شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۵

ایمانی: پذیرفتیم کشور تحت کنترل باشیم

کارشناس مسائل سیاسی گفت: با توافق وین و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل پذیرفتیم که از این به بعد یک کشور تحت کنترل هستیم و شاید کمتر کشوری در این حد قبول کرده باشد.
کد خبر : ۲۵۰۱۵۹
صراط: ناصر ایمانی کارشناس مسائل سیاست خارجی در میزگردی در خبرگزاری فارس با بیان اینکه توجه‌‌ها در کشور باید معطوف به آینده نظام باشد، گفت: اگر در گذشته بمانیم و بر ایراداتی که تا امروز بوده تأکید کنیم اولاً به وحدت ملی آسیب می‌زند ثانیاً فایده‌ای برای مجموع کشور نخواهد داشت.

وی تاکید کرد: بهتر است از مباحث گذشته به سرعت بگذریم و به آینده توجه کنیم، آینده مهمتر از گذشته است. توجه‌ها، فکرها، پیشنهادات و انتقادات باید معطوف به کارهایی که در آینده انجام می‌گیرد، باشد.

کارشناس مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه مجموعه نظام در این برهه زمانی تصمیم گرفت که در خصوص مسائل هسته‌ای مذاکراتی را با کشورهای غربی انجام دهد، افزود: تصمیم نظام بر این بود که در این مذاکرات در چهارچوب‌های مشخص موفق شویم نه اینکه مذاکرات به صورت نمایشی باشد البته نه به هر قیمتی، بلکه همه تحریم‌ها را لغو کنیم و در یک چارچوبی توافق صورت بگیرد نه اینکه مثل قذافی که چهارچوبی نداشت، بخواهیم همه را بار کشتی کنیم.

*محدودیت موشکی و افزایش بازرسی‌ها در قطعنامه شورای امنیت غیر قابل توجیه است

وی در ادامه با طرح این سوال که آیا در این برهه زمانی  می‌توانستیم با غرب مذاکرات و توافق دیگری  به غیر از این توافقی که انجام شد، داشته باشیم که در مجموع منافع ما حفظ شود؟ گفت: امکان برگزاری مذاکرات با شرایط بهتر و توافق بهتر وجود نداشت و با درصدی خیلی کم غیر قابل اغماض است.

ایمانی با بیان اینکه در مذاکرات باید به دنبال گرفتن و دادن امتیاز باشیم،‌تصریح کرد: در مذاکرات وین و قطعنامه اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص محدودیت مسائل موشکی و افزایش بازرسی‌ها، انتقادهای زیادی وجود دارد.

*در مذاکرات وین پذیرفتیم که یک کشور تحت کنترل باشیم

وی ادامه داد: حقیقت این است که ما با توافق وین و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل پذیرفتیم که از این به بعد یک کشور تحت کنترل هستیم و شاید کمتر کشوری در این حد قبول کرده باشد.

کارشناس مسائل سیاست خارجی با اشاره به اینکه در مذاکرات وین تا مقدار بسیار زیادی حتی در خصوص جزییات مذاکره‌کنندگان با مرکزیت کشور در ارتباط بودند،‌گفت: تیم مذاکره‌کننده ما یک تیم منفعل نبود و حتی در آخرین مذاکرات و در روزهای پایانی جزئیات به تهران منتقل می‌شد و تصمیمات در اینجا گرفته می‌شد و نتیجه آن امروز همین جمع‌بندی است.

وی در ادامه جمع بندی مذاکرات وین را به یک بیمار تشبیه کرد و ادامه داد: علم پزشکی امروز معتقد است مراحل پس از یک عمل جراحی روی یک بیمار از خود عمل جراحی اهمیتش بیشتر است یعنی اگر پزشکان عمل جراحیشان با موفقیت انجام دهند مراحل پس از عمل می‌تواند حتی عمل را ناموفق جلوه دهد.

