جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۳۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۴

ازراه‌اندازی«۸ دفتر ویژه»تا بیانیه«رفع حصر»

آمریکا به عنوان بزرگترین دشمن ایران در طول ‌سال‌های گذشته بارها حمایت رسمی خود را از فتنه‌گران و رهبران آن اعلام و حتی بر هم‌ پیمانی خود با برخی نیروهای سیاسی این شبکه اغتشاش‌طلب تأکید کرده است.
کد خبر : ۱۶۵۰۲۳

صراط: اغتشاشات و حوادث سال 1388 و آشوب‌های پس از آن به عنوان یک فتنه‌ای بزرگ در تاریخ سیاسی ایران شناخته می‌شود و البته این وقایع دارای جنبه‌های مختلف داخلی و خارجی هستند.

در بُعد بین‌المللی و در زمان روی دادن این اتفاقات حمایت وسیعی از سوی بسیاری از کشورهای غربی از شبکه آشوبگران و رهبران آنها میرحسین موسوی و مهدی کروبی صورت گرفت.

در این میان نقش آمریکا به عنوان قدرت محوری که در تقابل با نظام جمهوری اسلامی ایران قرار دارد برجسته‌تر از بقیه است. آمریکا به عنوان بزرگترین دشمن ایران در طول ‌سال‌های گذشته بارها حمایت رسمی خود را از جنبش سبز و رهبران آن اعلام کرده است و حتی بر همپیمانی خود با برخی از نیروهای سیاسی این شبکه اغتشاش طلب تأکید کرده است.

*اسراری که باید هویدا شود

مشخص شدن ابعاد مختلف حمایت آمریکا از فتنه 88 نیاز به گذر زمان دارد باید خاطراتی نوشته شود و اسراری بازگو شود تا بتوان در این باره به خوبی سخن گفت.

اما به تعبیر مقام معظم رهبری حمایت آشکار آمریکا از فتنه‌گران سال 88 آخرین دشمنی آمریکا در قبال مردم ایران بود که به راحتی می‌توان آن را در سخنان و موضع‌گیری‌های مقامات این کشور مشاهده کرد.

*"مک کین" اولین کسی که از جنبش سبز سخن گفت

اینکه برای اولین‌بار چه کسی از جنبش سبز در مورد وقایع ایران سخن گفت چندان مشخص نیست اما به روایت کتاب «سایه عقاب‌ها» سناتور جان مک کین در سال1384از انهدام نظام جمهوری اسلامی ایران با استفاده از جنبش سبز سخن می‌گوید.البته مک کین بعدها یکی از مهم‌ترین حامیان جنبش سبز در آمریکا محسوب می‌شود.

وی در سخنان خود این گونه بیان کرده است بر این نکته تأکید می‌کند که ما باید جنبش آزادی و استقلال را در ایران تقویت کنیم. این جنبش و این انقلاب می‌تواند انقلاب سبز باشد.

*دفتر ویژه برای عملیات در تهران

براساس بررسی‌های انجام شده حداقل 8 «دفتر ویژه» در دبی، بگرام، بیشکک، باکو، سلیمانیه، آمستردام، لندن و واشنگتن به منظور ارتباط‌گیری، هماهنگ‌سازی، آموزش و تجهیز در فاصله سال‌های 1371 تا 1388 راه‌اندازی شده است. این دفاتر زیر نظر سیا و پنتاگون فعالیت می‌کردند.

اسناد می‌گویند این دفاتر به سرشاخه‌هایی در تهران وصل بوده‌اند و از طریق این سرشاخه‌ها، نخبگان در حوزه‌های مختلف را شناسایی کرده و در یک برنامه چند لایه و چند مرحله توجیه و هماهنگ می‌شدند و در نهایت به عنوان پیشتازان تحول در نظام سیاسی ایران مورد استفاده قرار می‌گرفتند. سرپل‌های این «دفاتر ویژه» همان حلقه‌هایی بود که در دوره سازندگی و اصلاحات در برخی از دستگاه‌ها سکولاریزه کردن نظام و جامعه ایران در دستور کارشان بود.

*سفارتخانه های همکار

علاوه بر این دفاتر ویژه، دست‌کم 17 سفارتخانه غربی شامل سفارتخانه‌های انگلیس، کانادا، استرالیا، فرانسه، آلمان، هلند، بلژیک، سوئیس، دانمارک، فنلاند، کره‌جنوبی، ژاپن و... به جمع‌آوری اطلاعات حساس، ارتباط هدفمند با برخی از مراکز نظام، برگزاری جلسات با بعضی از نخبگان سیاسی مخالف نظام دینی، تهیه و تجزیه و تحلیل‌های دوره‌ای و سنجش درجه و ماهیت تغییرات در جامعه ایران مشغول بودند.

