پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۵

۳۰دقیقه ابتکار را صدا زدیم، نیامد! +تصاویر

جمعی از فعالان حیات وحش در تجمعی مقابل سازمان حفاظت محیط زیست نگرانی‌های خود را نسبت به مرگ ۷ قلاده پلنگ ایرانی طی یک ماه اعلام کردند اما ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست علی‌رغم حضور در تجمع‌های غیرمرتبط، در میان این تجمع‌کنندگان حضور نیافت.
کد خبر : ۲۴۰۴۱۲
صراط: جمعی از فعالان حیات وحش در تجمعی مقابل سازمان حفاظت محیط زیست نگرانی‌های خود را نسبت به مرگ ۷ قلاده پلنگ ایرانی طی یک ماه اعلام کردند اما ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست علی‌رغم حضور در تجمع‌های غیرمرتبط، در میان این تجمع‌کنندگان حضور نیافت.

در تجمع دوست‌داران حیات وحش در مقابل سازمان محیط زیست که با شعار "پلنگ ایران کجاست، محیط زیست حفاظت" آغاز شد، شرکت کنندگان با در دست داشتن تصاویر پلنگ‌های کشته شده از ریاست سازمان محیط زیست خواستند پاسخگو باشد.

درخواستی که بی جواب ماند صداهایی که به گوش رئیس سازمان محیط زیست نرسید و در این جمع نیامد.

اما مجید خرازیان مقدم، مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان با حضور در جمع تجمع کنندگان توضیحاتی در رابطه با برنامه های در دست اقدام سازمان برای حفاظت از پلنگ ایرانی ارائه داد.

شادی مدرس، فعال حقوق حیوانات، پس از تقدیم "بیانیه حامیان حیات وحش برای حفاظت از پلنگ ایرانی" به این مقام مسئول درخواست کرد که سازمان حفاظت محیط زیست در اسرع وقت با بیمه کردن خسارات ناشی از حمله پلنگ به دامداران و همچنین اعمال محدودیت سرعت در جاده های مناطق حادثه خیز از انقراض پلنگ ایرانی پیشگیری کند.

مقدم با تاکید بر اینکه علت عمده نابودی پلنگ در کشور، نگرانی دامداران از آسیب احتمالی پلنگ به دامهاست وعده داد: به زودی با همکاری بیمه گذاران نسبت به بیمه کردن خسارات وارده توسط پلنگ به دامداران از سوی سازمان اقدام خواهد شد. اما حل معضل تصادفات جاده ای نیازمند زمان و بررسیهای کارشناسانه بیشتری است.

این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که چه کسی مسئولیت بیهوشی ناشیانه که منجر به مرگ پلنگ شیراز در تهران شد را به عهده خواهد گرفت؟ گفت: به بزودی بررسی‌های لازم را انجام میدهیم و نتیجه را اعلام می‌کنیم.

متن بیانیه حامیان حیات وحش برای حفاظت از پلنگ ایرانی که رونوشت آن به فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی ارسال شده به این شرح است:

«سرکار خانم دکتر معصومه ابتکار

ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست

با سلام و احترام

روند فزاینده اتلاف پلنگ ایرانی خصوصا طی یک ماه گذشته در سراسر کشور، علاقمندان حیات وحش را بر آن داشت تا پس از بررسی علل عمده از بین رفتن این گونه باارزش جانوری، مراتب نگرانی خود را نسبت به انقراض پلنگ ایرانی به سازمان حفاظت محیط زیست بعنوان متولی حیات وحش ایران، اعلام کرده و برای حفظ این گونه از خطر انقراض درخواست اقدام عاجل کنند.

