جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۰

اتهام زنی به ایران وادامه فرافکنی ۱۴مارس

ایران بارها حمایت خود را از تشکیل دولت فراگیر با مشارکت تمام طیف های سیاسی لبنان اعلام کرده است، با این حال اتهام زنی این طیف به ایران همچنان ادامه دارد و برخی اعضای ۱۴ مارس ادعای جالبی را علیه کشورمان مطرح کرده اند .
کد خبر : ۱۶۱۰۹۳
صراط: جریان 14 مارس که از حمایت های آشکار و گسترده عربستان و متحدانش برخوردار است، در تازه ترین موضع گیری های خود علیه جمهوری اسلامی ایران، ادعای بی اساسی را مطرح کرده است.

روزنامه عکاظ سعودی از حامیان سرسخت جریان 14 مارس به ویژه طیف المستقبل یکی از گروه های اصلی این جریان ادعای 14 مارس علیه ایران را مطرح کرده که مدعی شده است ایران مسئول مانع تراشی در برابر تشکیل دولت جدید است.

این روزنامه نوشت جریان 14 مارس، ایران را مسئول غیر مستقیم تشکیل نشدن دولت جدید دانسته است، زیرا از مشارکت این کشور در کنفرانس ژنو 2 منع شد.

برخی اعضای 14 مارس ادعای جالبی مطرح کرده اند بر اساس ادعای آنها، به دلیل آنکه ایران از مشارکت در کنفرانس ژنو 2 منع شد، به همین سبب این کشور در برابر تشکیل دولت جدید لبنان مانع تراشی می کند.

هر چند پیشتر نیز ادعاهایی از سوی جریان14 مارس علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح شده بود، اما اینکه حضور نداشتن ایران در کنفرانس ژنو 2 درباره سوریه به زعم جریان 14 مارس سبب تشکیل نشدن دولت لبنان شده و آن هم بنا به ادعای این جریان، ایران کارشکنی می کند و مهمتر از همه اینکه چنین ادعایی در یک روزنامه رسمی سعودی مطرح شود، می تواند نشان دهنده سناریوی جدید علیه محور حامی مقاومت باشد که با چراغ سبز ریاض مهمترین حامی جریان المستقبل و رئیس آن سعدالحریری کلید خورده است.

در این زمینه عمادالحوت نماینده گروه موسوم به جماعت اسلامی در پارلمان لبنان مدعی شده است مانع تراشی در برابر تشکیل دولت جدید به دستور ایران در پی جلوگیری از مشارکت ایران در ژنو 2  صورت گرفته است.

جمال الجراح عضو جریان المستقبل به رهبری سعدالحریری هم مدعی شده است مشکل تشکیل نشدن دولت در پست های وزارتی یا نوع و ماهیت این کرسی ها نهفته نیست، بلکه مساله دیگر آن چیزی است که میشل عون(رئیس جریان ملی آزاد) مبنی بر چرخشی شدن پست های وزارتی  مطرح کرد و ممکن است موضع ایران در قبال ژنو 2 یا ملاحظات حزب الله پس از آن واکنش مثبت جریان 14 مارس برای ورود به دولت را احساس کرد.

این عضو جریان وابسته به سعدالحریری گفته است مساله ناگهانی این است که این مساله پس از یک ماه و نیم از رایزنی های تشکیل دولت رخ داده و تنها زمانی شاهد موضع گیری میشل  عون در خصوص چرخشی بودن پست های وزارتی بودیم که امور به مرحله نهایی خود رسیده بود .

احمد فتفت یکی دیگر از سران جریان 14 مارس که به موضع گیری های ضد ایرانی شهره است، پس از دیدار با میشل سلیمان رئیس جمهوری لبنان گفته است اگر تفاهمات در نظر گرفته نشود، دولت سیاسی با کسانی که حضور داشته باشند، تشکیل خواهد شد(دولت خارج از چارچوب توافق ملی بدون در نظر گرفتن معادله ارتش، ملت و مقاومت و یک سوم تضمینی مورد نظر حزب الله و متحدانش).

