جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۴

تصفیه فاضلاب واجب تر است یا مدیریت آب کشاورزی؟

بیزینس مانیتور با اشاره به وضعیت شکننده منابع آبی ایران نوشت: بخش کشاورزی سهم ۹۲ درصدی از کل مصرف آب کشور دارد بنابراین به جای تصفیه فاضلاب باید بر مدیریت مصرف در این بخش متمرکز شد.
کد خبر : ۱۵۵۳۳۸
صراط: بیزینس مانیتور در گزارشی از وضعیت منابع آبی در ایران نوشت: با توجه به افزایش ادامه دار جمعیت و رشد صنعت کشاورزی، بیش از هر زمان دیگری شاهد کاهش منابع آب در ایران خواهیم بود. افزایش وضعیت خشکی و وضعیت شکننده ذخیره آبهای زیرزمینی موجب شده که دولت تلاش های خود برای بهبود وضعیت فعلی زیرساخت ها را افزایش دهد.

در حالی که بروز خشکی در ایران به نحو فزاینده ای شایع شده و مصرف آب همچنان در همه بخش ها در حال افزایش است، فشار بر ذخایر آبهای زیرزمینی در حال به جای گذاشتن آسیب هایی جبران ناپذیر است. با توجه به استخراج غیرقانونی و بی رویه، ذخایر زیرزمینی فرصتی برای تجدید خود پیدا نمی کنند و در معرض خطر خشکی دائم و یا آلودگی قرار می گیرند.

افزایش ساخت سد در ایران تلاشی است برای کاستن از فشار وارده بر ذخایر آب های زیرزمینی، اما حتی این سیاست نیز برای پاسخ گفتن به نیازهای بخش کشاورزی در حال توسعه و جمعیت در حال افزایش این کشور کافی نیست.

این گزارش افزود: تعداد تاسیسات تصفیه فاضلاب در حال افزایش است و کشور بر روی ارتقای کیفیت آب و تداوم عرضه آب تازه متمرکز شده است. اما با توجه به مصرف 92 درصد آب کشور در بخش کشاورزی و کشت محصولاتِ نیازمند آبیاری فراوان، بدان معناست که بازنگری در سیاست های کشاورزی کشور می تواند بیش از ساخت تاسیسات تصفیه فاضلاب، بر کاهش مصرف آب در کشور موثر باشد.

سرمایه گذاری در بخش ساخت و ساز صنعت آب ایران که به دلیل موانع قانونی و تعرفه پایین محدود شده است و این بدان معناست که سرمایه گذاری در دیگر پروژه های بخش آب در حال حاضر از نظر اقتصادی عملی نیست. اما این امکان وجود دارد که طرح افزایش تعرفه ها و بهبود وضع زیرساخت ها فرصت ها برای سرمایه گذاری بخش خصوصی را افزایش دهد.

بیزینس مانیتور در ادامه کل آب استخراج شده در ایران طی سال 2013 را 10.971 میلیون متر مکعب برآورد کرد.  همچنین میزان کل مصرف آب در سال 2013 بالغ بر 8.993 میلیون متر مکعب اعلام شده و پیش بینی شده این رقم همچنان به رشد خود ادامه دهد.

این موسسه همچنین میزان مصرف روزانه هر شهروند ایرانی در سال 2013 را 318 لیتر برآورد کرده و پیش بینی نموده این رقم تا سال 2017 به 338 لیتر برسد.

بر اساس این گزارش ایران با اجرای عملیات سدسازی در 40 کشور جهان به یکی از 3 کشور بزرگ فعال در زمینه سدسازی جهان تبدیل شده است. 

وزارت نیروی ایران در فاصله سال های 2011 تا 2015 اقدام به ساخت 60 سد جدید خواهد کرد که موجب افزایش ذخایر آبی کشور به 11.5 میلیارد متر مکعب با صرف هزینه 3.6 میلیارد دلاری خواهد شد.

بر اساس این گزارش با گرفتن وامی 328.38 میلیون دلاری از بانک توسعه اسلامی، فاضلاب تهران در حال ساخت 2 مرکز تصفیه فاضلاب در استان تهران است. این پروژه بخشی از طرح دولت برای مدرنیزه سازی و توسعه شبکه فاضلاب و تاسیسات تصفیه فاضلاب است. بودجه اختصاص داده شده در آوریل 2013 از سوی بانک سازمان همکاری های اقتصادی برای کار بر روی یک پروژه 5.2 میلیون دلاری جهت آبیاری 20 هزار هکتار زمین زراعی در غرب ایران مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
منبع: تسنیم