جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۳۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۱۲

روحانی:هیچ‌کس حق ندارد به دادگاه‌ها فشار بیاورد

وی افزود: بی تردید شهید بهشتی یک نمونه روشن و بارز از یک مدیریت پخته و آگاه توآم با سعه صدر و صبر و استقامت بود، او که از دیدگاه جایگاه علمی هم از حوزه علمیه قم بهره گرفته بود و هم از علوم روز و مکاتب فلسفی و فکری غرب بهره‌برداری کرده بود، دارای تفکر و اندیشه بلندی بود.
کد خبر : ۱۸۳۱۱۹
صراط:  رئیس‌جمهور با بیان اینکه اینجا قوه قضائیه مستقل است؛ احزاب و گروه‌ها حق دارند حرف بزنند و نقد کنند اما نمی‌توانند حکم صادر کنند گفت: هیچ کس حق ندارد به دستگاه قضایی فشار وارد کند.

 حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی کشورمان صبح امروز (شنبه) با حضور در همایش سراسری قوه قضاییه که به مناسبت هفته قوه قضاییه در سالن اجلاس سران برگزار شد با اشاره به سابقه آشنایی خود با شهید بهشتی اظهار داشت: وی خوب فکر می‌کرد و می‌اندیشید و عادلانه تصمیم می‌گرفت؛ مصمم بود و هراسی نداشت و همه وجود و آبرویش را برای نظام در کف اخلاص گذاشت.

وی با اشاره به آخرین ملاقات خود با شهید بهشتی اظهار داشت: در آن ملاقات ایشان به من گفت که دو هفته پیش قصد داشتم خدمت امام بروم و از مسئولیت‌های قضایی‌ام استعفا دهم؛ شهید بهشتی گفت در محضر امام بودم و می‌خواستم موضوع را مطرح کنم که ناگهان ایشان صحبتم را قطع کرد و گفتند این افرادی که بیرون خانه اجتماع کرده و شعار درود بر خمینی می‌دهند را می‌شنوی؛ شهید بهشتی نقل می‌کرد که امام فرمودند اگر همه اینها به جای درود بر فلانی بگویند مرگ بر فلانی تاثیری ندارد.

رئیس‌جمهور اضافه کرد: اگر ملت و مدیران و بزرگان آن به این نقطه رسیدند که درود و مرگ و فریاد موافق و مخالف در راه صحیح و منطقی آنها تاثیر نگذارد آن وقت به جایی رسیده‌ایم که می‌توانیم به راحتی بار را بر دوش بگیریم و ترور شخصیت را هم تحمل کنیم همانطور که بهشتی ترور شخصیت شد.

روحانی با بیان اینکه کمتر مسجد و دانشگاهی بود که بخواهیم در آن از بهشتی دفاع کنیم اما عده‌ای با او مخالفت نکنند اظهار داشت: متاسفانه بعد از گذشت سالیان دراز بداخلاقانی که فکر می‌کنند راه پیشرفت آنها بد حرف زدن، مسائل را واژگونه نشان دادن و افتخار به اتهام زدن و انقلابی پنداشتن آن هنوز هم وجود دارند.

رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه پس از شهادت شهید بهشتی آن وظیفه هنوز بر دوش ماست و باید راه را ادامه دهیم تصریح کرد: در داخل کشور، منطقه و جهان افراط‌گری و خشونت به عنوان بالاترین خطر برای اخلاق و مدیریت صحیح و ثبات و امنیت بوده و هست.

وی با اشاره به افراطی‌گری برخی در عراق، افغانستان، لبنان و دیگر کشورهای منطقه اظهار داشت: افراط و خشونت در منطقه چه می‌کند؛ راه راه عدالت و اعتدال است و با میانه‌روی و اجرای صحیح و پیروی درست از سیره و روش نبی مکرم اسلام و ائمه اطهار است که می‌توانیم موفق شویم.

روحانی قوه قضائیه را میراث آبرومندانه شهید بهشتی خواند و افزود: امروز ما دارای قوانینی مترقی و قانون اساسی مترقی و داوری‌هایی هستیم که در چارچوب معیارهای اسلامی و مقررات و مورد قبول سطوح بین‌المللی است.

روحانی با اشاره به وظیفه سنگین قضات در کشور ادامه داد: همه به سختی و سنگینی کار قضات آگاهیم و می‌دانیم که کار آنها مهم و تاثیر‌گذار است.

رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه قوه قضائیه از دید قانون اساسی مستقل است و قضات آن با استقلال به داوری می‌نشینند اظهار داشت: هیچ صاحب نفوذ و قوه‌ دیگری نباید در داوری قاضی تاثیر بگذارد؛ بگذاریم قاضی خود را در برابر خدای خود و در چارچوب قانون اندیشیده و آنچه وظیفه خود می‌داند عمل کند.

روحانی وظیفه دولت را کمک به دستگاه قضایی دانست و در عین حال بر استقلال قوه قضائیه تاکید کرد و افزود: هیچ کس نمی‌تواند در برابر اجرای عدالت به قوه قضائیه احترام نگذارد؛ همه کشور از بالاترین مقام آن که رهبر معظم انقلاب است تا همه مردم در برابر قانون یکسانند و قاضی می‌تواند نسبت به هر مقامی در هر جایگاهی از تخلف کرد و یا شاکی‌ای وجود داشت به اتهام او رسیدگی کند.

وی با بیان اینکه البته سه قوه و همه مسئولان کشور وظایف و رسالت‌های مشترکی دارند تصریح کرد: درست است که قوا استقلال دارند اما برای دستیابی به اهداف نظام همه باید در کنار هم باشند که البته هستند.

روحانی ادامه داد: رئیس‌جمهور به عنوان مسئول اجرای قانون اساسی و پاسدار مذهب رسمی کشور و نظام جمهوری اسلامی و پاسدار حقوق مردم وظیفه سنگینی بر دوش دارد و همه باید کشور را به نقطه‌ای مطلوب برسانیم که اسلام ما را به آن امر می‌کند و یا مطالبات جامعه و مردم آن را از ما می‌خواهد.

رئیس‌جمهور افزود: تنها انتخابات مستقیم که تمام مردم می‌توانند و وظیفه دارند پای صندوق رای بروند و طبق برنامه کاندیداها رای بدهند و در میان کاندیداها آنکه اکثریت رای را دارد مسئول اجرای قانون اساسی است؛ این روش به این معناست که مردم در انتخابات به شعارها و مطالبات رای داده‌اند.

روحانی با تاکید بر اینکه رای مردم باید برای همه محترم باشد و هر سه قوه به رای مردم تکریم کنند تصریح کرد: خوشحالم که به ملت ایران بگویم که یکی از آثار انتخابات بزرگ ۲۴ خرداد سال گذشته که رهبر انقلاب از آن به عنوان حماسه سیاسی نام بردند همکاری و هماهنگی روسای سه قوه بود.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه امروز دولت، مجلس و قوه قضائیه به فکر مطالبات مردم توطئه کشور و اجرای سیاست‌های ابلاغی رهبری و قانون هستند اظهار داشت: امروز نیاز به توسعه داریم و کشور ما باید در مسیر توسعه و چشم‌انداز ۲۰ ساله قرار گیرد.

رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه بر اساس سند چشم‌انداز ۲۰ ساله ایران باید در سال ۱۴۰۴ کشوری توسعه یافته باشد اظهار داشت: اگر می‌خواهیم مسیر توسعه را طی کنیم که البته منظور از توسعه توسعه ای همه جانبه است، راهی وجود ندارد جز اینکه کار را به مردم بسپاریم.

رئیس‌جمهور اضافه کرد: اقتصاد، فرهنگ و مسائل اجتماعی_ سیاسی تا آنجا که ممکن است باید به مردم واگذار شود؛ البته این به آن معنا نیست که قوا وظیفه‌ای ندارند اما باید بدانیم که اگر دولت معنای عام آن یعنی حکومت راه را باز کنند و امور به مردم واگذار شود ما قوی‌تر به مقصد می‌رسیم و در بعضی از امور تنها راه رسیدن به مقصد همین مسئله است.

روحانی با اشاره به کشورهای توسعه‌یافته و با تاکید بر اینکه در این کشورها دولت کارفرما نیست تصریح کرد: باید بخش خصوصی، تعاونی و مردم را دعوت کنیم و بخواهیم و راه را پیش پای آنها بگذاریم.

رئیس‌جمهور مجاهدت‌های مردم در دوران انقلاب و دفاع مقدس را یادآور شد و افزود: مردم، علما، فرهیختگان و نویسندگان همه باید به میدان بیایند؛ اگر امروز همه ما از آسیب‌های اجتماعی به حق می‌نالیم و دغدغه فرهنگی داریم اما چه کسی باید این وظایف را انجام دهد؟

رئیس‌جمهور ادامه داد: برخی از مردم فکر می‌کنند در اقتصاد فرهنگ و مسائل اجتماعی باید دیدگاه‌شان به دولت باشد؛ اما دولت تنها بخشی از وظایف را می‌تواند بر دوش کشد.

