پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۳ دی ۱۳۸۹ - ۱۶:۵۶

نظر اژه ای درباره حکم کاوه اشتهاردی

کد خبر : ۱۵۰۱۵
به گزارش صراط نیوز به نقل از فارس، حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای در هفتمین نشست خبری سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه برخی سخنان دادستان تهران در خطبه‌های پیش از نمازجمعه هفته گذشته را یک بیانیه سیاسی می‌دانند تا اعلام نظر از سوی یک مقام قضائی و همچنین اینکه آیا با توجه به اظهار نظر دادستان محاکمه سران فتنه نزدیک است، اظهار داشت: این موضوع را که یک مقام قضائی باید از موضع قانونی حرف بزند درست می‌داند اما باید آن توجه را داشته باشیم که یک مقام مسئول خارج از حیطه وظایف خود و مثلا خود بنده ممکن است گاهی بالای منبر هم برود و به جلساتی برای سخنرانی دعوت شود.

وی افزود: دادستان تهران درباره محاکمه سران فتنه کلمه به زودی را به کار نبرد.

سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: قطعا افرادی که مرتکب جرمی شده باشند مورد تعقیب قرار می‌گیرند مخصوصا کسانی که به دشمن امید دادند و به مردم ظلم بزرگی کرده‌اند.

محسنی اژه‌ای گفت: اما این موضوع اقتضائاتی دارد که با فراهم شدن شرایط رسیدگی خواهد شد.

سخنگوی قوه قضائیه اظهار داشت: در خصوص برخورد با مواد مخدر با جدیت بیشتری اعمال خواهد شد که امیدواریم با این برخورد جدی آنچه به صلاح مردم است انجام شود.

وی ادامه داد: از مردم تقاضا داریم با مواردی که برخورد می‌کنند موضوع را به وسیله شماره تلفن‌هایی که در اختیارشان قرار دارد مانند 129 و پست الکترونیکی که مربوط به دادستانی کل کشور است اعلام کند.

محسنی اژه‌ای خاطر نشان کرد: برخورد با کسانی که مواد مخدر را به زندان‌ها وارد می‌کردند خاص مردم بود که در حال حاضر بر روی برخی از زندان‌های استان تهران و شهرستان‌های دیگر متمرکز شده بود که در همین رابطه افرادی را در کرج، تهران و کرمان دستگیر کردیم که احکام آنها بعد از رسیدگی اجرا خواهد شد.

وی با توصیه به خانواده زندانیان در خصوص عدم همکاری با این افراد گفت: خانواده زندانیان، فریب کسانی را نخورند که می‌خواهند به وسیله آنها در پوشش‌های مختلف مانند لباس، وسایل خوراکی و غیره مواد مخدر را به زندان بفرستند.

سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: ورود مواد مخدر به زندان اشد مجازات را در پی دارد و مجازات سنگینی در انتظار این افراد خواهد بود.

محسنی‌اژه‌ای گفت: قوه قضائیه در این دوره و مخصوصاً سال جاری به دستور رئیس قوه موظف شد بر مواردی که جرمی موجب ایجاد مخاطره در امنیت مردم می‌شود مانند اقداماتی علیه امنیت کشور، شرارت‌ها، قدرت‌نمایی با سلاح سرد و گرم در ملاء عام، کیف قاپی، زورگیری و توزیع و حمل مواد مخدر با قاطعیت و پیگیری بیشتری برخورد کند. که این موضوع به ثمر نشست.

وی ادامه داد: در همین راستا و در همین هفته 4 نفر از کسانی که در استان سیستان و بلوچستان دارای پرونده شرارت، آدم ربایی، قتل سه گروگان، درگیری با مأموران نیروی انتظامی و همچنین تیراندازی در ملاء عام را داشته‌اند محاکمه شدند و حکم این افراد محارب، شرور و مخل امنیت اجرا شد.

