"گروه فرهنگی صراط"-محمد خوانساری رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، از برنامه ریزی برای ورود نسل پنجم موبایل به ایران تا ۶ ماه آینده خبر داد.
به گزارش گروه فرهنگی صراط، مساله افزایش پهنای باند اینترنت و همچنین اینترنت موبایل در ایران همواره از دوجهت محل مناقشه بوده است.
نخست مساله توانایی و فناوری است که بخصوص در مورد نسل سوم و چهارم گوشی های همراه به صورت چالشی در برابر خدمات مخابراتی ایران درآمده و امکان ارائه این خدمات به صورت گسترده در سطح کشور را به زیر سوال می برد. همچنین شکایت کاربران از سرعت پایین و قیمت بالای اینترنت همواره چالشی در برابر مساله عرضه اینترنت در سطح کشور بوده است.
دوم مساله سطح دسترسی به دیتای آزاد و فیلترینگ محتوای ناهنجار در اینترنت ایران است که همواره مساله ساز بوده است. این مساله از فیلتر کردن سایتهای غیر اخلاقی و ضد نظام آغاز و تا فیلترینگ شبکه های اجتماعی همچون فیس بوک و توئیتر و نهایتا نرم افزاهایی چون وایبر و واتساپ ادامه یافته است. به گونه ای که در حال حاضر بر اساس حکم قضایی واتساپ، لاین و اینستاگرام فیلتر شده و از نظر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات فاقد مشکل هستند و دسترسی به آنها کماکان میسر است.
خوانساری در سخنان خود اشاره نکرده که چگونه در شش ماه آینده نسل پنجم موبایل در ایران فعال خواهد شد؟ در حالی که هم اکنون از نظر زیر ساختی برای تامین نسل چهارم یا 4G نیز امکانات کافی نداریم و تنها یکی از اپراتورها آن هم در سطح محدود به ارائه خدمات نسل چهارم موبایل می پردازد.
نکته دیگری که انتظار می رود مسئولین ذی ربط قبل از اعلام برنامه های زمان بندی دقیق برای دست یابی به نسل پنج گوشی های موبایل به آن توجه کنند؛ مشخص نبودن برنامه مدون و پروتکل دقیقی از نحوه ارائه خدمات حتی در نسل چهارم و میزان سطوح دسترسی کاربران است.
باید گفت از آنجا که بر اساس اخبار منتشره، در نسل پنجم گوشی های همراه کاربران امکان دسترسی به سرعت اینترنت 10 مگابیت برثانیه را خواهند داشت، طبیعتا امکان این که این نسل از گوشی های همراه و تبلت های پشتیبانی کننده آن به طور کلی جایگزین استفاده از انواع دیگر اینترنت در کامپیوتر های شخصی و ... شوند؛ بسیار زیاد خواهد بود و با توجه به امکان تولید همزمان عکس و فیلم در حجم بالا و ارسال گسترده آن در شبکه های اجتماعی نمی توان به دقت بیان کرد که این نسل تکنولوژی چه سطحی از تحول را در عرصه اجتماعی در پی خواهد داشت.
لکن بدون شک میتوان به دو نکته وافق بود: نخست اینکه امکان فنی عرضه گسترده نسل پنجم تلفن همراه در شش ماه آینده چیزی شبیه به شوخی وزارت ارتباطات با مخاطبان است و دوم اینکه تا وقتی در کشور مشکلات نوع و سطح کاربری از اینترنت پر سرعت و نسل سوم تلفن همراه حل نشده است و همچنان به عنوان محل مناقشه و موضوع اختلافی سه قوه مطرح می گردد؛ راه اندازی نسل پنجم آن ولو در چند سال آینده نتیجه ای جز افزایش نابسامانی مدیریتی و اجتماعی نخواهد داشت.