پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۷ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۷:۳۷

زمزمه‌هاي از جيره‌بندي آب در یزد

گرماي 35 درجه اي هوا در يزد از نيمه هاي ارديبهشت ماه آغاز شده و در حالي كه يزد و مردمانش در عطش و گرما مي سوزند، مسئولان خبر از بحران بي آبي و جيره بندي آب در تابستان پيش رو مي دهند.
کد خبر : ۱۷۹۶۳۰
صراط: يزد بي آب و كم باران، امسال هم روزهاي خوشي نداشت و بارندگي امسال از پارسال هم كمتر بود و كاهش 30 درصدي بارش باران در شهر يزد يعني تابستاني كم آب، گرم و طاقت فرسا.

مسئولان استان يزد از ابتداي امسال به طور مرتب از تابستاني گرمتر از سالهاي گذشته خبر داده اند و مردم را براي مقابله با گرما از يك سو و بي آبي از سوي ديگر آماده مي كنند.

در حالي كه برخي مسئولان، يزدي ها را صرفه جو ترين مردم در مصرف آب مي دانند، برخي ديگر از مصرف بالاي آب خانوارهاي يزدي ابراز نگراني مي كنند و از جيره بندي آب در تابستان امسال خبر مي دهند.

كولرهاي آبي نيز كه از اوايل ارديبهشت ماه يكي پس از ديگري به كار افتاده اند، گرچه آب زيادي مي بلعند، اما با وجود اينكه هنوز وارد فصل تابستان نشده ايم، جواب نمي دهد و ياراي مقابله با گرماي 35 درجه اي بهار يزد را ندارند.

هشدارهاي مسئولان آبفا/ استفاده آب در يزد بيش از ميزان ذخيره در هفته جاري

شركت آب و فاضلاب استان يزد نيز طي هفته جاري، اطلاعيه هايي مبني بر استفاده بيش از ميزان ذخيره آب در استان يزد خبر داده اند و از مردم درخواست صرفه جويي در مصرف آب را دارند.

مديرعامل شركت آب و فاضلاب استان يزد، ميزان مصرف سالانه آب در استان يزد را يك ميليارد و 200 ميليون مترمكعب اعلام كرد و اظهار داشت: در طول سه سال گذشته، با وجود افزايش جمعيت و مهاجرپذيري استان يزد، ميزان مصرف آب در طول روز عدد ثابتي بوده و اين امر نشانگر آن است كه مردم حداقل سالي پنج درصد نسبت به سال قبل كمتر آب مصرف مي‌كنند.

منابع آبي موجود تنها جوابگوي 60 درصد مردم استان يزد است

علي اسلامي خاطرنشان كرد: با اين وجود در فصل گرما با بحران آب مواجه هستيم به نحوي كه در فصل گرما، منابع موجود آب تنها جوابگوي 60 درصد مردم استان يزد است و اين امر سبب مي‌ شود مردم در بسياري از نقاط با مشكل كمبود آب مواجه شوند.

وي با بيان اينكه مردم يزد از صرفه جوترين مشتركان آب در كشور هستند و ميانگين مصرف آب در يزد از ميانگين كشوري پايين تر است، بيان كرد: اگر نسبت به صرفه جويي بيشتر در مصرف آب همچنين تامين منابع آبي جديد در استان يزد چاره انديشي نشود، با بحران جدي روبرو خواهيم شد.

يزديها آنگونه هم گفته مي شود در مصرف آب صرفه جويي نكرده اند

اين در حالي است كه مديرعامل شركت آب منطقه اي استان يزد در گفتگو با خبرنگار مهر ميزان مصرف آب در يزد را بالا دانست و عنوان كرد: اينكه مي گوييم يزدي ها صرفه جو هستند، صحيح است اما به نظر مي رسد اندكي در اين زمينه اغراق شده و با توجه به كمبود منابع آبي در استان و كاهش سهميه آب انتقالي و نياز روزافزون استان يزد به آب شرب، اين صرفه جويي ها افزايش بيشتري پيدا كند.

حسين غفوري ادامه داد: منابع داخلي آب در استان يزد به شدت افت كيفيت دارد و ما نه تنها به لحاظ كميت منابع آبي بلكه به لحاظ كيفيت منابع آبي نيز با بحران مواجه هستيم.

بحران آب هم در كميت و هم در كيفيت

وي با ذكر مثالي عنوان كرد: در حال حاضر EC يا همان ساختي آب در يزد، روندي متفاوت نسبت به سالهاي قبل داشته است به نحوي كه در حال حاضر EC آب چاه هاي اردكان در بهترين حالت ممكن، هفت هزار است و اين در حالي است كه ميزان نرمال اين رقم براي شرب، 400 است.