ایمانی تصریح کرد: مقام معظم رهبری در چند سخنرانی اخیرشان بعد از توافق وین بر مراحل بعد از توافق خیلی تأکید داشتند و در همین راستا ما باید از این به بعد نگاهمان را معطوف به آینده کنیم تا این توافق که از نظر ما و طرف غربی با نقاط ضعفی همراه است، به خوبی اجرا شود.

*مجلس باید در جزییات جمع‌بندی ورود کند/قطعنامه شورای امنیت صلاحیت بررسی کشورها را مخدوش نکرده

وی در واکنش به اظهارات اخیر عراقچی مبنی بر اینکه مجلس شورای اسلامی تنها باید کلیات جمع‌بندی وین را تصویب و یا رد کند، افزود: قطعاً‌ مجلس شورای اسلامی می‌تواند در جزییات جمع بندی مذاکرات ورود کند البته در آینده ممکن است بحثی را بین مجلس و شورای عالی امنیت ملی در خصوص بررسی این جمع بندی داشته باشیم که کدام  یک ذی‌صلاح هستند.

این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد دست کنگره آمریکا و مجلس شورای اسلامی و نهادهای ذیربط در ایران را نبسته است، تصریح کرد: جمع‌بندی مذاکرات وین اصلاً صلاحیت داخلی کشورها را برای اظهارنظر نقض نمی‌کند به عنوان مثال مجلس امکان دارد در قسمتی از جزئیات اعلام نظر کند و قطعنامه شورای امنیت و متن مذاکرات مانع آن نخواهد شد.

وی با تاکید مجدد بر این موضوع که صلاحیت بررسی کشورها در جمع بندی مذاکرات و قطعنامه شورای امنیت مخدوش نشده است، گفت: مجلس شورای اسلامی کاملاً اختیار دارد و می‌تواند تمام یا بخش‌هایی از جمع‌بندی مذاکرات وین را تأئید و یا رد کند.

ایمانی در ادامه اظهارداشت: با توجه به اینکه امروز در مقطع تاریخی مهمی قرار گرفته‌ایم باید مراحل پس از تصویب جمع بندی مذاکرات را در ابعاد اقتصادی، سیاست داخلی و سیاست خارجی بررسی کنیم.

*جمع بندی مذاکرات نباید در شورای امنیت مطرح شود/شورای امنیت وظیفه اظهار نظر در خصوص جزییات را دارد

وی تصویب جمع بندی مذاکرات در مراجع قانونی را از موضوعات بسیار مهم بعد از مذاکرات برشمرد و تاکید کرد: جمع بندی مذاکرات وین نباید در شورای امنیت ملی مطرح شود بلکه باید به مجلس شورای اسلامی ارائه شود. شورای امنیت ملی بر اساس قانون اساسی وظیفه مستقیمی ندارد که در مورد توافق به صورت جزئی اظهارنظر کند به دلیل آنکه این شورا تعیین کننده سیاست‌های کلی امنیتی و دفاعی کشور است.

این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه مذاکرات وین شامل همه ابعاد اقتصادی و سیاسی می شود و تنها به موضوعات دفاعی و امنیتی مختصر نیست، گفت: الزام حقوقی برای اینکه در شورای عالی امنیت ملی مطرح شود وجود ندارد و بهتر است که در این شورا مطرح نشود چون به دلیل تصویب مصوبات آن از سوی مقام معظم رهبری، ممکن است مجلس برای ورود به آن دچار محضوریت شود.

وی ادامه داد: مقام معظم رهبری هم در خطبه های نماز عید فطر تأکید کردند که جمع‌بندی وین با دقت در مراجع قانونی مراحل خود را طی کند.اگر  جمع بندی مذاکرات به شورای امنیت ملی برود دست مجلس بسته خواهد شد.

ایمانی در ادامه خواستار تشکیل کمیته تخصصی در خصوص جمع‌بندی مذاکرات در مجلس شورای اسلامی با حضور نماینده همه دستگاه‌ها و نهادها شد و اذعان داشت: مجلس اصلاً نباید در بررسی متن جمع‌بندی عجله کند بلکه باید بر متن توافق و کلماتی که بار حقوقی دارد با استفاده از کارشناسان متخصص و زبده بررسی تخصصی کند.

