پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۳۱ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۵

پیام سیاسی تحویل اس-300 به ایران

مدیر مؤسسه تحقیقات استراتژیک فرانسه در گفت‌وگو با روزنامه فرانسوی لیبراسیون درخصوص تصمیم مسکو برای تحویل اس-300 به ایران اعلام کرد که پیام سیاسی تحویل این سامانه به ایران بسیار مهمتر از پیام نظامی آن است.
کد خبر : ۲۳۸۴۶۲
صراط: مدیر مؤسسه تحقیقات استراتژیک فرانسه در گفت‌وگو با روزنامه فرانسوی لیبراسیون درخصوص تصمیم مسکو برای تحویل اس-300 به ایران اعلام کرد که پیام سیاسی تحویل این سامانه به ایران بسیار مهمتر از پیام نظامی آن است.

روزنامه فرانسوی «لیبراسیون» در خصوص تصمیم «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه برای تحویل سامانه دفاع موشکی «اس - 300» به ایران به رغم ممنوعیت فروش این موشک‌‌ها به ایران نوشت: ولادیمیر پوتین در روز 13 آوریل حکمی را امضا کرد که ممنوعیت تحویل موشک‌های اس 300 به ایران را لغو کرد؛ بنابراین می‌توان گفت که رئیس‌جمهور روسیه منتظر لغو تحریم‌ها و امضای توافق نهایی 30 ژوئن میان تهران و گروه 1+5 در خصوص برنامه هسته‌ای ایران نماند.
 
مسکو معتقد است که پیش توافق لوزان برای ایجاد برخی تغییرات کافیست اما این اقدام آن با انتقاد شدید غرب و در رأس همه واشنگتن مواجه شده است به گونه‌ای که «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌وگو با «سرگئی لاوروف» همتای روس خود صراحتا نگرانی واشنگتن را از این اقدام اعلام کرد.
 
علاوه بر غرب و آمریکا، اسرائیلی‌ها نیز واکنش‌های بسیار شدیدی نسبت به این اقدام مسکو از خود نشان دادند.
 
«کامیل گراند» مدیر مؤسسه تحقیقات استراتژیک فرانسه در گفت‌وگو با روزنامه لیبراسیون در تحلیل این تصمیم کرملین اعلام کرد: «مسکو پیش از آنکه توافق هسته‌ای ایران نهایی شود، وارد عمل شد. تصمیم سال 2010 دیمیتری میدویدیف رئیس‌جمهور وقت روسیه در خصوص عدم تحویل این موشک‌های ضدهوایی مدرن تنها تصمیم یکجانبه‌ای بود که بر روابط تهران و مسکو تأثیر گذاشت اما پس از آن مسکو دیگر تنها به اجرای برخی تحریم‌های حداقلی سازمان ملل علیه ایران بسنده کرد و به تجارت با تهران ادامه داد.»
 
وی افزود: «تعلیق تحویل موشک‌های اس 300 از سوی روسیه به ایران بنا به درخواست آمریکا و اسرائیل بوده چرا که این موشک‌ها موجب تجهیز ایران به توان دفاع ضدهوایی می‌شود که تاکنون از آن برخوردار نبوده است. استقرار این سیستم این امکان را به ایران می‌دهد که برخی خطرات را از خود دور کند یا حداقل عملیات هوایی احتمالی اسرائیل یا آمریکا را که البته امروز دیگر موضوعیت ندارد، پیچیده‌تر و دشوارتر سازد اما باید توجه داشت که تحویل موشک‌های اس 300 به ایران، مسلما توان این کشور در عرصه نظامی را تقویت خواهد کرد.»
 
این تحلیلگر در خصوص بعد زمانی تحویل این موشک‌ها گفت: «پیام سیاسی تحویل اس 300 به ایران بسیار مهمتر از پیام نظامی آن است. روسیه همچنین نشان داد که مایل است از لحاظ سیاسی و تجاری ذینفع و سودبرنده اصلی بازگشت ایران به صحنه بین‌المللی و لغو تحریم‌ها باشد اما این در عین حال راهی است که مسکو می‌تواند از طریق آن در بطن بازی در خاورمیانه قرار بگیرد. پس از سوریه و عراق، هم‌اکنون نوبت ایران است. مثلث «دمشق ـ تهران ـ مسکو» هم‌اکنون تشکیل شده و این پیامی بسیار شفاف برای کشورهای حاشیه خلیج [فارس] و آمریکاست.»
 
وی ادامه داد: «روسیه قصد دارد بار دیگر به عامل و بازیگری عمده در صحنه خاورمیانه بدل شود و درصدد است حمایت آن دسته از کشورهای منطقه را که مواضع نزدیکی با غرب ندارند، از آن خود کند اما باید توجه داشت که تمایلات مسکو تنها به اینها محدود نمی‌شود.»
 
مدیر مؤسسه تحقیقات استراتژیک فرانسه در پایان در پاسخ به این پرسش که «آیا این اقدام روسیه خطر تشدید اختلافات مسکو با غرب در خصوص پرونده‌های دیگر از جمله اوکراین را به دنبال دارد یا خیر؟» اظهار داشت: «پیام کرملین کاملا شفاف است و در واقع آشکارا اعلام کرده که «ما از خط‌مشی غربی‌ها پیروی نمی‌کنیم و برنامه زمانی مخصوص خود را داریم و آنچه را که بخواهیم انجام می‌دهیم» اما من فکر نمی‌کنم که لغو ممنوعیت تحویل اس 300 به ایران به نوبه خود دردسر بزرگی باشد. قرارداد مربوط به تحویل این سامانه هنوز نهایی نشده و سلاح‌ها هنوز تحویل نشده‌اند و همه اینها بخشی از استراتژی روسیه که می‌خواهد به غرب بگوید که منافع و راه و روش خود را دارد. این مسئله در خصوص اوکراین نیز صادق است و باید در مورد آن تأمل کرد چرا که روسیه همواره شریی پیچیده به ویژه در پرونده‌هایی نظیر پرونده هسته‌ای ایران است.»
 
پوتین هفته گذشته اعلام کرد که این تحریم داوطلبانه به پایان خود رسیده و اس-300 پس از تنظیم قرارداد جدید به طرف ایرانی تحویل خواهد شد.
 
ایران و روسیه سال 2007 برای تحویل سامانه پدافندی اس-300 قرارداد بستند؛ مسکو اما مدعی است که با وجود عدم مخالفت قطعنامه‌های سازمان ملل با فروش یک سلاح دفاعی، از روی حسن نیت و برای کمک به پیشبرد مذاکرات، این تحویل را تاکنون به تعویق انداخته است.
 
موشک‌های پدافندی برای انهدام موشک‌های تهاجمی و دفاع از زیرساخت‌ها و شهروندان کشور مورد تهاجم، شلیک می‌شوند.
منبع: فارس