روحانی با تاکید بر نقش رسانه‌ها در مهیا کردن فضای حضور مردم در عرصه‌های اجتماعی اظهار داشت: شما فکر می‌کنید بدون حضور مردم مواردی مثل محیط زیست سالم می‌شود؟

وی ادامه داد: باید به عنوان سه قوه در کنار استقلال به فکر مسئولیت‌های مشترک نیز باشیم که البته هستیم.

رئیس‌جمهور اولین اصل حضور بخش خصوصی در اقتصاد را امنیت خواند و افزود: بار بزرگ امنیت بر دوش قوه قضائیه است و آنهایی که مشروطه را ایجاد کردند درست فکر کردند که قبل از ایجاد مجلس به فکر ایجاد عدالتخانه بوده‌اند.

روحانی عدالت را پایه اصلی مشارکت مردم خواند و اظهار داشت: چه کسی توانست در خرداد پارسال ما را سرافراز کند بدون شک مردم و این مردمند که می‌توانند حماسه بیافرینند.

وی اضافه کرد: امروز نیز ما نیاز به عزم ملی داریم و قوه قضائیه می‌تواند سرمایه‌گذاری را تسهیل کند.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه آشکار کردن ثروت شهامت می‌خواهد تصریح کرد: خیلی‌ها هستند که ثروت خود را مخفی می‌کنند و کسی از حد و حدود آن خبر ندارد و حتی مالیات هم نمی‌دهند؛ اگر ثروت بر روی زمین بیاید باید مالیات بدهد و چشم هایی نسبت به آن ایجاد می‌شود.

روحانی با تاکید بر اینکه باید فرهنگ‌ها را اصلاح کنیم تصریح کرد: هنوز برخی سرمایه‌دار را ضدارزش می‌دانند تا این افکار؛ وجود دارد و عده‌ای سرمایه را نجس و فقر را افتخار کشور می‌دانند به مقصد نمی‌رسیم.

روحانی یکی از عوامل این آسیب‌های اجتماعی را فقر دانست و اظهار داشت: باید با فقر مبارزه کرده و زندگی مردم را به حد متوسط برسانیم تا مردم راحت زندگی کنند.

رئیس‌جمهور ادامه داد: دولت قادر نیست اقتصاد را به صورت کامل درست کند بلکه دولت باید راه سرمایه‌گذاری را فراهم نماید.

وی با بیان اینکه سیاست‌های کلی اصل ۴۴ به اعتقاد من نوعی تفسیر درست از اصل ۴۴ قانون اساسی بود اظهار داشت: این اصل برای آن بود که اقتصاد ما به بخش خصوصی سپرده شود اما در مقام عمل سرمایه‌ها از دولت به شبه دولت و به آن عمل نشد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه ما برای جذب سرمایه‌گذار نیاز به همکاری با قوه قضائیه در راه مبارزه با فساد داریم تصریح کرد: برای مبارزه با فساد همکاری قوه مقننه و دستگاه قضایی و اجرایی باید وجود داشته باشد و همه در این راه دست به دست هم داده و راه صحیح مبارزه با فساد را پیدا کنیم.

روحانی با اشاره به روند رسیدگی به فساد در دادگاه‌ها تصریح کرد: باید بدانیم این مسائل تنها با مجازات درست نمی‌شود. همه ما به جای مبارزه با مجرم، باید با جرم مبارزه کنیم و قوه قضائیه هم می‌خواهد با جرم مبارزه کرده و پیشگیری کند.

روحانی با تاکید بر اینکه قوه قضائیه قوی و عادل پیش گیرد اضافه کرد: البته در عین حال باید کارهای بیشتری صورت گیرد و افراد برای آنکه کاری را انجام دهند اگر نیاز به مراجعه نداشته باشند و یا از طریق فضای مجازی تماس بگیرند فساد کاهش می‌یابد.

وی دولت الکترونیک را یکی از موارد پیشگیری از فساد خواند و افزود: شفافیت یکی دیگر از موارد مبارزه با فساد است و همه باید با جرم مبارزه کنند. همه باید ارائه کار بدهیم و در دنیا نیز یکی از معیارها برای قوه قضائیه شفافیت است.

