آیت الله صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضاییه در همایش ملی "امر به معروف و نهی از منکر و قانون" اظهار داشت: در اصل 8 قانون اساسی وظایفی بر عهده حکومت گذاشته شده است در واقع در این اصل، برای افراد در جمهوری اسلامی ایران دعوت به امر به معروف به عنوان وظیفه همگانی و متقابل مدنظر قرار گرفته است در واقع وظیفهای نسبت به یکدیگر و همچنین دولت به مردم و مردم نسبت به دولت در این اصل مطرح شده که کاملا روشن است.
وی با بیان اینکه حکومت و نظام در خصوص امر به معروف و نهی از منکر و همچنین دولت و مجلس و قوه قضاییه (در خصوص لایحهها) وظایفی دارند که در آن تردیدی نیست، افزود: مجلس شورای اسلامی در کمیسیون تلاشهای بسیاری در خصوص حمایت از امر به معروف و نهی از منکر کرده است و در صحن علنی طرحی در این خصوص مطرح شده است تا قانونی درست و مبین در این زمینه داشته باشیم چرا که این امر یک ضرورت بوده و در آن تردیدی نیست.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به اینکه اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در اسلام مطلب روشنی است و در آیات قرآن به ان اشارههایی بسیار شده است، اظهار داشت: ما روایتهای بسیاری در زمینه امر به معروف و نهی از منکر داریم که از جمله آن می توان به سوره آل عمران اشاره کرد.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه باید دید امر به معروف و نهی از منکر واجب کفایی است یا عینی که ما روایتهای بسیاری در این زمینه داریم. و از منظر قرآنی این امر یک فریضه بزرگ الهی است، عنوان کرد: امر به معروف و نهی از منکر طریقه انبیاست و اگر این فریضه انجام شود مابقی فریضهها انجام خواهد شد؛ اگر شخصی به قلبش انکار منکر نکند مردهای در بین زندگان است. همچنین در روایتها مطرح شده که باید مهر بر پیشانی افرادی که این امر را نمیپذیرند، زده شود.
وی با اشاره به اینکه چه بدقومی هستند که از افرادی که از امر به معروف عیب جویی کنند و آن را قبول نداشته باشند، گفت: امر به معروف یکی از فرایض عظیم الهی است و این مطلب کاملاً روشن است و کسی نمیتواند در آن تردید داشته باشد در حقیقت باید به این امر توجه بسیار داشته باشیم.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: امام (ره) نیز امر به معروف را از بالاترین فرایض میدانستند و این امر را یک ضرورت میدانستند و فرمودهاند که امر به معروف و نهی از منکر یک ضرورت دین است و این برهمه روشن است. همچنین در روایتها از بزرگان مطرح شده اگر کسی این فریضه را انکار کند کافر است.
وی با بیان اینکه باید در موضوع امر به معروف و نهی از منکر باشد موضوع حد و حدود نیز مدنظر قرار گیرد، گفت: نباید به اسم امر به معروف خودمان منکر شویم در واقع باید حدود رعایت شود به طور مثال ممکن است فردی بی حجابی را ببیند و شروع به داد و بیداد کند که این درست نیست بنابراین باید حدود رعایت شود.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به اینکه فرد اخیراً برای امر به معروف به شیشه ماشین فردی دیگر میزند و در آخر به شیشه ماشین آن میچسبد و پرتش میکنند باید بگویم این امر چه لزومی دارد، گفت: برخی مطرح میکنند که برای امر به معروف و نهی از منکر نیز موضوع ضرب و جرح را نیز مدنظر قرار دهیم که همین جا باید بگویم در مقام قانون و مصلحتاً این موضوع باید با اجازه حاکم صورت بگیرد.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه موضوع امر به معروف و نهی از منکر در کشور ما رها شده و باید آهسته در این موضوع گام برداریم، اظهار داشت: در لایحه حمایت از امر به معروف و نهی از منکر غیر از تذکر لسانی اجازه امور دیگری داده نشده است که این خوب است چرا که باعث میشود پروندههای بسیاری را برای ما بوجود بیاورد، در مقام نهادینه کردن باید مقولاتی مدنظر قرار گیرد که تحمل آن را در کشور داشته باشیم در واقع ابتدا باید موضوع فرهنگ سازی برای این فرضیه در کشور صورت پذیرد.
