صراط: محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان ظهر امروز (یکشنبه) پس از دیدار و گفتوگو با «اما بونینو»، وزیر خارجه ایتالیا در نشست خبری مشترک به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار درخصوص تماس تلفنی با کاترین اشتون، اظهار داشت: من با خانم اشتون در تماس هستم ولی تماس تلفنی هنوز صورت نگرفته است.
وی افزود: طبیعت مذاکره این است که سطوح مختلفی که در این مذاکرات شرکت داشتند با یکدیگر در تماس و رایزنی باشند. همکاران ما در سطح کارشناسی مرتبا با همکارانشان در تماس هستند. آقای عراقچی با افراد هم سطح خود در هیئت مذاکرهکننده اروپایی و اعضای مختلف 1+5 در تماس است و بنده نیز به همین ترتیب با خانم اشتون و وزرای خارجه برحسب مورد در تماس هستم و موضوعات را دنبال میکنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: طبیعت مذاکرات این است که این تماسها ادامه داشته باشد.
وی ادامه داد: زمانی که به دخالت سازنده ما نیاز باشد، برای رسیدن به نتیجه، حتما این تماسها را ادامه میدهیم.
ظریف عنوان کرد: تماس تلفنی من با خانم اشتون قرار است بعدازظهر امروز صورت گیرد و این تماس به آگاهی شما خواهد رسید و اگر نرسد شما آگاه خواهید شد.
ظریف اضافه کرد: با توجه به جدیتی که بانوان خبرنگار از خود نشان دادهاند، یقین دارم چیزی از شما پنهان نخواهد بود.
وزیر خارجه ایتالیا نیز اظهارات ظریف را تایید کرد و گفت: طبیعت کار خبرنگاری همین است.
وی در پاسخ به سؤال دیگری اظهار داشت: توافق ما برای دستیابی به برنامه اقدام مشترک در 24 نوامبر سال جاری در ژنو یک تحول بسیار مهم است که باید در قالب تصویر کلان آینده روابط ایران و اتحادیه اروپا به آن نگاه شود که برای دستیابی به آینده متفاوت و ایجاد زمینههای لازم برای اینکه بی اعتمادی دهه گذشته به اعتماد متقابل تبدیل شود ضرورت دارد ایران و 1+5 آنچه را که توسط وزرای خارجه مورد توافق قرار گرفت با جدیت، دقت و با حسن نیت اجرایی کنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: وظیفه همکاران ما که اخیرا در وین و هفته جاری در ژنو مذاکره میکنند دستیابی به راهکارهای اجرایی و دقتهای لازم در این خصوص است که سوء تفاهمی در این زمینه پیش نیاید.
ظریف با بیان اینکه مذاکرات راحتی نیست و باید ریزه کاریها مورد توافق قرار گیرد، اظهار داشت: روند با کندی به سوی جلو پیش میرود و امیدواریم با همان اصولی که به آن اشاره کردم یعنی تعهد به آنچه که توسط دو طرف مورد توافق قرار گرفته، حسن نیت و مهمتر از همه توجه به تصویر کلان که یک تصمیم سیاسی از سوی مسئولان سیاسی ایران و 1+5 است، کار را به پیش ببرند و مانع از ورود به موضوعاتی شوند که میتواند مسئله ساز باشد و کار را با دشواری روبرو کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: امیدوارم با همین روش به نتیجه برسیم؛ یک مقدار زودتر یا دیرتر تفاوت چندانی نمیکند.
وزیر خارجه کشورمان در ادامه و در پاسخ به سوالی در خصوص ایجاد ثبات در افغانستان و موضع ایران درباره حضور نظامی آمریکا در افغانستان با بیان اینکه «حضور نظامی خارجی در منطقه را برای ثبات منطقه مفید نمیدانیم» گفت: دلیل آن این است که حضور نظامی خارجی زمینه بهرهبرداری برای نیروهای افراطی را فراهم میکند و به نیروهای افراطی اجازه میدهد که از احساسات ملی مردم برای گرفتن نیرو استفاده کنند و این کار را به نفع منطقه نمیدانیم، به خصوص حضور نیروهای آمریکایی را که با توجه به مواردی که خواستند با دولت افغانستان مورد توافق قرار گیرد، حضوری متمرکز در مرزها است.
وزیر خارجه اضافه کرد: ما با دولت افغانستان و مردم این کشور رابطه بسیار دیرینه همکاری داریم و برای ما ثبات در افغانستان و ایران یکسان است و هر بیثباتی در افغانستان به بیثباتی در ایران میانجامد به همین دلیل در سفر اخیر آقای کرزی به ایران گفتوگوهای بسیار خوبی بین دو رئیسجمهور صورت گرفت و در این گفتوگوها طرفین توافق کردند که یک قرارداد جامع همکاری بین ایران و افغانستان امضا شود که دیدگاههای دو طرف در مورد آینده مشترک بین دو کشور مورد توافق قرار گیرد.
وی گفت: در حال حاضر همکاران من در وزارت امور خارجه مشغول رایزنی با همتای افغان خود برای تدوین پیشنویس این توافقنامه هستند که امیدواریم بین دو رئیسجمهور نهایی شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره نشست ژنو 2 درباره سوریه اظهار داشت: به نظر ما بحران سوریه راهحل نظامی ندارد و تنها راهحل آن سیاسی است.