با این حال کسانی که با میشل سلیمان دیدار کرده اند، گفته اند رئیس جمهوری لبنان همچنان بر ضرورت تشکیل دولت فراگیر با حضور تمام گروه ها پافشاری می کند. احمد فتفت که به همراه جان اوگساسپین با میشل سلیمان رئیس جمهوری لبنان دیدار کرده بود در گفت وگو با روزنامه اللواء گفته ایده دولت بی طرف، دیگر مطرح نیست و دولت فراگیر گزینه مطرح است، ولی اگر تفاهمات در آخرین لحظات به هم بخورد، دولت سیاسی با هر گروهی که حضور داشته باشد، تشکیل خواهد شد اما بر اساس فرمول سه تا هشت(8-8-8) و هر طرفی باید مسئولیت خود بپذیرد. وی درباره پیشنهاد جریان 14 مارس در خصوص واگذاری کرسی وزارت خارجه به میشل عون یا جریان 8 مارس گفت ما مشکلی در این زمینه نداریم، آنچه برایمان اهمیت دارد، این است که فرمول 8-8-8 و توازن میان کرسی ها را حفظ کنیم.

فراکسیون پارلمانی جریان المستقبل در نشست اخیر خود به ریاست فواد سنیوره ضمن بررسی اوضاع لبنان و منطقه در بیانیه ای اعلام کرد این فراکسیون تلاش های فعلی برای تشکیل دولت را که به دور کردن لبنان از تاثیرات و پیامدهای بحران های منطقه ای اطراف کمک می کند، پیگیری می کند و بر این اساس، المستقبل معتقد است که تشکیل دولت جدید یک مساله ضروری است که تاخیر و درجا بیشتر جایز نیست.

دولت باید بر اساس شروطی که المستقبل تعیین کرده است، تشکیل شود، مخالفت با یک سوم تضمینی یا هرگونه معادلات سیاسی که به زعم این طیف، دولت را تعطیل کند و به حاکمیت ملی خدشه وارد کند و همچنین تمسک به اجرای اصل چرخش فراگیر و دائمی کرسی هاست و ضرورت اینکه بیانیه دولت باید به اعلانیه بعبدا که در میز گفت و گو درباره آن اجماع صورت گرفت، پایبند باشد. این در حالی است که حزب الله و همپیمانانش بر یک سوم تضمینی و حفظ معادله ارتش، ملت و مقاومت تاکید  می کنند.

فراکسیون المستقبل درخواست تکراری خود از حزب الله را برای خارج کردن نیروهایش از سوریه تکرار کرد و با القای دلسوزی برای جوانان مقاومت مدعی شد حزب الله با مشارکت در جنگ در کنار نظام سوریه ممکن است سبب باز شدن درهای لبنان به روی جهنم شود و لبنان را در معرض انواع خطرات قرار دهد.

طیف سعدالحریری بار دیگر اتهامات خود را علیه حزب الله تکرار کرد و در تلاش برای توجیه جنایات گروه های تروریستی تکفیری مدعی شد حزب الله مسئول زیان ها و خطرات سیاسی و اقتصادی ی است که لبنان و ملت آن به سبب مشارکت این جنبش در جنگ در کنار نظام سوریه با آن روبرو شده اند و باید با خروج از سوریه به حیات ملی لبنانی برگردد.

هشدار حزب  الله درباره پیامدهای خطرناک ماجراجویی 14 مارس

نواف الموسوی از نمایندگان فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان تاکید کرده است مبارزه مقاومت با خطر تکفیری در چارچوب عمل به وظیفه ملی اش در دفاع از لبنان و مساله مقاومت در رویارویی با تجاوزگری صهیونیست ها قرار دارد، زیرا اگر فکر تکفیری موفق به سیطره بر عقل ها در لبنان شود، این کشور را به قبائل درگیر و متخاصم تبدیل خواهد کرد که همانند آنچه امروز در سوریه می بینیم، درمیان یکدیگر کشتار وحشیانه به راه خواهند انداخت.

حزب الله بارها بر پایبندی خود به تقویت وحدت ملی در لبنان و حل مشکلات ملت این کشور تاکید کرده است. در این زمینه نواف الموسوی می گوید ما بر تقویت وحدت ملی و  حفاظت از ماهیت توافقی نظام فوق العاده لبنان با تکیه بر مساله مقاومت تاکید داریم، لبنان دموکراسی خاصی دارد که به دموکراسی توافقی موسوم است و مبتنی بر اکثریت نیست بلکه بر توافق میان گروه های سیاسی و اجتماعی لبنان تکیه می کند و قانون اساسی لبنان هم بر این مساله تصریح می کند.

عضو مطرح حزب الله می گوید به همین سبب از همان لحظه نخست، ما خواستار تشکیل دولت فراگیر بر اساس توافق ملی شده ایم و همکاری مثبتی با تلاش های هدفمند برای تشکیل دولت توافقی فراگیر داشته ایم و تسهیلات لازم برای تشکیل آن را ارائه کرده ایم و به همین سبب امروز می گوییم که همچنان بر ضرورت توافق ملی به منظور تشکیل دولت فراگیر تاکید می کنیم.هیچ اولویتی مقدم بر اولویت اتحاد لبنانی ها در فرمول دولتی که آنها را قادر به مقابله با چالش های پیش رو کند، نیست چه تهدید تجاوز اسرائیلی یا تهدید در تاخیر تشکیل دولت .

