پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۷

سکوت طیب‌نیا درباره بودجه هدفمندی

وزیر اقتصاد با اعلام اینکه نمی‌توانیم تضمین بدهیم که فساد ۳ هزار میلیاردی دیگری رخ ندهد، درباره اعتبار هدفمندی یارانه‌ها در بودجه ۹۴ سکوت کرد و گفت: با غوغاسالاری در رسانه‌ها نمی توان با فساد مبارزه کرد.
کد خبر : ۲۱۲۹۳۸
صراط:  نشست خبری علی طیب نیا وزیر اقتصاد با موضوع عملکرد وزارت اقتصاد در راستای ارتقاء سلامت اداری و مبارزه با فساد لحظاتی پیش آغاز شد.
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی در این نشست با بیان اینکه در جامعه ای که از طریق روش های مفسدانه درآمدهای گزاف به سهولت بدست بیاید، روحیه خلاقیت لطمه خواهد خورد، گفت: همین مساله تاثیر منفی در رشد اقتصادی دارد، رواج فساد هم البته با عدالت اجتماعی سازکار نیست.
 
* غوغا سالاری و جنجال آفرینی راهکار مبارزه با فساد نیست
 
وی ضمن اشاره به اینکه مقابله با فساد و افزایش شفافیت و سلامت مالی و اداری از انضباط ویژه ای برخوردار است، افزود: در این وزارتخانه برنامه راهبردی تنظیم شده که هفت اولویت دارد؛ مهمترین آنها افزایش شفافیت، سلامت، انضباط مالی و اداری و ایجاد و یکپارچه سازی سامانه های اطلاعای و مدیریتی است.
 
طیب نیا ادامه داد: در مقوله مبارزه با فساد سه رویکرد کلی قابل تصور است، رویکرد اول غوغا سالاری و جنجال آفرینی در رسانه های مختلف است که به صورت مکرر در رسانه ها مبارزه با فساد را با ذکر مصادیق باید مطرح کنیم، این رویکرد پشت تریبونی نام دارد که صرفا با مصادیق جنجالی برخورد می کند.
 
این عضو کابینه دولت یازدهم با بیان اینکه از رویکرد مذکور نتیجه ای بدست نمی آید،‌ گفت: رویکرد دوم می تواند تبیین آیین نامه‌ها و مقررات مختلف باشد،‌ این رویکرد هم بعد از وقوع رخداد می توان به آن پرداخت. البته رویکرد سوم که می توان در این مورد انتخاب کرد رویکرد بنیادی و سیستمی است چراکه این رویکرد نگاه پیش گیرانه دارد.
 
* غوغاسالاری جایی در برنامه‌های دولت برای مبارزه با فساد ندارد

 
وزیر امور اقتصادی و دارایی البته این را هم مورد اشاره قرار داد که دو رویکرد نخست با نگاه دولت سازگار نیست چراکه نگاه جنجالی و غوغا سالار جز ابهام زایی نتیجه مفیدی ندارد به همین خاطر باید رویکرد سیستماتیک اتخاذ کنیم و در برنامه های خود لحاظ کنیم.
 
وی با بیان اینکه در برنامه های وزارت اقتصاد روش های اصولی مبارزه با فساد بکارگرفته شده است، تصریح کرد: ساده سازی تدوین قوانین و مقررات از مهمترین اقدامات اجرایی در این راستاست چراکه تولید قوانین و مقررات در این موضوع بسیار بالاست و شاید گزافه نباشد بگوییم رتبه اول را در این مورد در سطح جهان داریم.
 
*هیچ ابررایانه ای نمی تواند این همه قوانین ایران را با هم جمع کند
 
طیب نیا ضمن اشاره به اینکه هیچ ابررایانه ای در دنیا نمی توان پیدا کرد که این حجم قوانین و مقررات را در سطح کشور ما در کنار هم جمع کند،‌افزود: قوانین متعدد و متناقض و هم پوشان داریم؛ از همین رو تنقیه مقررات از مهمترین اقدامات اجرایی وزارت اقتصاد بوده است.
 