وی اضافه کرد: تنها راهحل سیاسیای که در سوریه به نتیجه خواهد رسید باید مبتنی بر واقعبینی، بر جدی بودن به منظور پایان دادن به خشونت و افراط و حضور مردم سوریه در تعیین سرنوشتشان باشد.
رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در نهایت این مردم سوریه هستند که باید آینده خود را تعیین کنند. دیگران تنها میتوانند به مردم سوریه برای این هدف کمک کنند و نمیتوانند به جای مردم سوریه تصمیم بگیرند.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را اعلام کرده که در تلاشهای مختلف برای یافتن یک راهحل سیاسی در بحران سوریه حضور موثر و سازنده داشته باشد و اعتقاد داریم که دیدگاهی که مانع ایفای نقش مثبت ایران بخواهد شود حتما مبتنی بر واقعبینی نیست و کمکی هم به حل مشکل آینده سوریه نمیکند، زیرا تلاش میکند از یک دیدگاه یکسونگر موضوع سوریه را مورد توجه قرار دهد و یا بر اساس ملاحظات سیاسی یا متاثر از برخی فشارهای سیاسی است که نظر مثبتی برای راهحل سیاسی سوریه هیچگاه نداشتهاند و کمک مثبتی هم به راهحل سیاسی سوریه نکردهاند.
رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: امیدواریم که تلاشهای سیاسی برای رسیدن به راهحل در سوریه به نتیجه برسد و امیدواریم این تلاشها بر اساس واقعبینی باشد و در هر تلاش مبتنی بر واقعنگری که از ایران برای حضور در آن با رعایت احترام و عزت مردم ایران دعوت شود، شرکت خواهیم کرد.
به گزارش خبرنگار فارس، محمدجواد ظریف در ابتدای این نشست خبری روابط ایران و ایتالیا را دیرینه و مستحکم خواند که طی قرنها در تاریخ پایدار مانده و مردم ایران خاطره بسیار خوبی از رابطه با ایتالیا دارند.
وی با اشاره به همکاریهای دستگاههای اقتصادی و صنعتی ایران با همتایان ایتالیایی، این همکاریها را همواره سازنده و مفید و همراه با منافع مشترک برای مردم دو کشور برشمرد.
وزیر خارجه ادامه داد: خوشحالم که دولت ایتالیا و شخص نخستوزیر این کشور و به خصوص همکار عزیزم خانم بونینو توجه ویژهای به روابط دو کشور داشتند.
ظریف با اشاره به ملاقات رئیسجمهور ایران و نخستوزیر ایتالیا در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک اظهار داشت: گفتوگوهای خوبی بین دو طرف صورت گرفت و تفاهمات خوبی حاصل شد و در سفر اخیر من به رم قبل از حضور در مذاکرات هستهای در ژنو، گفتوگوهای خوبی با همتای ایتالیایی خود داشتم و خوشحالم که امروز میزبان ایشان هستم.
ظریف با اشاره به دیدارهای وزیر خارجه ایتالیا با مقامات ایرانی از جمله «معصومه ابتکار»، معاون رئیسجمهور و خانم ملاوردی، معاون رئیسجمهور در امور زنان عنوان کرد: زمینههای همکاری بسیار خوبی بین دو کشور در حوزه محیط زیست و انرژیهای سبز و حوزه زنان وجود دارد.
وی همچنین به تشریح گفتوگوهای امروزش با همتای ایتالیایی پرداخت و افزود: مجموعه گستردهای از همکاریها در زمینههای مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفت و پس از تحولات مثبت در ژنو بین ایران و 1+5 زمینههای همکاری گستردهای بین ایران و ایتالیا ایجاد شد. دو کشور دیدگاههای مشترکی در خصوص بحران سوریه، افغانستان و آینده منطقه دارند و در خصوص مذاکرات هستهای نیز گفتوگو کردیم.
وی ادامه داد: در خصوص ضرورت اینکه همه طرفها باید یک تصویر جامع و درازمدت از آینده متفاوت روابط بین ایران و اروپا در مذاکرات را ببینند، گفتوگو شد.
ظریف با بیان اینکه دیدگاهها به هم نزدیک هستند، خاطرنشان کرد: خوشحالم که در مورد بسیاری از موضوعات، مباحث به حوزههای جدیتر همکاری و توافق در زمینههای مختلف انجامید و اطمینان دارم ادامه این همکاریها و گفتوگوها به نفع دو ملت و آینده روابط ایران و اتحادیه اروپا و صلح و ثبات منطقه ما و جامعه بینالملل خواهد بود و منافعی را برای همه دربر خواهد داشت.
وی گفت: امیدوارم وزیر خارجه ایتالیا برای پیشبرد روابط دو کشور توفیق داشته باشد و از حضور در جمهوری اسلامی لذت ببرد.
وزیر خارجه کشورمان در پایان این نشست خبری سالگرد میلاد عیسیمسیح پیامبر و منجی بشریت را به هموطنان مسیحی و مهمانان ایتالیایی حاضر در این نشست خبری تبریک گفت.