محسنی اژه‌ای افزود: در قزوین هم شخصی که چندین فرد اعم از زن و مرد را در اقدامی ناجوانمردانه و به وسیله مواد بی‌هوش‌کننده به قتل رسانده بود با همین پیگیری‌ها و زودتر از موارد مشابه رسیدگی و حکم آن اجرا شد.

وی با اشاره به دستگیری شرور معروف گلستان گفت: سال‌ها بود که فردی در گلستان دست به شرارت می‌زد و مردم از دست او خسته شده بودند. که در نهایت با همکاریی که با نیروهای امنیتی انجام شد محل اختفای این فرد شناسایی شد اما در جریان درگیری با نیروها به هلاکت رسید.

وی ادامه داد: مردم شهرستان ملک‌شاهی با ارسال نامه‌های متعددی خواستار برخورد با شروری در این منطقه شده بودند که این فرد هم توسط نیروی انتظامی شناسایی و دستگیر شد و یکی از اشرار منطقه ایلام هم مدتی قبل دستگیر شده است.

محسنی اژه‌ای با اشاره به اجرای قانون هدفمندی‌ یارانه‌ها اظهار داشت: در این زمینه باید خدا قوت جدی و دست مریزادی به دولت محترم بگویم که در طول این مدت با تلاش و مجاهدت فراوان توانست بسیار خوب این قانون را پیش ببرد و انشاء‌الله هم در آینده همین گونه باشد.

محسنی اژه‌ای ادامه داد: از مردم هم تشکر می‌کنم که همیشه کارساز بوده است و در اجرای این قانون هم همکاری مفیدی داشتند.

سخنگوی قوه قضائیه با بیان اینکه از سایر قوا نیز به دلیل همکاری و همراهی با دولت تشکر می‌کند، افزود: امیدوارم تلاش و تدبیر بیشتری صورت گیرد تا در اجرای این قانون مردم به خصوص قشر ضعیف آسیبی نبینند.

سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: بداخلاقی، توهین، افترا، نشراکاذیب و شایعه که موجب بدبینی مردم و ایجاد یأس در جامعه می‌شود و آب در آسیاب دشمن است از هر کسی باشد عملی بد است مخصوصا از ناحیه کسانی باشد که تعلق به نظام دارد. که این موضوع بسیار بدتر است ولو از روی غفلت باشد.

محسنی اژه‌ای با بیان اینکه قوه قضائیه مستقل مقتدر و صحیح‌العمل مطلوب همه است، گفت: در قوه قضائیه تفاوتی بین افراد در اجرای قانون وجود ندارد.

وی با تأکید بر اینکه زمانی قوه قضائیه مستقل و مقتدر خواهد بود که صحیح‌العمل باشد، گفت: امر قضا امری خطیر و دشوار است و تا امثال وارد این امر نشود سختی آن را متوجه نمی‌شود با این وجود فشار سنگینی به قضات به خاطر حجم کار و نوع کار وارد می‌شود که نیازمند این است همه به قوه قضائیه کمک کنیم.

محسنی اژه‌ای امروز در ادامه نشست خبری خود در جمع خبرنگاران در ارتباط با پرونده روزنامه ایران و استعفای یکی از اعضای هیئت منصفه مطبوعات، گفت: در قانون اساسی آمده است که جرایم مطبوعاتی باید به صورت علنی و با حضور هیئت منصفه برگزار شود.

وی اظهار داشت: طبق قانون هیئت منصفه باید بعد از اتمام رسیدگی به اتهامات بلافاصله وارد شور شده و نظر خود را اعلام کند.

بر این اساس هیئت منصفه دو نکته را به عنوان نمایندگان افکار عمومی اعلام می‌کند. اینکه از نظر آنان فرد متهم گناه‌کار است یا خیر و دوم اینکه آیا این فرد مستحق تخفیف و ارفاق است یا خیر.

محسنی‌اژه‌ای افزود: بعد از اعلام نظر هیئت منصفه قاضی طبق مقررات رأی را صادر می‌کند اگر گفتند فرد گناه‌کار هست قاضی موظف است او را محکوم کند.