این عضو کابینه دولت یازدهم کوچک سازی و شفاف سازی وهوشمندسازی دولت با استفاده از روش های الکترونیک را از دیگر ضرورت های اجرایی برای مبارزه با فساد برشمرد و گفت:برای مبارزه با فساد باید دولت را کوچک و دخالت های دولت را در اقتصاد کم کنیم و امورمان را از طریق روش های الکترونیکی انجام دهیم.
 
* سازمان مالیاتی و گمرک همیشه در معرض فسادند

 
وی با بیان اینکه یکی از حوزه هایی که همیشه در معرض فساده بوده و هست سازمان امور مالیاتی است و گمرک نیز می تواند در معرض این شرایط قرار بگیرد، تصریح کرد: البته در این مورد نظام جامع مالیاتی سال هاست در دستور کار سازمان مالیاتی قرار گرفته و در این دولت به آن سرعت بیشتری داده شده است. 32 پروژه برای اینکه مالیات از وضع عادی به مطلوب برسد نیز اجرایی شده است.
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی ضمن اشاره به اینکه الان در شرایطی هستیم که بخش عمده ای از این پروژه انجام شده و در برخی استان ها نیز به صورت آزمایشی اجرا شده است، افزود: در این سیستم تغییراتی نیز در روند شناسایی و وصول درآمد شکل می گیرد؛ الان اعتراف می کنیم مالیات را براساس اطلاعات از درآمدها و هزینه ها دریافت نمی کنیم و وصول مالیات شفاف و براساس علم و آگاهی نیست.
 
*ارتباط چهره به چهره ماموران مالیاتی با مودیان قطع می‌شود
 
طیب نیا البته از راه اندازی پایگاه اطلاعاتی مودیان مالیاتی خبر داد و گفت: در این سیستم بنا داریم روش های مالیاتی بر اساس استاندارهای بین المللی اصلاح شود؛‌هیچ پرونده مالیاتی بدون اظهارنامه انجام نمی شود؛ سیستم کاملاً الکترونیکی می شود و رسیدگی به پرونده ها به صورت یک خط تولید توسط ماموران مختلف و در نقاط جغرافیایی مختلف انجام می شود. با این سیستم ارتباط چهره به چهره ماموران مالیاتی به طور کامل قطع می شود.
 
وی با بیان اینکه در گمرک نیز کار مشابهی انجام شده و در حال تکمیل است، تصریح کرد: در حال حاضر سیستم گمرک با استفاده از روش های جدید و مبتنی بر فناوری های جدید اجرا می شود.با اجرای این سیستم در آمدهای دولت 120 درصد افزایش یافته است.
 
* انتشار آزاد اطلاعات چشم اسفندیار فساد است
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی ضمن تاکید براینکه اصلاح شیوه ها و روش های کاری یکی از مقولاتی است که در مبارزه با فساد نقش اساسی دارد، ادامه داد: انتشار آزاد اطلاعات چشم اسفندیار فساد است. برای مقابله با فساد باید اطلاعات به صورت کامل منتشر شود و در دسترس مردم قرار گیرد. باید به سمتی برویم که تمامی مزایده های دولتی و معاملات دولتی به صورت برخط در اختیار مردم  قرار گیرد.
 
این عضو کابینه دولت یازدهم رقابتی سازی را از دیگر ابزارهای مبارزه با فساد برشمرد و افزود: یکی از رانت های فروش نفت ارز چند نرخی است و طبیعتاً کسی که ارز ارزان می گیرد سود می برد. سودهای ترجیحی و متعدد در نظام بانکی نیز شرایط را به گونه ای می کند که کسی که به منابع ارزان دسترسی پیدا کند سود سرشار می برد.
 
