پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۲

سیاه‌نمایی دوران اصلاحات تکرار نشود

یک کارشناس امور زنان گفت: در دوران اصلاحات گزارش‌هایی از وضعیت زنان کشور به سازمان ملل ارائه شد که سراسر سیاه‌نمایی بود و امیدوار هستیم گزارش‌های معاونت امور زنان ریاست جمهوری در اجلاس «پکن+۲۰» تکرار آن گزارش‌ها نباشد.
کد خبر : ۲۲۸۷۳۵
صراط: یک کارشناس امور زنان گفت: در دوران اصلاحات گزارش‌هایی از وضعیت زنان کشور به سازمان ملل ارائه شد که سراسر سیاه‌نمایی بود و امیدوار هستیم گزارش‌های معاونت امور زنان ریاست جمهوری در اجلاس «پکن+۲۰» تکرار آن گزارش‌ها نباشد.
 
زهرا سجادی گفت: در کشور ما تقریبا 20 سال است که بخش زنان و خانواده فعالیت خود را آغاز کرده است و در سال‌های اخیر نیز اجلاس‌های حوزه زنان با عنوان پکن+5 آغاز شد که امسال اجلاس پکن + 20 در نیویورک برگزار می‌شود.
 
وی ادامه داد: سیمین دوبووار در مطلبی می‌گوید به دلیل اینکه قوانین ما در نظام مردمحور و پدر سالار نوشته شده است به حقوق زنان توجهی نکرده اند و زن همواره غیرخودی به حساب آمده است اگر قانون به دست فرشته یعنی غیر بشر نوشته می‌شد مسئله حل بود ولی حالا که غیر بشر وجود ندارد زنان باید قوانین را و حقوق را دوباره تعریف کنند.
 
این کارشناس امور زنان اظهار داشت: از سیمین دوبووار غیر از این انتظاری نیست چون او به خداوند و دین اسلام اعتقادی ندارد و فرشته‌ای به نام حضرت جبرئیل که این احکام را با نام دین مبین اسلام بر پیامبر گرامی اسلام نازل کرده است را نمی‌شناسد بنابراین این صحبت‌ها از این شخص دور از انتظار نیست.
 
سجادی ادامه داد: خداوند دین اسلام را برای بشریت به عنوان بهترین دین می‌فرستد اما ما چون به آن اشراف نداریم و زمینه بروز و ظهور آن را نمی‌دانیم امورمان را به دست غرب می‌سپاریم و سپس شاهد اینگونه انتقادات هستیم.
 
معاون مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در دولت دهم اظهار داشت: در سال 1974 حدود 40 سال قبل، کمیسیون مقام زن تدوین پیش‌نویس کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان را آغاز کرد. سه سال بعد در سال 1977 پیش‌نویس آن به مجمع عمومی سازمان ملل داده شد.
 
سجادی افزود: در سال 1979 این طرح با عنوان کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان در سازمان ملل تصویب شد و وزارت خارجه رژیم پهلوی در آن زمان اعلام کرد مفاد قانون مصوب با برخی قوانین داخلی هماهنگ نیست و این یعنی آنها نیز متوجه این موضوع شده بودند که این قانون قوانین اسلام و مفاد قانون اجتماعی را زیر سؤال برده است.
 
این کارشناس امور زنان افزود: در سال 1374 سازمان ملل الحاق ایران به کنوانسیون را پیگیری کرد و این کار در دولت وقت بررسی شد و وقتی دیدند که نمی‌توانند در خصوص آن تصمیم‌گیری کنند، بررسی این موضوع را به شورای عالی انقلاب فرهنگی محول کردند تا آنها نظر خود را در این زمینه ارائه دهند.
 
سجادی گفت: در شورای عالی انقلاب فرهنگی، بحث‌های مفصلی مطرح شد و در آنجا مشخص شد کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان با 50 اصل مسلم اسلام و با 78 ماده قانون مدنی مغایرت دارد، به این دلیل الحاق به این کنوانسیون در آن زمان مصوب نشد و بازگشت داده شد.
 
وی افزود: در روزهای پایانی سال 75 رئیس کمیته رفع تبعیض علیه زنان به ایران آمد و به مسئولان دولت وقت صحبت و مصاحبه کرد و حتی مصاحبه‌های رسانه‌ای زیادی نیز داشت تا این موضوع را توجیه کند که قوانین ایران خلاف موازین حقوق بشر است و ما برای پیگیری حقوق بشر به ایران آمده‌ایم تا ایران به این کنوانسیون ملحق شود.
 
