صراط: حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران، در روزها و ساعات منتهی به مذاکرات هستهای با عالیترین مقامات اجرایی روسیه، چین و انگلیس تماس تلفنی برقرار کرد. فشردگی این تماسها، فاصله زمانی ده ساله با تماس تلفنی رئیس جمهور ایران و نخست وزیر انگلیس و هشدارهای روحانی به طرف مقابل موضوعاتی قابل توجه هستند.
روحانی در مکالمه روز دوشنبه با پوتین ضمن تشکر از مواضع روسیه درنشست ژنو گفته است که: "در مذاکرات اخیر پیشرفتهای خوبی حاصل شده بود، ولی باید همه به این نکته توجه داشته باشند که زیاده خواهی ها می تواند مسیر توافق برد-برد را با دشواری هایی روبرو کند."
در شرایطی که پوتین گفته است که هنوز "فرصتی واقعی" برای حل بنبست بینالمللی که در مذاکرات مربوط به برنامه هستهای ایران پیش آمده، وجود دارد، روحانی به پوتین یادآوری کرده است که روحانی تاکید کرد که "نباید شرایطی ایجاد شود که در اراده طرفین برای کسب توافق و رسیدن به نتیجه خللی ایجاد شود."
دیروز سهشنبه نیز، روحانی در تماس تلفنی با شیجینپینگ رییسجمهوری چین این انتظار ایران را ابراز داشت که"چین به عنوان یک کشور بزرگ و مسئول در عرصه روابط بینالملل به وظیفه خود در برابر زیادهخواهی برخی از کشورها عمل کند."
روحانی در این تماس با اشاره ضمنی به چین گفته است که «بیتردید در این مذاکرات، کشورهایی که مسئولیتپذیریشان در حوزه بینالملل به اثبات رسیده است، میبایست فعالانهتر عمل کنند.» در پاسخ به این هشدارها و درخواستهای صریح روحانی، رئیس جمهور چین نیز تاکید کرده است که چین همواره از قدرت بینالمللی خود برای تأثیرگذاری در حل و فصل این مشکل استفاده خواهد کرد.
سومین تماس تلفنی روحانی در ساعات منتهی به مذاکرات با کامرون نخست وزیر انگلیس برقرار شد. مهمترین نکته در تماس تلفنی رئیس جمهور ایران با کامرون، تاکید بر نپذیرفتن هیچ گونهای تبعیضی از سوی ایران در موضوع هستهای است.
روحانی به کامرون گفته است که: جمهوری اسلامی ایران همان گونه که به دفعات گفته است به دنبال سلاحهای کشتار جمعی و یا عدم پایبندی به قوانین و مقررات بینالمللی نبوده و خود قربانی سلاح کشتار جمعی است. لذا همانطور که مصمم است فعالیتهایش کاملاً صلحآمیز باشد، بر حقوق هستهای ملت خود محکم و استوار ایستاده و بر آن تأکید خواهد نمود. به هیچ عنوان تبعیض را در این حوزه نخواهیم پذیرفت و آمادگی داریم در مذاکراتی برابر و با احترام متقابل به نگرانیهای منطقی دو طرف توجه کنیم، لذا امیدوارم نتایج این مذاکرات باعث ایجاد ثبات و امنیت بیشتر در منطقه حساس خاورمیانه شود.
رئیس جمهور در آخرین گام در جلسه هیات دولت نیز تاکید کرده است که « ما همواره گفتیم برای مذاکره باید روی میز مذاکرات منطق و عقلانیت باشد، روی میز مذاکرات هیچ وقت باروت نمی تواند تاثیر گذار باشد، روی میز مذاکرات تهدید هیچ وقت نمی تواند تاثیر گذار باشد.مردم ما همیشه در برابر تهدید دیگران ایستادگی و مقاومت کرده اند، باز هم ایستادگی و مقاومت می کنند. اما در عین حال همواره در چارچوب منطق، آماده تعامل بوده اند و الان هم آماده تعامل هستند.»
به نظر میرسد که روحانی همراه به محمد جواد ظریف وزیر خارجه خود، روندی را آغاز کردهاند که کلماتی مانند «عزت، احترام و تکریم و نپذیرفتن تبعیض» در آن پررنگ است. در چنین فرایندی انتظار ایران از طرف مقابل کنترل خواستهها و اظهارات نامعقول بعضی بازیگران حاضر در صحنه است، تا تجربه روز پایانی دور قبل مذاکرات در ژنو تکرار نشود.