ایجاد بستر یکپارچه تبادل اطلاعات اقتصادی از دیگر اقدامات اجرایی وزارت اقتصاد برای مبارزه با فساد است که طیب نیا در این نشست از آن نام برد و توضیح داد: هیچ تبعیض اطلاعاتی نباید به سود بخش دولتی و غیر دولتی وجود داشته باشد بلکه در یک فضای رقابتی تمام آحاد ملت باید از اطلاعات استفاده کنند.
 
* سیستم کنونی اظهار مالیات عادلانه نیست
 
طیب نیا با تاکید براینکه اگر الان کسی اظهارنامه مالیاتی خود را به درستی و صادقانه بیان کند، ضرر می کند، افزود: من خودم این را تجربه کردم؛ این سیستم عادلانه نیست. با تجمیع اطلاعات و مبادله اطلاعات زمینه شناسایی درست مودیان فراهم می شود.
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی ضمن اشاره به اینکه سامانه ای برای انجام الکترونیکی و شفاف کامل فعالیت های خزانه انجام شده است، ادامه داد: در حوزه بیمه هم سامانه بیمه ای راه اندازی شده و امکان تبادل اطلاعات و انجام تمامی عملیات به صورت یکپارچه فراهم می شود.
 
وی گفت: آئین نامه ها و نرم افزارهای لازم برای مبارزه با پولشویی فراهم شده است، هر گونه معامله مشکوک به صورت آنلاین به مرکز اطلاعات مالی گزارش می شود و تمامی چرخه مرتبط با هم در مبارزه با پولشویی قابل پیگیری است.
 
کرباسیان: 90 درصد واردات کشور با سامانه جامع گمرکی درحال انجام است
 
مسعود کرباسیان رئیس کل گمرک و معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در این نشست به ایراد توضیحاتی پرداخت و گفت: فاصله صادرات و واردات کشور سه میلیارد دلار شده است چراکه صادرات الان 31 میلیارد دلار بوده و واردات 34 میلیارد دلار.
 
وی با بیان اینکه باید اسناد به صورت الکترونیکی تدوین شود، ادامه داد: باید رابطه مردم با کارکنان دولت به حداقل ممکن برسد و مردم این امکان را داشته باشند که به صورت الکترونیکی نیازهای خود را رفع کنند.
 
رئیس کل گمرک با اشاره به اینکه الان بالغ بر 90 درصد واردات کشور با سامانه جامع گمرکی درحال انجام است، تصریح کرد: هم سامانه هم تجهیزات و هم اطلاع رسانی در گمرک قابل رد یابی است.
 
پاریزی: شفافیت در بانک ها و بیمه‌ها دو پروژه ملی برای مبارزه با فساد است
 
محمد پاریزی معاون بانک و بیمه وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در این نشست به ایراد توضیحاتی درباره نظام بانکی پرداخت و گفت: شفافیت در بانک ها و بیمه ها به صورت دو پروژه ملی در حال انجام است؛ معماری نظام یکپارچه عملیات بانکی یکی از محورهای تحول بانکی است که در دستور کار داریم.
 
وی ادامه داد: در حوزه بیمه نیز تیمی از متخصصان درباره طراحی نظام یکپارچه بیمه ای کار را شروع کرده اند؛ البته ارتقا و توسعه نظارت از دیگر راهبردهای اصلی مقابله با فساد است.
 
معاون بانک و بیمه وزارت اقتصاد همچنین تاکید کرد:بنگاه ها نیز باید نظارت داخلی داشته باشند و توسعه نظارت داخلی وحسابرسی داخلی مورد تاکید وزارت اقتصاد و بانک مرکزی است.
 
به گفته پاریزی، اقداماتی نیز در حوزه مدیریت برای مبارزه با فساد باید انجام شود و به جای اینکه سیستم ها فرد محور باشند، افراد باید سیستم محور شوند.
 