معاون مرکز امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری در دولت دهم خاطرنشان کرد: درنهایت شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 78 به ریاست آقای خاتمی تشکیل شد و با این الحاق مخالفت کرد، بعد از مدتی برخی از زنان مسئول امور زنان در آن زمان به سازمان ملل گزارش دادند که امکان الحاق ایران به کنوانسیون را پیگیری کنند و به اصرار آنها این موضوع دوباره در هیأت دولت مطرح و تصویب شد.
 
سجادی گفت: در سال 80 در دستورکار مجلس قرار گرفت و به دلیل مخالفت شدید علما، مدتی این قانون در مجلس سرگردان بود، تا سال 1382 و اواخر دولت اصلاحات که این موضوع در کمیسیون فرهنگی مجلس تصویب شد، اما به صحن علنی مجلس نرسید.
 
وی افزود: در آن سالها «مهرانگیز کار» کتاب «رفع تبعیض علیه زنان» را نوشت که این کتاب به آمریکا رفت و سپس خود این شخص نیز از ایران رفت و از طرف رئیس‌جمهور وقت آمریکا جورج بوش و همسرش به خاطر این کتاب تقدیر شد که بسیاری از رسانه‌های داخلی نیز مخالفت خود را با آن اعلام کردند.
 
این کارشناس امور زنان گفت: کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان به دنبال تساوی حقوق زن و مرد است، در حالی که ما در اسلام، تساوی به معنی تشابه نداریم، بلکه ما برابری و تعادل را قبول داریم. این کنوانسیون، حقوق معنوی زنان را نادیده گرفته است و حتی حق عبادت برای زنان را نیز زیر سؤال برده است.
 
سجادی اظهار داشت: در این کنوانسیون به بهائیان اجازه فعالیت فرهنگی داده می‌شود تا بتوانند کتاب‌های ضاله خود را منتشر کنند، کنوانسیون به حق زنان تکیه دارد، اما به مسئولیت‌های آنها اشاره‌ای نمی‌کند. به لذت طبیعی انسان‌محوری و امثال اینها اشاره دارد، ولی به احکام شرعی که خداوند در آنها تأکید دارد نه تنها اشاره‌ای نمی‌کند، حتی با آنها مقابله نیز می‌کند.
 
این کارشناس امور زنان افزود: نکته مهم این است که در سایر معاهدات، کشوری که به آن ملحق می‌شود، در صورت بروز مشکلات می‌تواند از آن خارج شود، اما در کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان، نه تنها خروج از الحاق امکان ندارد، بلکه در بند «2» ماده 28 این کنوانسیون آمده است که کشوری که به عضویت این کنوانسیون درمی‌آید در صورت بروز مشکل می‌تواند از الحاق مشروط به الحاق مطلق تغییر وضعیت دهد؛ یعنی دست و پای آن کشور بیشتر در گل فرومی‌رود.
 
سجادی گفت: نکته جالب این است که دولت آمریکا به کنوانسیون ملحق نشده است و دلیل آن این بوده که قوانین داخلی آمریکا برتر از این قوانین است، دولت انگلیس نیز ملحق نشده است و دلیل آن این بوده که کنوانسیون به دنبال کاهش تبعیض میان زنان و مردان است، اما ما به دنبال رفع هرگونه تبعیض هستیم، بنابراین آن را قبول نداریم.
 
وی اظهار داشت: اجلاس پکن +20 در سال 2015 که قرار است اسفندماه سال جاری برگزار شود، یکی از مهمترین رویدادهای مرتبط با حوزه زنان در قرن 21 است که نشست‌های مقدماتی آن در آسیا، اروپا، آمریکا و افریقا برگزار شده است و کشورهای آسیایی این نشست ها را با عنوان اسکاپ در اواخر آبان ماه برگزار کردند که در مورد برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان در بانکوک برگزار شده است.
 
معاون مرکز امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری در دولت دهم گفت: در اجلاس اسکاپ دولت‌های آسیایی از عملکرد خود در 20 سال گذشته در حوزه زنان، موانع و چالش‌ها با عنوان حمایت از حقوق بشر زنان صحبت می‌کنند و عنوان می‌کنند که ما به عنوان حامیان حقوق بشر زنان باید مدافع آنان باشیم.
 
سجادی تصریح کرد: در دوره اصلاحات، برخی از NGOها تشکیل شدند که در سیستان و بلوچستان، کردستان و مناطقی که مشکلات بیشتر شده بود، فعالیت می‌کردند و بودجه‌هایی را نیز دریافت می‌کردند تا مطالب و گزارش‌هایی را جمع‌آوری کنند و به سازمان ملل بفرستند.
 
