شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۳

انتقاد از کاهش کیفیت آموزش پزشکی

نشست شورای آموزش پزشکی و تخصصی با حضور اعضای حقیقی و حقوقی و ریاست وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امروز یکشنبه 27 بهمن ماه 92 برگزار شد و اساتید نظرات مختلفی درباره آسیب شناسی آموزش پزشکی و مشکلات این حوزه بیان کردند.
کد خبر : ۱۶۴۲۷۷
صراط: این نشست امروز در محل کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد و دکتر مسعود ناصری پور رئیس دانشکده پزشکی ایران با انتقاد به جدی نگرفته شدن ارزیابی درونی دانشگاه ها گفت: باید تلاش کنیم هر آنچه اکنون داریم را به بهترین شکل اجرا کنیم و وارد حوزه تدوین و طراحی نشویم.

وی افزود: اگر قرار است بازنگری هم اجرا شود باید برمبنای بازخوردها صورت گیرد. ضمن اینکه برای اجرای استانداردها منابع مالی لازم است و اگر بتوانیم اقتصاد آموزش را جدی بگیریم می توانیم قیمت تمام شده تربیت یک نیروی انسانی را استخراج کنیم.

انتقاد از کاهش کیفیت آموزش پزشکی

دکتر رضا ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری نیز با انتقاد از کارآمدی پایین شورای آموزش پزشکی گفت: این شورا باید در جهت حل ارتقای کیفی و اندازه گیری دقیق نیاز به تربیت نیروها گام بردارد و برای این کار باید گروه های مختلف تعریف کنیم تا تصمیم اساسی بگیریم و از این کلاف سردرگم بیرون بیاییم.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه اکنون فلوها یا نیروهای تکمیلی تخصصی که می گیریم به گونه ای است که استاد هیچ نقشی در پذیرش آنها ندارد و پس از 2 سال هم اینها چیزی یاد نمی گیرند و می روند بیرون مردم را اذیت می کنند.

نقش دستیاران بالینی در آموزش کمرنگ شده است

دکتر محمدرضا صبری عضو شورا و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز با اشاره به لزوم حضور دستیاران بالینی در بخشها گفت: رزیدنت های سال 3 و 4 فراموش شده اند و نقش آنها در آموزش کمرنگ شده است. دست دانشگاهها بسته است و وقتی دستیار کشیک را نمی آید یا واگذار می کند و می فروشد دانشگاه نمی تواند با آن برخورد کند.

دکتر محمد فرهادی وزیر اسبق بهداشت نیز درباره اهمیت شورای آموزش پزشکی گفت: این شورا باید به عنوان مرجع قرار گیرد و سایر شوراهای وزارت بهداشت باید ذیل آن تجمیع شوند. ضمن اینکه باید برای تعادل کمیت و کیفیت کار بیشتری صورت گیرد و نظارت و ارزیابی جدی گرفته شود. هزینه آموزش در بیمارستان های آموزشی دیده نمی شود و این به بیشتر شدن هزینه ها می انجامد.

زمین ماندن طرح تحول پذیرش دستیار به مدت 4 سال

دکتر شهرام آگاه عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به زمین ماندن طرح تحول پذیرش دستیار گفت: 4 سال بر روی این طرح کار شده اما هنوز اقدام اجرایی برای آن صورت نگرفته است. ضمن اینکه بسیاری از دستیاران می خواهند تغییر رشته و مکان دهند که وقت حوزه آموزش را می گیرد.

وی افزود: برخی رشته ها خالی می ماند و می توان از ظرفیت پذیرش دستیار خارجی با تقویت حوزه روابط بین الملل استفاده کرد. همچنین قوانین را موظف از سوی برخی دانشگاه ها و بخش ها اجرایی نمی شود. ضمن اینکه اخلاق حرفه ای هم مغفول مانده است و باید به آن توجه شود.

تا زمانی که نظام ارجاع تعریف نشود نمی توانیم تعداد فراگیران را تخمین بزنیم

دکتر فریدون عزیزی معاون فرهنگستان علوم پزشکی کشور اظهار داشت: 15 سال پیش برنامه مدونی برای توسعه آموزش پزشکی وجود نداشت اما اکنون باید بر برنامه های ارتقای کیفی و ارزشیابی متمرکز شویم. ضمن اینکه تا زمانی که متخصص را نشناسیم، وظایف آن در نظام سلامت تعریف نشود و نظام ارجاع تعریف نشود نمی توانیم تعداد فراگیران را تخمین بزنیم.

وی افزود: کیفیت آموزش افت پیدا کرده است و توان آموزشی متخصصان و فوق تخصص ها اصلا قابل مقایسه با گذشته نیست. اکنون بر پایه یکسری محفوظات کار می کنند که باید ارزشیابی مهارتی جدی تری از آنها صورت گیرد.

دکتر علیرضا استقامتی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این نشست شورای با اشاره به فعالیت مجزا و جداگانه معاونت های وزارت بهداشت و لزوم تعامل این معاونت ها خاطرنشان کرد: دبیرخانه باید بدنه کارشناسی خود را بر ارزشیابی درونی متمرکز کند ضمن اینکه گروه های آموزشی هم باید مورد توجه قرار گیرند. در حال حاضر هم انتقادی به نحوه بازدید از گروه های آموزشی وجود دارد که اگر خطایی است پیگیری نمی شود.


منبع: مهر