* عسکری: برای توقف فساد در حوزه مالیات باید رابطه مودی و ممیز قطع شود
 
علی عسکری رئیس کل سازمان امور مالیاتی و معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در این نشست حضور پیدا کرد و به ایراد توضیحاتی پرداخت. وی عدم انتشار اطلاعات در اقتصاد و عدم شفافیت در حوزه های اقتصادی را از مشکلات موجود دانست و گفت: طبیعی است مودی در این شرایط می تواند کتمان درآمد کند.
 
وی با بیان اینکه ظرف امسال و سال آینده پیاده سازی سیستم جامع مالیاتی در کشور بصورت کامل اجرایی می شود، تصریح کرد: در این چارچوب هر چقدر رابطه مودی با ممیز و رابطه ممیز با پرونده قطع شود بخش اعظمی از فساد در حوزه مالیات قطع می شود.
 
در ادامه نوبت به پرسش و پاسخ خبرنگاران رسید.
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه آستان قدس رضوی از پرداخت مالیات معاف است، افزود: شرکت های استان ها و نهادهای عمومی از معافیت مالیاتی برخوردار نیستند ولی آستان قدس معاف است.
 
* نمی توانیم تضمین دهیم که فساد 3 هزار میلیاردی دیگری رخ ندهد

 
این عضو کابینه دولت یازدهم در پاسخ به سوال خبرنگار مبنی براینکه طی روزهای اخیر وزیر دادگستری اعلام کرده بود با این وضع نظام بانکی هر لحظه امکان تکرار یک فساد 3 هزار میلیاردی دیگر هست، چه تضمینی است این فسادها تکرار نشود؟ گفت: کسی نمی تواند تضمین دهد ولی تلاشمان این است که زمینه بروز و ظهور فساد را کم کنیم ولی همیشه امکان بروز فساد در سیتسم های اقتصادی است هر چقدر پیشرفته تر هم شود افرادی که در این حوزه عمل می کنند نیز پیشرفته تر می شوند.
 
وی گفت: در کنار بحث پیشگیری بحث کشف فساد هم در دستور کار بوده و طی یکسال گذشته مواردی بوده که کشف شده و به قوه قضائیه ارسال شده است.
 
*کشف فساد 12 هزار میلیارد تومانی
 
طیب نیا درباره مصادیق پرونده های کشف شده گفت: در یک مورد آن، مجموعه ارزش اقدامات خلاف به 12 هزار میلیارد تومان می‌رسد،یک شرکت کاغذی تشکیل شده بود که با همکاری ماموران برخی دستگاه ها، افراد بازنشسته و بعضا شاغل در حوزه جعل سند در مالیات و برای دریافت وام از بانک کشف شد. یکی از شرکت ها از فاکتور جعلی این شرکت استفاده کرده و داوطلبانه 120 میلیارد تومان به سازمان مالیاتی پرداخت کرده تا کارهایش پیش برود. در گمرک هم مواردی بوده است، اولویت پیشگیری است ولی در نظارت و برخورد هم فعال بوده ایم.
 
*بانک‌ها باید سه ساله شرکت‌های خود را بفروشند
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه نسبت شرکت داری بانک ها الان 50 درصد است، تصریح کرد: بانک ها باید طی سه سال اموال مازاد خود را بفروشند البته این نسبت در بانک ها متفاوت است؛‌بانکی هم داریم که نسبت 40 درصد بنگاه داری آن شاید بیش از 200 درصد باشد. بعضی از بانک های دولتی در یک سال گذشته بخش هایی از شرکت های خود را فروخته اند و ما فشار می آوریم که مابقی را هم بفروشند.
 
این عضو کابینه دولت یازدهم در ارتباط با برنامه های دولت برای جبران درآمدهای نفتی باتوجه به کاهش قیمت جهانی نفت،‌ اظهار داشت: برای سال جاری نگرانی نداریم، بودجه امسال بدون کسری بودجه بسته خواهد شد. عدم تحقق درآمد امسال به میزان کم پیش بینی می شود چون در شش ماهه اول فروش نفتمان خیلی خوب بوده حتی 4 دلار بالاتر از میزان پیش بینی شده بوده است.
 
