پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۹

مشکلات "معمای شاه" از زبان کارگردانش

کارگردان سریال «معمای شاه» گفت: با مسئولان جدید سیما جلسه گذاشتم و به آنها گفتم که اگر شما بتوانید مشکلات و کمبودهای کار را برطرف کنید ما قادریم تا مرداد ۹۴ کار را روی آنتن بفرستیم.
کد خبر : ۲۳۲۳۵۵
صراط: سریال "معمای شاه" از جمله سریال های تاریخی تلویزیون است که ماه هاست امور تولید آن در حال انجام است اما به دلایل مختلف که اصلی ترین آن کمبودهای مالی می باشد هنوز که هنوز است سریال آماده پخش نشده است. این سریال داستان زندگی محمدرضا پهلوی را از زمان بازگشت وی از سوئیس در سال 1315 تا زمان مرگ به تصویر می‌کشد. در این مجموعه 1600 بازیگر و بیش از 150 نفر از عوامل سینمای ایران حضور دارند. "معمای شاه" در خصوص جریانات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی در دوره سلطنت شاه مخلوع است. این سریال تاریخ معاصر را به تصویر می کشد و تهیه کنندگی آن را علی لدنی برعهده دارد.

با محمدرضا ورزی کارگردان این سریال درباره وضعیت تولید کار و اینکه بالاخره چه زمانی به پخش خواهد رسید گفتگو کرده ایم.
 
*
آیا به راستی مشکلات مالی و کمبودهاست که در مسیر تولید "معمای شاه" وقفه انداخته است؟
بله، متاسفانه امکانات به شکل مطلوب برای ما فراهم نیست و همین باعث میشود که اوقات تلف شده زیادی داشته باشیم. قبل از تولید این کار خودم جزو کارگردانانی بودم که همواره منتقد کارهای زمان‌بری بودم که در تولیدشان مرتب وقفه می افتاد اما وارد این کار که شدم تازه فهمیدم بخش عمده این وقفه ها خارج از اراده کارگردان پیش می آید. مثلا کمبودهای نیروی انسانی یا سخت افزاری مرتب کار را تعطیل می کند و همین باعث می شود که فیلمبردار هر روز عقب بیفتد و در نهایت شش ماه یا یک سال از زمان بندی عقب تر باشید.
 
آیا امکان دارد که جزئی تر درباره تاخیر در روی آنتن رفتن "معمای شاه" حرف بزنید؟
ما حدودا 6 ماه اتلاف زمان داشتیم آن هم به این خاطر که در این سریال به عناوین مختلف مالی یا غیرمالی کار عقب افتاد. مثلا بارها شد که بازیگران حاضر بودند و دکورها آماده نبود یا لوکیشن های مناسب را پیدا نمی کردیم. از آن طرف برخی مواقع دکور آماده بود و مثلا گریم بازیگران درست انجام نشده بود یا اقساط قراردادها پرداخت نشده بود. اینها همه دست به دست هم داد تا "معمای شاه" مرتب با تعویق مواجه شود در صورتی که اگر شرایط به صورت نسبی هم فراهم بود می توانستیم پروژه را زیر دو سال جمع کنیم.
 
با این حساب شما هیچ تعللی از جانب خود به عنوان کارگردان نمی بینید؟
شما پروژه ای به عظمت "یوسف پیامبر" را درنظر بگیرید. در آن کار چون اتلاف وقت نبود کار در نهایتا سه سال جمع شد بخصوص که لوکیشن های کار هم کاملا در اختیار خودشان بود و نیازی نبود که مانند "معمای شاه" برای در اختیارگیری لوکیشن مرتب به میراث فرهنگی مراجعه شود و از آن طرف زمان زیادی هم برای آماده سازی لوکیشن تلف نمی شد. وقتی امکانات فراهم نیست کارگردان چه می تواند بکند جز صبر و تحمل.
 
برای تولید "معمای شاه" برنامه زمانی تان چطور بود؟ یعنی بنا بود هر ماه چقدر فیلم بگیرید؟
شخصا اگر امکانات فراهم باشد قادرم تا روزی 5 دقیقه هم مفید فیلم بگیرم اما با کمبود امکانات خیلی هنر کنی باید هفته ای 5 دقیقه بگیریم. البته که این کمبود امکانات فقط به "معمای شاه" ضربه نزده؛ از "در چشم باد" بگیرید تا "کلاه پهلوی" همه به دلیل کمبود امکانات با تاخیر روی آنتن رفتند.
 
حالا با وجود همه این کمبودها فکر میکنی "معمای شاه" بالاخره چه زمانی روی آنتن خواهد رفت؟
من با مسئولین جدید سیما هم جلسه گذاشتم و با آنها درباره مشکلات کار گفتگو کردم. به صراحت هم به آنها گفتم که کار بنا بود مهر 94 روی آنتن برود اما اگر شما بتوانید مشکلات و کمبودهای کار را برطرف کنید ما قادریم تا مرداد 94 کار را روی آنتن بفرستیم. حالا دیگر مسئولین هستند که باید واکنش لازم را در برابر ما نشان دهند تا ما هم بتوانیم براساس آن برنامه ریزی تولید را پیش ببریم.
 
*
آیا دردسرهای این چنینی که در تولید آثار تاریخی به وجود می آید به فکرتان نمی اندازد که قید این ژانر را بزنید و سراغ تجربه ژانر دیگری بروید؟
وقتهایی است که فیلمساز از کار در این ژانر واقعا خسته می شود. مثلا مهدی فخیم‌زاده بعد از تجربه تولید "تنهاترین سردار" و "ولایت عشق" فهمید که بهتر است سراغ ژانر دیگری برود اما شخصا از آن دسته کارگردانانی هستم که اگر ببینم بازخورد کارم خوب بوده و مخاطبان از تماشای آن لذت برده اند خستگی ام در می رود و باز هم همین ژانر را ادامه می دهم. الان هم امیدم این است که کار به صورت مطلوب تولید شود و روی آنتن رود تا به دل مردم بنشیند.