چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۰ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۰

روش جدید برای باروری بیماران سرطانی

رییس پژوهشگاه رویان از دستیابی محققان این پژوهشگاه به روشی جدید و مطمئن تر برای حفظ توانایی باروری در بیماران سرطانی و مبتلایان به بیماری های صعب العلاج خبر داد.
کد خبر : ۱۹۳۹۰۷
صراط: رییس پژوهشگاه رویان از دستیابی محققان این پژوهشگاه به روشی جدید و مطمئن تر برای حفظ توانایی باروری در بیماران سرطانی و مبتلایان به بیماری های صعب العلاج خبر داد.

دکتر حمید گورابی اظهار کرد: پژوهشگران پژوهشگاه رویان موفق شده اند در قالب یک طرح تحقیقاتی روشی مطمئن تر برای فریز و ذخیره سازی گامت، جنین و بافت تخمدان به طریق in vitro و in vivo به منظور حفظ توانایی باروری این بیماران ارایه دهند.
 
وی با بیان اینکه این طرح یکی از دو طرح تحقیقاتی اخیر پژوهشگاه رویان است، افزود: برای حفظ توانایی باروری در بیماران صعب العلاج پس از رهایی از بیماری، معمولا انجماد تخمک، جنین و بافت تخمدان توصیه می شود اما به دلیل زمان بر بودن و نیز خطر استفاده از هورمون های تحریک کننده سلول های سرطانی، انجماد جنین و تخمک به بیماران سرطانی پیشنهاد نمی شود.
 
گورابی ادامه داد: طی هفت سال تجربه تحقیقات آزمایشگاهی در پژوهشگاه رویان، انجماد شیشه ای توانسته است فواید بسیاری در ذخیره سازی سلول های جنسی، غیرجنسی، جنین و بافت داشته باشد اما در کنار استفاده از این روش به منظور بهبود روش های انجماد نمونه های زیستی، از امکانات مختلفی استفاده شده است.
 
وی در این مورد توضیح داد: استفاده از لیزر در سوراخ کردن زوناپلوسیدای جنین های منجمد و یا خارج کردن بلاستومرهای نکروتیک آنها پس از ذوب برای کمک به رشد آنها، بکارگیری حامل های متفاوت مانند نی انجمادی و کرایوتاپ در انجماد جنین و تخمک و استفاده از کرایوپین به عنوان روش ابداعی پژوهشگاه رویان در انجماد بافت های تناسلی به ویژه تخمدان و استفاده از خواص رگ زایی امواج فراصوت در پیوند تخمدان و بررسی سطح رادیکال های اکسیژن و تعدیل آنها به واسطه آنتی اکسیدان ها ازجمله این روش ها است که کمک شایانی به افزایش راندمان و بهبودی نتایج فرایند حفظ توانایی باروری داشته است.
 
به گفته گورابی، نتایج این طرح تحقیقاتی در نشریه های معتبری مانند CRYOBIOLOGY به چاپ رسیده است.
 
 
 
*** حفظ پرتوانی سلول های بنیادی جنینی
 
رییس پژوهشگاه رویان در مورد دومین طرح تحقیقاتی اخیر این پژوهشگاه اظهار کرد: حفظ پرتوانی سلول های بنیادی جنینی موشی با تقویت مسیر پیام رسانی BMP4 ازطریق مهار مسیر TGFB عنوان دومین طرح اخیر رویان است.
 
گورابی در مورد این طرح توضیح داد: استفاده از سلول های بنیادی پرتوان به دلیل توانایی نامحدود در تامین بافت های سلولی جدید، از مهمترین چشم اندازهای طب ترمیمی است؛ از این رو با توجه به اهمیت آسان سازی و بالا بردن کارایی تولید سلول های بنیادی جنینی به عنوان بهترین مدل از سلول های بنیادی پرتوان، طرح اخیر پژوهشی رویان به این امر اختصاص یافته است.
 
وی با بیان اینکه این طرح در مورد استفاده از دو ریزمولکول برای دست یابی آسان تر به سلول های بنیادی است، افزود: در گذشته برای به دست آوردن یک لاین از سلول های بنیادی از چندین جنین استفاده می شد اما درحال حاضر با استفاده از این ریزمولکول ها می توان از هر جنین یک رده سلول بنیادی به دست آورد.
 
گورابی گفت: با استفاده از این روش بانک سلول های بنیادی پژوهشگاه رویان به بیش از 200رده سلول بنیادی موشی افزایش یافته است و اکنون پتنت کردن این ریزمولکول ها در دست اجرا است.
 
وی خاطر نشان کرد: این طرح علاوه بر اینکه مسیری موثر برای تولید و نگهداری رده های پرتوان موشی را معرفی می کند، افق تازه ای برای بررسی مکانیسم های حاکم بر پرتوانی را نیز روشن می کند.
منبع: ایرنا