اینجا تصریح شده اگر هیئت منصفه فرد را مجرم دانست ولی قاضی به این موضوع اعتقاد نداشت می‌تواند رأی به تبرئه دهد.

سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: اگر هیئت منصفه فرد را مجرم ندانست ولی قاضی او را مجرم می‌دانست و اینکه قاضی می‌تواند از هیئت منصفه تبعیت کند در قانون پیش‌بینی شده است.

حجت‌الاسلام اژه‌ای گفت: پیش از این در اصلاح قانون مطبوعات پیش‌بینی شده بود که اگر هیئت منصفه فرد را مجرم ندانست قاضی باید تبعیت کند اما شورای نگهبان این موضوع را رد و توسط مجلس اصلاح شد.

وی اظهار داشت: براساس ماده 43 الحاقی سال 79 پس از اعلام ختم رسیدگی هیئت منصفه بلافاصله به شور پرداخته و نظر کتبی را در دو مورد مجرم بودن فرد و قابل ارفاق دانستن وی اعلام کند.

سخنگوی قوه قضائیه در ادامه افزود: پس از اعلام نظر هیئت منصفه دادگاه در خصوص مجرمیت یا برائت متهم تصمیم‌گیری می‌کند و طبق قانون مبادرت به صدور رأی می‌کند.

وی اظهار داشت: در تبصره 2 که برای برخی محل اشکال است آمده در صورتی که تصمیم هیئت به بزه‌کاری فرد باشد دادگاه می‌تواند پس از تصمیم‌گیری رأی بر برائت صادر کند. این موضوع باعث شده برخی این برداشت را کنند که عکس این موضوع هم صادق است اما در قانون آماده است که قاضی می‌تواند طبق قانون اتخاذ تصمیم کند.

سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به این سؤال که پس نقش هیئت منصفه چیست گفت: در واقع نظر هیئت منصفه مشورتی است و به قاضی کمک می‌کند و اینگونه نیست که نظر هیئت منصفه بی‌فایده تلقی شود.

نظر هیئت منصفه در همه پرونده‌هایی که حضور داشتند بسیار کارگشا بوده است.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای تصریح کرد: اما اینکه برخی افراد استعفا داده‌اند در اختیار خودشان است اما این موضوع خیلی جای استعفا نیست.

دادستان کل کشور در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا قوه قضائیه فکری برای اتاق فکر فتنه و مرد خاکستری آن ندارد، گفت: دستگاه قضائی در صورتی که جرمی واقع شود یا اتهامی به کسی منتصب شود اقدام می‌کند. اگر جرم مشهود باشد پلیس در مقابل آن بدون حکم قضائی و طبق وظیفه عمل می‌کند و فرد خاطی را دست گیر می‌کند.

وی اظهار داشت: اگر جرم مشهود نبود اما شکایتی مطرح شد دادستان فرد شاکی را احضار و اگر دلایل غیرقانع‌کننده دانست طبق قانون عمل می‌کند و اگر نیاز به تحقیق باشد موضوع را از طریق دستگاه‌های امنیتی، انتظامی پیگیری می‌کند.

وی ادامه داد: اگر مطلب پنهانی نیز وجود داشت و هیچ مرجع رسمی آن را اعلام نکرد باید دستگاه‌های امنیتی وارد عمل شده و به مستندات لازم برسند و به قوه قضائیه اعلام کنند.

سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سؤال مبنی بر اینکه آیا خاتمی از سران فتنه است، گفت: قوه قضائیه به اتهامات افراد رسیدگی می‌کند و این اتهامات از سوی مراجع ذی‌صلاح یا از سوی مدعی‌العموم اعلام می‌شود.