وی ادامه داد: در حوزه مالیات عملکرد بسیار مناسبی داشته ایم و عملکرد نظام مالیاتی تا به الان بیانگر تحقق 95 درصد درآمدهای مالیاتی است.
 
* 21 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی تا الان پرداخت شد
 
طیب نیا درآمدهای دولت را از دیگر محل ها به خصوص گمرک مناسب دانست و گفت: هزینه های غیرضروری کاهش یافته و هزینه های عمرانی بهبود یافته و تا دو سه روز قبل 21 هزار میلیارد تومان پرداخت هزینه های عمرانی دولت بوده و امیدواریم تا پایان سال به بیش از 30 هزار میلیارد تومان برسانیم. الان پرداخت عمرانی مان بیش از 50 درصد بوده است.
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: بودجه 94 بدون کسری بودجه پیش بینی شده و براساس برآوردهای کاملا واقع بینانه از درآمدهاست.
 
* طیب نیا درباره اعتبار هدفمندی یارانه‌ها در بودجه 94 سکوت کرد
 
در ادامه از طیب نیا سوال شد: با توجه به ارائه لایحه بودجه 94 طی روز آتی به مجلس، لطفا اشاره ای داشته باشید به پیشنهاد دولت برای میزان بودجه هدفمندی یارانه ها در این لایحه.
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی از پاسخ به این سوال خودداری کرد و گفت: اجازه دهید در اینباره در زمان خود صحبت کنیم.
 
* موسسات اعتباری راحت‌تر از سوپرمارکت‌ها تاسیس شدند
 
این عضو شورای پول و اعتبار در ارتباط با فعالیت موسسات مالی بدون مجوز به ایراد توضیحاتی پرداخت و گفت: مشکلی که داریم همین است، یکسری موسسات براحتی طی سال های گذشته با چند ده یا چند صد شعبه راه افتاده اند درحالی که یک سوپرمارکت یا جوراب فروشی برای راه اندازی باید مراحل پیچیده ای را طی کند تا مجوز بگیرد.
 
طیب نیا ضمن اشاره به اینکه البته بانک مرکزی برای مقابله با این مجوزها در تلاش است و اقداماتی انجام داده است، افزود: دیگر به موسسه ای مجوز داده نمی شود و ساماندهی موسسات قبلی به صورت جدی شکل گرفته است. موسساتی که برای ساماندهی مقابله می کنند ولو تا مرحله انحلال خواهند رفت. این اختیار را قانون گذار به مراجع ذیربط داده است.
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به سوالی درباره واگذاری باشگاه استقلال و پرسپولیس، گفت: سازمان خصوصی سازی مسئول قیمت گذاری است، با پیچیدگی خاصی مواجه نیستیم، موارد پیچیده تر را قیمت گذاری کرده ایم.
 
طیب نیا ادامه داد: امکان ورود این باشگاه ها به بورس یا فرابورس به دلیل وضعیت نامناسب صورت های مالی شان وجود ندارد،‌ مراحل قانونی قیمت گذاری و واگذاری در حال انجام است و تا پایان سال انجام می شود.
 
* قرار نبود امروز استقلال و پرسپولیس قیمت‌گذاری شوند
 
وی در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه آیا قیمت گذاری در جلسه امروز به نتیجه رسید؟ اظهار داشت: امروز صبح قرار نبود قیمت گذاری شود بلکه مسائل مربوط به انجام کار مورد بررسی قرار گرفت.
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی در ارتباط با بدهکاران بانکی گفت: از یک طرف فشار زیادی روی بانک ها قرار دارد که چرا دنبال وصول معوقات هستید؟ بدهکاران عمدتا به نام تولید کننده تسهیلات را از نظام بانکی دریافت می کنند ولی ظاهر وام گیرندگان تولید کننده است. سوال این است که چرا در شرایطی که واحدها با مشکل مواجه اند دنبال وصول معوقات هستید؟ سوال دیگر هم است که چرا بانک ها دنبال وصول معوقات سپرده گذاران از بدهکاران نیستند؟ این برای ما معما شده است. به همین خاطر بدهکاران را تفکیک کردیم به دو گروه خوش حساب و بد حساب.
 
