی که در زندگی خود نسبت به دیگران بی توجه باشد مسلمان نیست، که در این راستا واقفان خیراندیش با وقف اموال خود این مهم را تحقق بخشیده اند.

وی با بیان اینکه کاهش فاصله طبقاتی هم یکی از کارکردهای وقف است، تصریح کرد: در قالب وقف افراد متمکن و ثروتمند بخشی از ثروت خود را در اختیار مستمندان قرار می دهند.

* همه برای ترویج وقف بکوشند

حجت الاسلام و المسلمین محمدی اضافه کرد: نیات مرتبط با علم و دانش، درمان بیماران و حفاظت از محیط زیست از دیگر کارکردهای حکم الهی وقف است.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امورخیریه با قدردانی از تلاش رسانه ها در ترویج و تبلیغ سنت حسنه وقف گفت: علاوه بر رسانه ها، علما ، مبلغان، دانشگاهیان، مراکز علمی و نخبگان باید به این امر توجه کنند زیرا سنت حسنه وقف متعلق به همه جامعه است.

وی با بیان اینکه همه افراد جامعه در عرصه های مختلف از خدمات سنت حسنه وقف بهره مند شده اند تصریح کرد: هر فردی در جامعه به نحوی باید به تبلیغ و اطلاع رسانی این سنت حسنه بپردازد تا حق وقف را ادا کند.

* اجرای امینانه نیات واقفان وظیفه اوقاف است

حجت‌الاسلام محمدی با اشاره به عملکرد سال 94 سازمان اوقاف تصریح کرد: یکی از وظایف مهم و شرعی این سازمان اجرای امینانه نیات واقفان است که البته سازمان اوقاف وظیفه اجرای نیات موقوفات فاقد تولیت را برعهده دارد و درخصوص موقوفات دارای متولی تنها براساس قانون وظیفه نظارت دارد.

وی با اشاره به اجرای نیات مذهبی، گفت: این نیات شامل توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی، روضه‌خوانی و عزاداری امام حسین(ع)، اطعام عزاداران، برگزاری مراسم اعیاد و همچنین تهیه کتب دینی است که در مجموع در سال 94 برای این موارد 40 میلیارد تومان هزینه شد.

حجت‌الاسلام محمدی با اشاره به اجرای نیات خیریه افزود: این نیات شامل کمک به ایتام و مستمندان، کمک به ازدواج جوانان، کمک به معلولان، اعزام زائر به عتبات عالیات و مشهد مقدس، کمک به دانش‌آموزان و دانشجویان و همچنین خدمات آموزشی، پژوهشی و درمانی است که در مجموع در سال 94، 19 میلیارد و 100 میلیون تومان هزینه شده است.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به نیات اجتماعی هم افزود: کمک به مراکز درمانی، آسایشگاه‌ها و واحد‌های خدمات عمومی و همچنین مصارف خاص وقف در این حوزه از نیات دسته‌بندی می‌شود که در مجموع 12 میلیارد و 700 میلیون تومان در این سال هزینه شده است.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه اضافه کرد: در سال 94 از محل اجرای نیات موقوفات مرتبط با حوزه‌های علمیه 6 میلیارد و 200 میلیون تومان هزینه شده است.

وی با اشاره به نیات موقوفات مرتبط با مساجد گفت: این موقوفات دارای قید مکان و زمان هستند و باید به صورت امینانه طبق نظر واقف عمل شود که در مجموع در سال 94، 15 میلیارد و 164 میلیون تومان در این بخش هزینه شده است.

حجت‌الاسلام محمدی، با اشاره به اینکه از محل موقوفات مرتبط با بقاع متبرکه و امامزادگان 3 میلیارد و 200 میلیون تومان هزینه شده است گفت: سازمان اوقاف وظیفه عمران و ساخت و ساز بنای امامزادگان و همچنین صحن و زائرسرای اطراف آن را بر عهده دارد که در مجموع در سال 94 ، عملیات عمرانی در 1527 بقعه و در یک میلیون و 363 هزار متر مربع با هزینه 126میلیارد تومان در حال اجرا است.

رئیس سازمان اوقاف وامور خیریه با اشاره به اعتبارات دولتی اختصاص یافته برای کمک به مساجد کشور تصریح کرد: از سال 90 تا 94، 370 میلیارد تومان در قالب برنامه و بودجه توسط مجلس برای کمک به مساجد تصویب شد که از سوی دولت دهم و یازدهم در مجموع 47 میلیارد تومان برای این امر تخصیص یافت.

وی ادامه داد: در سال 94 هم ، 70 میلیارد تومان برای کمک به مساجد و بقاع متبرکه اختصاص یافته است که تاکنون هیچ مبلغی پرداخت نشده است.

حجت‌الاسلام محمدی با بیان اینکه 2700 مرکز فرهنگی ـ قرآنی در امامزادگان کشور دایر شده است گفت: همچنین در هزار و 870 بقعه متبرکه نماز جماعت برپا شده است و خیمه‌های معرفت نیز به صورت فعال در 400 امامزاده پاسخگوی مسائل شرعی و خانوادگی، و آموزش کودکان است.

* اعزام 12 هزار مبلغ به مناطق کشور

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه تاکید کرد: در زمینه اعزام مبلغ به سراسر کشور در مناسبت‌های مختلف اعم از ماه مبارک رمضان و ماه‌های محرم و صفر بیش از 12 هزار مبلغ  از حوزه‌های علمیه قم و روحانیون بومی از سوی این سازمان به مناطق مختلف اعزام شده‌اند و به تبلیغ و ترویج معارف اسلامی می پردازند.

