جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۳۱ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۶

با پرونده هسته‌ای مانند هولوکاست برخورد نشود

یک کارشناس حقوق بین‌الملل با بیان اینکه نباید اجازه داد پرونده هسته‌ای ماهیت هولوکاستی به خود بگیرد، خاطرنشان کرد: دولت باید اجازه دهد تا منتقدان در دانشگاه‌ها و رسانه ملی توافقنامه ژنو تحلیل و بررسی کنند.
کد خبر : ۱۷۴۲۷۸
صراط: حجت‌الاسلام باقرزاده یک کارشناس حقوق بین‌الملل با حضور در میزگرد «بررسی ابعاد مختلف توافقنامه ژنو و مذاکرات جامع»‌ که با حضور چهار تن از نمایندگان نامه 12هزارنفری نخبگان به رئیس صدا و سیما در خبرگزاری فارس، برگزار شد، گفت: اصل مذاکرات یک راهبرد اصلی در نظام اسلامی است اما اینکه صرفا از طریق مذاکره بتوانیم به دستاورد برسیم امر درستی نیست بنابراین همان‌گونه در فرمایشات مقام معظم رهبری تاکید شده است،ملت با بصیرت و بیداری در بعد نظارتی و همگانی به دولت کمک کند.

وی ادامه داد: امروزه تعابیری در زمینه بحث هسته‌ای استفاده می‌شود که باید مسئله هسته‌ای را از کف خیابان‌ها جمع کنیم که این جمع شدن اگر به این معناست که در زمینه سیاست‌‌های کلان کار غیر تخصصی انجام نشود حرف درستی است اما اگر بنا بر این است که درباره بحث‌های مهم کلان و استراتژی نظام به دور از نظر نخبگان تصمیم‌گیر شود، این حرفی مخالف نظر مقام رهبری است و این امر باید اصلاح شود.

این کارشناس حقوق بین‌الملل با بیان اینکه در هشت سال دفاع مقدس نیز زمزمه‌هایی به گوش می‌رسید که کشوری که ارتش دارد چه نیازی به حمایت مردمی و بسیج دارد، خاطرنشان کرد: در آن زمان قصد داشتند با این مطرح کردن چنین سخنانی زمینه تضعیف و دلسرد کردن مردم از هشت سال دفاع مقدس انجام دهند که موجب شکست ایران در جنگ می‌شد، امروز به نظر می‌رسد دست‌هایی در کار است که نخبگان و مردم را از اطلاع‌یابی از آنچه در عرصه دیپلماسی اتفاق می‌افتد بی‌خبر بگذارند و مردم را دلسرد کنند که این امر با استراتژی مقام معظم رهبری مخالف است.

وی با بیان اینکه تیم مذاکره‌کننده به حمایت نخبگان و مردم احتیاج دارد، تصریح کرد: ما هم قبول داریم که باید از موضع‌گیری‌های غیرفنی، غیرتخصصی جلوگیری شود اما در جریان قرار گرفتن نخبگان در زمینه مذاکرات هسته‌ای به نفع سیاست‌های کلی نظام است به همین منظور از مدت‌ها پیش برخی از نخبگان به عرصه آمدند و فارغ از اینکه آنان را متهم به بیسوادی یا موضع‌گیری‌های غیرتخصصی کنند، دیدگاه خود را درباره دستاوردهای هسته‌ای بیان کردیم تا افکار عمومی در جریان روند مذاکرات هسته‌ای قرار بگیرد.

رسانه ملی فضای مونولوگ مذاکرات هسته‌ای را بشکند

این کارشناس حقوق بین‌الملل با بیان اینکه همه نخبگان باید در این امر به دستگاه دیپلماسی کمک کنند، خاطرنشان کرد: اخیرا نامه‌هایی نسبت به نهادهای اطلاع‌رسانی و مسئولان رسیده است تا فضای مونولوگی که اکنون در زمینه هسته‌ای حاکم است برداشته شود و در زمینه هسته‌ای شفاف‌سازی شود تا مردم بدانند که در تیم مذاکره‌کننده وظایف خود را به خوبی انجام می‌دهند و نخبگان اجازه تحلیل و بررسی درباره توافقنامه را در دانشگاه‌ها و رسانه‌های ملی پیدا کنند.

حجت‌الاسلام باقرزاده به نامه مقام معظم رهبری به روحانی پس از امضای توافقنامه ژنو اشاره کرد و گفت: اگر این نامه مقام معظم رهبری خطاب به روحانی را بررسی کنیم، خواهیم دید که در این نامه ادعاهایی شده بود که وقتی جواب مقام معظم رهبری را می‌بینیم، متوجه می‌شویم که اطمینانی که دولت دارد برای رهبری حاصل نشده و تمام دستاوردها به طور معلق هستند.