این عضو فراکسیون پارلمانی حزب الله بر ضرورت ادامه تلاش های توافقی برای تشکیل دولت فراگیر ملی تاکید کرده و می گوید حزب  الله بارها آمادگی خود را برای فداکاری به منظور دفاع از کشور نشان داده و در مقابل حاضریم آنچه را که نیاز است تا گروه های سیاسی و اجتماعی لبنان حس کنند که حق مشروع خود را در فرمول دولت توافقی فراگیر کسب می کنند، ارائه کنیم و به همین سبب همه را برای تشکیل چنین دولتی تشویق می کنیم، زیرا حرکت در مسیر تشکیل دولتی که مبتنی بر توافق ملی نیست، نه تنها به نفع لبنان نیست، بلکه با روح قانون اساسی و نص صریح آن تناقض دارد.

حزب الله تاکید کرده است تمام تلاش هایش در راستای رفع موانع پیش روی دولت لبنان قرار دارد، اما تعامل مثبت و انعطاف پذیری بر اساس اینکه تشکیل دولت، مسئولیت همه گروه های سیاسی است، ضروری است و این مسئولیت پذیری مختص یک گروه خاص نیست، بلکه همه گروه های سیاسی لبنانی در این زمینه مسئول هستند.

چگونه می توان فرصت را از تکفیری ها گرفت

از سوی دیگر عضو فراکسیون پارلمانی آزادیبخشی و توسعه بر ضرورت تشکیل دولت فراگیر در اسرع وقت و دوری از اختلافات داخلی برای گرفتن فرصت از تکفیری ها تاکید کرده است. 

عضو جنبش امل لبنان به رهبری نبیه بری رئیس پارلمان بر ضرورت حل بحران سیاسی و کنار گذاشتن اختلافات داخلی برای گرفتن فرصت از تکفیری هایی که برای هدف قرار دادن تمام مناطق با خودروهای بمب گذاری شده با هدف کشتار و ویرانی تاکید کرد.

علی خریس می گوید ما باید تشکیل دولت ملی فراگیر که همه در آن مشارکت کنند، تسریع بخشیم، دولتی که بتواند تصمیمات حساسی در راستای محافظت از میهن و نهادیشان به ویژه نهاد ارتش اتخاذ کند.
به گفته وی، نهاد ارتش هم به هدف تکفیری ها تبدیل شده است.

وی افزود ما فرمول 8-8-8 و چرخش عادلانه و منصفانه کرسی های وزارتی را نه از باب امتیازدادن بلکه به خاطر منافع ملی و بازگشت لبنان به ساحل امنیت و آرامش پذیرفتیم .

حزب الله و متحدانش در جریان هشت مارس ابتدا تشکیل دولت بر اساس فرمول 9-9-6 را خواستار بودند، اما به خاطر منافع ملی و مردم از این مساله کوتاه آمدیم و فرمول 8-8-8 را پذیرفتیم. جریان حامی مقاومت بارها درباره تشکیل دولت تک حزبی و بی طرف یا دولتی که مطابق خواسته ها و شروط جریان 14 مارس و حامیان خارجی اش باشد، هشدار داده است.

در این زمینه علی خریس عضو جنبش امل لبنان با هشدار درباره تشکیل نشدن دولت وحدت ملی و تلاش طیف 14 مارس برای تشکیل دولتی خارج از چارچوب توافق ملی هشدار داد و خواستار فرصت جدید و ادامه رایزنی ها برای رسیدن به فرمولی شد که همه از آن رضایت داشته باشند.

هدف از تمام آنچه در سطح کشورهای عربی و اسلامی رخ می دهد، تغییر و تبدیل هویت عربی مقاوم به هویت گروهی و جنگ داخلی میان مسلمانان است که از سوی آمریکا برنامه ریزی شده و ده ها هزار تکفیری به سرزمین های ما سرازیر شده اند و به همین سبب مقابله با این پدیده ضروری است.

از سوی دیگر ابی نصر یکی از اعضای جریان ملی آزاد به رهبری میشل عون تشکیل قریب  الوقوع دولت جدید را بعید دانسته و بر تاثیرپذیری جریان 14 مارس از خارج تاکید می کند.

