جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۴
همایش بین‌المللی غزنی و ادب فارسی/جنتی: غزنی بیانگر تمدن زبان فارسی است

توصیف جنتی از یک شهر افغانستان

علی جنتی گفت: غزنی سالهاست در کوران جنگ و خشونت از رونق بازمانده ولی هنوز نمایانگر تمدن و فرهنگ دیده می‌شود.
کد خبر : ۱۳۷۹۵۲
صراط: علی جنتی گفت: غزنی سالهاست در کوران جنگ و خشونت از رونق بازمانده ولی هنوز نمایانگر تمدن و فرهنگ دیده می‌شود.

علی جنتی در همایش غزنی و زبان و ادب فارسی که صبح امروز به مناسبت غزنی بعنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2013 از سوی موسسه فرهنگی ICKO عنوان کرد: غزنی نه یک شهر بلکه یک تاریخ است، تاریخ پر تلاطمی که برای دوران به نسبت بزرگی برتری و سروری داشته است و روزی از جمله آبادترین و زیباترین شهرها در خراسان بزرگ بوده است و افرادی همچون ابوالمجد سنایی، حکیم فردوسی و غیره حضور داشتند و خرمی در توصیف غزنی می‌گوید گر ببینی تو ملکت غزنی ، باز نشناسی از بهشت برین.

وی ادامه داد: مشعشع‌ترین ایام غزنی در دوران سامانیان، غزنویان و تیموریان است که افرادی همچون سنایی بیحقی در آن می‌زیسته‌اند؛ غزنی شهرت جهانی یافت و فضای دانش‌جویا پدید آمد.

جنتی با بیان اینکه تاریخ غنی و پربار غزنی همواره با نام نخبگان بزرگی که از این شهر برخواسته‌اند عجین شده خاطرنشان کرد: روزگاری هزارباب مدرسه داشته است و افراد بزرگی را در دامان خود پرورش داده و در دوران غزنویان و تیموریان به اوج خود رسید و شاعران و ادیبان زیادی از جاهای مختلف به آن‌جا آمدند تا اینکه حدود 400 شاعر در دربار غزنوی گردهم آمدند؛ غزنی دارالفنون علم و مأمن ادیبان و شاعران بود و بغداد در برابرش رونق باخت، زبانی فارسی حدود 700 سال بر چارک اندیشه و فرهنگ شبه قاره هند درخشید و افرادی همچون اقبال لاهوری شاعر و اندیشمند افغانی آنچنان شیفته زبان فارسی شدند که از همان ابتدا به سرودن شعر با زبان فارسی پرداخت.

جنتی با اشاره به اینکه تاثیر فارسی بر زبان اردو و اشتراکات این دو زبان به خوبی نشان دهنده این موضوع است، گفت: فارسی هرگز اختصاص به یک قوم و کشور نداشته است و نقش مهمی همواره در عرفان و ادب ایفا کرده است، وقتی از میراث مشترک سخن می‌گوییم منظورمان یک زبان نمادین است تا این دیار بخاطر شکوه گذشته مورد توجه قرار گیرد، غزنی ولایتی است که چهارراه ارتباط اقوام و اقلیت‌ها بوده است.

وی ادامه داد: هنوز بر ویرانه‌های غزنی می‌توان شکوه و عظمت را دید اما کجایند سرایندگان، حکیمان و عارفانی که غزنی را معوای خود می دانستند و هنوز پندوکار ابوریحان بیرونی احساس می‌شو، سکوت و بی توجهی به زمان اهالی غزنی را میازارد. چه شد نگین شهرهای اسلامی که به اغنیه رسید و افول یافت.

وی ادامه داد: غزنی سالها در بحران جنگ و خشونت بود و از رونق بازماند، مفاخر فرهنگی و تلاش‌های تمدن‌ساز کمتر مورد توجه قرار گرفت.

جنتی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: تلاش و توجه اعضای سازمان ملی فرهنگی کشورهای اسلامی ICCKO که منجر به پذیرش غزنی در سال 2013 شد به این شهرها رونق دوباره بخشید و توجه به جاذبه‌های گردشگری غزنی در فرهنگ و تمدن افغانستان و کمک به صنایع دستی آن اهمیت زیادی دارد، خوش اندیشی افراد متاثر تمدنی افغانستان را تخریب کردن جای بسی تاسف دارد و بعنوان یک مسلمان از این کوته فکری و جذب اندیشی متنفرند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران با بیان اینکه همبستگی انسانها اهمیت زیادی در احیای تمدن دارد، خاطرنشان کرد: انتخاب غزنی فرصت خوبی برای دیدارهای دوستی علاوه بر تعامل کشورها باب همکاری را در طول تاریخ رونق دهند، پیراهن موج همیشه از گروهی به گروه دیگر پرانده شده است ولی فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی استمرار داشته و این فرهنگ از سختی‌های گوناگون عبور کرده است، دوستی و فداکاری‌های دیرپا و عواطف ماندگار تهی نشده است.

در ادامه محمد دبیری مقدم دبیر علمی همایش بین‌المللی غزنی و زبان و ادب فارسی به ارائه گزارش عملکردی از روند شکل‌گیری‌ همایش گفت: انتخاب غزنی بعنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سازمان فرهنگی ICCKO مایه بسی افتخار است، این افتخار به منظور یادآوری سهم بسیار مهم و موثر شکوفایی فرهنگ وتمدن اسلامی و گسترش زبان و ادب فارسی داشته است، تخصیص گروه واژه گزینی با هدف تقویت زبان فارسی به عنوان زبان علم و مصوب کردن 40 هزار اصطلاح علمی که یک شماره از آن در 1200 صفحه منتشر شده و تهیه جزوه دستور خط فارسی و همچنین گروه شبه قاره، تاسیس گروه واژه گزینی و نوشتن 4 جلد از مجموعه 6 جلدی زبان و ادب فارسی از نخستین اقدامات فرهنگستان سوم است.

دبیرمقدم در ادامه خطارنشان کرد: نمایشگاهی از کتابهای فرهنگستان کتاب و ادب فارسی و همچنین نمایشگاهی از نمایشگاه غزنی در حاشیه این همایش برقرار شده است و همچنین از کتابشناسی غزنی حاوی اطلاعات کتاب شناختی در موضوعات مرتبط با غزنی رونمایی خواهد شد.

دبیرعلمی همایش در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: آرزو می‌کنم در پایان این همایش نقطه قوتی برای حفظ هرچه بیشتر فرهنگی تاریخی ما باشد.
منبع: فارس