وی تاکید کرد: آقای ظریف و عراقچی به دلیل اینکه جمع‌بندی دستپخت خودشان است مقداری علاقه به متن آن دارند البته از روی مطامع سیاسی آنها نیست.

کارشناس مسائل سیاست خارجی در ادامه به ترجمه‌های متفاوت کشورهای و مسئولان از  بیانیه‌های پیشین اشاره کرد و گفت: متن جمع بندی باید توسط کسانی که حقوق بین‌الملل خوانده‌اند ترجمه درست شود و برخی کلمات که معنای دوگانه دارد توسط این تیم مورد بررسی قرار گیرد.

*مصوبه مجلس بعد از اعلام نظر کنگره آمریکا باشد/مردم را در جریان جزییات بگذاریم تا توقعات را محدود کنیم

وی در ادامه پیشنهاد داد که مجلس شورای اسلامی نظر کارشناسی و مصوبه خود را بعد از اعلام نظر کنگره آمریکا ارائه و مطرح کند.

ایمانی ادامه داد: مجلس شورای اسلامی قبل از اظهار نظر کنگره آمریکا هیچ دلیلی ندارد که در خصوص جمع‌بندی مذاکرات وین اظهارنظر و یا قانونی را تصویب کند و این امر نه تنها الزام ندارد بلکه ممکن است ما را دچار مشکل کند. اول باید ببینیم که آمریکایی‌ها چه تصویب می‌کنند البته نمی‌گویم ناظر به کنگره قانونی را تصویب کنیم حداقل ببینیم آنها چه نظری می‌دهند

وی با بیان اینکه مهلت قانونی بررسی جمع‌بندی مذاکرات وین 90 روز است، ‌تصریح کرد: همانطور که مستحضر هستید کنگره آمریکا قرار است بعد از 60 روز تصمیم نهایی خود را اعلام کند که در همین راستا مجلس تا پایام مهلت قانونی یک ماه برای اعلام اظهارنظر فرصت دارد یعنی در 2 ماه اول می تواند کار کارشناسی دقیقی روی متن انجام دهد و در ماه آخر تصمیم نهایی را اتخاذ کند.

این کارشناس مسائل سیاسی یکی از ابهامات جمع‌بندی مذاکرات وین را مشخص نبودن بحث اجرا و امضای توافقنامه دانست و یادآور شد: بخش قابل توجهی از صاحب‌نظران و نخبگان کشور امروز منتظر جزئیات جمع‌بندی مذاکرات هستند، نمی‌دانم چرا جزییات همیشه باید محرمانه باشد درصورتیکه باید در اختیار افکار عمومی قرار گیرد تا آنها درگیر این موضوعات شوند.

وی ادامه داد: در جریان قرار گرفتن افکار عمومی از جزییات مذاکرات باعث می‌شود تا سطح توقع مردم را محدود کنیم.

*مجلس باید قدرت برگشت پذیری ما را دقیق بررسی کند

ایمانی در واکنش به تهدید طرف‌های غربی به ویژه آمریکایی‌ها در خصوص برگشت‌پذیر بودن تحریم‌ها گفت: در خصوص برگشت پذیری تحریم‌ها باید یک مانور تبلیغاتی را در خارج و داخل کشور داشته باشیم. واقعیت این است که باید فرض را بر این بگذاریم که چند سال دیگر قطعنامه و توافقی که شده از سوی کشورهای غربی رد شود و به هر بهانه‌ای آنها به دنبال برگرداندن تحریم‌ها باشند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: مجلس شورای اسلامی باید قدرت برگشت پذیری غرب به تحریم ها و ما را به قبل از مذاکرات به صورت دقیق بررسی کند، البته آقای عراقچی و ظریف تأکید داشتند که در صورت برگرداندن تحریم‌ها در مدت دو یا سه ساعت می‌توانیم به حال قبلی برگردانیم.