وی با اشاره به اینکه در کمیسیونهایی که امروز و فردا برای حمایت از امر به معروف و نهی از منکر تشکیل میشود کمک بسیاری به این موضوع و فرضیه خواهد شد و باید همین جا بگویم هنوز بررسی در خصوص این طرح تمام نشده است.در واقع نباید این طرح سیاسی باشد. باید قانون روشنی در این زمینه نوشته شود و نباید فضا سیاسی شود؛ قانون امر به معروف و نهی از منکر مربوط به کل کشور است بنابراین روشن و شفاف باید نوشته شود و از به کار بردن الفاظ مجمل باید اجتناب کنیم.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به اینکه سالهاست در خصوص طرح حمایت از امر به معروف کار شده است اظهار داشت: اگر ما بخواهیم قانون مفصلی بنویسیم بسیار خوب است چرا که باید قانونی نوشته شود همه باید آن را بپذیرند و نظری بر نظر دیگری حاکم نباشد.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه باید مجلس در خصوص این طرح تشکر کرد، گفت: در ماده 17این قانون ستادی مدنظر قرار گرفت که کارش مسئولیت اجرای این قانون(گسترش ترویج امر به معروف و نهی از منکر در جامعه و صدور مجوز به سازمانهای مردم نهاد) است و از قوه قضاییه به عنوان نماینده تام الاختیار یاد شده که نمیدانم این تام الاختیار به چه معناست.
وی بیان کرد: شاکله ستاد مربوطه در طرح حمایت از امر به معروف و نهی از منکر با وظایفی که برایش گفته است خلاف قانون اساسی است و نمیتوان مجموعهای را تشکیل داد و اختیارات خود را به آن داد. به طور مثال قوه قضاییه مسئولیت خاص و روشنی دارد و نمیتوان این وظایف را به این ستاد داد.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: شورای نگهبان نیز مکرر در خصوص شاکله این ستاد که خلاف قانون اساسی است ایراد گرفته است همچنین ما در خصوص لایحه پیشگیری از جرم مطرح کردیم که این لایحه خلاف قانون اساسی است و مصلحتا به آن رأی دادیم چرا که وظایفی به آن داده شده است که وظایف سایر دستگاه ها است.
آیت الله آملی لاریجانی ادامه داد: ما حق نداریم وظایف سایر دستگاهها را به ستادی بدهیم که البته احتمال دارد این موضوع در خصوص طرح حمایت از امر به معروف و نهی از منکر درست شود ولی به طور کلی این موضوع خلاف قانون اساسی است و باید اصلاح شود.
وی بیان کرد: در ماده یک طرح مذکور مطرح شده هرگونه فعل، قول مورد امر قرار گرفته و منع شده است. اگر من بخواهم مته به خشخاش بگذارم چندین مطلب در خصوص ماده یک مطرح کنم. همچنین، در همین ماده بحث مهمی که باید مطرح میشد، مطرح نشده است و آن این است که شرایط امر به معروف و اینکه آیا آن فرد معروف به منکر است باید مطرح میشد و جای این بود که این موضوع بیاید ولی نیامده است ما حق نداریم حتما مطرح کنیم فردی فاعل و عامل است. چرا که ممکن است جاهل به حکم باشد. فکر میکنم این موضوع بحث ظریفی است.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: گاهی عدهای میگویند یک مسئول کشور پژو سوار شده، ولی اشرافیگری میکند که در مقام تقین باید جوری بنویسیم که الفاظ کش دار تحویل مجرمان ندهیم چرا که این امور باعث میشود پروندههای زیادی در دستمان باشد
آیت الله آملی لاریجانی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم قانونی شفاف تشکیل شود.