طی یک ماه گذشته خبر نابودی 7 قلاده پلنگ ایرانی در رسانه ها منتشر شد:

   - مرگ پلنگ مصدوم جاده بموی شیراز به دلیل استفاده ناشیانه از داروی بیهوشی جهت عمل جراحی فک در تهران در اسفند ماه سال گذشته

   -  کشتار پلنگ با سنگ و چوب پس از زیر گرفتن با وانت در بردسیر کرمان توسط دامداران در پنجم فروردین ماه سال جاری

   - مرگ پلنگ بر اثر برخورد با خوروهای عبوری در کازرون در دهم فروردین ماه

   - کشف لاشه پلنگی در منطقه حفاظت شده جنگل خواجه که به گفته روستاییان بوسیله طعمه مسموم و یا شلیک گلوله تلف شده در سیزدهم فروردین ماه (کشتاری که 20 روز توسط اداره محیط زیست خراسان رضوی مسکوت ماند)

   - مرگ یک پلنگ در ارتفاعات پشتکوه فارس بوسیله طعمه مسموم چوپانان محلی در شانزدهم فروردین ماه

   - کشتار وحشیانه یک پلنگ در شهرستان ایوان در استان ایلام توسط دامداران در نوزدهم فروردین ماه

   - مرگ پلنگی بر اثر تغذیه از طعمه مسموم در تربت جام در سی ام فروردین ماه

با بررسی هفت مورد اتلاف پلنگ ایرانی طی یک ماه گذشته که پنج مورد از آن ناشی از اقدام تدافعی دامداران برای حفاظت از دامها و دو مورد آن ناشی از تصادفات جاده ای بوده است، دو عامل عمده سقوط پلنگ ایرانی در سراشیبی انقراض مشخص میشود. دو دلیل عمده ای که با راه حل های کوتاه مدت تا حد زیادی قابل کنترل می باشند.

لذا بدینوسیله از ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست، بعنوان تنها متولی حفاظت از پلنگ ایرانی درخواست میکنیم در اسرع وقت دستورات لازم جهت عقد تفاهم نامه با شرکتهای بیمه گذار جهت بیمه عمر و حادثه پلنگ ایرانی و مسئولیت در قبال شخص ثالث را مبذول دارند تا با پوشش دادن خسارت وارده به دامداران بر اثر حمله پلنگ، مهمترین عامل کشتار پلنگ در کشور از میان برداشته شود.

همچنین از ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست تقاضا داریم با استمداد از وزارت راه و ترابری اقدامات لازم جهت اِعمال محدودیت سرعت کنترل شده در جاده های مناطق حفاظت شده، پارکهای ملی و حتی مناطق آزادی که احتمال عبور حیات وحش از آنها میرود را معمول دارند تا گامی موثر جهت جلوگیری از اتلاف گونه های باارزش حیات وحش از قبیل پلنگ، یوز، کاراکال، گربه جنگلی، خرس سیاه و قهوه ای و غیره برداشته شود.

در پایان از ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست درخواست میکنیم راه حل های میان مدت و بلند مدت برای حفاظت از پلنگ ایرانی از قبیل جلوگیری از ورود دامها به مناطق حفاظت شده و تخریب زیستگاه ها، جلوگیری از کشتار نشخوارکنندگانی که خوراک پلنگ محسوب میشوند و نابودی آنها پلنگ را برای تغذیه به روستاها می‌کشاند، منسوخ کردن دامپروری سنتی و زمینه سازی برای گسترش دامپروری صنعتی، فرهنگسازی در جوامع محلی و آموزش کودکان و از طرفی احداث زیرگذر و روگذر مشابه بافت طبیعی منطقه برای عبور حیات وحش از جاده های مناطق حفاظت شده را در دستور کار سازمان قرار دهند.

دیروز، گذشتگان، ارزش ببر مازندران و شیر ایرانی را نمی‌دانستند و امروز جهان ارزش پلنگ و یوز ایرانی را به خوبی میداند. امروز حفظ این میراث ارزشمند برای فرزندان ایران بر عهده ماست.

به امید روزهایی سبز برای حیات وحش رو به نابودی سرزمینمان ...»

 
منبع: فارس