جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۶ تير ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۵

افشای عملیات مخفیانه عربستان علیه ایران

یک روزنامه آمریکایی با استناد به اسناد جدید ویکی لیکس، از عملیات پنهانی و میلیاردها دلاری عربستان سعودی علیه ایران در طول دهه های اخیر خبر داد.
کد خبر : ۲۴۹۱۸۵
صراط: روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در گزارشی نوشت که اسنادی که جدیدا توسط ویکی لیکس منتشر شده است، نشان می دهد که عربستان سعودی دهه هاست که با صرف میلیاردها دلار از درآمدهای نفتی خود برای سازمان های اسلامی سراسر جهان، به صورت مخفیانه درصدد بوده است تا با به کارگیری «دیپلماسی دسته چک»، دستور کار خود را پیش ببرد و در این بین، ایران همه فکر و ذکر عربستان بوده است.

بر این اساس، گنجینه ای از هزاران سند عربستان سعودی که اخیرا توسط ویکی لیکس منتشر شده است، با پرداخت به جزئیاتی تعجب آور نشان می دهد که هدف عربستان سعودی در طول سال های اخیر، نه تنها گسترش نسخه خاصی از اسلام بوده بلکه این کشور درصدد بوده است تا دشمن اصلی خود یعنی ایران را نیز تضعیف کند.

اسناد مرتبط با وزارت امور خارجه عربستان سعودی نشان دهنده این است که ایران دغدغه اصلی عربستان بوده است و دیپلمات های عربستان در آفریقا، آسیا و اروپا همواره در حال نظارت بر فعالیت های ایران و آژانس های برتر عربستان نیز درصدد طرح ریزی اقداماتی جهت محدود کردن گسترش نفوذ ایران بوده اند.

نیویورک تایمز نوشت که دامنه این عملیات جهانی عربستان که با پول نفت اداره می شود، توضیحی است بر نگرانی پادشاه این کشور درباره توافق اخیر حاصل شده میان ایران و 1+5؛ سران عربستان سعودی نگرانند که رهایی ایران از تحریم ها پول بیشتری را در اختیار ایران قرار می دهد که این امر نهایتا به تقویت نمایندگان نظامی ایران در منطقه ختم خواهد شد.

اما اسناد منتشر شده توسط ویکی لیکس نشان دهنده عمق رقابت میان عربستان و ایران است و ریشه های عمیقی در ایدئولوژی های مذهبی دارد؛ ایدئولوژی هایی که زیربنای دو کشور ایران و عربستان محسوب می شوند.

اسناد ویکی لیکس حاکی از دستگاه گسترده داخلی در دولت عربستان سعودی است که به فعالیت های مذهبی اختصاص داده شده است؛ از جمله اقدامات اخیر این دستگاه، شامل قرار دادن نام مبلغان خارجی در فهرست حقوق بگیران، ساخت مساجد، مدارس و مراکز مطالعاتی، تضعیف مقامات خارجی و رسانه های خبری بوده است که تهدیدی برای اجرای کار دستور کار پادشاه عربستان به حساب می آمده اند.

پادشاه عربستان حتی گاهی دستور عدم پخش برنامه های تلویزیون ایرانی را صادر کرده و حتی به یک انجمن اسلامی در هند مبلغ یک میلیون دلار داده است.

این روزنامه نوشت که با وجود اینکه اسناد ویکی لیکس اشاره ای به حمایت عربستان از فعالیت های نظامی نداشته است اما منتقدان اینطور استدلال می کنند که کمپین پادشاه این کشور علیه شیعیان و ترویج نسخه سختگیرانه از اسلام توسط عربستان منجر به چندگانگی در جهان اسلام شده و به تنش هایی که منجر به تشدید درگیری ها در عراق، سوریه، یمن و سایر نقاط جهان شده، دامن زده است.

بر اساس این گزارش، درحالیکه عربستان سعودی ماموریت بین المللی مذهبی خود و یا دشمنی اش با ایران را مخفی نکرده است اما انتشار این اسناد ویکی لیکس را عمیقا خجالت آور دانسته و به شهروندان خود گفته است که انتشار این اسناد جرم است.

اسناد ویکی لیکس نشان می دهد که اقدامات پنهانی عربستان علیه ایران بیشتر شامل بازه زمانی 2010 تا اوایل 2015 میلادی می شود؛ وزارت امور خارجه، وزارت کشور و آژانس اطلاعاتی عربستان از جمله مقاماتی بودند که رهبران مسلمان همسو با تفکر عربستان را در سراسر جهان شناسایی می کردند و بودجه لازم برای حمایت مالی از آنها را در اختیارشان می گذاشتند و مبلغان خود را آموزش و به آنها حقوق می دادند تا در کشور خودشان در راستای اهداف عربستان فعالیت کنند.

آنچه در بسیاری از اسناد منتشر شده عیان است، نگرانی عربستان سعودی از نفوذ ایران در جهان بوده است؛ سفارت عربستان در تهران نیز به صورت روزانه گزارش هایی مبنی بر اخبار محلی پوشش دهنده تحولات عربستان به این کشور ارسال می کرد و یکی از اسناد منتشر شده نشان می دهد که پادشاهی عربستان به منظور بهبود تصویر خود، یک شبکه تلویزیونی فارسی زبان را راه اندازی و به بهانه این شبکه، مبلغان حامی عربستان را عازم ایران کرده است.

سایر اسناد حاکی از جزئیات نگرانی عربستان درباره تلاش ایران برای گسترش ایدئولوژی خود در کشورهای منطقه است؛ در سال 2012 میلادی بود که عربستان سعودی به سفرای خود در سراسر آفریقا دستور داد تا گزارش هایی را در ارتباط با فعالیت های ایران در سایر کشورها مخابره کنند.

بر اساس این اسناد، عربستان در طول سال های 2012 تا 2013 میلادی در تلاش بوده است تا از طرق مختلف و از جمله صدور فرمان های سلطنتی و استفاده از ابزار فنی برای تضعیف سیگنال های ماهواره ای، مانع پخش برنامه های شبکه ماهواره ای العالم شود تا این برنامه ها به دست مردم بحرین و شرق عربستان سعودی که شیعه نشین است، نرسد.

نیویورک تایمز در ادامه نوشت که عربستان سعودی مدت های طولانی است که روی آموزش مبلغان خارجی سرمایه گذاری کرده است و در این راستا، به دانش آموزان مسلمان بین المللی بورسیه تحصیلی داده است تا به تحصیل شریعت در دانشگاه های عربستان مشغول شوند.

نیویورک تایمز در پایان گزارش خود با استناد به اسناد ویکی لیکس نوشت که گران ترین پروژه های ضد ایرانی عربستان، در هند در حال انجام است؛ عربستان حتی در زمینه کمک های بشردوستانه نیز به صورت فرقه ای عمل کرده است به طوریکه وزارت خارجه این کشور در سال 2011 میلادی درخواست کمک غذایی به قربانیان سیل در تایلند را مطرح کرد و خاطر نشان کرد که چنین اقدامی تاثیر مثبتی بر مسلمانان تایلند خواهد داشت.

منبع: تسنیم