محسنی اژه‌ای امروز در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی مبنی بر صدور رأی دیوان عدالت اداری برای خارج شدن 35 اثر هنری از لیست گفت: این نوع سؤال ناقص است اما دیوان عدالت اداری هیچ گاه آثار هنری را از لیست خارج نمی‌کند این دیوان تصمیمات دستگاه‌های اجرایی را که موجب شکایت شده رسیدگی و درباره آن تصمیم‌گیری می‌کند.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه دادگاه متهمی که تحت تعقیب و فراری است برگزار نمی‌شود اما به شکایت او از روزنامه ایران رسیدگی می‌شود، گفت: قبلا در مورد این دو موضوع توضیح دادم، متهم نامبرده تحت تعقیب است و احضار شده و اقدامات بعدی در مورد او در حال پیگیری است.

سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سؤالی مبنی بر برگزاری نشست خبری با رسانه‌های بیگانه درباره سکینه محمدی آشتیانی و سوء استفاده رسانه‌های بیگانه از آن گفت: دستگاه قضایی از کسی دعوت نکرده است اما رسانه‌ها از طریق وزارت ارشاد و امور خارجه تقاضا داده‌اند که در این زمینه محاسباتی انجام شد و با سازمان مرتبط نیز گفت‌وگو شد. تا درباره پذیرش این درخواست تصمیم‌گیری شود.

محسنی‌اژه‌ای گفت: درخواست از طرف رسانه‌های خارجی مطرح شد و پس از مشورت با دستگاه‌های ذیربط آن را پذیرفتیم. اخیرا یکی از خبرگزاری‌های خارجی برای انجام مصاحبه با بنده از طریق وزارت ارشاد درخواست کرده که ممکن است آن را بپذیرند هر چند من نمی‌توانم درخواست کنم رسانه‌های داخلی نیز در این نشست شرکت کنند.

دادستان کل کشور گفت: متأسفانه امروز دشمن با ابزار تبلیغاتی و سرمایه سنگین به دنبال تبلیغ علیه نظام است و در پرونده مورد اشاره نیز نه تنها علیه دستگاه قضائی بلکه علیه نظام و قوانین کشور برخلاف مروت تبلیغ می‌کنند.

این مقام قوه قضائیه اعلام کرد: باید تا جایی که ممکن است موضوعات را برای مردم توضیح دهیم. جوسازی رسانه‌های بیگانه نه تنها در پرونده مذکور بلکه در همه زمینه‌ها ادامه دارد اما مردم می‌دانند این تبلیغات غرض‌آلود است و تأثیری بر آنان ندارد.

سخنگوی قوه قضائیه گفت: از طرفی این رسانه‌ها خودشان در دنیا مفتضح هستند و اینکه تبلیغات آنها تأثیرات قابل توجهی داشته باشد خبری نیست.

* متهم پرونده قاچاق سوخت فراری نیست

سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سؤالی مبنی بر رسیدگی به پرونده یکی از بزرگترین محموله‌های قاچاق سوخت گفت: این فرد محکوم شده و حکمش نیز توسط دادگاه صادر شده است. قبل از محاکمه وی نیز مطرح شده بود که او فراری است اما این فرد با قرار وثیقه آزاد بود و در موعد دادگاه نیز حاضر شد.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه نمی‌دانم حکم درباره او قطعی است یا به تجدید نظر رفته است نمی‌توانم توزیع بیشتری ارائه دهم.

محسنی اژه‌ای گفت: اینکه حکم صادره برای این فرد متناسب با جرمش است یا خیر باید به قوانین بازگردیم.

وی اظهار داشت: برخی از قوانین کشور مدت‌ها است اصلاح نشده‌اند و براساس آن مجازات‌ها نیز کارآمد و به روز نیستند. تنقیح قوانین در این زمینه راهگشاست.

محسنی‌اژه‌ای گفت: قانون سه اختیار مهم برای قاضی در نظر گرفته و قاضی می‌تواند بر اساس آن برای متهم پرونده در هنگام صدور حکم تعلیق، تعیین مجازات به صورت حداقل و حداکثر در نظر بگیرد.