پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۹
گزارشی از اختتامیه دوازدهمین همایش «سوختگان وصل»

روایت صادق آهنگران از نخستین اجرایش

دبیر دوازدهمین همایش ادبی «سوختگان وصل‌» گفت: پیشنهادم به مسئولان این است که اگر دنبال اقتصاد مقاومتی هستند باید برای فرهنگ مقاومت هزینه کنند.
کد خبر : ۲۲۷۵۷۳

صراط: آئین اختتامیه دوازدهمین همایش ادبی »سوختگان وصل‌« دقایقی پیش با حضور سعید حدادیان دبیر این همایش، حجت‌الاسلام ابوترابی نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی، حجت‌الاسلام کلانتری مسئول نهاد نماینده رهبری در دانشگاه تهران، حجت‌الاسلام رجالی قائم مقام نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، فرزاد جمشیدی، حاج صادق آهنگران، علیرضا قزوه، مرتضی امیری اسفندقه، ناصر فیض و جمعی از اهالی فرهنگ و ادب در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.

در این مراسم فرزاد جمشیدی مجری و استاد دانشگاه با اشاره به سعید حدادیان دبیر همایش «سوختگان وصل»، بیان داشت: آمده‌ایم در این مراسم شعر بشنویم اما متأسفانه صدای شعر را بم می‌شنویم به گونه‌ای که صدا جویده به نظر می‌آید در صورتی که شعر از فصاحت و بلاغت صحبت می‌کند که بهتر است در همایش‌ةای بعدی به این مهم توجه شود.

وی اضافه کرد: دومین عرضم به آقای حدادیان این است که اگر هر کسی به برنامه‌ای دعوت می‌شود حتما روی صحبتی که می‌کند مطالعه داشته باشد به گونه‌ای که دوازدهمین همایش «سوختگان وصل» را برپا می‌کنیم که خود آقای حدادیان نیز گله‌مند موضوعی هستند که به طور مثال 20 جلد کتاب در آستانه چاپ است و سراغ وزیر را گرفتند در صورتی که خود آقای حدادیان و امثال آقای هلالی یک کوهواره هستند به گونه‌ای دیگر اگر پیامی از رئیس‌جمهور به دست ما می‌رسد زیاد خوش به حالمان نشود و یا از صندلی‌های خالی گله‌مند نشویم.

جمشیدی ادامه داد: در مراسم سید جعفر شهیدی حدود 140 تا 150 نفر بر روی صندلی‌ها نشسته بودند در صورتی که در سالن بالای همان تالار موسیقی پاپ در حال اجرا بود که خیل عظیمی جمعیت در آن حضور داشتند که در آنجا گفتم خوش به حال شما که اهل دل هستید و همین تعداد 150 نفره بر روی صندلی نشان‌دهنده آن بود که این تعداد واقعا قدر و شأن این بزرگ را به خوبی می‌دانستند.

وی افزود: نکته سوم این است که متأسفانه ما بلاتکلیف هستیم و نمی‌دانیم در مراسم یادواره شهدا و خانواده آنها باید چگونه رفتار کنیم یعنی از کسانی که هم اکنون در این مراسم حضور دارند هنوز در نحوه اجرای برنامه‌هایشان بلاتکلیف هستیم.

این مجری تلویزیون با اشاره به شاعران پیشکسوت کشور، گفت: در فصل بهار از رادیو شعری درباره شهید از مرتضی امیری اسفندقه خواندم که همین شعر از استقبال خوبی در میان مخاطبان برخوردار بود حتی زمانی که آقای محدثی خراسانی در مدینه بودند شعری درباره امام رضا خواندند که برخی از مردم که حتی زبان فارسی هم نمی‌دانستند دور این شاعر را حلقه زده بودند.

وی اضافه کرد: مراسم شما یعنی همایش «سوختگان وصل»، باورها را به هم زده است یعنی برخی از مردم فکر می‌کردند که ناصر فیض تنها شاعر طنزپرداز کشور است و شعر جدی ندارد.