نعمه الله ابونصر به دخالت های بیگانگان و در راس آنها عربستان و آمریکا و دنباله روی جریان 14 مارس از این کشورها اشاره می کند و می گوید به نظر می رسد همه منتظر رسیدن دستورات از عربستان و آمریکا هستند.

 میشل عون رئیس جریان مسیحی ملی آزاد لبنان بر مخالفت صریح خود با دولتی که جریان 14 مارس به دنبال تشکیل آن است، و دولتی خارج از چارچوب توافق ملی است، تاکید کرد.

به گفته میشل عون، دولتی که خارج از چارچوب ملی تشکیل شود، دولت غیر قانونی بوده و هرگز رای اعتماد پارلمان را هم کسب نخواهد کرد.

در حالی که سران 14 مارس، حزب الله را به کارشکنی در برابر تشکیل دولت جدید لبنان متهم کرده است، همپیمان مسیحی قدرتمند حزب الله در جریان موسوم به 8 مارس بر مانع تراشی جریان 14 مارس از جمله جریان المستقبل سعدالحریری در برابر تشکیل دولت لبنان صحه گذاشته است.

البته میشل عون از اینکه کسی با وی به طور رسمی در خصوص تشکیل دولت تماس نگرفته، گلایه می کن و می گوید ما نمی توانیم به فردی که در تشکیل دولت شکست خورده، پاداش دهیم، دولتی که خارج از چارچوب توافق و قانون اساسی تشکیل شود، هرگز رای اعتماد نخواهد گرفت.

با وجود هجمه هدفمند و گسترده جریان 14 مارس در سطح سیاسی و رسانه ای علیه حزب الله و متحدانش در جریان هشت مارس و به ویژه جوسازی علیه جنبش مقاومت به سبب ورود هوشمندانه به سوریه برای دفاع از محور مقاومت و همچنین مردم لبنان و سوریه در برابر تروریست های تکفیری و مخالفت این جریان با معادله "ارتش، ملت و مقاومت" ، علی خریس عضو جنبش امل در واکنش به مخالفت جریان 14 مارس با این معادله کارامد و تاثیرگذار به انتقاد از این جریان پرداخته و تاکید می کند این معادله پایدار خواهد ماند و ما به آن پایبند خواهیم بود و چنگ خواهیم زد و هرگز از آن صرف نظر نخواهیم کرد، زیرا این معادله، عزت، کرامت، حاکمیت و استقلال را نه تنها برای لبنان بلکه برای ملت های عربی و اسلامی به ارمغان آورده است.

در حالی که جریان 14 مارس مخالفت صریح خود را با معادله ارتش، ملت و مقاومت و یک سوم تضمینی(در قانون دولت لبنان، تصمیمات با 10 رای به علاوه یک وتو می شود که به آن ثلث معطل یا ثلث ضامن می گویند)
اعلام کرده است، حزب الله و جریان حامی مقاومت یعنی 8 مارس همچنان بر یک سوم تضمینی و اینکه بیانیه وزارتی بر معادله ارتش و ملت و مقاومت تکیه کند، اصرار می ورزند.

رهبران حزب الله و جنبش امل در واکنش به ادامه فضاسازی و اتهام زنی جریان 14 مارس به ویژه طیف المستقبل به جریان حامی مقاومت در بیانیه ای مشترکی تاکید کرده اند تکفیری ها خطر بزرگی برای همه لبنانی ها به شمار می روند و آنها همه لبنانی ها اعم از شیعه و سنی و مسیحی را هدف قرار می دهند و هیچ تفاوتی میان لبنانی ها قائل نمی شوند، چرا که تروریسم دین نمی شناسد.

ضرورت تشکیل سریع دولت فراگیر برای حفظ کشور و نهادهایش و آغاز مسیر حل بحران های داخلی نکته ای است که جنبش های امل و حزب  الله از مهمترین ارکان جریان هشت مارس بر آن تاکید کرده اند، دولت ائتلاف ملی که همه فراکسیون های پارلمانی و گروه هایی که در پارلمان نماینده دارند، شرکت کنند، با این حال جریان 14 مارس به ویژه طیف المستقبل بر مقدم دانستن منافع و خواسته های حامیان خود و در راس آنها عربستان بر منافع ملی لبنان اصرار دارد و همین پافشاری سبب به تاخیر  افتادن تشکیل دولت فراگیر ملی و دادن چراغ سبز به گروه های تکفیری تروریستی مورد حمایت خود شده است تا با اقدامات تروریستی خود ضمن ایجاد فضایی از رعب و وحشت، اسباب رسیدن این جریان به اهداف توسعه طلبانه اش را فراهم کنند.
منبع: تسنیم