وی با اشاره به ادبیات به کار گرفته شده در حکم لغو تنباکو در زمان قاجار از سوی آیت‌الله میرزا رضای شیرازی خاطرنشان کرد: رهبر انقلاب که رهبری حکیم و مدبر هستند از ادبیاتی استفاده نمی‌کنند که بار این مذاکرات به پای کل نظام و رهبری گذاشته شود و دقتی که مقام معظم رهبری در این نامه به کار گرفته‌اند نشان می‌دهد که ایشان نمی‌خواهند بار این مذاکرات و مسئولیت آن را بپذیرند.

حجت‌الاسلام باقرزاده با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب از اساتید، دانشجویان خواسته‌اند که در زمینه هسته‌ای حساسیت به خرج دهند، تصریح کرد: پرونده هسته‌ای کشور ما به یک دولت یا به یک مقطع خاص محدود نمی‌شود بلکه کل نظام را در بر می‌گیرد.

وی با انتقاد از اینکه نقش نمایندگان مجلس درباره مذاکرات هسته‌ای کمرنگ است، خاطرنشان کرد: اگر این توافقنامه را معاهده بین‌المللی در نظر بگیریم این پرسش مطرح می‌شود که چرا نمایندگان در این زمینه به خوبی وارد نمی‌شوند و یا چرا به آنان اجازه ورود داده نمی‌شود تا جایی‌که آنان نامحرم محسوب می‌شوند در حالیکه نمایندگان مجلس نمایندگان مردم هستند که باید در جریان جزئیات ریز مذاکرات هسته‌ای قرار بگیرند.

این کارشناس حقوق بین‌الملل با بیان اینکه در قطعنامه ذکر شده است که چارچوب این توافقات در سطح اختیارات قوه مجریه است، خاطرنشان کرد: پرسشی که در اینجا مطرح می‌شود این است که آیا ما می‌توانیم به راحتی از زیر بار این معاهده دست بکشیم درحالی‌که اگر محکم‌کاری‌های لازم صورت نگیرد مسئله هسته‌ای کشورمان به طور مجدد به شورای امنیت بازگشته و فشارهای بین‌المللی به ایران وارد می‌شود که نخبگان باید نسبت به این امر حساسیت داشته باشند.

حجت‌الاسلام باقرزاده با بیان اینکه پس از امضای مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 دولت‌های غربی با اعمال تحریم‌های مکرر توافقنامه ژنو مورد نقض قرار داده‌اند، خاطرنشان کرد: اساسا پرسشی که در اینجا مطرح می‌شود این است که مذاکرات انجام شد که از تحریم‌ها فاصله بگیریم اما در عمل به دلیل ندانم‌کاری‌ها، اهمال‌کاری‌ها و سستی‌هایی که صورت گرفته است شاهدیم که نه‌تنها نتیجه‌ای برای ما به همراه ندارد بلکه دست آنان را برای اعمال تحریم‌ها در زمینه حقوقی باز کرده است.

وی ادامه داد: در این توافقنامه بر این امر تأکید شده است که دولت آمریکا پس از امضای این توافقنامه تحریم‌های هسته‌ای را گسترش نمی‌دهد اما این امر به معنای لغو همه تحریم‌ها نیست و شاهدیم که آنان گزینه‌های دیگری را بر روی میز شامل حقوق بشر و دیگر خط قرمزهای نظام جمهوری اسلامی را بیان می‌کنند که این امر بر خلاف منویات مقام معظم رهبری است چرا که اجازه‌ای که به تیم مذاکره‌کننده داده شده بود تنها در زمینه مذاکرات هسته‌ای بود.

حجت‌الاسلام باقرزاده با بیان اینکه متن توافقنامه به نفع دولت‌های غربی و آمریکاست اظهار داشت: نقطه ضعفی که این توافقنامه دارد این است که دست دولت غربی‌ و آمریکا را برای اعمال تحریم‌ها باز می‌گذارد چراکه بر اساس این توافقنامه نمی‌توانیم انتقادی را به آنان وارد کنیم اما دست آنان برای این امر باز است و دولت‌های غربی و آمریکا بر خلاف روح توافقنامه ژنو عمل کردند.

وی با بیان اینکه اشتباه تیم مذاکره کننده آن بود که در زمینه به رسمیت شناخته شدن حق فناوری هسته‌ای نیز با دولت‌های غربی به مذاکره پرداخته‌اند، تصریح کرد: یکی از دیگر از نگرانی‌های نخبگان درباره مسئله هسته‌ای، ذکر شدن شروطی برای به رسمیت شناخته شدن حق غنی سازی است در حالی این شروط دست ‌و پاگیری برای برنامه هسته‌ای ایران است که تیم مذاکره کننده هسته‌ای باید در برای حفظ آن در مذاکرات تلاش می‌کردند نه آنکه حق غنی‌سازی به رسمیت شناخته شود.

