حمیدی شهردار منطقه ۱۴ در حاشیه این بازدید به خبرنگاران گفت: بارش روز جمعه هفته گذشته از ساعت ۷:۲۰ دقیقه آغاز شد و حدود ۲۰ دقیقه به طول انجامید، آب ناشی از بارندگی تا ساعت ۲۲ ادامه داشت.
وی ادامه داد: اراضی این محدوده حفاظت شده است و جزء اراضی سرخه حصار به حساب میآید که در حریم منطقه ۱۳ و ۱۵ قرار دارد. سیلاب رخ داده نیز در حوزه آبخیزداری منابع طبیعی رخ داده و باید سازمانهای مسئول همچون وزارتخانههای نیرو و جهاد کشاورزی در حوزه آبخیزداری مطالعات لازم را انجام دهد.
شهردار منطقه ۱۴ تصریح کرد: سیل یک اتفاق غیرمنتظره است که وزارتخانههای نیرو و جهاد کشاورزی باید کمک کنند تا حوزههای آبخیز منتهی به شهر تهران مهار شود. شهرداری تهران به علت تجربیات مختلفی که دارد ۶ هزار نقطه حادثهخیز و آبگیر تهران را شناسایی کرده است.
وی همچنین درباره پروژه آبهای سطحی در تهران گفت: ۹۰ درصد این پروژه حل شده و تنها ۱۰ درصد از کار باقیمانده که جزء دستور کارهای مناطق قرار دارد.
اقبال شاکری رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران نیز در حاشیه این بازدید با بیان اینکه مسئولیت سیلاب رخ داده شده با حاکمیت و وزارتخانههای نیرو و جهاد کشاورزی است، گفت: شرایط اقلیمی شهر تهران تغییر کرده و بارشها به صورت رگباری شده است از این رو احتمال وقوع سیلاب افزایش یافته است.
وی ادامه داد: باید بر سر روددرهها با همکاری وزارت نیرو مدیریت شود چرا که نتیجه مجموعه اقداماتی که در روددرهها و حریم شهر انجام میشود در شهر تهران منعکس خواهد شد. این حادثه نشان میدهد که به بستر و حریم روددرهها توجه کافی نشده و دخل و تصرفهایی در آنها رخ داده است البته بخشی دیگر نیز به دلیل ناهماهنگی دستگاهها دستخوش تغییراتی شده است.
رئیس کمیته عمران شورای شهر تصریح کرد: در راستای تغییرات اعمال شده به دلیل ناهماهنگی دستگاهها کانالهایی برای مدیریت آب احداث شده اما هنگام بارش باران باعث افزایش سرعت حرکت آب شده است. البته در حوزه مدیریت آبهای سطحی و ایجاد حوزچههای آرامش وظیفه مدیریت شهری بیشتر است چرا که شهرداری باید آنها را ایجاد کند تا آب وارد شهر نشود ولی در عین حال سیلاب رخ داده در روز جمعه از حوزه اختیارات شهرداری تهران خارج بوده است.
وی افزود: در پی بارش شدید باران روز جمعه سیلاب به سمت بلوار هجرت حرکت کرده و این در حالی است که اگر سدبندها درست ایجاد شده بود شدت آب کاهش پیدا میکرد. اقداماتی که معاونت خدمات شهری شهرداری بعد از سیلاب انجام داده مطلوب بوده، هرچند برخی اتفاقها درون پادگانهایی رخ داده که به آنها دسترسی نداشته است.
شاکری با بیان اینکه سازمان مدیریت بحران مسئول بوده و برای کاهش خطرپذیری سیلاب کار جدی کرد، افزود: سازمان هشدار سریع سیلاب واجب ترین کاری است که سازمان مدیریت بحران باید در دستور کار خود قرار دهد، البته مطالعات آن آغاز شده و ما نیز پیگیر محقق شدن آن هستیم.
رحمتالله حافظی دهم در حاشیه بازدید از بخش شهری مناطق سیلزده جنوب شرقی تهران گفت: حادثه سیلاب روز جمعه هفته گذشته خارج از حریم مدیریت شهری تهران بوده و این اتفاقها نشان میدهد که تهران شهری بیدفاع مقابل سیل و زلزله است.
وی با بیان اینکه متولیان امر باید حضور جدیتری داشته باشند، گفت: این حادثه نشان میدهد ستاد مدیریت بحران باید به صورت جدیتر به وظایف خود عمل کند. جایگاه ستاد مدیریت در حد معاون وزیر است و سایر دستگاهها از وی تبعیت نمیکنند در حالی که لازم است جایگاه این ستاد ارتقا یابد و در سطحی باشد که رئیسجمهور در آن حضور داشته باشد تا حوزههای نظامی از آن تبعیت کنند.
رئیس کمیته سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران تصریح کرد: باید جانشین رئیس ستاد مدیریت بحران را فرمانده کل قوا تعیین کند، علاوه بر این برای خروج از این استیصال تنها راه اصلاح ساختار مدیریت بحران است که سازمان پدافند غیرعامل نیز میتواند در این ستاد ادغام شود.
حافظی خاطرنشان کرد: منشأ سیل اخیر خارج از شهر تهران بوده و وزارت نیرو و جهاد کشاورزی باید برای نقاط خطرپذیر اطراف تهران فکری کنند که البته مناسبترین راهکار نیز ایجاد حوزچههای وسیع آرامش در مسیر سیلاب است.
وی با بیان اینکه ستاد مدیریت بحران در خواب عمیقی است و حاصل این خواب وقوع چنین حوادثی خواهد بود، گفت: سیلاب روز جمعه از شرقیترین نقطه شهر تهران از بلوار هجرت آغاز و تا بیمارستان بعثت ادامه یافته بود و همه گل و لای ناشی از این سیلاب وارد شهر شده بود، هرچند شهرداری تا ۴۸ ساعت بعد از سیلاب نسبت به جمعآوری گل و لای اقدام کرده که فعالیت آنها قابل تقدیر است اما ستاد مدیریت بحران نیز باید احیا شود.
علیاکبر انجمنی شهردار منطقه ۱۵ نیز در حاشیه این بازدید گفت: وقتی باران آمد قسمتی از آب به پاکدشت، قسمتی دیگر به بزرگراه امام رضا و قسمتی دیگر وارد شهر تهران شد. وزارتخانههای مربوطه باید پای کار باشند تا شاهد وقوع حوادثی از این دست نباشیم.
براساس مشاهدات عینی یکی از حریمبانهای حاضر در منطقه سیل زده یک عروس و داماد برای گرفتن عکس یادگاری در ارتفاعات این نقطه حاضر شده بودند که متاسفانه با وقوع سیلاب مفقود شدند. این درحالی است که این حریمبان به آنها نسبت به وقوع بارش شدید باران هشدار داده بود.