رئیس‌جمهور شفافیت و وضوح در قانون را یکی از عوامل پیشبرد توسعه دستگاه قضایی عادلانه دانست و افزود: شفافیت در قانون‌نویسی، شفافیت در عمل و احکام را موجب می‌شود و سلامت قوه قضائیه برای همه ما مهم است.

روحانی با اشاره به تلاش‌های قوه قضائیه برای سلامت‌سازی این قوه تصریح کرد: در عین حال احساس سلامت از سوی مردم نیز مهم است.

رئیس‌جمهور وظیفه خطیر قضات در صدور احکام را یادآور شد و گفت: یکی از وظایف قاضی انطباق آنچه در قانون آمده با آن چیزی است که رخ داده است و اگر این انطباق دقیق باشد و مجازات بر اساس همه شرایط جرم باشد مردم احساس می‌کنند که عدالت اجرا شده است.

وی ادامه داد: احساس امنیت گاهی اوقات از خود امنیت نیز بالاتر است.

روحانی در ادامه با بیان اینکه ما دولت جناحی و یا فراجناحی داریم و حتی مجلس ممکن است گاهی در اختیار یک اکثریت قرار گیرد تصریح کرد: اما تنها جایی که باید فراجناحی باشد قوه قضائیه است که از هیچ جای آن نباید احساس شود که جناحی است.

وی با تاکید بر اینکه تنها زبان کرسی قضاوت زبان قانون است و هیچ فرقی در مقابلش بین این و آن وجود ندارد تصریح کرد: آنچه مردم از قوه قضائیه می‌خواهند عدالت و سلامت است و این سلامت باید به گونه‌ای برای مردم تشریح شود که مردم احساس سلامت کنند.

روحانی ادامه داد: قوه قضائیه کارآمد و توانمند می‌تواند ما را به توسعه برساند و بار مسئولیت مبارزه با فساد را بر دوش بگیرد.

روحانی ادامه داد: ملت ایران و دولت مبنا و احساسش این است که در کشور یک قوه قضائیه بیشتر نداریم؛ ما یک قوه قضائیه در کاخ دادگستری نداریم و یکی هم در خیابان.

رئیس‌جمهور افزود: هیچ گروه فشاری حق ندارد به قاضی چه ایستاده باشد و چه نشسته و کادر دستگاه قضایی فشار وارد کند و اینجا قوه قضائیه مستقل است.

روحانی با تاکید بر اینکه احزاب و گروه‌ها حق دارند حرف بزنند و نقد کنند تصریح کرد: اما هیچ کس نمی‌تواند حکم صادر کند و هر کس در هر گوشه‌ای نشسته فکر کند که می‌تواند حکم صادر کند.

رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه حکم تنها در دادگستری و دادگاه صالحه است اظهار داشت: غیر از موردی که دادگاه صالحه کسی را مجرم بداند اصل برائت در همه جا جاری است؛ نمی‌دانم؛ چطور می‌شود در برخی موارد این اصل کمرنگ می‌شود و بیل به کمرش می‌خورد.

وی ادامه داد: هیچ کس حق ندارد علیه حزب و فردی حکم صادر کند البته اظهار‌نظر اشکالی ندارد.

رئیس‌جمهور افزود: این قوه قضائیه است که امنیت می‌آفریند و دولت و ملت نیز از آن حمایت می‌کند.

روحانی با اشاره به نقش وکلا در پیشبرد اهداف قوه قضائیه گفت: امروز وکلا و کانون وکلا یار و کمک‌کار دستگاه قضایی هستند؛ اولین قدم قاضی کشف جرم و سپس صدور حکم است که وکیل هم در کشف جرم و هم صدور حکم می تواند کمک کند و در واقع وکیل خوب بهترین یار دستگاه قضایی است.

وی با تاکید بر نقش شورای حل اختلاف و کمک آن به دستگاه قضایی تصریح کرد: باید به دستگاه قضایی کمک کنیم تا بار آن کمتر شود.

رئیس‌جمهور اجتهاد پویا و ارتباط بیشتر حوزه‌ها و مراجع با دستگاه قضایی را مورد تاکید قرار داده و اظهار داشت: هیأت منصفه می‌تواند در آینده توسعه پیدا کند و مجتهدین ما در مجلس خبرگان قانون اساسی این مسئله را تصویب کرده‌اند.

رئیس‌جمهور در پایان با تاکید بر حمایت دولت از قوه قضائیه هماهنگی سه قوه را موضوعی مهم در راه اعتلای کشور دانست.
منبع: فارس