جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۵
تنها راه اصلاح‌طلبان ائتلاف با دیگران است

سهم اصلاح‌طلبان در مجلس؛ شاید چند کرسی

در خوشبینانه ترین وضعیت و در صورت پیروزی اصلاحات، این طیف تنها بخشی از مجلس را در اختیار خواهد گرفت که شامل افرادی است که بتوانند در قالب ائتلاف احتمالی وارد مجلس شوند.
کد خبر : ۲۰۷۳۸۱
صراط: اصلاح طلبان پس از روی کارآمدن دولت تدبیر و امید بخش های مهمی از دولت روحانی را تسخیر کردند، آنها خود را اصلی ترین جریان اجتماعی مدافع دولت یازدهم می دانند و تاکید دارند که در انتخابات ۹۲ سرمایه اجتماعی اصلاح طلبان روحانی را پیروز نبرد انتخابات ریاست جمهوری کرد و این محبوبیت مردمی آن ها را افزایش داده است.

اما بخش اعظمی از جریان اصلاحات در حوادث سال ۸۸ از چارچوب نظام خارج شدند و نه تنها انتخابات مجلس نهم را از دست دادند بلکه با ماندن در مسیر سابق، هنوز برای بازگشت مجدد به درون نظام با مشکلات جدی روبه رو هستند.

محمد خاتمی رییس دولت اصلاحات در انتخابات مجلس نهم پس از آنکه متوجه شد، عدم حضور وی در انتخابات، ممکن است به حذف همیشگی اصلاحات و به نوعی خروج از نظام تعبیر شود، در ظهر روز آن انتخابات در یکی از روستاهای اطراف تهران رای خود را به صندوق انداخت.

رئیس بنیاد باران پس از ریاست جمهوری حسن روحانی تاکنون به طرق مختلف تلاش کرده که زمینه بازگشت مجدد -و بدون هزینه- خود را به نظام فرآهم آورد تا از این طریق یکبار دیگر جریان اصلاحات به صورت رسمی بخشی از ساختار قدرت در جمهوری اسلامی را بدست آورد.

خاتمی اشتیاق خود را برای بدست آوردن مجلس آینده به هیچ وجه پنهان نمی کند و در این باره با استفاده از عناصری همچون اسحاق جهانگیری، کرباسچی، رهامی و مرعشی به دنبال تشکیل یک جبهه و همچنین جریان تصمیم گیر و معرفی کاندیدا در شهرهای مختلف ایران در انتخابات آینده مجلس نیز برآمده است.

این در حالیست که دیگر چهره های اصلاح طلب و احزاب این جریان سیاسی نیز طی ماه های اخیر فعالیت مجدد سیاسی خود را از سر گرفته اند و با وجود اختلافاتی که میان چهره های اصلاح طلب در تهران وجود دارد، تسخیر مجلس آینده به هدف نهایی و مشترک همه آنها تبدیل شده است.

با این وجود در این میان اصلاح طلبان دو مشکل راهبردی برای نفوذ به مجلس آینده وجود دارد که در ادمه به آنها اشاره می شود:

الف: پرطرفدارترین استراتژی اصلاح طلبان برای ورود به مجلس آینده تشکیل اتحادی به رهبری هاشمی رفسنجانی، عارف، خاتمی، روحانی و ناطق نوری می باشد. این اتحاد یک مشکل اساسی دارد و آن اینکه میزان سهم حقیقی آنها از لیست انتخاباتی به رهبری این ائتلاف مشخص نیست. به تعبیر دیگر اصلاح طلبان در صورت تشکیل این ائتلاف دقیقا نمی دانند که چهره های همچون هاشمی و روحانی و ناطق نوری – به شرط حضور در ائتلاف- چه میزان سهم می خواهند. البته حجت الاسلام ناطق نوری تاکنون چندین بار تقاضای اصلاح طلبان برای ائتلاف را رد کرده است.

در خوشبینانه ترین وضعیت و در صورت پیروزی اصلاحات، این طیف تنها بخشی از مجلس را در اختیار خواهد گرفت که شامل افرادی است که بتوانند در قالب ائتلاف مذکور وارد مجلس شوند. ساده تر آنکه سهم اصلاح طلبان نه تنها در مجلس آینده مشخص نیست بلکه میزان موفقیت نیز به این ائتلاف گره خورده و پیروزی قطعی هم روشن نیست. تحلیل بدتر برای اصلاح طلبان آن است که حتی در صورت بدست آوردن اکثریت کرسی های سبز مجلس آینده باز هم اصلاح طلبان به عنوان یک تابلو سیاسی یک اقلیت محسوب خواهند شد.

ب: اصلاح طلبان برای مجلس آینده عملا فاقد مهره قابل اتکا هستند. بسیاری از چهره های این جریان با حوادث سال ۸۸ عملا در سیستم انتخابات آینده فرصتی برای عبور از فیلتر نهادهای نظارتی پیدا نمی کنند. در واقع اصلاح طلبان دقیقا در لیست آینده صاحب چهره های مقبول و جامع نیستند. ممکن است تدبیر جریان اصلاحات در این باره به یک راهبرد پنهان منتهی شود.

نزدیکان خاتمی معتقدند ائتلاف با هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی و ... این فرصت را برای آنها بوجود می آورد که در ذیل پوشش این افراد بتوانند برخی اصلاح طلبان نزدیک به خود را از فیلتر شورای نگهبان عبور بدهند. این جریان همچنین معتقد است که ائتلاف با چهره های مذکور به نوعی زمینه برای فشار به شورای نگهبان با هدف تایید افراد مدنظر آنها را برای انتخابات آینده فرآهم می کند. به همین دلیل چیزی که بیش از همه اصلاح طلبان را این روزها نگران می کنند شنیدن اخباری است که حاکی از عزم جدی شورای نگهبان برای مقابله با حضور فتنه گران در انتخابات آینده است.