نمیخواهم بگويم چرا شبکه اول رسانه ملی فیلم سینمایی "شاتر آیلند" را در تاييد هولوكاست پخش كرده است! فيلمي که به مساله قربانیان یهودی اردوگاه داخائو طی جنگ جهانی دوم میپردازد و تلويزيون در دو روز متوالی آن را پخش کرد.
همچنين قصدم انتقاد نسبت به پخش گستردهی فيلم هاي هاليوودي نيست. فيلمهايی مثل "افسانه جادوگر" 1 (يا همان کارآموز استاد ساحر) كه مروج آموزههای کابالیستی و عرفان جادوگری يهودی میباشد. يا فيلم " افسانه كين" كه حاوی تفكرات خرافی يهودی است.
همچنين نمیخواهم اولين حضور و رونمايی از نماد زن هاليوودی (يعني آنجلینا جولی)2 در صفحهی تلويزيون جمهوری اسلامی 3 را به آقاي ضرغامی تبريك بگويم!
بحث بنده بر سر سريالهای نوروزی توليد داخل است. شكر خدا فرصتي نيست كه جز يك سريال ساير سريالها را دنبال كنم ولی خب طبق قاعده با ديدن چند قسمت اول و وسط و آخری تمام داستان سريال مشخص میشود.
يكي از مشكلات طنز سخيفي است كه در صدا و سيما در حال شيوع است و در فيلمهای نوروزی امسال كم نيست!! خصوصا در سريال "بچهها نگاه میكنند" برای مثال شكلكها يا دلقكبازیهای نادر در برابر "خان بابا" را توجه بكنيد! يا خيلی ديالوگهای بیمحتوای ساير بازيگران!
بن مايهی اصلی اين فيلم نيز، طبق معمول بازی مسخره و تكراری جدال فمنيستی زنان و مردان است!
اين بهانه كه كار طنز لازمهاش مزخرفگويی است واهی است. برای نمونه در سريال "پايتخت" (الان كاري به بررسي محتواي آن نداريم) كه در همين نوروز پخش میشود، كارگردان سعی نمیكند با لودگی يا ديالوگهای مسخره و احمقانه و يا رفتارهای دلقكوار مخاطب را بخنداند بلكه يك ماجرای پر حادثه براي يك مهاجر به تهران را به تصوير میكشد كه البته مخاطب در ميان لبخندزدنهايش پيامهايی را دريافت میكند؛ و اين نشان میدهد امكان توليد فيلم طنز پرمخاطب ولي بدون اين مزخرفات وجود دارد.
ترويج روابط آزاد زن و مرد
مشكل ديگر در فيلم هاي صدا و سيما و علی الخصوص سريالهای نوروزی ترويج روابط آزاد زن و مرد است. روابط آزاد نامحرمها حتی در قشر به ظاهر مذهبی هم به صورتی توجيه شده ارائه میشود. براي نمونه سريال كشدار و بيمحتوای "ستايش"!
اين راحت بودن زن و مرد بحمدلله در برنامه هاي رسانه ملی و سريال هاي نوروزی كم نيست. براي نمونه به چند مورد كه در دو سه قسمت سريال "بچهها نگاه میكنند" بود اشاره میكنم:
در سكانسي كه قرار است نير (خواهر اعظم) به ملاقات همسرش احسان در بيمارستان برود خطاب به جمع ميگويد ( احسان علاقه خاصي به اعظم ( خواهر زنش!!) داره) و لذا با اون به بيمارستان ميرود! متوجه ميشويدكه؟! آقاي داماد در عين علاقه به همسرش، علاقه خاصي هم به خواهر زن متاهل خويش دارد كه حالا اين علاقه خاص چيست و چرا اصلا اين ديالوگ در فيلم مطرح ميشود، محل تامل است
در بخشي ديگر دو جوان دانشجو براي اين كه طبقهي بالايي منزل "خان بابا" را اجاره كنند، يكي از دانشجويان دخترخالهاش را به جاي نامزد يكي از دوستان معرفي ميكند، جالب اينكه ظاهرا اين خانم و آقا با هم خوب هم نيستند ولي آنقدر راحت و با ضمائر مفرد با هم صحبت ميكنند كه ... حالا يكي نيست بگه فرضا دختر خاله و پسرخاله طبق فتاواي جديد به هم محرم شدهاند و ميتوانند با هم خلوت كنند و ...