حجت‌الاسلام باقرزاده با بیان اینکه محدودیت‌های این توافقنامه دست ایران را برای ادامه برنامه هسته‌ای ایران می بندد خاطرنشان کرد: در این توافقنامه حتی محل انجام برنامه غنی‌سازی مشخص نشده است و دولت‌های غربی و امریکایی می‌توانند پس ازاین محدودیت‌های بیشتری را اعمال کنند بنابراین رئیس جمهور و دستگاه دیپلماسی نباید از خط قرمزهایی که در زمینه مذاکرات هسته‌ای با آن روبرو بودیم عبور می‌کردند.

این کارشناس حقوق بین‌الملل  ادامه داد: دولت یازدهم نباید در این باره با دولت‌های غربی و آمریکایی‌ مذاکره می‌کرد چراکه این امر از جمله نگرانی‌هایی است که نخبگان با آن روبرو هستند و دستگاه دیپلماسی باید نسبت به آن پاسخگو باشد.

وی با اشاره به تعهد ایران در زمینه برطرف کردن نگرانی‌های شورای امنیت خاطرنشان کرد: برخی نگرانی‌های شورای امنیت تنها بهانه‌ای برای اعمال فشار علیه ایران است که ما نمی‌توانیم این نگرانی‌ها را برطرف کنیم  بنابراین راضی‌کردن آنان میسر نیست چرا که اکنون نیز شاهدیم پس از توافقنامه ژنو نیز آنان مسائل دیگری را مانند حقوق بشر، گزینه نظامی مطرح کردند که جای تعجب است که مسئولان دستگاه دیپلماسی باید موضع‌گیری قاطعانه‌ای را نسبت به این امر اتخاذ کنند.

حجت‌الاسلام باقرزاده با بیان اینکه دولت در گام اول این مذاکره امتیازهای بسیاری را به دشمن داده‌ شده است، اظهارداشت: دشمن اکنون اطلاعات بسیاری را در زمینه میزان معادن اورانیوم بدست آورده است که این نگرانی را برای نخبگان به همراه داشته است.

با پرونده هسته‌ای مانند هولوکاست برخورد نشود

وی ادامه داد: اکنون پرونده هسته‌ای کشورمان ماهیت هولوکاستی پیدا کرده‌است که این وجهه خوبی برای دولت به همراه ندارد که بهتر است دولت به منتقدان اجازه دهد تا در این زمینه دیدگاه‌های خود را بیان کند.

حجت‌الاسلام باقرزاده با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب تیم مذاکره کننده را بچه‌های انقلاب معرفی کرده‌اند، تصریح کرد: با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره تیم مذاکره کننده باید حمایت کاملی را از آنان انجام داد، اما این امر به معنای آن نیست که نخبگان به نقد توافقنامه نپردازند بلکه بهتر است دولت با رویکرد بهتری در این قبال وارد شود  و با دید بازتری به این مسئله نگاه کند.

این استاد دانشگاه با اشاره به لزوم حساسیت تیم مذاکره‌کننده از نقش و تاثیر انرژی هسته‌ای در حیات مردم کشورمان اظهارداشت: مسئله هسته‌ای ارتباط تنگاتنگی با زندگی مردم دارد مطرح شدن عباراتی مانند اینکه چرخ سانتریفیوژها باید با چرخ زندگی مردم بچرخد به این معنا است که این دو مقوله را از یکدیگر جدا دیدند در حالی که  که شاید در 50 سال آینده ارزش و اهمیت فعالیت‌های سوختی در مقابله با انرژی هسته‌ای بسیار اندک باشد بنابراین توجه به این مسئله حیاتی است.

حجت‌‌الاسلام باقرزاده با بیان اینکه مسئله هسته‌ای یک مسئله حاکمیتی است که نمی‌توان آن را با سود و زیان اقتصادی سنجید، خاطرنشان کرد: برخی از مسئولین عباراتی را به کار می‌برند که به نظر می رسد تفکر آنان این است که مسئله هسته‌ای بازده اقتصادی برای کشور به همراه ندارد اما در واقعیت اینگونه نیست.

وی در پایان با بیان اینکه در هشت سال دفاع مقدس برای یک خاکریز یا یک شهر چقدر از جوانان کشورمان از جان خود گذشتند، تصریح کرد: آیا در آن زمان نیز نمی‌توانستیم به گونه‌ای دیگر عمل کنیم بنابراین دستگاه دیپلماسی باید بداند که دانشمندان هسته‌ای از جان خود گذشته‌اند تا ملت ایران بتواند به دستاورد هسته‌ای برسد بنابراین نباید در این امر نباید خللی ایجاد شود.

منبع: فارس