شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۲ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۵

بزرگترین معامله در بازار انرژی اتمی جهان

امضای قرارداد مسکو، ارسال علامتی مشخص از سوی روسیه و ایران به جهان است
کد خبر : ۲۰۷۸۳۳
صراط: کارشناسان روس قرارداد جدید امضاء شده بین روسیه و ایران را از لحاظ اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیکی بسیار اهمیت دانسته و آن را ارسال علامت مشخصی به همه جهان و تاکید دو کشور بر گسترش همکاری‌ها در شرایط سیاسی کنونی ارزیابی کردند.
 
بر اساس توافقنامه‌ای که روز سه شنبه در مسکو امضاء شد، روسیه قرار است در ایران 8 راکتور هسته‌ای بسازد. این بزرگترین معامله در بازار اتمی جهان طی سال‌های اخیر بشمار می‌رود که نه تنها ده‌ها میلیارد دلار سود مالی برای روسیه به همراه دارد، بلکه مواضع سیاسی این کشور در منطقه خاورمیانه را نیز تقویت خواهد کرد.
 
«بولات نگمتولین» مدیرکل موسسه مسائل انرژی روسیه در گفت‌وگو با روزنامه «وزگلاد» می‌گوید: «صحبت بر سر راکتورهای هسته‌ای با قدرت تولید 10 مگاوات برق است. تعداد این راکتورها 8 عدد است که معامله بسیار بزرگی برای شرکت "راس اتم" محسوب می‌شود.»
 
به عقیده این کارشناس، این معامله نه تنها عرصه اتمی روسیه را بطور جدی تقویت می‌کند، بلکه امضای چنین قرارداد جدی، بخصوص در شرایط کنونی سیاسی جهان، علامت مشخصی از جانب روسیه و ایران برای همه جهان است که بدون توجه به مسائل در حال وقوع، بطور جدی در جهت توسعه همکاری‌ها به جلو حرکت می‌کنند.
 
مقامات ایران بارها اعلام کردند که تا سال 2020 این کشور باید انرژی برق موردنیاز خود را از راکتورهای هسته‌ای تامین کند. کشورهای دیگر منطقه خاورمیانه نیز به انرژی برق نیاز دارند که جمهوری اسلامی در صورت افزایش تولید خود می‌تواند بخشی از آن را نیز به کشورهای دیگر صادر کند.
 
«ولادیمیر سژین» کارشناس علمی موسسه خاورمیانه در آکادمی علوم روسیه نیز به این روزنامه گفته است: «همکاری ایران در زمینه انرژی هسته‌ای صلح آمیز دقیقا با روسیه و نه با کشورهای اروپایی و یا آسیایی کاملا طبیعی است و هر دو کشور تجربه این همکاری دوجانبه را قبلا داشته و نیروگاه اتمی بوشهر با همکاری شرکت تکمیل و به بهره برداری رسیده است ».
 
«سرگئی کرینکو» رئیس  شرکت «روس اتم» روسیه در این زمینه چنین گفته است: «چنین اقدامی در دنیا سابقه نداشته است. ما مسئولیت ساخت نیروگاهی را قبول کردیم که بیش از 30 سال توسط آلمان‌ها نیمه کاره رها شده بود. تنها متخصصان روسی قادر بودند از عهده چنین کار بزرگی برآیند».
 
نگمتولین می‌گوید: «روسیه با امضای این قرارداد بازار خارجی جدیدی برای توسعه صنایع اتمی خود بدست آورده است و در عرصه بین المللی این قرارداد بسیار بزرگی است. ایران هم به خوبی قادر است از عهده پرداخت هزینه چنین طرح بزرگی برآید. این کشور دارای منابع نفت و گازی عظیمی است. ایران که نگران تحریم احتمالی کشورهای غربی است، بدین ترتیب تجهیزات مورد نیاز برای توسعه انرژی هسته‌ای خود را از روسیه تامین خواهد کرد».
 
ساژین که یک ایران شناس است، معتقد است: «ایران در سال جاری به خاطر ملایم شدن رژیم تحریم‌ها استخراج نفت و صادرات آن را افزایش داده است و اکنون بودجه کافی برای تحقق چنین طرح بزرگی را دارد. از بهار سال جاری تجار از سراسر جهان، از جمله انگلیس، فرانسه، آلمان، آفریقای جنوبی، کشورهای دیگر آفریقایی و گرجستان به تهران سفر کرده و مذاکراتی با مقامات تهران در زمینه توسعه همکاری‌ها انجام داده‌اند. ایران اکنون به بازار عالی برای تجارت جهانی تبدیل شده و همه تلاش می‌کنند سهمی در آن بدست آورند».
 
به گفته این کارشناس، ایران نیز به نوبه خویش به سرمایه گذاری خارجی در اقتصاد در حال توسعه خود و فناوری‌های مدرن نیاز دارد. البه روسیه متاسفانه همه آنچه ایران به آن نیاز دارد را نمی‌تواند به این کشور ارائه دهد. رقابت در بازار ایران با شرکایی همچون چین و ژاپن و کشورهای غربی برای روسیه دشوار است، ولی عرصه انرژی هسته‌ای زمینه ای مناسب برای فعالیت روسیه بود که این قرارداد امکان آن را فراهم کرده است.
 
ساژین می گوید: «البته منظور من فقط سوخت هسته‌ای نیست. حمل و نقل، ساخت و ساز و مدرنیزه سازی و گسترش خطوط راه آهن هم عرصه‌هایی است که روسیه از امکانات خوبی برخوردار است. روسیه از هم اکنون توافقنامه‌ای در زمینه تحقیقات فضایی و آموزش فضانوردان با ایران منعقد کرده است. بخش کشاورزی و مسلما همکاری‌های نظامی-فنی هم از عرصه‌های خوش آتیه برای همکاری دوجانبه است».
 
این کارشناس می‌افزاید: «ایران با توسعه برنامه هسته‌ای خود قادر است نفت و گاز بیشتری صادر کند و پول بیشتری وارد بودجه دولت نماید. ضمن اینکه با توسعه این بخش مهم صنعتی موقعیتهای شغلی جدید بسیاری نیز برای جوانان تحصیل کرده ایران فراهم خواهد شد».
 
نگمتولین هم در این خصوص می‌گوید: «قرارداد فوق طولانی مدت است و این به منزله آن است که روسیه برای سال‌ها در عرصه ساخت و ساز و تجهیز راکتورهای هسته‌ای در این کشور فعالیت خواهد داشت و این یک برتری برای روسیه در رقابت با آمریکایی‌ها و فرانسوی‌هاست».  
 
به عقیده این کارشناس، بسیار مهم است که این قرارداد روابط ژئوپلیتکی ایران و روسیه را تقویت خواهد کرد. ایران به سوخت هسته‌ای روسیه نیازمند بوده و روسیه هم به ایران وابسته خواهد بود، چرا که ذخایر نفت و گاز این کشور که بزودی بر اساس توافقات صورت گرفته به روسیه ارسال خواهد شد، از طریق روسیه به کشورهای اروپایی، چین و هند ارسال خواهد شد.
 
وی معتقد است: «به همین دلیل همکاری‌های ژئوپلیتیکی با تهران برای روسیه بسیار مهم است. توازن مواضع روسیه و ایران در بازار نفت هم اهمیت زیادی دارد تا آمریکا و عربستان سعودی نتوانند قیمت نفت را بر دیگر کشورهای صادرکننده تحمیل کنند. به همین دلیل همکاری دو کشور در عرصه انرژی برای هم روسیه و هم ایران مهم است».
منبع: فارس