در طي سريال اعظم ناراحته و قصد طلاق از رشيد را داره، چون فكر ميكنه رشيد (همسرش) قصد ازدواج مجدد و آوردن هوو بر سر او را دارد. نكته قابل توجه اين است كه او شك ميكند چون مشاهده شده كه اين آقا با يك خانم خيلي صميمي است، بارها با هم خيلي راحت تلفني و با خطاب اول شخص صحبت مي كند و با هم در رستوران ها غذا ميخورند و قرار ملاقات هاي مكرر ميگذارند و ...حالا در ادامه مطمئن باشيد وقتي معلوم شود اين آقا قصد ازدواج نداشته همه مشكلات حل ميشه! بله ديگه طبق تفكر بخشي از عرف جامعه كه البته رسانه به شدت آن را تقويت ميكند، ابراز علاقه، ارتباطات و قرارهاي ملاقات مكرر زن و مرد هيچ اشكالي ندارد و آنچه بد است فقط ازدواج مجدد است نه مقدمات آن
در اينجا بحث ما رد يا تاييد ازدواج مجدد نيست؛ بحث اين است كه رسانه با بازنمايي رفتارها و الگوهاي هنجاري به شكلي كه خود ميخواهد ناخودآگاه به مخاطبين يك الگوي رفتاري القا ميكند. لذا آنچه نگران كننده است فقط ازدواج مجدد ميباشد كه بيش از نيمي از سريالها و فيلمهاي سينما و تلويزيون ما بدان ميپردازند ولي يك فيلم به درد بخور هم در طرد روابط ازاد و خيلي صميمي!! زن و مرد ساخته نميشود كه هيچ! با نمايش مكرر يك سري الگوهاي رفتاري آن رفتارها را طبيعي و بياشكال نشان ميدهد!
اي كاش مسئولين مربوط حداقل يك مقاله در مورد نقش رسانه در الگوسازي و فرايند ان مطالعه ميكردند! اي كاش
بگذريم بحث طولاني شد! ما از صدا و سيما ترويج دين و آموزههاي اخلاقي را نخواستيم! لطفا دست از ترويج فساد و بيبندوباري و افكار منحرف بردارد! به دلسوزان فرهنگ ديني و انقلاب اسلامي توصيه ميشود، به جاي نقد سينما و يا برنامههاي ماهوارهاي لطفا جلوي غضنفر خودمان را بگيرند!
پي نوشت:
1- The Sorcerer's Apprentice محصول 2010 آمریکا و کمپانی والت دیزنی است
2- آنجلینا جولی ((Angelina Jolie بازيگر مشهور هاليوود است او فعالیت به عنوان مدل را از دوازده سالگی شروع کرد و ميتوان گفت در حال حاضر از مشهورترين و گرانترين بازيگران زن هاليوود است و به نوعي نماد زن هاليوودي معرفي ميشود. او بارها و بارها توسط مجلات و مراسمهای مختلف به عنوان زیباترین، و... بازيگر انتخاب شده است.
دوست عزیز که از جایگاه یه کارشناس ارشد حوزه رسانه نقد نوشتی.
کاشکی حداقل متوجه می شدی که فیلمی که از آنجلینا جولی پخش شد ، فیلم توریست بود و آنجلینا جولی در فیلم تحت تعقیب بازی نکرده.
ضمنا قبلا هم از انجلینا جولی فیلم پخش شده در تلویزیون.
به نظرم نویسنده باید کمی بیشتر تلویزیون تماشا کند یا حداقل قبل از نوشتن با کسی مشورت کند
در کل (حساس نشو!!!!!)
در ضمن قابل توجه جناب ( يه آدم تكراري) :
فيلم تحت تعقيب هم در نوروز پخش شد و هم از انجليا جولي است!
http://www.aftabnews.ir/vdcepe8v.jh8nwi9bbj.html
البته تذكر به جايي بود كه يك فيلم هم فيلم توريست بود
پس جناب يه .هم كيش: شما هم يه كم با دقت داوري كن و البته حساس شو!
همين حساس نبودن ها اوضاع را تا اينجا رسانده