*وزیر دفاع آن زمان آمریکا چه می گوید

ایالات متحده آمریکا پس از آغاز وقایع سال 88 علی‌رغم حمایت برخی از کشورهای اروپایی از وقایع آن سال به صورت احتیاط‌آمیز بیانیه‌هایی را در این باره منتشر می‌کرد بعدها رابرت گیسوزیر دفاع آن زمان ایالات متحده آمریکا در کتاب خاطرات خود به این نکته اشاره می‌کند که ترس آمریکایی نامیده شدن فعالان جنبش سبز سبب شد که آمریکا احتیاط بیشتری را در حمایت از این جنبش به خرج بدهد.

البته گیتس در همان کتاب به این نکته اعتراف می‌کند که کاش ایالات متحده از این تحرک به اصطلاح آزادی‌خواه در ایران حمایت می‌ کرد.

*پرده ای که از روی چهره آمریکا کنار رفت

پس از مشخص شدن اینکه به فتنه 88 به واسطه حمایت مردم ایران از حکومت مستقر توانایی براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران را ندارد حمایت آمریکایی‌ها با شدت بیشتری صورت گرفت.

بیانیه‌های وزارت امور خارجه این کشور در جریان وقایع روز دانشجو، همچنین 13 آبان‌ماه که به نام روز مبارزه با استکبار جهانی ذکر شده است چهره قبلی آمریکا را که تلاش می‌کرد خود را در این ماجرا بی‌طرف نشان دهد به طول کام زدود.

اوج این حمایت را می‌توان در وقایع پس از عاشورای سال 88 نشان داد که با وجود اینکه توهین به مردم ایران در جریان آن آشوب‌ها به خوبی روشن بود باز هم حمایت این کشور از فتنه‌گران ادامه پیدا کرد.

*جایزه ملی دموکراسی برای جنبش سبز

در سال‌های بعدی نیز آمریکایی‌ها از جهات گوناگون حمایت خود را علاوه بر راههای مخفی به صورت آشکار ادامه دادند. در بیستم خردادماه سال 1389 با حضور مشاوران باراک اوباما جایزه سالانه دموکراسی بنیاد ملی دموکراسی به جنبش سبز ایران اعطا شد.

این مراسم در ساختمان کنگره آمریکا برگزار شد و پیش از آغاز مراسم سناتور جان مک کین از اهمیت جنبش سبز سخن گفت: همچنین سمانتا پاور از مشاورین ارشد اوباما نیز پیام رئیس جمهوری آمریکا را به این مراسم قرائت کرد.

*آخرین جنایت آمریکا در حق ملت ایران

بعدها و در بهمن‌ماه سال 89 و پس از آشوب‌های 25 بهمن‌ماه و زمانی که سران فتنه با دستورمسئولان قضاییدر حصر رفتند اولین پیام محکومیت این اقدام از سوی مقامات آمریکایی صادر شد وزارت امور خارجه آمریکا طی یک بیانیه رسمی خواستار سلامت رهبران جنبش سبز در ایران شد. بعدها و در مناسبت‌های مختلف نیز آمریکایی‌ها حمایت خود را از موسوی و کروبی به صراحت عنوان می‌کردند.

آخرین پرده از حمایت آمریکا از رهبران فتنه 88 بیانیه‌ای بود که هفته پیش توسط وزارت امور خارجه آمریکا صادر شد. در این بیانیه به صراحت بر آزادی رهبران فتنه تأکید شده بود نکته‌ای که بار دیگر بر وابستگی سران فتنه به حمایت خارجی صحه گذاشت.

در این بیانیه وزارت امورخارجه آمریکا به صراحت خواستار رفع حصر سران فتنه و آزادی آن ها شد و البته بر این نکته تاکید شد که سه سال است ایران به دور نامزدهای مخالفین دیواری کشیده و در این میان هیچ اشاره ای به انگیزه های این حصر و دلایل آن اشاره نشده است.

*حقوق بشر هم به مذاکرات اضافه می شود

جدا از دخالت آشکار ایالات متحده آمریکا در امور داخلی ایران که با این بیانیه به خوبی نشان داده می شود، نکته دیگر فعال شدن دوباره این کشور در حمایت از سران فتنه است، آن هم در دوره ای که بحث های هسته ای مهم ترین راهکار بین ایران و کشورهای پنج به علاوه به یک است.

جدا از این که هم اکنون منابع غربی از دستور کار قرار گرفتن موشک های بالستیک خبر می دهند، ایا قرار است حقوق بشر در مذاکرات بین ایران و کشورهای عضو 5+1مطرح شود.


منبع: فارس