به گفته جمشیدی برخی از گویندگان تلویزیون و یا مجری‌های برنامه از توانایی شعر خواندن برخوردار نیستند. معتقدم حتی شاعران نیز باید چندین بار با موسیقی و بدون موسیقی شعرهای خود را بخوانند.

وی با اشاره به این مطلب که خواندن روضه شهید و پدران آنها در مراسم‌ها بسیار اندک است، ادامه داد: پدر شهیدی که 40 روز بعد از شهادت پسرش فوت کرد می‌گفت به نظرم عمر سعد بعد از شهادت علی‌اکبر نباید به جنگ با امام حسین (غ) ادامه می‌داد چرا که اگر امام حسین را به حال خود رها می‌کرد خودشان از داغ فرزند فوت می‌کردند.

جمشیدی بیان کرد: هر ساله شاعران بسیاری روز تولد امام حسن مجتبی یا همان نیمه ماه مبارک رمضان خدمت مقام معظم رهبری می‌روند که پیشنهاد دارم شاعران همایش «سوختگان وصل» نیز به صورت خاص در روز ولادت امام حسین و حضرت عباس (ع) به دیدار رهبر انقلاب بروند.

* حدادیان: اقتصاد مقاومتی با هزینه کردن بر فرهنگ مقاومت میسر می‌شود

در ادامه این مراسم سعید حدادیان دبیر همایش  »سوختگان وصل‌« بیان داشت: از سال 79 که به نام حضرت علی (ع) نام‌گذاری شد دفتر ادبیات و نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران کار خود را آغاز کرد آن هم با برنامه شعری که به مناسبت سال این امام همام برپا شد که در این مراسم قیصر امین‌پور نیز حضور داشت.

وی افزود: از سال 1380 وارد مقوله دفاع مقدس به این شکل شدیم که برای نخستین بار همایش ما تحت عنوان سوختگان وصل به تجلیل از جانبازان شیمیایی پرداخت و در دومین همایش نیز در سال 81 به تجلیل از شهدای تفحص اختصاص داشت.

حدادیان گفت: همایش سوم با عنوان «فصل صبوری» به تجلیل از آزادگان 8 سال دفاع مقدس اختصاص یافت و در برنامه چهارم به تجلیل از مفقودین پرداختیم برنامه و همایش پنجم نیز به نکوداشت همسران جانباز مربوط می‌شد.

وی افزود: پس از آن در سال‌های 87، 88 و 89 در سه منطقه مربوط به دفاع مقدس همچون مجنون، شلمچه و هویزه منزل گزیده و بهره‌ها بردیم، همچنین نهمین دوره از همایش سوختگان وصل هم سال 91 تحت عنوان «سیر و سلوک» آسمان به نکوداشت جانبازان شهید اختصاص یافت.

این مداح اهل بیت (ع) با بیان اینکه همایش سوختگان وصل در دو حوزه شعر و داستان برگزار می‌شود، گفت: قرآن کریم برای عدد 10 یک کمالی قائل است به همین منظور دهمین برنامه ما نیز به شهدای علمی و هسته‌ای اختصاص یافت. یازدهمین برنامه و همایش سوختگان وصل هم در سال 92 به تجلیل از مقام والای مادران شهید با عنوان «آب و آینه» مربوط می‌شد.

وی اضافه کرد: خوشبختانه امسال شاهد رشد خوب ارسال آثار به این دوره از جشنواره بودیم به همین منظور پیشنهادم به مسئولان این است که اگر دنبال اقتصاد مقاومتی هستند باید برای فرهنگ مقاومت هزینه کنند.

به گفته حدادیان حدود 300 داستان به دوازدهمین همایش سوختگان وصل رسیده است که این نشان از توجه ویژه مخاطبان به دفاع مقدس و ادبیات مقاومت است.

وی در پایان عنوان کرد: در دوازدهمین دوره همایش سوختگان وصل تلاش کردیم تا از مقام شاعر پیشکسوت کشورمان مرحوم مشفق کاشانی نیز تجلیل به عمل آوریم.