وی گفت: نتیجه این فعالیت این NGOها گزارشی شد که همزمان با اجلاس پکن +10 به سازمان ملل فرستاده شد و آن‌قدر آن گزارش، وضعیت زنان ایران سیاه‌نمایی شده بود که مجلس دستور تحقیق و تفحص صادر کرد و اتفاقاً آن گزارش توسط معاون فعلی رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده تهیه شده بود.
 
سجادی ادامه داد: پایبندی برخی مسئولان به 12 بند مطرح شده در کنوانسیون به گونه‌ای که گویی این بندها وحی منزل است و اگر ما به قوانین الهی نیز تا اینقدر توجه می‌کردیم مشکلی در جامعه وجود نداشت. این 12 بند هر سال مورد تأکید و توجه عده‌ای قرار می‌گیرد در حالی که به احکام مسلم الهی بی‌توجهی می‌شود.
 
وی گفت: یکی از این 12 بند، خشونت و مرگ و میر ناشی از بارداری در میان زنان است که نتیجه آن رسیدن به دستوراتی بود که کاهش جمعیت را در کشور به دنبال داشت. زنان و مخاصمات مسلحانه یکی دیگر از این بندهاست که ما اگر در این بخش‌ها حرف برای گفتن داشته باشیم باید فعالانه وارد شویم.
 
سجادی با انتقاد از موضع منفعلانه مسئولان امور زنان در اجلاس‌های جهانی گفت: چرا نباید در این محافل از زنان بحرینی و فلسطینی دفاع کنیم؟ این همه مخاصمات در کل جهان صورت می‌گیرد و اگر قرار است مخاصمات مسلحانه محکوم شود، چه کسی باید پیگیر آن باشد؟ اگر ایران به عنوان منشأ حکومت اسلامی این کار را انجام ندهد، هیچ دولتی به دنبال آن نخواهد رفت.
 
وی گفت: ما انتظار داریم اگر مسئولان حوزه زنان در این اجلاس‌ها حضور پیدا می‌کنند به این مسائل اشاره کنند که چرا باید این زنان تحت تأثیر مخاصمات مسلحانه باشند و برای تأمین مایحتاج اولیه زندگی خود نیز باید با مشکلات زیادی مواجه شوند، اموال آنها به دست عده‌ای غارت می‌شود و زنان در فقر و گرسنگی می‌میرند.
 
سجادی افزود: در این موارد است که حقوق بشر زنان زیر پا گذاشته می‌شود، نه در کشور ما، اگرچه ما نقص‌هایی در قانون داریم، امیدوار هستیم مسئولان حوزه زنان به دنبال حل اینگونه نقص‌ها باشند و به دنبال ارائه گزارش به غرب و سازمان ملل نباشند.
 
وی گفت: مسئولان باید به جایگاه زنان در اسلام به صورت فعال و مبتکرانه اشاره کنند، چرا که طبق گفته مقام معظم رهبری، ما در حوزه زنان، از غرب طلبکار هستیم. اما متأسفانه شاهدیم مسئولان ما اینجا نشسته‌اند و برای آنها خوراک آماده می‌کنند. ما اهل یک خانواده هستیم و یک خانواده باید مشکلاتش را درون خود حل کند.
 
سجادی گفت: با کمال تأسف، کشور ما حقوق اسلامی، غذای اسلامی و فرهنگ اسلامی را دارد، ولی به دنبال غرب می‌رود. مسئولان نباید گمان کنند که غرب در امور زنان پیشرو است، بلکه ما سردمدار فرهنگ اسلام هستیم و به عنوان پیشرفته‌ترین فرهنگ جهان باید آن را به جهان ارائه دهیم و حتی از سایر کشورها بخواهیم که حقوق اسلامی زنان را مطالعه کنند و از آن استفاده کنند.
 
وی گفت: پیشنهاد من به مسئولان امور زنان این است که اگر قرار است در این اجلاس حضور پیدا کنند، در مقابل غرب طلبکارانه برخورد کنند و حقوق اسلامی زن را برای آنها به عنوان یک هدیه ببرند.
 
اجلاس پکن+ 20، 8 مارس سال 2015، 17 اسفند سال جاری در نیویورک برگزار می‌شود و در این اجلاس شهیندخت مولاوردی معاون رئیس جمهور در مور زنان و خانواده قرار است گزارشی از وضعیت زنان ایران در 12 محور مورد تأکید این اجلاس ارائه دهد.
منبع: فارس