غفوري رابطي سختي آب با آلودگي آب را كاملا رد كرد و افزود: سختي آب هيچ ربطي به آلودگي آب ندارد و منابع آبي يزد به هيچ وجه آلوده نيست بلكه داراي طعم و مزه است.

احتمال بالاي جيره بندي آب در يزد/ اردكان و يزد بيش از بقيه شهرها در معرض خطر

وي تصريح كرد: در مجموع، صرفه جويي كه انتظار مي رود در استان يزد بايد وجود داشته باشد را نداريم و اگر به همين منوال پيش برويم، به زودي شاهد جيره بندي آب خواهيم بود و اين وضعيت در شهرستانهايي نظير يزد و اردكان بحراني تر است.

خشكسالي هاي متوالي در استان يزد به اندازه اي به منابع آبي استان لطمه وارد كرده كه به گفته برخي مسئولان،‌ حتي اگر 200 ميليمتر باران هم بيايد، باز مشكل يزد حل نخواهد شد چه برسد به امسال كه ميزان بارندگي در شهر يزد 35 ميليمتر و در كل استان 80 ميليمتر بوده است.

 در حالي كه استان يزد به گفته علي اسلامي،‌ مديرعامل شركت آبفاي استان يزد، به سالانه يك ميليارد و 200 ميليون مترمكعب آب نياز دارد، سهميه تخصيصي آب اين استان از خط آب انتقالي، 64 ميليون مترمكعب بوده است و بقيه اين ميزان بايد از منابع داخلي تامين شود.

افت سالانه 110 سانتيمتر آب سفره هاي زيرزميني در يزد

با توجه به اينكه ميزان آب سفره هاي آب زيرزميني نيز سالانه يك متر و 10 سانتيمتر افت مي كند، نمي توان حساب چنداني بر روي منابع آب استان يزد كرد.

چاه هايي كه در گذشته با 17 تا 18 متر به آب مي رسيدند اكنون در عمق بيش از 100 متر به آب مي رسند و اين در حالي است كه كيفيت آنها نيز به شدت افت كرده و بسياري از آنها به آبهاي شور و لب شور تبديل شده اند كه حتي براي صنايع نيز قابليت استفاده ندارند.

اكنون همه نگراني مسئولان استان يزد از تامين آب شرب است و گرچه بي آبي، توسعه صنعتي استان يزد را به تدريج به بن بست مي رساند، اما اولويت اصلي براي مسئولان استان همچنان تامين آب شرب است.

96 درصد آب انتقالي صرف شرب مي شود

از آنجا كه كيفيت آب داخل استان مناسب شرب نيست، از منابع آب داخلي بيشتر در زمينه كشاورزي و صنعت استفاده مي شود و تقريبا 96 درصد ميزان آب انتقالي صرف شرب مي شود.

در حالي كه بسياري از مسئولان استانهاي همجوار و رسانه هاي آنها بر روي استفاده يزديها از آب شرب در زمينه كشاورزي مانور مي دهند، مسئولان استان يزد تاكيد دارند كه حتي يك قطره از آب انتقالي يزد نيز صرف كشاورزي نمي شود.

به هر ترتيب شرايط آبي استان يزد در سال جاري به شكلي بود كه شرح آن از زبان مسئولان مختلف استان يزد مطرح شد و در چنين شرايطي به نظر مي رسد تنها صرفه جويي مردم و تدبير مسئولان براي ايجاد منابع جديد آب مي تواند، استان يزد را از بحران آب برهاند.

از آنجا كه آب يكي از ستون هاي اصلي حيات و توسعه است، تامين منابع آبي اكنون براي يك اولويت اصلي و اساسي است و اميد مي رود صداي مردم و مسئولان يزد بلندتر از قبل به گوش مسئولان برسد تا يزد كويري بيش از اين دستخوش بي آبي و خشكسالي نشود.

منبع: مهر
نظرات بینندگان
ناشناس
|
United States of America
|
۱۹:۲۸ - ۰۷ خرداد ۱۳۹۳
۱
۰
پس چرا نمیکنند منتظر چی هستند وقتی که به قطره اخر رسید هی میگویند جیره بندی میشود ولی کاری نمیکنند تا فاجعه بوجود اید چندین سال پیش در کالیفرنیا اینکار را کردند و مردم حق بسیاری کارها از قبیل اب دادن زیاد درختان و گل های خانه و یا شستن ماشین هایشان در مقابل خانه که اب زیادی مصرف میشود را نداشتند ولی در ایران همه نشسته اند تا بی ابی بوجود اید بعد چاره اندیشی کنند مردم در ایران بسیاربسیار اب هدرمیکنند و باید جلوی انرا را با گران کردن بها اب گرفت بیشتر از هر چیز دیگر باید قیمت اب را گران کرد .