وی افزود: اکر بنگاهی تا دو سال قبل صورت مالی مناسب داشته و در این مدت دچار مشکل شده برای ما مشخص می شود که این واحد بدحساب نیست.چه طلبکار سازمان مالیاتی باشد چه نظام بانکی. اما اگر فردی از بیست سال قبل مشکل بازپرداخت وام های بانکی و پرداخت مالیات را داشته دیگر نمی توانیم بپذیریم این فرد به دلیل وضعیت حاضر دچار مشکل شده است. از همه ابزارهای لازم برای وصول این معوقات استفاده می کنیم.
 
طیب نیا با بیان اینکه کمیته ای در بانک مرکزی برای بررسی پرونده دانه درشت ها تشکیل شده است، گفت: اقدامات لازم برای وصول معوقات از این گروه در دوره اخیر انجام شده است.
 
* قیمت 150 تا 200 میلیارد تومانی سرخابی‌ تکذیب شد
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به شایعاتی درباره قیمت 150 تا 200 میلیارد تومان برای باشگاه های استقلال و پرسپولیس، تصریح کرد: مطلقاً امروز قیمت گذاری انجام نشده است.
 
وی در تکمیل صحبت های خود برای مخالفت دولت با غوغا سالاری رسانه ای در مبارزه با فساد، گفت: من در برنامه ای که به مجلس داده بودم، پیشنهاد کردم که از رسانه های منتقد و افشاگر تقدیر شود، همین کار را در وزارت اقتصاد هم خواهیم کرد. از نقد استقبال می کنیم. در نقد هدف اصلاح است و ما استقبال می کنیم.
 
طیب نیا در پاسخ به پرسش خبرنگاری  مبنی براینکه آیا خبر انحلال یک بانک خصوصی را تایید می کنید؟ گفت: اینکه بانک بخواهد منحل شود موضوع ساده ای نیست. مگر می شود بانک را همینطور منحل کرد؟ البته جزئیات این خبر را از بانک مرکزی سوال کنید و من در اینباره نمی توانم توضیحی دهم.
 
*ماجرای فساد بانکی 12 هزار میلیارد تومانی
 
وزیر امور اقتصادی و دارایی درمورد کشف فساد 12 هزار میلیارد تومانی ادامه داد: این رقم مربوط به گردش فعالیت در یک دوره مالی است براین اساس با مدیرعامل بانک ذیربط مذاکراتی انجام دادم و مشخص شد که تمام وجوه به بانک بازگشته است.
 
وی با اشاره به اینکه حدود دو سال پروسه زمانی فساد مذکور به طول انجامید، گفت: البته آسیبی از این موضوع به بانک و منابع سپرده گذاران وارد نشده است.
 
طیب نیا البته این را هم گفت که عوامل فساد مذکور هم اکنون در زندان هستند و ادامه داد: با توجه به خلا صدور ضمانت نامه های بانکی از طریق سامانه ای که در این زمینه راه اندازی شده است، دیگر امکان صدور ضمانت نامه جعلی وجود ندارد و راه آن بسته شده است. سامانه های الکترونیک به صورت سیستمی یک راه حل اصولی جدی برای مقابله با فساد هستند.
 
در عین حال محمد پاریزی معاون بانک و بیمه وزیر اقتصاد در این مورد گفت: این فساد مربوط به چند ماه قبل است که کشف شد و 100 درصد منابع با اقدامات قضائی به سیستم بانکی بازگشته است.
 
وی گفت: این رقم مربوط به گردش چک‌های بین بانکی بلاوجه و بخشی نیز به صدور ضمانت نامه های بانکی باز می گردد، که با خلاء نحوه صدور ضمانت های بانکی، شورای پول و اعتبار آنرا اصلاح کرد.
منبع: تسنیم