سه‌شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶:۳۴

غول‌پیکرترین ستاره‌جهان کشف شد+عکس

دانشمندان موفق شدند ستاره ی غول پیکری را کشف کنند که ۱۳۰۰ برابر بزرگتر از خورشید ما است.
کد خبر : ۱۶۹۷۷۹
صراط: ستاره شناسان با استفاده از تلسکوپ بزرگ رصدخانه VLT در آتاکامای شیلی واقع در کویر آتاکامای شیلی موفق به مشاهده این ستاره ابر غول شدند که در صورت فلکی قنطورس جای دارد. 


تصویری از سامانه ستاره ایHR 5171 A 
 
این ستاره زرد که HR 5171 A نام گذاری شده است، در فاصله ۱۲ هزار سال نوری از زمین جای دارد. به گفته ستاره شناسان رصدخانه کوت دازور در نیس فرانسه و رصدخانه پارانال در شیلی، این ستاره یک میلیون بار بیشتر از خورشید روشنایی دارد.

ستاره های غول پیکر زرد رنگ، بسیار نادر هستند و تنها ده عدد از آنها در کهکشان راه شیری شناسایی شده اند که مشهورترین آنها ستاره رو کاسیوپیا (Rhô Cassiopeiae ) است. این ستاره در دسته‌ی متفاوتی از مرحله‌ی تحول ستاره‌ها قرار دارد. بنابراین به گونه‌ای دیگری از ستاره‌ها موسوم به ستاره‌های سرخ تعلق دارد. 

 
هر دو ستاره جز ستارگان ابر غول می باشند، اما تصور می‌شد که اندازه‌ی ستاره‌های ابر غول زرد حداکثر ۷۰۰ برابر خورشید باشد. اندازه‌گیری‌های تازه‌ی ستاره‌ی HR 5171 A نشان داد که این نوع ستاره‌ها می‌توانند بزرگ‌تر هم باشند. ستاره‌ی HR 5171 A حدوداً ۵۰ درصد بزرگ‌تر از ستاره‌ی ابط‌الجوزا – نهمین ستاره‌ی پرنور آسمان- در "صورت فکلی جبار" است. لازم بذکر است این ستاره با چشم غیر مسلح هم قابل مشاهده است.

 

تصویری از ستاره‌ی ابر غول زرد که اندازه‌ی آن ۱۳۰۰ برابر خورشید می‌باشد و در مرکز تصویر قابل مشاهده است. 

 
طول موجی که این ستاره‌ی غول‌پیکر می‌تابد بسیار شبیه به خورشید است اما قطر آن ۱۳۰۰ بار بزرگ‌تر از "یگانه‌ ستاره‌ی منظومه‌ی شمسی" است. به عبارت دیگر اگر خورشید را از مرکز منظومه‌ی شمسی برداریم و این ستاره‌ی غول‌پیکر را جایگزین کنیم٬ همه‌ی سیارات از عُطارد تا مشتری را دربرخواهد گرفت.

جالب است بدانید که این ستاره‌ی ابر غول تنها نیست و ستاره‌ی هم‌دم کوچک‌تری٬ چهر‌ه‌ به‌ چهر‌ه‌ی او در حال گردش می‌باشد که باعث ایجاد نوسان در گردش ستاره بزرگتر می شود.
ستاره‌ی HR 5171 A آن‌قدر بزرگ‌ است که با ستاره‌ی هم‌دم خود چرخ به رخ شده و سطح آن را لمس و ساختاری بادام‌زمینی مانند ایجاد می کند.