* در مسابقات بین المللی قرآن 71 کشور مشارکت داشتند

حجت‌الاسلام محمدی با اشاره به اینکه در مسابقات بین اللملی قرآن امسال، 71 کشور مشارکت داشتند، عنوان کرد: تربیت حافظان قرآن کریم بخش دیگر کار ما است که سازمان در این زمینه نیز داوطلب شده و اقدامات خوبی انجام داده است تا بخشی از فرمایشات رهبر معظم انقلاب در زمینه فعالیت‌های قرآنی را محقق کند که در این زمینه حدود یک میلیون نفر حافظ در سطوح مختلف در مدت چهار سال ثبت نام کرده و مشارکت کردند.

وی افزود: در زمینه فعالیت‌های قرآنی 4600 نفر مربی حفظ قرآن مشغول به فعالیت هستند همچنین در فضای مجازی نیز اقدامات خوبی انجام گرفته است.

رییس سازمان اوقاف و امور خیریه، بیان داشت: در سطوح مختلف فعالیت های قرآنی 4500 نفر دانشجوی دختر و پسر در حال تحصیل هستند، همچنین در امامزادگان حدود 820 جلسه در زمینه ترویج مفاهیم و تفسیر قرآن کریم در بین جوانان برگزار شده است.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف، گفت: از اول انقلاب تا سال 89 حدود 6 هزار و 336 وقف و از سال 90 تا امروز حدود 9 هزار و 689 وقف جدید به ثبت رسیده که تقریبا یک و نیم برابر شده است.

وی افزود: در زمینه وقف افزون بر وقفنامه لازم است سند رسمی برای موقوفات تهیه شود که از سال 1310 تا پایان سال 88 حدود 61 هزار 542 سند و از سال 88 تا امروز حدود 50 هزار سند مالکیت برای موقوفات صادر شده است یعنی در مدت 6 سال برای 45 درصد موقوفات سند اخذ شده است.

حجت‌الاسلام محمدی، با اشاره به عملیات عمران و آبادانی موقوفات، گفت: 550 پروژه در دست عمران است که از سال 68 تا 88 طی 20 سال 3500 رقبه و از سال 89 تا 93 حدد 4500 رقبه در حال ساخت و ساز است، در 4 سال اخیر هم حدود 40 درصد از هدایا و نذورات مردمی برای این امر اختصاص داده شده است که با مشارکت‌های مردمی در مجموع 500 میلیارد تومان هزینه شده است.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به دستاوردهای سازمان، بیان داشت: از دیگر اقدامات ما شفاف‌سازی مالی در عملکرد سازمان اوقاف بوده است تا بتوانیم یکی از شفاف‌ترین و منظم‌ترین شکل نظام مالی را به صورت مستند و مستدل بیان کنیم.

حجت‌الاسلام محمدی، اظهار داشت: همچنین دو درصد موقوفات برای حوزه علمیه است تا به ترویج دین به شکل مدرن بپردازند، الان رسانه های مختلف دنیا مانند 50 سال پیش اطلاع رسانی ندارند، اگر بخواهیم در مقابل خشونت مقابله کرده و از دین حق دفاع کنیم لازم است نسبت به این موضوع توجه کنیم.

* سهم وقف در برنامه ششم دیده شود

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدی در پایان این نشست در پاسخ به سوالی مبنی بر توجه این سازمان به اشتغالزایی برای جوانان و همچنین تولید تصریح کرد: سازمان اوقاف اطلاع‌رسانی‌های لازم را در زمینه نیات مورد نیاز روز جامعه انجام می‌‌دهد که بحث اشتغال نیز جزء همین موارد است که موقوفاتی ایجاد شود تا تعدادی از جوانان در آن مشغول به کار شوند و عواید آن نیز برای امر اشتغال مصرف شود.

رئیس سازمان اوقاف وامور خیریه همچنین درباره جایگاه وقف در برنامه ششم توسعه کشور گفت: اواخر سال 93 احکام مبتلابه و همچنین حوزه هایی که وقف می‌تواند تاثیرگذار باشد به مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام شد تا در سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه گنجانده شود و همچنین اوایل سال 94 طی نامه‌هایی به دولت و مجلس 12 حکم پیشنهادی برای تبیین نقش وقف در برنامه 5 ساله ششم کشور ارائه شد.

وی اضافه کرد: این پیشنهادها در عرصه‌های بهداشت و سلامت، اقتصادی، دین و فرهنگ و .... است که برخی از کمیسیون‌های دولت سازمان اوقاف را در تبیین برنامه مشارکت دادند و برخی نیز اجابت نکردند.

حجت‌الاسلام محمدی در ادامه تصریح کرد: همچنین طی نامه‌هایی جداگانه به رؤسای کمیسیون‌های مجلس نیز پیشنهادهای سازمان را ارائه دادیم، علاوه بر این همزمان با بررسی برنامه ششم در مجلس هم برای ورود سنت حسنه وقف به این برنامه تلاش خواهیم کرد.

نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه: با بیان اینکه طی چند ماه گذشته بررسی احکام دائمی کشور در قالب قوانین مورد بحث و مطالعه قرار گرفته است گفت: 52 برنامه دائمی در مجلس در حال بحث و تصویب است که در این زمینه نیز به کمیسیون قوانین و مقررات پیشنهادهایی مبنی بر تاثیرگذاری وقف در هر کدام از این قوانین ارائه شده است. 

برچسب ها: صراط محمدی اوقاف