شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۳ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۸

واقعیت‌ تلخ از معضلات بیمارستان‌ها

اتفاقی که اکنون در حال رخ دادن است تغییر نگاه به درمان در بیمارستان دولتی است. بیمارستان دولتی باید بتواند خدمات را به نحو قابل رقابت با بخش خصوصی ارائه کند و بیمار هم مطابق قانون فقط ١٠٪ هزینه درمان‌های معمول بستری را بپردازد.
کد خبر : ۱۷۹۰۶۷
صراط -رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران از معضلات بیمارستانی کشور شامل حضور غیررسمی و بدون ضابطه واسطه‌های تجهیزات پزشکی در بیمارستان‌ها،تعریف اقلام خارج از تعرفه در صورت حساب و ده‌ها مورد مشابه عوارض ناکارآمدی سیستم درمانی پرده پوشید.

علی جعفریان رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران در جدیدترین گزارش خود برای تشریح فعالیت‌های مدیریتی دانشگاه علوم پزشکی تهران در اردیبهشت ماه، درباره آغاز مرحله اول طرح تحول سلامت عنوان کرد: نیمه اردیبهشت‌ماه ٩٣ زمان آغاز مرحله اول طرح تحول نظام سلامت بود. حضور رئیس‌جمهور در وزارت بهداشت در ساعات آغازین این طرح و حمایت همه‌جانبه وی از حوزه سلامت و آموزش پزشکی حاکی از جدی بودن این برنامه دارد.

وی ادامه داد: تحول در نظام سلامت موضوع ساده‌ای نیست، نظامی که به دلیل مشکلات متعدد که شاید مهم‌ترین آنها کم توجهی سیاست‌گذاران به اهمیت آن بوده است دچار آسیب‌های قابل‌توجه و به ظاهر حل نشدنی است. صرف‌نظر از اجزا و دستورالعمل‌های متعدد اجرایی درباره کاهش فرانشیز پرداختی بیماران بستری به ١٠٪، ترویج زایمان طبیعی، ارتقاء هتلینگ، ارتقاء کیفیت ویزیت، حضور متخصص مقیم و حمایت از بیماران صعب‌العلاج که هر یک دارای جزئیات فراوان و نقاط ابهامی است، روح کلی این طرح تغییر نگاه در سیستم درمان دولتی است.

جعفریان عنوان کرد: بیمارستان‌های ما در طول ٢٠ سال گذشت به علت فشارهای فراوان و تعرفه غیر واقعی دچار معضلاتی برای ادامه خدمت شده‌اند که بار آن بیشتر بر دوش مردم بوده است. تهیه دارو و ملزومات توسط همراهان بیمار از خارج بیمارستان، حضور غیررسمی و بدون ضابطه واسطه‌های تجهیزات پزشکی در بیمارستان‌ها، تعریف اقلام خارج از تعرفه در صورت حساب، ارجاع بیمار برای آزمایش‌ها و برخی اقدامات پاراکلینیک به خارج از بیمارستان و ده‌ها مورد مشابه عوارض ناکارآمدی سیستم درمانی هستند. شکی نیست که هر یک از این اقدامات برای حل مشکلاتی انجام شده است که سیستم برای آنها راه‌حلی ارائه نداده اما قابل‌قبول بودن آن مورد تردید جدی است.

وی ادامه داد: اتفاقی که اکنون در حال رخ دادن است تغییر نگاه به درمان در بیمارستان دولتی است. بیمارستان دولتی باید بتواند خدمات را به نحو قابل رقابت با بخش خصوصی ارائه کند و بیمار هم مطابق قانون فقط ١٠٪ هزینه درمان‌های معمول بستری را بپردازد. تغییر مهم این است که ما مسئول درمان بیمار بستری هستیم و نباید او و همراهانش را درگیر وظائفی بکنیم که بر عهده ماست. طبیعتاً این مدل نیازمند منابعی است که اکنون به همت وزیر بهداشت و حمایت همه‌جانبه دولت و مجلس تأمین شده است. مرحله اول این طرح بزرگ که بر کاهش پرداخت بیماران تأکید داشت با تکیه بر زیرساخت‌های الکترونیک سیستم مالی و همراهی مدیران مربوطه اجرا شد و گرچه بدون مشکل نبود اما با توجه به حجم و گستردگی بیمارستان‌های دانشگاه به خوبی عملیاتی شد.

جعفریان در ادامه گزارش فعالیت های خود بیان داشت: گروه کثیری از همکاران بیمارستانی و ستادی دانشگاه ساعت‌های متمادی را صرف عملیاتی شدن همین مرحله کردند که از همه آنان تشکر می‌کنم. اما قدم اصلی تغییر و اصلاح نگرش تمام اعضای گروه درمانی برای انجام این تحول است. همه ما باید از این فرصت برای ارتقاء خدمات درمانی در بیمارستان‌های دانشگاهی استفاده کنیم و به همان طرف حرکت کنیم که سالها آرزوی آنرا داشتیم. این فرصت در عین اینکه بسیار ارزشمند و مغتنم است، با تهدید عدم استفاده درست همراه است.

وی تصریح کرد: تنظیم خط مشی درمانی و اولویت‌بندی خدمات درمانی پیچیده و گران‌قیمت به صورتی که موارد ضروری و با بازدهی بیشتر برای کل جامعه در پوشش این طرح قرار بگیرد و سایر خدمات از شمول آن خارج شوند کاری دشوار ولی ضروری است که باید توسط اساتید گرامی دانشگاه شروع و با بررسی کمیته دارو و تجهیزات بیمارستان تکمیل شود و به ستاد تحول دانشگاه ارجاع گردد. وظیفه ستاد دانشگاه ارزیابی نهایی و ارائه پیشنهاد به ستاد کشوری است. امیدوارم به مشارکت و کمک همه همکاران درگیر در خدمات درمانی، دانشگاه ما مانند همیشه الگوی موفق ارتقاء کیفیت باشد و نتیجه اصلی که آرامش مردم در صورت بستری شدن در بیمارستان و دریافت خدمات مطلوب باشد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: همین جا لازم می‌دانم از همکاران خود در بیمارستان‌ها که اجرای این برنامه را بر عهده‌ دارند تشکر کنم و از آنان درخواست می‌کنم برای حل مشکلات مقطعی و موردی در اسرع وقت و با تشکیل مکرر جلسات کمیته‌ها و ستاد بیمارستان پاسخگو باشند. شکی نیست که تا تعیین تکلیف همه موارد و رفع ابهامات زمانی لازم است و برای بهتر سپری شدن این دوره سرعت عمل از یک سو و صبر و تحمل از سوی دیگر ضروری است. موضوع صبر بار دومی است که در گزارش‌ها می‌آید و من بر وعده خود که در این‌باره به طور مبسوط مطلبی بنویسم پایبندم.

منبع: تسنیم