* روایت حاج صادق آهنگران از نخستین اجرایش

در ادامه این مراسم حاج صادق آهنگران مداح و مرثیه‌خوان 8 سال دفاع مقدس بیان داشت: حاج حبیب‌الله معلمی استادم بودند یعنی زندگی من را در وهله نخست خدا و سپس استاد معلمی عوض کرد.

وی اضافه کرد:‌ در اوایل جنگ دوستان می‌دیدند که بنده نوحه و شعر حماسی می‌خوانم استاد معلمی فرزندی داشتند به نام سیف‌الله که استاد قرآن بود در زمان جنگ تبلیغات سپاه و جهاد ادغام شده بود. یک روز فرزند استاد معلمی گفت دوست دارید برای‌تان شعر بخوانم و بنده در معذوریت قرار گرفتم و گفتم بخوانید او نیز گفت پس شعرم را با سبک بخوان چند روز بعد او گفت که این اشعار را پدرم سروده است.

آهنگران ادامه داد: فردای آن روز آقای معلمی گفت که بچه‌های هویزه خسته شده‌اند چرا که عملیاتی صورت نگرفته است شما می‌توانید به آنجا آمده و برای‌شان مرثیه‌خوانی کنید در آن زمان شهید علم‌الهدی در حال جمع‌آوری عشایر آزاد بود که آنها را پیش امام (ره) ببرد که کار او نیز بسیار سخت به شمار می‌رفت. سه‌شنبه‌ شب به هویزه رفتم و اولین اجرایم را در هویزه اتفاق افتاد و دومین بار نیز در جماران اجرا داشتم.

وی افزود: در نخستین اجرایم به جز 3 نفر همه رزمندگان شهید شدند در آن زمان که مرثیه‌سرایی می‌کردم حدود 20 دقیقه رزمندگان در خاموشی خودشان گریه می‌کردند و در اوایل جنگ بود که شهید علم‌الهدی گفت آیا حاضری نزد امام آمده و برای ایشان نیز بخوانید بنده نیز به عشق زیارت امام (ره) به جماران رفتم.

* حجت‌الاسلام رجالی: این همایش بهترین بستر برای سرایش اشعار مقاومت است

در ادامه این مراسم حجت‌الاسلام علیرضا رجالی تهران قائم مقام نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری بیان داشت: بنده معتقدم این جلسات بهترین بسترهایی است که بتوان به سرایش و سرودن اشعار آیینی و داستان‌های ادبی در حوزه ایثار و شهادت و دفاع مقدس پرداخت چرا که اینگونه جلسات در پاسداشت ارزش‌های مطالعه نظام نقش بسیار مهم و کلیدی ایفا می‌کند.

وی اضافه کرد: ادعای صبوری و پایداری و ادعای ایثار و شهادت بسیار متفاوت است چرا که عده‌ای پا به این عرصه نهاده و آن را به ثبت رسانده‌اند حتی اگر شما به اولین بیت دیوان حافظ نیز توجه کنید می‌بینید که به ایثار و شهادت که واژه بسیار مقدسی است پرداخته شده که ما نیز باید به این مقوله توجه بسیار داشته باشیم.

رجالی تهرانی ادامه داد: بسیاری از اشعاری که در این همایش سروده می‌شود توسط شاعران جوان است که خودشان در جنگ حضور نداشته اما یا زخم خورده بوده و یا فرزند جانباز و شهیدی هستند که باید این افراد را قدر بدانیم.

براساس این گزارش، در این مراسم علیرضا قزوه، ناصر فیض، هادی خورشاهیان، سیدمحمد حسینی، عطیه‌ السادات حجتی، فاطمه بیرامی، مصطفی محدثی خراسانی و جمعی از شاعران اهل بیت (ع) به قرائت اشعاری درباره شهید و شهدا پرداختند و در پایان مراسم نیز اسماعیل امینی و محبوبه معراجی‌پور به قرائت بیانیه بخش شعر و داستان دوازدهمین همایش سوختگان وصل پرداختند.

منبع: فارس