شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۱ فروردين ۱۳۹۰ - ۱۰:۴۹

قیمت گازصادراتی‌به‌امارات5برابر شد

شرکت کرسنت با اشاره به توافق نهایی با ایران برای اصلاح نرخ خرید گاز اعلام کرد: قیمت پیشنهادی ایران برای صادرات گاز بالاترین نرخ در خلیج فارس و 5 برابر گاز قطر بوده که بدون هیچگونه پیش شرطی این قیمت جدید را پذیرفته ایم.
کد خبر : ۱۹۱۹۷

به گزارش خبرنگار مهر، اولین قرارداد گازی ایران برای حضور در بازار خلیج فارس در سال 2001 میلادی (1381) بین شرکت ملی نفت ایران و کرسنت امارات متحده عربی برای صدور سالانه پنج میلیارد متر مکعب امضا شد.

پائین بودن نرخ فروش گاز طبیعی به این شرکت اماراتی موجب شد که قرارداد کرسنت به یکی از جنجالی ترین قراردادهای تاریخ صنعت نفت ایران تبدیل شود و حتی برخی از مسئولان از احتمال فسخ این قرارداد گازی خبر می دادند.

با گذشت نزدیک به یک دهه از امضای این قرارداد، نامشخص بودن وضعیت قراردادی و زمان تحویل گاز موجب شد شرکت اماراتی برای پیگیری ادعاهای خود پرونده واردات گاز از ایران را برای قضاوت به مراجع بین المللی ارسال کند.
 
در نهایت از سال گذشته به منظور تعیین تکلیف وضعیت فروش گاز به شرکت کرسنت، پرونده این قرارداد گازی به دفتر امور حقوقی نهاد ریاست جمهوری ارسال شد.
 
در همین حال جواد اوجی مدیرعامل شرکت ملی گاز سال گذشته با بیان اینکه طرح صادرات گاز ایران به شارجه امارات تحت عنوان قرارداد کرسنت در امور حقوقی نهاد ریاست جمهوری در حال پیگیری است به خبرنگاران گفته بود: وزارت نفت تنها مسئولیت ارائه اطلاعات مشاوره فنی و حقوقی به نهاد ریاست جمهوری را دارد.
 
شرکت کرسنت پترولیوم روز گذشته با ارسال گزارشی به خبرگزاری مهر با اشاره به توافق با دولت جمهوری اسلامی ایران برای واردات گاز طبیعی، اعلام کرد: از حدود یکسال گذشته با هدف اصلاح قرارداد کرسنت دور جدید مذاکرات گازی بین دو طرف آغاز شد.
 
این شرکت اماراتی با تاکید بر اینکه انجام مذاکرات با مسئولان ایران منجر به دستاوردهای مثبتی شده است، تاکید کرده است: بر این اساس مذاکراتی که با دفتر حقوقی ریاست جمهوری انجام شد مساله قیمت گاز صادراتی به شارجه به عنوان پیش زمینه هر نوع توافق از سوی ایران مورد تاکید قرار گرفته است.
 
مطابق با اعلام کرسنت با توافق جدید انجام گرفته در حال حاضر نرخ پیشنهادی ایران برای صادرات گاز طبیعی بالاترین نرخ ممکن در تمام منطقه خلیج فارس و حدود پنج برابر نرخ گاز صادراتی قطر به کشورهای همسایه است.
 
پیگیری های خبرنگار مهر نشان می دهد با وجود پیشنهاد ایران مبنی بر افزایش پنج برابری قیمت گاز صادراتی، طرف اماراتی بدون هیچ گونه پیش شرطی این نرخ جدید خرید گاز را پذیرفته  است.
 
این در حالی است که در دو ماه گذشته با وجود افزایش قیمت جهانی نفت خام، بهای گاز طبیعی در بازارهای اروپا، آمریکا و محموله های ال.ان.جی با کاهش مواجه شده است که کارشناسان تولید گاز طبیعی از ذخایر نامرسوم (گس شیل) آمریکا و کاهش واردات گازی این کشور را عامل بی ثباتی بازار جهانی گاز اعلام می کنند.
 
پیش بینی موسسات معتبر بین المللی نشان می دهد که حدفاصل سالهای 2011 تا 2013 میلادی روند کاهشی قیمت جهانی گاز طبیعی ادامه یابد اما پذیرش افزایش 5 برابری قیمت گازی صادراتی ایران به امارات توسط کرسنت یک دستاورد چشمگیر برای دولت در زمینه توسعه تجارت گاز به شمار می رود.
 
ایران برای تامین گاز امارات آمادگی دارد
 
به گزارش مهر، در سالهای اخیر با وجود مخالفت شدید مسئولان مختلف وزارت نفت با قرارداد اصلاح نشده کرسنت اما همواره برای تامین گاز طبیعی کشورهای مسلمان همسایه و به ویژه امارات متحده عربی تاکید کرده اند.
 
سیدمسعود میرکاظمی وزیر نفت پیشتر با اعلام اینکه هم اکنون شارجه امارات یک مصرف کننده نهایی برای گاز به شمار می رود، بیان کرده بود: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا در مدت کوتاهی گاز مورد نیاز شارجه را تامین کند.
 
محمود زیرکچیان زاده مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران هم با اشاره به برنامه ریزی برای صادرات گاز طبیعی میادین منطقه سیری به امارات، تاکید کرده بود: در آینده ای نزدیک جزیره سیری به یک هاب انرژی در سطح جهان تبدیل خواهد شد.
 
وی با اعلام اینکه صادرات گاز به امارات تنها یک جنبه کار را نشان می دهد و دستاورد اصلی توافق با امارات برای حضور ایران در بازار گاز این کشور است، گفته بود: حضور در بازار امارات علاوه بر بهبود جایگاه گازی ایران در سطح بین المللی ارزش افزوده بیشتری نصیب اقتصاد ملی خواهد کرد.
 
در حال حاضر ایران با در اختیار داشتن بیش از 33 تریلیون متر مکعب گاز طبیعی دومین دارنده ذخایر این حامل انرژی در جهان است و ظرفیت تولید گاز طبیعی در کشور از مرز 600 میلیون متر مکعب در روز گذشته است.
 
پیش بینی می شود با بهره برداری از کارخانه ان.جی.ال سیری و جمع آوری گازهای همراه میادین نفتی منطقه روزانه 140 میلیون فوت مکعب به ظرفیت تولید گاز ایران افزوده شود همچنین با تکمیل طرح توسعه میدان مشترک سلمان این ظرفیت تا سقف 500 میلیون فوت مکعب در روز قابل افزایش است.
 
از سوی دیگر در شرایط فعلی ایران با امضای قراردادهای واردات و صادرات گاز با ترکیه، ارمنستان، ترکمنستان، آذربایجان و جمهوری نخجوان از سهم قابل توجه ای در تجارت جهانی گاز برخوردار نیست که در صورت اجرایی شدن قرارداد صادرات گاز به پاکستان و امارات سهم ایران در این بازار بین المللی به بیش از 10 درصد افزایش می یابد.